En dag i taget – Trettonbarnsmamman
mirkak

Trettonbarnsmamman

En dag i taget

Så är det just nu. Inga planeringar utan vi blickar framåt en dag i sänder. Vi kämpar för varje liten framsteg och glädjs för de.
Hade ett möte igår med personalen på ätstörningsenheten. Linnéa vägrar dagvården. Nu försöker vi en dag i sänder få i henne mat hemma. Imorgon är första avstämningen. Har det inte gått tillräckligt bra så läggs hon in. Hon behöver verkligen få i sig näring nu. Hittills har jag fått Linnéa att äta lite…Men är det tillräckligt…?  Älskade älskade barn ❤

Jag fortsätter att tacka er som skänker era tankar och stöd! Det är guld värt ska ni veta ❤

Det är grått och trist väder ute

image

Lite som inom mig. Barnen är titt som tätt i luven på varandra. De vill inte vara ute i det trista vädret. Ingen höjdardag för nån av oss. Men man får se och ta vara på de små ljusglimtarna 😉
Selina, Oliver och Thor plockade fina blommor till mig

image

Luktar underbart 🙂

Jag har kikat runt på nätet efter sommarreor. Nova Star har sommarrea just nu så det blir till att köpa nya byxor till Oliver. NS-jeansen är hans absoluta favoritbyxor och de gamla har gått sönder.
Lindex har ett specialerbjudande idag som ger hela 30% rabatt på ett helt köp inkl. reavaror! Jag hade helst velat åka till en butik och kolla men det går inte så jag fick nöja mig med att shoppa online. Då är inte utbudet på reaplaggen lika bra men men…

Igår kom Peter Hem med en sandlåda till småttingarna. Så nu får det gärna bli fint till helgen så vi kan göra iordning den 😉

Kram kram ❤

PS. Om jag bara visste vilka barn i skolan som pratat illa om Linnéa så skulle jag direkt ta kontakt med de…Men tyvärr så har vi inte fått reda på exakt vilka det är….

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
mirkak

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lisa från Skåne

  Lider verkligen med er hoppas att Linnea blir frisk snart så ert liv kan bli bra igen. Ord kan verkligen såra , har ett barn som är hörselskadad och när hon fick sin hörapparat var det många barn som var riktigt elaka mot henne och kalla henne för allt möjligt. Till slut ville hon inte gå till skolan utan vi fick byta skola. Där det var utan problem, tror att barnen inte riktigt förstår vad som händer när dem säger elaka saker det är då vi vuxna måste ta tag i det och förklara .

 2. eva

  hejj mirka tack för en bra blogg jag skickar en varm kram till linnea och hela din familj
  trägen vinner brukar man säga jag vet att ni fixar det man har inre krafter när nått drabbar
  ens familj jag vet av egne erfarenhet min dotter var sjuk från det hon började 7 till hon tog studenten ha en fortsatt
  bra sommar

 3. Lena 3-barnsmamma

  Styrkekramar i massor!
  Man är väl aldrig så maktlös som när barnen inte mår bra! Det spelar ingen roll hur stora de blir så känns det sååå in i hjärteroten. Kramar

 4. Anna

  Hej Mirka. Jag tror att de flesta som sagt taskiga saker om Linnea har slutat skolan. De var dessa tjejer som ansåg att alla skulle se ut som de med ankläppar blont hår och stora bröst. Linnea vet nog vilka jag pratar om om hon går in på skolkatalogen och kollar in de som är året äldre. Jag vill inte gå ut med namn på dem här i bloggen. Men du får gärna kontakta mig så kanske jag kan hjälpa till. Stor kram till er alla. ❤️

 5. Mia

  Du som mamma ska nog inte ställa några klasskompisar till svars för Linneas sjukdom, det är att gå den enkla vägen och Linneas förklaring till att hon är sjuk. Men en sjukdom som satt sig på psyket är inte busenkelt att veta orsaken till, och ofta är det flera faktorer som spelar in. Mobbning är ALDRIG ok. och det SKA skolan ta tag i på allvar. Hoppas allt går bra och att tjejen klarar av att äta hemma så hon slipper sondmatning och inläggning, förstår att ni har ett rent helvete nu.

 6. Maria

  Lider med er så mycket!! Finns inget värre än när barnen mår dåligt:( hoppas ni får bra hjälp från sjukvård och nätverk!. Stor kram till er alla!

