Matvägran – Tvillingmorsan
Malin - Tvillingmorsan

Tvillingmorsan

Matvägran

Här hemma har en börjat matvägra sen en tid tillbaka. Agnes vill inte alls äta, på dagis står det “lite” varje dag & om hon ens har smakat på maten vet man inte. 

Nej mamma” “Tack tack” försöker hon först med. Men när jag ställer tillbaka tallriken blir hon arg & ledsen.  Alfred är tvärtom. Han äter & äter. “Mera mera” ropar han när första portionen är slut

Jag kan tycka att det blivit lite bättre dom senaste dagarna ( inte lika många tallrikar flyger i golvet) men mkt mat får hon inte i sig.

Igår grinade & skrek hon under hela lunchen. ( spelar igen roll vad man ger henne för mat )   Vet inte vad jag ska ta till med för knep för att hon ska vilja ha maten? ( Hon får i sig mackor & yoghurt så det är inte så att hon svälter) 

Har ni några tips på hur man gör med en bestämd dam som matvägrar? 

  

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Malin - Tvillingmorsan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Stina - mamma till två

  Min äldsta var ett matvrak fram tills att han var runt 18 månader, då började han vägra mat hemma men åt allt på dagis (gick bara 1 dag i veckan dock!) det höll på så tills nu när han precis fyllt 4!! Han vägrade smaka osv, allt som gick i var typ frukt, yoghurt och mjölk. Minsta har aldrig varit förtjust i mat (bara tutt/ersättning/mjölk) han är 18 månader nu och vissa dagar äter han bara yoghurt, fruktpuree och mjölk medans andra dagar äter han lunch och middag.

  Jag var sjukt stressad i början när min äldsta började krångla men till slut orkade jag inte bry mig mer. Låter hemskt men åt han så åt han helt enkelt. Var noga med att han drack dock. Men jag har aldrig varit förtjust i mat så kan inte klandra dom haha!

 2. Rebecca

  Stressa inte upp dig, våran 5åriga kille har aldrig ätit några mängder mat ibland har han endast ätit en tallrik yoghurt och sedan inte rört varken lunch eller andra mål under dagen. Brukar säga åt honom att iallafall dricka så han får i sig någon vätska iallafall. Han är mager som en sticka men stark som en oxe. Typ 1 gång i månaden äter han 3 portioner i rad när han har lust Hon äter när hon har lust ska du se. Vad du än gör tvinga inte henne, det blir bara ätstörningar som när andra tvingar i honom 5 minuter senare spyr han som en gris.

 3. Therésa

  Min första har varit matvägrare sen han föddes för fyra år sen. Och jag släppte på alla regler… han har fått äta framför tvn i sin mastol vilket hjälpte! Smög in en tugga då och då. Plus att han fick ofta “med sig” en macka eller dylikt i farten så han kunde gå omkring och äta. Det funkade. Och han kan ändå föra sig bra vid ett matbord utan tv nu 😛

 4. Maria

  Som de flesta skriver, gör ingen stor sak av det, sätt fram och erbjud henne mat som vanligt, vill hon inte äta så tjata inte, låt henne sitta kvar tills ni andra är klara.
  Min son nu 30 år gammal var sådan, yoghurt o banan var vad han åt en väldigt lång period, men han mådde bra o växte som han skulle
  Har nu ett barnbarn på 3 år som är sådär, vill inte äta middagsmat, men tuggar glatt i sig råa grönsaker o frukt, hon är smal men pigg o glad
  Agnes kommer så småningom att äta hon också ska du se
  Maria i Skåne

 5. carina

  Jag säger som många andra ta det med ro. Stressa inte upp dig inför det. Erbjud henne men om hon säger nej så fråga henne. Är Agnes inte hungrig?? Lär henne att sätta ord på det och lyssna på henne. Barn är smarta och förstår och kan mycket. Vi måste lära oss att lyssna på dom och försöka förstå dom. Hon kommer garanterat äta när hon är sugen och hungrig. Hoppas det vänder snart.
  http://Www.defyrabasta.bloggo.nu

 6. Sandra

  Låter som Elise, hon fick mackor & yoghurt i en period sen gick det över och hon började äta “allt” igen.
  Sjukt frustrerande men det vänder nog snart ska du se. ☺️

 7. Camilla

  Hej! Min 6 åriga dotter har varit likadan under flera perioder. Jag gav henne mat, vägra så vägra hon. Bara att ta bort maten. ETT BARN SVÄLTER ALDRIG SIG SJÄLV. 🙂
  Ge inte mackor och yoghurt ist, du gräver tyvärr en djupare grop för dig själv. Matlust en koer komma tillbaka när hon är hungrig igen. 🙂

 8. Sama

  Har du testat med lite snacks i soffan framför teven? Absolut inte vanlig mat, men en liten skål majskorn att plocka med fingrarna? Kan gå hem hos vissa, särskilt vid en mysstund så 🙂 Men lycka till!! Förstår frustrationen 🙁

 9. Fanny S

  Låter precis som min tjej! Hon har perioder när hon vägrar alla mat…men yoghurt och macka går bra, så hon äter sig mätt på frukost och mellis…medan lillebror äter ALLT och massor ^^ Vi har en regel och det är att hon ska smaka en tugga av maten. Nu kommer jag inte ihåg hur gamla dina tvillingar är, men vår dotter är 2.5 år och den här regeln fungerar ganska bra. I början var det inte helt lätt, men nu är hon van. Ibland kommer hon på att det ju faktiskt var gott…och vill hon fortfarande inte äta efter att ha smakat så gör vi ingen stor grej av det, utan säger “vad bra att du smakade på maten”. Min erfarenhet är att hon, efter att ha ätit dåligt en period, äter lite bättre under kommande period. Jag vill inte tvinga henne äta så att det blir en dålig association till mat, men vi tycker att det är viktigt att hon smakar iallafall, innan hon ratar.

