Tvillingmorsan

Barn på konstgjord väg

Läste i tvillinggruppen på facebook att en tjej undrade hur många som fått tvillingar på konstgjord eller naturlig väg. En otroligt bra grupp för oss som har frågot & funderingar. I början när jag fick reda på att vi skulle få tvillingar så blev jag chockad över hur många gånger den frågan kom. Åh vilken vecka är du i? Vet du vad det blir för kön? – Ja det vet jag, det blir en flicka & en pojke. OJ tvillingar – Har ni fått hjälp? – Ofta va svaret när man sagt att man skulle få tvillingar antingen ” åh vad jobbigt” eller ” Har ni fått hjälp”.  Självklart många positiva kommentarer, men just att alla ska veta om det är på konstgjord väg?

Det är min åsikt att jag tycker det är jobbigt att folk frågar. Par som får hjälp med att skaffa barn kanske väljer att säga ” Nu har vi fått hjälp” & att nu har behandlingarna äntligen lyckats. Självklart kan man diskutera och prata om det om man vill. Men själva grejen att det första man tänker på att fråga är om man har fått hjälp.

Jag har hört på omvägar folk som säger ” Men dom fick hjälp, därför fick dom tvillingar” – Det spelar väl ingen roll hur barnen kom till, om det är tvillingar eller inte. Dom är här nu, och har dom simmat till äggen på egen hand så good for them. Och har dom fått lite hjälp på traven, Ja hur underbart är inte det? Alla behöver lite hjälp ibland! Så onödigt att diskutera andras privatliv bakom ryggen.

Våra barn kom till på naturlig väg & är tvåäggstvillingar.  Vi trodde att det va en bebis därinne tom v18. Då fick vi det glädjande men chockande beskedet att det va två små pyren inne i magen. Sen tror jag inte att jag förstod att det va två därinne förens på förlossningen när jag hade fött fram Alfred & hade Agnes kvar att krysta ut.

För att ingen ska ta något fel, så kortfattat tycker jag bara att det är konstigt att frågar om man fått hjälp direkt man säger att det är tvillingar. Jag tycker man ska prata om att många behöver hjälp! Men det är inte den första frågan jag ville höra. Klart att man får fråga, men jag tycker inte det är det första man frågar innan man säger grattis tex!

Ni får ställa alla dess frågor till mig, om allt mellan himmel & jord! – Detta va vad jag kände när jag va gravid med tvillingar

<a href="http://blogg.loppi.se/tvillingmorsan/files/2014/06/999757_10151724187539471_1179458366_n.jpg”>999757_10151724187539471_1179458366_n 1382090_10151830884579471_945834223_n

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mammatea

    Folk är så nyfikna och frågar sånt som de inte har någonting med att göra. Även om man kämpat och längtat länge och tillslut fått hjälp för att bli gravida så är det inte säkert man vill berätta det för alla ska få veta detta. Det kan vara väldigt känsligt! Vår första dotter kom till med hjälp av ivf och det är ingen hemlighet men känns det inte bra så berättar vi inte för folk/bekanta som frågar.

  2. Anki

    Tycker oxå du har alldeles rätt. Hur, var o när ett barn blir till är det ingen som har med att göra om det inte är så att paret själva vill berätta…
    Kram på dig från Skåneland

  3. Elin

    Heja dig, vad bra skrivet! Jag och min sambo väntar vårt första barn i slutet på juli och en fråga som vi reagerat på att vi får (av både kända och okända) är ”var det planerat?”
    Helt ärligt, hur när och varför man skaffar barn ska väl folk bara högaktningsfullt skita i? Säg grattis, fråga hur man mår, hur det känns! Men om det var i missionären eller i ett provrör det blev till är väl ingens ensak? Eller om vi sa ”nu gör vi ett barn” innan myset eller inte spelar väl inge roll? Eftersom jag valt att behålla barnet är jag ju uppenbarligen glad över det, oavsett första avsikt. Nu är vår bebis högst planerad, efterlängtad och välkommen, men ändå… Och det var inte meningen att skriva en avhandling till kommentar, men det är så himla bra när folk tar upp sådana här frågor! Så åter igen, heja dig!!!

  4. Emelie

    Som vanligt är det folks brist på infomation och nyfikenhet! 🙁 blir så less på allt detta, tråkigt att du har får känna så 🙁 själv har jag gjort ivf och har en liten i magen men om det nu skulle vara tvillingar så har ju ingen med att göra om det är ivf barn eller inte, det är lika stor risk att få tvillingar på naturlig väg. Så konstigt att folk ska spekulera. Sedan så om folk var pålästa skulle dom veta att via ivf kan du endast få tvillingar av samma kön då dom endast sätter i ett ägg. 😉 enda gången man kan få pojke, flicka tvilling är om dom sätter in 2 ägg och det är i ”extrema fall” som dom gör det, men varför ens spekulera. Man ska väll bara var glad att ett eller två barn har blivit till 🙂

    1. fel

      detta är fel informerat, man sätter in 1 ägg första gången men sen brukar dom sätta in fler om föräldrarna går med på det

      1. Emelie

        Nej det gör dom inte. Det var förr i tiden dom gjorde så. Jag har gjort 2 st ivf så jag vet! Som jag sa endast i extrema fall sätter dom in 2 ägg.

        ”För att minska antalet tvillinggraviditeter rekommenderar Socialstyrelsen att det som regel endast ska sättas tillbaka ett embryo. Sedan 2004 har alla IVF-kliniker i Sverige övergått till att sätta tillbaka ett embryo, och bara i undantagsfall två. Möjligheten att bli gravid anses i stort sett vara oförändrad”

    2. Mammatea

      Tidigare satte man in flera ägg vid ivf i Sverige. Nu är rekommendation att sätta in ett men det händer att man sätter in två. Vi fick tillbaka två eftersom kvalitén inte var topptipp på äggen. Sen var det bara ett ägg som fastnade och resulterade i vår dotter.

  5. Anonym

    Å vad kanon bra skrivet. Folk frågade mig om min dotters tvillingar var på konstgjord väg vad har dom med det att göra? Kram till dig och dina söta barn.

  6. Bella - mamma till 4 flickor

    När vi gick ut med att vin väntade tvillingar så var det inte många som bara sa positiva saker, kom alltid in en kommentar som ”oj, vad jobbigt”, ”nu har ni att göra” eller typ ”hur kommer du orka det som redan har två flickor”..
    Men mina tjejer är aldrig jobbiga, de har ALDRIG skrikit mer än 2-3 minuter i streck 😉

    Hoppas allt är bra med er? <3
    Så stora dina twins blivit =)

  7. Marie

    tycker du det är olämpligt att fråga om det är exempel två tjejer om det är enäggs och tvåäggstvillingar också ?

    :/