Villa Sjöliden

Jobbångest och godaste blåbärskakan!

Innehåller annonslänkar

God kväll fina ni<3

Himmel vad jobbångesten puttrar inom mig… sista dagen på semestern är snart till ända och imorgon startar vardagen igen. Vardagen… tillbaks till hamsterhjulet! På gott och ont… vet att det kommer kännas bra när första dagen är gjord, men just nu känns det skitjobbigt! Alla dessa funderingar… har jag (vi) hunnit allt vi vill hinna under semestern? Nej, absolut INTE… Så försöker jag intala mig själv att livet inte tar slut för att jobbet och vardagen drar igång igen;) Vi kommer ju fortfarande ha fina kvällar att kunna umgås och greja tillsammans. Och dom där fredagarna som man plötsligt kommer längta så fasligt efter… fredagarna då man bara andas ut att helgen är kommen! Det är ju faktiskt ganska härligt det med….

I förmiddags när hela familjen satt i pyjamas knackade det på dörren… det var barnens farmor och farfar som kom med leverans av blåbär. Så himla gulligt!

Så idag blev det bakning av dom godaste blåbärskakorna jag vet!!

Blåbärskakor som min farmor alltid bakade när jag var liten och nu barnens farmor…. så jag var liksom tvungen att testa och baka ett gäng själv. Och det var minsann inte alls svårt!

Blåbärskaka med vetedeg (ca 4-6 kakor.) 

100g smör

5dl mjölk

50g jäst

1/2 tsk salt

1 1/2dl socker

1 tsk kardemumma

Vetemjöl (så mycket att kanterna börjar släppa från bunken)

Blåbär (helst färska)

Uppvispat ägg

Strösocker

Gör så här:

Smält smöret och blanda i mjölken, värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av den varma smörmjölken. Rör sedan om tills jästen löst upp sig och höll sedan på resten av mjölkblandningen. 

Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Tillsätt sedan mjölet tills degen börjar släppa från bunkens kanter. Men ha inte för mycket mjöl så degen blir för torr. Låt degen jäsa i bunken ca 30 min med bakduk över sig. Ta sedan upp degen och dela  i 4-6 bitar. 

Kavla ut degarna ca 3-4mm tjocka cirklar och lägg på en bakpapperklädd plåt (två kakor på varje plåt). Vik sedan upp kanterna och fyll på med blåbär. Låt sedan kakorna jäsa under bakduk i 30 min och pensla kanterna med uppvispat ägg. Strö även på socker över hela kakan och även upp på kanterna, Grädda kakorna 10-12 minuter på 225 grader tills de fått en fin färg på kanterna. Låt svalna innan du serverar dom. 

Dom kakorna som du inte ska äta direkt fryser man in omgående, så kommer dom fortfarande ha en fin konsistens när dom tinas upp.  

Jag brukar äta mina med ovispad grädde till… magiskt gott! Men lika goda att äta som dom är!

Det är något speciellt att baka när regnet står som spön i backen. Det är liksom rogivande på något sätt att få tända upp en massa ljus i hela köket och börja baka.

Idag tänkte jag fortsätta och visa er lite grymma modenyheter som hösten har att erbjuda….

Byxor, tröja, blus, byxor (Nakd), Skjortklänning, skjorta, tröja och kjol (Gina tricot)

Sedan blev jag bra sugen på denna skönhet… galet fin färg!

Och just nu måste ni gå in och kika här, för dom har så många guldkorn till toppenpris!

Ha en fin kväll raringar… nu ska jag förlika mig med tanken att verkligheten drar igång imorgon! 

Kram Nathalie

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofie

    Det där är också min favoritkaka, mamma brukade göra den när jag var liten. Spara några bitar åt mig! Och tack för peppen igår <3

  2. Anna

    Hoppas du får en fin förtsa dag på jobbet efter semestern vännen <3
    Blåbärskakan… ser ut som "to die for" MUMS!!
    Varm kram till dig <3