Trettonbarnsmamman

Svar på frågor – Del 3

Vet att du tycker att det är jobbigt när det kommer upp negativa kommentarer om att du lägger ut reklaminlägg på din blogg, men vad innebär ett samarbete med ett företag?

Kommer ni att bo kvar i huset, och köpa loss det?

Kommer du att starta en podd, som många andra har gjort?

Kommer du att sakna att ha en bebis när David blir större?

De flesta samarbeten går ut på att man ska testa och berätta om en specifik produkt och vad jag tycker om den. Jag väljer noga de samarbeten och tackar ja till enbart saker som jag är nästintill 100% säker på att jag själv tycker om och som jag tror att ni läsare kan tänkas tycka om. En del samarbeten handlar om att tipsa om saker.

Vi bor i huset på obestämd tid men att köpa loss det tror jag inte blir aktuellt….

Jag har inte tänkt på att starta en podd men skulle jag få frågan av någon som sköter allt det tekniska så skulle jag kunna tänka mig det 😉

Jag kommer att sakna att ha en bebis, det tror jag absolut! Men inte så pass att jag vill ha en till 😀 Väntar snällt på barnbarnen istället 😉

två frågor till
Vad ska ni göra i Sommar?

Hur hinner ni med att hjälpa alla barnen med alla läxor, har alla barnen det lätt för sig i skolan?

Vi har bla planer på att besöka Dalarna igen 🙂 Kanske blir det en tripp neråt i landet också.

Ibland blir det lite körigt med läxorna men det går väldigt bra för det mesta. De större gör sina läxor själva och frågar om hjälp vid behov. De mindre sitter tillsammans vid köksbordet och vi hjälper de i tur och ordning. Alla har inte lika lätt för sig i vissa ämnen. Och Benny har ju sin dyslexi och behöver lite extra stöd men det går framåt 🙂

Vill ni vara med i realityn fam annorlunda nästa säsong igen?

Det har vi inte tänkt på och de besluten tar vi om det skulle komma en fråga igen 😉

Jag har själv två barn. En på 2,5 och en på tre månader och sömn har jag glömt vad det är. Hur lyckas du få in någon sömn med alla dina? Är så impad av att du orkar :) nattetid är jag glad om jag lyckas sova 3 timmar och på dagen går det inte att sova :p

Vi har verkligen tur med barn som sover hela nätter från 8-9 veckors ålder så det blir oftast en god nattsömn för oss också. Vissa nätter kommer Älva eller Nellie till oss men det stör inte. Värst är det när småbarnen är sjuka, då kan nattsömnen ruckas på ordentligt. Jag kan inte heller sova på dagarna….

Hej Mirka! Jag undrar vad du jobbade med innan du blev mammaledig, och kommer du att börja jobba igen när David börjar på dagis eller kommer du att vara hemmamamma?

Jag arbetade på Arlanda inom flygstäd och jag ska försöka vara hemma så länge jag bara kan 😉

När är ni alla födda och vad heter ni alla är bara lite nyfiken följer nämligen din blogg och jag följer Familjen Annorlunda men man har inte fått sett din nyfödda son i programmet ni verkar har fullt upp hela tiden vad jobbar du och din man med?

Peter född jan-64

Jag född juli-72

Kevin född sep-97

Linnéa född okt-99

Jennifer/Benny födda aug-02

Selina född jan-04

Victor född maj-05

Alice/Oliver födda okt-06

Thor född apr-08

Nellie född april-10

Älva född dec-11

Lilja född aug-13

David född feb-15

Hur ofta får barnen äta sötsaker? Har ni några husdjur?

Vi försöker hålla oss till att äta godsaker max en gång i veckan. Ibland kan det hända att de får någonting smått mitt i veckan. Det är inte alltid vi köper just godis till lördagen utan ofta blir det annat som tex ostbågar eller liknande.

Vi har inga husdjur just nu.

1. Om du varit tio år yngre, hade du skaffat fler barn då?
2. Hurdan mormor/farmor tror du att du kommer att vara?
3. Ang dokusåpor: Kan du eller Peter tänka er att ställa upp i någon annan dokusåpa och i så fall vilken? Hur skulle du reagera om dina barn sökte till någon såpa, typ Big Brother eller något…?
4. Om språk: Talar något av dina barn finska eller något annat språk? Och hur håller du igång din finska eller är det helt enkelt så att man inte glömmer? Det var väl ditt modersmål och svenska lärde du dig sedan? Är svenska ett svårt språk att lära sig?
5. Och slutligen……Är det någon mer i din eller Peters släkt som har många barn?