 7. Lilian

  Ledsen läsa vad hänt Linnea goa tjejen!
  Så tacksam att ni delar med er för en så hemsk situation för så många tyvärr 🙁
  Och det drar ju med hela familjen i allt…
  Bry dig inte om dumma och elaka kommentarer här eller annanstans!!!
  Självklart styrks ens ätstörningar av elaka kommentarer (hela samhället laddar för hur man ska vara eller se ut…suck)
  Åter igen tack för gör man kan prata öppnare om annars tabu belagtämne!
  Kärlek till Linnea och er!
  Kram Lilian

 8. Mor till tre barn

  Lider med er för det är ett helvete ni har nu och en tid framöver och det är ett helvete man inte önskar sin värsta fiende…har de pratat med er om näringsdrycker?
  Har ni en våg hemma så släng ut den.
  Jag hoppas att ni slipper inläggning men av det du skriver så låter det nära..styrkekram till er

 9. Pernilla

  Jag hoppas att era knutar skall börja lösas upp! Stackars flicka som kämpar med en sån djävulsk ondska. Styrka till er alla!!

 10. Ebba

  Skulle rekommendera dig att titta in på attvaljalivet.blogg.se. De uppdaterar inte speciellt ofta men det finns en del bra material där. Sen vill jag bara säga: ni måste försöka mer. Du kan ALDRIG lita på en anorektiker gällande mat. De kommer göra allt för att gå ner i vikt. Gömma mat, spy, träna på toaletten osv. De kommer skrika att de hatar dig men du måste. En inläggning är en jättebra början och sedan kan man fortsätta hemma. Det finns en utväg. Man måste bara försöka hårt.

 11. Ase

  Lider med dig medsyster <3, Linneas sjukdom blir tyvärr hela familjens <3, du kommer att få jobba hårt med din närvaro till de andra barnen, jag vet, man blur totalt uppslukad annars <3.

 12. Helena

  Mirka!
  Försök att INTE ta till dig dom otrevliga kommentarerna. Finns tyvärr folk som strör salt i öppna sår.
  Alla mina tankar är hos er alla i fam. Norrström. Kämpa på Linnea, du kommer att klara detta, även om det kan ta sin tid.
  Massor med kramar till Er alla.

 13. Anna

  Tillåter ni linnea att väga sig hemma? Hon skriver på bloggen att hon väger mindre och vägt sig hemma. Ta bort vågen omedelbart!

 14. carola dahlberg

  hej Mirka ,jag kan bara säga att jag känner otroligt med dej och familjen .har gått igeom väldigt mycket här i livet , bland annat så fick min dotter ätstörning-anorexi vid 14 års ålder . hon och jag kämpade i över ett år med mat varanann timme samt ständig övervakning .inte så lätt m take på att jag har många barn samt blev ensamstående mitt upp i allt. vad som fick oss att komma en bit på rätt väg var när vi kom fram till att det gick lättare att få i sej någon form av föda då maten gjordes vegetarisk/vegansk .i dag är min dotter frisk i sin ätstörning men är fortfarande vegetarian och skulle aldrig komma på tanken att ändra sej i si ställning och till sitt förhållande om att äta djur .
  jag hoppas verkligen att det går mot rätt håll för er och Linnea och att ni hittar någon form av lösning för att ta er framåt på vägen …
  sänder er många styrke kramar <3 carola dahlberg ,hudiksvall

 15. Josi

  Älskar verkligen att följa din blogg och tycker det är starkt av både dig och Linnea att våga prata om livet och dess motgångar.

  När jag själv var sjuk, hade bulimi under högstadiet/gymnasiet och tränade överdrivet mycket, så fick jag en bok av min mentor. “Jätten i spegeln” av Heléne arkhem, ni har säkert sett den men om inte så är den till väldigt stor hjälp både för er anhöriga som för Linnea. Detta eftersom boken beskriver sjukdomen från både den sjuka och för de anhörigas perspektiv.

  Kram till hela familjen!

 16. Camilla

  Googlade Linnea efter att du skrivit att hon själv bloggar, jättefin & personlig blogg. Tankar till er! Finaste ni. Kramar

 17. Anita

  Tror Mirka förstår att allt inte bottnar i att elever pratar illa om Linnea men jag kan lova att det gör verkligen inte saken bättre.
  Att ha ett barn som är sjukt och sen dessutom skall ta skit av andra det är tufft.