 10. Lisen

  Barn får mirakulöst i sig det dom behöver. Var positiv inför måltiden, lägg upp lagom mycket mat på barnens tallrikar, njut av din egen mat, titta inte mot lilla matvägraren, kommentera inget, varken att hon äter eller att hon inte äter. Då kommer det att sluta med att hon äter. Mat är en riktig maktmätare,bryr du dig inte som det verkar om du inte tittar, så är det ingen idé att maktcampa om detta. Lycka till!

 11. Madde

  min son (nu 3,5 år) han sen han var drygt ett år strulat en massa med maten. Han är väldigt kräsen. Han äter oftast bara av en sak på tallriken. På dagis åt han oftast knappt någonting till lunch. Jag kunde komma dit och dem sa att han bara druckit vatten och ätit gurka vissa dagar., pratat en del med Bvc om det o har hela tiden fått som råd att vi inte ska tjata eller pressa honom. Och peppar peppar så har det för drygt ett halvår sedan släppt för honom. Han är fortfarande väldigt kräsen men han äter mycket bättre nu och han vågar smaka.
  Bvc sa med att tex om vi har spagetti och köttfärssås och han bara ätit spaghettin och kanske lite majs så kanske man få va nöjd med det just den Måltiden, så man inte tjatar för mkt att han skulle smaka på köttfärsen. Det blir lätt en ond cirkel med tjatandet..
  Men testa att låta henne vara med och laga maten, duka, lägga upp på tallriken. Så att hon kanske tycker att det känns kul och hon känner sig delaktig.

 12. Åsa

  Strunta i det helt! Erbjud och gör sen ingen grej av att hon inte äter. Sålänge hon får i sig annat (men tydligt skilt från matsituationerna) så kommer hon att klara sig. Jag har haft samma situation med mitt tredje barn. Ända tills nu då hon är fyra har hon ätit som en myra. Ju mer man tjatar desto större blir problemet har jag uppfattat det som. Min unge älskade smoothies av alla slag. En favorit var grädde, kakao, banan och grönkål. Och dom fick hon sådär lite i förbifarten. Nu när hon är fyra äter hon. Inga mängder, men hon är inte undernärd. Det blir bättre!

 13. Thes @

  I ungefär samma ålder, lite yngre, så hade min första dotter samma problem. Jag fick inte i henne NÅGONTING! Folk i min omgivning sa “ja, Kalle åt bara pasta ett tag” och då tänkte jag “oh herre Jesus, pasta. Tänk om hon ens ätit det!!”.. Jag la faktiskt inte så stor fokus på det. Jag erbjöd henne givetvis alla mål och varierad kpst men hon tvärvägrar. Välling på kvällen var allt. Jag var likadan som liten och det sägs att barn inte svälter sig. Det var ju jävligt segt att laga alla mål som man visste åkte ner i soporna. Ville hon inte ha så slapp hon. Ingen strid. Till slut (månader senare!) så började hon äta igen. Idag, 2 år senare så äter hon fortfarande väldigt lite, men som sagt: gör ingen deal av det. Det kommer. Sjukt tråkigt, men det blir bättre. Kärlek!!

 14. Therese

  För oss har det alltid gått upp och ner. Så länge hon mår bra och orkar med dagen så låt det bara vara. Har insett att de löser det själva. Vår dotter är väldigt liten och väger inte så mycket men oj vilken energi hon har. Hon har vaknat hungrig en natt och då hade hon just varit magsjuk. Lita på att din dotter löser det själv och det är inte hela världen om hon lever på mackor och yoghurt.

 15. Jenny

  Gör ingen grej av det. Vill hon inte äta så tjata inte utan vänta in istället. En period att gå igenom. Kanske nån tand som spökar.

 16. Fru Bryngelsson

  Kanske du kan testa att äta framför tv:n, jag vet att de e “emot” reglerna men man måste få prova sig fram. Kanske hon får vara med att laga eller lägga upp maten, välja själv?! Det är så himla svårt, man vill inte pressa dom men man vill verkligen att dom ska äta. Våran son äter mycket på dagis men nästan inget hemma. Lycka till

  1. Maria

   Nej inga såna konstigheter som att truga och muta. Erbjud mat, äter hon så äter hon, gör ingen grej av det. Hon äter det hon behöver och hon svälter inte ihjäl. Aptiten kommer. Har själv en dotter som är 8 nu och jag har insett att mat för henne är inte prio ett. Hon tränar gymnastik fem timmar i veckan, liten och späd men energi som få.