1. Hmmm……jag tror det 😀

2. Jag hoppas på och ska göra mitt bästa för att bli den bästa mor/farmodern. En som finns där för barnbarnen i en nära relation 🙂

3. Fångarna på fortet med andra från fam. Annorlunda hade varit roligt 😀 Eller åka och gästa hos Parnevik ( älskar deras program, vilka härliga människor! )….. Iiih, skulle inte vilja ha med barnen i typ BB eller liknande program…!

4. Barnen kan inte finska. Linnéa pratar nästintill flytande engelska och även en del tyska. Jag pratar finska i stort sett bara med min mamma och delvis med mina syskon så själva språket kommer inte längre lika naturligt ur min mun. Glömmer vissa ord och så … man kan säga att jag pratar flytande finska fortfarande med en viss osäkerhet 😀 Svenska lärde jag mig när vi hade flyttat till Sverige och jag tycker nog att det var ett ganska enkelt språk att lära sig ( tror jag utan att ha så många andra språk att jämföra med 😀 ).

5. Min storebror kommer närmast oss med sina 4 barn 😉 Jag har en kusin med 6 barn.

Hur många syskon har du & hur många barn har de?
Samma fråga till din Peter?

☼ -iga Kramar!

Jag har 4 syskon – 3 som jag är uppvuxen med och 1 i Finland. Min storebror har 4 barn, lillebror har 2 barn och lillasyster får sitt andra barn om ca 1 vecka. Lillasystern i Finland får sitt första barn om ett par veckor.

Peter har 3 syskon – 2 som han är uppvuxen med. En syster har 2 barn, lillebror har 1 barn och en syster har minst 2 barn ( vet inte mer än så… ).

Hej
Jag undrar varför ni inte har någon kontakt med din mans föräldrar? Var bor de? Har Peter syskon?

Jag har aldrig träffat hans pappa face to face….. och har inga svar att ge i den frågan.

När mina barn var yngre skrockade många som hade äldre barn att ”små barn- små bekymmer, stora barn- stora bekymmer. Jag börjar nu ana vad de menar med ett barn som går mot 11 år. Hur tycker du det är att vara förälder till barn i tonåren och hur stöttar man bäst barn att bli trygga unga vuxna?
Tack för en bra blogg!

Hittills hade inte direkt  varit mera bekymmer med våra tonåringar *peppar peppar…  * Värsta perioden än så länge har visat sig vara förpubertiteten för tjejerna, runt 9-11 års åldern. Mycket humörsvängningar då och även tjafsigare tjejer imellan 😉 Men övergående.

Jag gillar att vara tonårsmamma även om det ibland är lite svårt med att inse att de börjar bli små vuxna nu 😉

Jag tror att det är viktigt att köra med öppna kort – vara rak och ärlig med sina barn. Lära de att man kan prata om precis allting med varandra, att vi alltid finns där för de oavsett vad. Inte göra allt för att vara deras polare utan kunna sätta gränser när det behövs dvs fortsätta att vara förälder på gott och ont 😉

Hej..när ska du sterilisera dig?Gjorde det för tre år sedan,hade mycket ont nedan för o på axeln o va mkt trött o de kändes som en ångvält hade kört över mig.Men rekommenderar det ,ärren på magen blir mkt små o syns mkt lite.Är imponerad av dig o de glädje mig att ni inte har så mkt syskonbråk.Tror att de spelar in att det är jämt för delat typ hälften killar o tjejer i syskon skarar.Tycker synd om Wallström som vill ha fler barn o har så mkt syskon bråk o så livligt pga av att de har endast 2tjejer.Du verkar va duktig på att lägga dövörat till för de är inte så mkt gnäll hos er heller.Är imponerad du är tydlig mot barnen vad som gäller o ger dig inte i första taget..så starkt o verkligen ordning o reda.Tycker du diseplin är viktigt i skolan o tycker du den är tillräckligt stark?Tack för en givande blogg..gillar att du är personlig…ha det fint Med vänlig hälsning carro

Står i kön för det. Kommer inte göra med titthål utan en variant som är enklare och smidigare ( kommer inte bara för det ihåg vad det heter..? ).

Disiplin i skolan är viktigt tycker jag och kan tycka att den borde vara bättre än vad den är idag 😉 I för sig så gick jag mina flesta skolår i Finland och det går inte att jämföra med skolgången i Sverige .Jag blev ckockad över respektlösheten som fanns/finns mot lärarna jämfört med i Finland ….