 18. Kattflicka

  Hejsan Mirka!
  Tror att det är första gången jag kommenterar något. Jag har följt din familj i många år, både på tv och sedan via bloggen.
  Jag beundrar dig oerhört och din familj är fantastisk!
  Känner verkligen med Linnea, det är fruktansvärt att få höra sådana saker.
  Jag vart själv kallad tjock, ful och en rad andra mycket sårande saker under min skoltid och jag utvecklade själv ätstörningar under min högstadietid. Det är oerhört tungt att ta sig ur det, man får kämpa tusen gånger mer än vad man borde behöva göra i den åldern.
  Kan än i dag höra alla elaka kommentarer och känna samma känslor som man fick då.
  Jag har egentligen inga bra råd och tips för det man måste göra är att finna styrka och säkerhet i sig själv och det är inte lätt. Inga vuxna i skolan låtsades se, och man tappade tilltron till alla vuxna, jag tvingades till en annan skola för att rektorn tyckte det var för mycket besvär att ordna så jag kunde få gå kvar och lösa sakerna med mina klasskamrater. Det var för mycket jobb att lägga ner på bara en elev.
  För mig vände det lite när jag började på gymnasiet och hamnade i en klass där alla var nya, där vi fick vara kreativa och göra saker som alla var intresserade av. Jag gick estet, och alla där hade varit annorlunda på något vis och utanför.
  Hälsa Linnea att hon är en mycket vacker tjej, som har tusen gånger mer att komma med än de som säger elaka saker. Hon kommer att hitta sin vändpunkt, och med stödet från er i familjen så kommer allt att ordna sig. Det får ta tid, det kommer komma dagar då man tar steg tillbaka, men även dagar då det ser ljusare ut.
  Kramar i massor!
  //Kattflicka

 19. Christina Arnesdotter Ström

  Hej Mirka!
  Tycker så synd om Linnea som ska gå genom detta. Tänker på hela fam. och hoppas att det löser sig till det bästa.
  Tankarna gå till er. Hoppas att du får reda på vilka barn det är.
  Kram
  Christina

 20. Carina H

  Jag tänker på Er och Er kämpaglöd, Ni kommer ut starka från detta, men inte gör det bättre att sommaren inte har kommit med sol och värme, man blir faktiskt lite deppad av vädret. Stort lycka till och styrkekramar till Linnea, (även till övriga i familjen , förstås)

 21. L

  Hej Mirka, jag har själv anorexia och ligger inne på heldygnsvård på sjukhus. Jag blir alltid så ledsen när jag hör att någon annan drabbats av denna hemska sjukdom. Jag vet hur tufft det är och hur fruktansvärt dåligt man mår och hur ensam man känner sig, oavsett hur stor och kärleksfull familj man har. Det är en djävulsk sjukdom helt enkelt…

  Hur som helst hoppas jag att ni får bra hjälp. Många styrkekramar till er alla!

 22. Annica

  Hej Mirka <3
  Jag har följt din blogg ett bra tag, måste säga att ni är en så go familj.
  Mitt mammahjärta gråter när du berättar om Linnea, vet inte riktigt vad man ska skriva.
  Hoppas av hela mitt hjärta att det går bra för er och Linnea, ibland är det så lite som gör att det går fel.
  Linnea; Du är modigare än du vet, Starkare än du tror och Klokare än du förstår <3
  Ni finns i mina tankar, kramar till alla

  1. Rutisen

   Mobbning sätter djupa spår…….. kan visst ge ätstörningar, en läkare som påstår annat har fel! Sedan är det viktiga att bli av med anorexin, men anorexi kan mycket väl utlösas av mobbning……Ingen som inte själv upplevt mobbning kan föreställa sig vilken skada den kan orsaka!!! Om du påstår att mobbning inte kan vara en orsak till mobbning så far du med osanning!!!

   Tvångsförflyttning av mobbare OCH nolltolerans av mobbning!!!

 23. Christina

  Åh, vad jag tänker på dig och dina guldklimpar och då särskilt Linnea. Vilken tur att hon har så bra föräldrar som finns där och försöker hela tiden många kramar och styrka till er.

