Villa Sjöliden

Chokladbullar och fyndtips!

Innehåller annonslänkar

God morgon mina fina<3 

Ojoj, idag har vi verkligen inte gjort många knop här hemma. Vi började dagen med att vakna 9.30… sedan mös vi runt i våra pyjamasar fram till klockan 11.30. Helt plötsligt knackade det på dörren, och barnens mormor och frallan Doris kom på en snabbvisit. Perfekt att vi bakade bullar igår;)

Barnens mormor hade på sig denna underbart fina topp från Gina tricot!

Efter lunch (när jag hittat lite torrjäst) bestämde vi oss för att dra igång med ytterligare ett bullbak här hemma. Milian hade som önskemål att vi skulle prova att göra chokladbullar, vilket jag aldrig någonsin testat att baka.

Sagt och gjort så gjorde jag i ordning bulldegen och ställde den på jäsning… det fanns bara ett problem! Den jäste inte! Fast jag blandat ut den i mjöl som jag läst att man skulle göra. Fick googla lite snabbt och insåg att mjölken varit alldeles för sval. För när man bakar med torrjäst går det inte att köra på fingervarm vätska… nej,nej den måste nämligen vara 40-45 grader… alltså lite varmare än fingervarmt.

Ajaj… men tänkte ändå att det måste ju ändå gå att lösa på något sätt! Då slog det mig… kanske skulle jästen vakna om jag tappade upp ett riktigt varmt vattenbad i diskhon och ställde bunken i vattnet. Och faktiskt så började degen jäsa! Halleluja!

Så nu har jag lärt mig att baka med torrjäst! haha!

Och chokladbullarna, ja… dom blev faktiskt riktigt goda! Speciellt med ett kallt glas mjölk till;) Det måste ju ändå vara det godaste som finns! Men å andra sidan så är det inte mycket som kan misslyckas smakmässigt när man bakar med choklad;)

Chokladbullar

50 g jäst

5 dl mjölk

1,5 dl strösocker

13-14 dl vetemjöl

2 tsk stött kardemumma

0,5 tsk salt

150 g smör

Fyllning: 

150 g rumstempererat smör

1,5 dl strösocker

1 dl kakao

(vi strödde även på lite chokladknappar)

Pensling:

1 ägg

Pärlsocker 

Sockerlag att pensla med när bullarna tas ur ugnen.

Gör så här: 

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (37 grader) och rör ner i jästen tills den smält. (Använder du torrjäst använder du en förp, (12 g) vilket motsvarar 50 g vanlig jäst. Man blandar ihop torrjästen med resten av torrvarorna och avslutar med värmd mjölk och smör). 

Tillsätt sedan strösocker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl i bunken. Arbeta sedan ihop degen (gärna i en köksassistent) och tillsätt det rumsvarma smöret. Arbeta sedan degen ca 5 min i maskin alt, 10 min förhand tills degen släpper från bunkens kanter. 

Låt degen jäsa i 40 min under bakduk. 

Rör sedan ihop fyllningen genom att blanda ihop alla ingredienser (tänk på att använda rumsvarmt smör). 

När degen jäst klart stjälper du upp den på ett lätt mjölat bakbord och knådar degen lite lätt. Dela sedan bulldegen i två delar och lägg den andra degen åt sidan medans du kavlar ut den ena till en stor rektangel. Bred sedan på fyllningen med ett jämnt lager, rulla eller vik degen på hälften och forma dina bullar. 

Låt sedan bullarna jäsa ytterligare 30-40 min under bakduk innan du penslar dom med uppvispat ägg och strör på pärlsockret. Grädda i mitten av ugnen ca. 10-13 min. Pensla sedan bullarna direkt med sockerlagen för att bullen ska behålla sin saftighet längre! 

Ett perfekt och väldigt gott tips om du vill göra något annat än klassiska bullar;)

Dagens fyndtips kommer från Ellos och är ett väldigt fint plagg som just nu är nedsatt 30%

Och här kommer lite fler fyndtips då Bubbleroom har fortsatt 30% på alla klänningar och Lindex 30% på hela sortimentet med kod all30

Blazer & byxa (bubbleroom), klänning (bubbleroom), blazer & byxa (bubbleroom), byxor (lindex), blus (lindex), byxor (lindex)

Och denna härliga klänning från Lindex är perfekt när man vill vara lite vardagsfin!

Nehej… nu ska jag och barnen fortsätta vårat bakmaraton med en riktigt god rulltårta!

 Önskar er en riktigt fin dag<3 

Kram Nathalie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. villasjoliden

      Men vad roligt! 🙂
      Ja det var min mamma som fick mig att börja blogga
      efter att ha tjatat i si sådär 6 års tid.. haha!
      Kram<3