Livliga på grund att de har två tjejer? Vilken fördom du har eller vad? Jag har två pojkar min bästa vän har en tjej gissa vem av dem som är livligast?Är väl ändå olika på personligheten ? Vad tycker du Mirka är dina tjejer lugnare och försiktigare än killarna i er familj?Själv har jag två lugna killar 12 och 6 år.

Hos oss har vi både och med lugnare och livligare barn och av båda könen.

Jag undrar hur många av barnen har du ammat?

Jag har ammat  ( eller i alla fall försökt amma ) 11 barn av 13.

Hur lärde du och Carola (Wetterholm) känna varandra? Brukar ni umgås med andra familjer med många barn? Hur tycker du att man ska göra om man vill ha en stor familj men man är rädd att omgivningen inte ska tycka om det? Har du påverkats av andras åsikter kring att skaffa barn? Planerar du att börja plugga igen? Tycker du det är svårt att både ha tonåringar och småbarn? Innan ni var med på tv, fick ni mycket uppmärksamhet när ni var ute hela familjen? Var ni helt ”okända” innan Familjen Annorlunda?

Jag och Carola lärde ”känna” varandra 2002 när jag var gravid med Jennifer och Benny och hittade till ett forum för tvillingar. Carola skrev flitigt där så där ”träffades” vi under ett antal år. Vi tog ordentlig kontakt med varandra när vi förstog att båda skulle vara med i Fam. Annorlunda och den vägen är det 🙂 Vi umgås med några andra stora familjer.

Folk har alltid åsikter om det mesta, speciellt om saker som skiljer sig från normen….. Jag tycker att man ska följa sitt hjärta. Man kan inte alltid leva sitt eget liv efter hur andra tycker att den ska levas. Gör det som gör dig själv glad för du vill inte sitta där sen gammal och ångra för att du lät andra besluta över ditt liv. Jag har inte brytt mig om folks negativa kommentarer angående mina val här i livet. Jag vinner ingenting på att låta såna människor ”ta över” mina beslut 😉 Och man blir starkare när man står på sig och gör det som är rätt för just mig 😉

Jag tycker inte att det är så svårt att ha både tonåringar och småbarn samtidigt ( och alla åldrar där i mellan 😀 ).

Vi hade 9 barn innan vi var med i programmet första gången och jo, visst vände folks sig efter oss när vi gick ute hela familjen 😀 Många frågor om alla var våra barn och även många positiva kommentarer. Vi var helt okända innan programmet.

Vad är du utbildad till? När och varför flyttade du till Sverige och är det Peter som lärt dig svenska eller kunde du det sedan innan? Hur ofta besöker du din släkt i Finland? Har du lärt barnen finska, om inte, varför? Hur håller ni koll på barnen, ni är ju två vuxna och 13 barn, haha? Tycker ju att det är svårt att hålla koll på två vilda treåringar och du har tretton i alla olika åldrar. :)

Jag har tyvärr ingen utbildning ( men en massa livserfarenhet 😉 ). Jag var precis fyllda 14 år när jag tillsammans med min mamma, ”pappa” och 3 syskon flyttade till Sverige. Föräldrarna kände en del folk här och fick jobb + bostad och flyttade så i min ålder var det ju bara att snällt hänga med 😉 Peter lärde jag känna när jag var ca. 18år så nej, han har inte lärt mig svenska språket utan då kunde jag det redan. Jag åker för sällan till Finland tyvärr. Det hinner gå nått år mellan besöken. Jag har inte lärt barnen finska. Det kändes bara så onaturligt att börja prata finska hemma med de när jag knappt pratar det alls.

Hur vi håller koll på barnen….? Koppel så klart 😀 😉 nä skämt o sido….. nu är ju inte alla små så de är rätt självgående de flesta barnen så det funkar alldeles utmärkt 🙂 Värre vore om alla 13 var små samtidigt….

Hej!
Vilka vagnar har ni hemma?

Kanske kan du skriva ett inlägg om dina vagnar, vore kul! Jag själv älskar vagnar, därav min fråga!

Kram

Nu har vi ”bara” 2 vagnar hemma – En Baby Jogger City versa och en Orbit G3 med Helix 🙂 Och jag är faktiskt väldigt nöjd så det blir inga fler byten 😉

Ska nog skriva ett inlägg om alla vagnar jag haft – med risk för att bli helt dumförklarad 😀

Va tycker du om orbit vagnen med syskondel. Är det inte svårt att gå?
Kram på fina dig

Nu har jag inte haft syskondelen mer än ca en vecka men jag gillar den väldigt mycket. Vagnen är otroligt smidig att köra trots syskondelen och det är inte svårt alls att gå med den 🙂

Hej, vill först börja med att jag tycker era barn verkar fantastiska

på alla sätt :) kan du/ni alla barnens 4 sista siffror i huvudet

Tack 🙂 Jag har bra sifferminne men nej…jag kan inte allas 4 sista siffror utantill. Men de flestas kan jag 😉

Hur ser du på sexualiteter? Skulle du bli arg ifall någon av barnen väljer att bli tillsammans med någon av samma kön? Eller skulle du bli arg om barnen vill byta kön eller kallas för hen?