 24. Anna

  Hej Mirka! Fruktansvärt tråkigt att läsa om att er dotter blivit sjuk! Jobbar själv inom psykiatrin och vill tipsa om motiverande samtal, det är en behandlingsmetod som fungerar bra på olika sorters missbruk bla kost så det kan vara väl värt ett försök… Finns utb o böcker inom ämnet och det bör även finnas proffesionell personal inom psykiatrin i ert landsting/kommun som har utb och som kan behandla Linnea. Ett litet tips bara! Hoppas allt blir bra snart!

 25. Barbro

  ja du när ens älskade barn mår dåligt så mår man själv så fruktansvärt hemskt. Vilken jädra sjukdom hon har fått. Inte lätt att tacklas med vad jag förstår. Hjärnspöken som härjar runt. Kan bara som åskådare hoppas det ska gå bra för flickan. Hon har det inte lätt och lång väg att gå. Håller tummarna att hon tillfrisknar.

 26. Ewi

  Det är svårt att vara flexibel i tanken när man inte fått i sig näring. Tänkte tipsa om näringsdryck. Dietiser kan skriva ut dem på recept, men man kan även köpa själv och prova om de funkar. För vissa kan det nämligen vara lättare att börja med ngt som man “dricker” eftersom det inte ger samma tunga och ångestframkallande mättnadskänsla i magen. “Plock”-mat kan också vara lättare än att sitta vid en skamfylld tallrik och föra saker runt runt. Plocka i sig t.ex. grönsaksbitar eller bananbitar kan man dessutom göra medan man fokuserar på annat och “avleder” sig, vilket är psykiatrins golden rule för att hantera ångest.

 27. Tina

  Jag har själv behandlats för ätstörning. Anorexia.
  Jag vet att det ser lite olika ut i landet, hur bra ätstörningsenheterna egentligen är, MEN jag vet att jag fick den absolut bästa vården/behandlingen.
  MHE-klinikeni Mora. Kolla på nätet Mirka om just MHE-kliniken. Kämpa med näbbar och klor att Linnea kan få komma dit. Jag vet att det kan vara svårt att komma till Mora då klinikerna ute i landet själva ror sig vara lika bra,men det är tyvärr inte sanningen.
  När jag var i Mora var det en tjej där som var 16 år, så det är inget hinder att få komma dit bara för att man är såpass ung.
  Behandlingen varar först i 6 månader, man är i Mora 1 vecka och sedan hemma i 3 veckor osv. Deras resultat slår det mesta annat i Sverige.

  Hur det än blir så hoppas jag att Linnea lyckas knyta upp knuten, vad det nu är som gör det så svårt med just maten. Kram på er hela familjen.

 28. Madde

  Jag tycker ni är starka som är så öppna med detta Mirka! När min kusin blev sjuk i anorexi för 24 år sedan var det hysch pych och varit hela livet. Aldrig sett henne äta. Läser din blogg varje dag och numera även Linnea

 29. Lisen

  Håller alla tummar jag kan för er alla
  Tufft för hela familjen så det är nog naturligt att de andra syskonen visar sin oro med att kivas o stöka runt.
  Styrkekramar från mig

 30. Mej

  måste vara svårt att räcka till, till alla andra barnen när en sån här sak stjäl det mesta av tankarna o energin (kan jag tänka mig). Nej fy, sänder styrkekramar i massor! Såklart det kommer fixa sig!

 31. Elisabeth

  Jag vet hur stort steget med inläggning känns och hur skrämmande det kan vara, men det kan också vara en avgörande vändning. Hjärnan fungerar ju som bekant inte utan bränsle och när den väl får det blir tankarna klarare och det går att påbörja “den riktiga” behandlingen. Tänker på er och hoppas verkligen att Linnea slipper dras med den här sjukdomen i framtiden. Ni som familj är guld värda även om hon kanske blir arg på er. Jag är vuxen och fräser som en ilsken varg om min mamma kommenterar att jag hoppar över en måltid, även om jag vet att hon har och gör rätt….

 32. Helahea

  Stor kram till er alla❤️
  När ens barn är så trasigt på insidan är hela livet molnigt. Det är tungt att andas för värken i bröstet tar emot.
  En minut i taget så klarar ni det

 33. Sofia

  Det måste ligga mer bakom än att bli retad av andra barn. Det kanske inte är helt lätt att vara äldsta dottern i er familj, där det hela tiden kommer nya bebisar som får all uppmärksamhet. Nu får hon vara i centrum.

 34. Marie

  Har själv lidit av ätstörningar. Det följer en resten av livet även om jag nu är frisk. Har någon läkare suttit ned med dig och din dotter och kastat kalla fakta på bordet? Tex att hjärtat blir påverkat och man får livsfarligt låg puls om man svälter sig tillräckligt länge. Gått igenom att det här händer. Även om hon nog inte tar in det nu sår man långt bak i huvudet ett frö… Jag bestämde mig att sluta när min puls och mitt hjärta blev påverkad. Jag slapp få pacemaker och jag valde livet. Kämpa på! Det går att bli frisk.

 35. åsa

  All styrka och kärlek till er..jobbigt när barn inte mår bra!!Jag skulle kämpat m näbbar och klor för att ta reda på vilka som pratat om din dotter,Morr! !

 36. Ritha

  Snälla släpp det där med att ätstörningen skulle bero på att elever på skolan sagt dumma saker. Det är att göra det väldigt enkelt för sig. Ätstörningar bottnar i mycket mer komplexa sammanhang. Hoppas ni får hjälp att bryta detta tankemönster. Är rädd att ni landar helt fel i hur ni hjälper Linnea på bästa sätt.

  1. mirkak
   mirkak

   Jag/vi är fullt medvetna om att ätstörningen bottnar i mycket mera än så! Men att ungar snackar bakom ryggen osv har inte gjort saker bättre direkt. Det blir liksom som att strö salt i ett sår…

  2. stina

   Och hur vet du det va själv mobbad och om du bara visste hur mycket orden och handlingarna kan förstöra.så istället för att vara elak va tyst

  3. Denize

   Men snälla ritha. Du kan omöjligt svara på vart Linnéas ätstörningar bottnar. Att du kommer in med pekpinnar hjälper ingen. Alla människor fungerar olika och JO människors kommentarer om ens utseende kan dra igång en ätstörning i land behöver det inte bottna i något mer alls.

 37. Elin

  Jag blir så ledsen när jag läser att andra snackar illa om eran dotter. Hon är så fin. Hoppas hoppas att det går bra för henne så hon slipper bli inlagd. Det blir inte roligt för någon.
  Jag tycker så mycket om eran familj fast jag inte känner er.
  Grattis lilla David på namnsdagen.
  Tänker på er. Kram

 38. Inger Mattsson

  Mirka!
  Ett av vårt samhälles stora problem är att det finns en stor grupp vuxna grå människor i skolans värld som inte kan, vill eller orkar ta på sig ansvarsglasögon nog för att hantera den här typen av smärta, plåga och elände. De som gör det backas inte upp i tillräcklig utsträckning och därför fungerar helheten inte alls. Min tanke är att Linnea frontar stora känslor inom sig själv. Stora skillnader i proportioner finns mellan hennes stora känslor och grågruppens likgiltighet. Mirka, du är exponerad för det här varje stund och gör ditt bästa. Linnea vet det även om du blir ledsen och arg av att hela tiden gå på glas.
  Vi i vår familj har hela tiden blandat nuet och framtiden när det varit låst. Det måste inte fungera men ibland överrumplar oväntade framtidsmöjligheter ett låst läge. Var inte rädd för att involvera människor som du litar på!!! En lätt fjällvandring eller paddling som genomförs med krav på att Linnea hanterar sina åtaganden kan vara toppen. Sådan kan påbörjas och utföras så länge hon sköter sina åtaganden. Kan vara en morot och en varseblivning när den passar. Den måste inte vara ett misslyckande även om den måste avgränsas medan den pågår. Man får dansa två steg framåt och ett bakåt många dagar, eller hur?

  1. Lina S

   En stjärna i kanten,ett mycket vettigt inlägg. Linnea behöver annorlundare och spännande inslag i sin vardag. <3

 39. Wilmis

  Du ä stark du! Kan inte föreställa mig hur många som önskar att dom hade en mamma som dig 🙂 Kramar till dig Mirka

 40. carolina

  kära nån vad tufft! varför måste det vara så i vår värld! alla borde älskas och respekteras för vem man är och duga just så. vad arg man blir, alla tankar är med er!<3