Jag har absolut inga problem med olika sexualiteter. Jag vill att våra barn hittar en partner som de älskar och  som älskar de tillbaka och behandlar de väl. Jag vill att barnen är precis den de vill vara och att de älskar sig själva oavsett om de har snippa eller snopp mellan benen. Könet på en kommande partner är lika oväsentligt 🙂 Jag skulle aldrig kunna bli arg för såna saker!? Viktigaste är ju att barnen växer upp till bra vuxna människor med bra värderingar och respekt för andra människor.

Hej!
Jag undrar hur ni gör med julklappar till barnen? Jag och min bror har varsin son och de får ju julklappar i mängder, alldeles för mycket! Men ni som har så många barn kan väl inte överdriva så mycket som vi och våra barns mor och farföräldrar gör, de är ju helt klart en ekonomisk fråga. Hur gör barnens mor och farföräldrar? Är det en present per barn eller?

Tack för en bra blogg

Det är ju helt sjukt vad man generellt lägger ut på julklappar nu för tiden! Som om föräldrarna nästan tävlar med andra föräldrar i omgivningen….? Och oftast köper man saker som bara blir liggandes sen för med handen på hjärtat så tror jag att många ofta köper det de vill ha- inte det barnen vill ha 😉 Vi har varit såna vi med men de senaste åren har vi börjat bromsa oss själva och inte tokhandlat utan verkligen satsat på att köpa färre saker men också saker som vi trott att barnen vill ha och kommer att använda också. De har det mesta så i julas fick de bara några få mindre paket och en summa pengar var. Barnen har själva fått handla för sina pengar och dem har gjort det noggrant för att inte slösa sina pengar på onödiga saker 🙂

Mina föräldrar + syskon går ihop och köper julklappar så varje barn får 2 paket 🙂

Hinner inga fler frågor just nu så fortsättning följer 😉

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Linnea

  Hej! Har följt alla säsongerna av Familjen Annorlunda och tycker verkligen speciellt om att följa er härliga familj. Började dock inte läsa bloggen förrän nu när David föddes, förstår inte hur jag har kunnat missa den förut. Är allmänt intresserad av hur folk bor, om de äger sitt boende, hur planlösningen ser ut och inredning i allmänhet. Hade vart kul med en presentation av erat hem!

 2. Sandra

  Hej! jag undrar bara om ni har en nyare bild….har följt din blogg ganska länge och har följt dig i familjen annorlunda och dina barn är bara för gulliga 🙂

 3. Ida

  Jag förstår absolut om man som kvinna känner att man själv vill sterilisera sig istället för att ens partner ska göra det. För mig skulle det kännas konstigt om det var den jag var tillsammans med som steriliserade sig. Men man hör ofta om att manlig sterilisering är säkrare och enklare.

 4. Sara

  Hej1
  Det är heltokigt att det oftast är kvinnor som väljer att sterilisera sig framför att männen ska göra en vasektomi! Vasektomi är ett betydligt mindre ingrepp och risken för följder är också beetydligt mindre.

 5. EVA

  Du skriver här att du står i kö för att sterilisera dej. Men skrev du inte förut att det var Peter som skulle göra det, och eftersom han har en sjukdom så var han tvungen att typ vänta in rätt tillfälle? Och så blev David till… Eller, har jag rört ihop det?

 6. Agathao

  Den där ”enklare varianten”
  visade sig vara helvetet på jorden för
  mig- jag är fortfarande inte steriliserad trots två ”operationer”. Lyssna inte på läkarna som brer på-
  ta reda på själv! Enda fördelen är
  egentligen att man slipper sövas. Men det har man ju ingen glädje av om
  det inte funkar. 🙁

  1. mirkak

   Oj, vad tråkigt att höra 🙁 Jag har hört många andra kvinnor som gjort den att det har fungerat hur bra som helst…

 7. Matilda

  Hej!
  Sålde du din Bugaboo? Var du inte nöjd?
  Går i tankarna att byta upp mig till en om det skulle vilja sig med syskon för oss men
  Du som har koll på saker kanske kan göra en recension?