Svar på frågor del. 2 – Trettonbarnsmamman
mirkak

Trettonbarnsmamman

Svar på frågor del. 2

Egentligen är det här ingen fråga utan mer att jag behöver råd :) Mina ungar är jättekräsna när det gäller mat, duger det inte så surar dom och matvägrar vilket slutar med att man fått värma annan mat från frysen som duger. Detta har resulterat i att vi bara äter mat som går hem i deras munnar. Så hur gör ni hemma hos er? Äter era barn i stort sett allt eller går ni efter vad dom gillar? Hur gör ni om något av barnen matvägrar?? kram från en som är döless på färssås och spagetti, pulvermos och korv :)

Tacksamt nog så är våra barn allätare och har alltid varit det. Ibland kanske någon inte riktigt gillar maten som serveras och då får de ta annat om det finns men oftast äter de det ändå 😉 Sen lagar vi ibland en maträtt till barnen och annat till oss vuxna om vi vill äta sånt som vi vet att de inte är så förtjusta i. Jag har tyvärr inga jättesmarta tips att komma med än att kanske se till att det alltid finns någonting i frysen att värma till den som inte gillar maten som serveras 😉

Jag undrar hur ni gör för att alla barn regelbundet ska få egentid med mamma/pappa?

Hos oss har vi inga regelbundna tider för egentid och jag anser att det är ett onödigt påfund som dykt upp de senaste åren 😀 Vi ger de egentid när behovet finns och ibland blir det bara helt oplanerat. Att se barnen och deras behov behöver inget schema 😉

Jag undrar hur du lyckas att hålla familjen så harmonisk ? Hur hanterar du syskonbråken ?

Jag tror att när föräldrarna är harmoniska i sig själva och varandra så har man kommit en bra bit till att även ha harmoniska barn 🙂 Vi har lärt oss att, att stressa upp sig för lilla minsta vinner man ingenting på. Varva ner, njut av livet även om det ibland blir kaotiskt och stökigt 😉 Efter regn kommer alltid solsken!

I perioder bråkas det en del mellan syskonen. Speciellt om flera är i trotsåldern samtidigt. Vi är konsekventa. Man får bli arga på varandra men inte kalla andra för fula saker eller göra illa varandra med flit. De flesta bråken får barnen lära sig att lösa själva. Vi finns där och kan vägleda de så de lär sig att lyssna på vad den andra har att säga. Vi går i mellan och det blir för hetsigt och då får de bråkande barnen lugna ner sig på varsitt håll för att sen lösa problemet i lugnare ton. Barn är barn och testar ständigt på gränserna så detta jobbar vi med hela tiden så att det inte spårar ut. Det har blivit bättre ju äldre barnen blivit 😉

Hej Mirka! Har ingen fråga men känner bara att jag måste få säga att ni verkar vara en otroligt fin familj och jag beundrar er som får allt att gå ihop, visserligen är jag 15 så jag vet ju inte hur det är i familjer med färre barn mer än den jag själv är uppvuxen med. Hur som helst så vill jag bara säga att det är otroligt kul att få följa er och att ni är så öppna. Jag bara hoppas att ni struntar i alla dumma kommentarer ni får och fokuserar på de bra som glädjer och styrker er.
Stor kram till en go familj

Tack Sanna

Hej härliga bloggvän!

Innan David kom till världen så läste jag i nån skvallerblaska att ni hade 3 namn ni troligtvis skulle välja mellan, Ossian, Tristan och Charlie, om jag minns rätt?! Stämmer detta och kom namnet David in sent i namndiskussionen?
Du nämde att ni hade röstning mellan David och ett till namn, vilket var det?
( jag är tokig i namn och tycker det är så roligt, därav frågor om de:) )
En sista fråga, även de om namn:). Ifall David hade blivit en flicka, vad hade han troligtvis hetat då?

Dessa skvallerblaskor 😀 De ringde och frågade om vi hade ett namn klart till bebisen och jag sa nej…barnen har 3 olika namnförslag men det blir inget av de. Så lyckades de ändå vända på det. Jag ville verkligen ha namnet Ossian – älskar det namnet! Men blev kraftigt nerröstad av alla förutom Jennifer 😉 Namnet David kom in i bilden samma dag som vi bestämde hans namn. Vi hade ett gäng med namn som vi bollade med och ett namn i taget röstades bort. Till sist var det David och Elton kvar och David fick flest röster 🙂

Jag hade inte ett enda flicknamn i lager eftersom vi tidigt visste att vi skulle få en pojke…

Man kan skilja på nyfikna eller intresserade frågor…. :-)
Min fråga,mår du riktigt bra nu Mirka?

Ja, nu mår jag bra 🙂

Skulle du rekommendera andra att skaffa tretton barn? Jag förstår att det är många faktorer som kan väga in men rent allmänt? Och vad skulle i så fall kriterierna kunna vara utom att man ska gilla barn.

Jag skulle nog inte rekommendera det till vem som helst då alla skulle inte klara av det men till de som verkligen önskar sig många barn, har bra förutsättningar bla ekonomiskt m.m så absolut 🙂 Jag tycker att man ska ha ett starkt förhållande med sin partner och båda ska vilja ha många barn. Man ska gärna ha ett bra fungerande ekonomi ( alla vet ju hur mycket det kan bråkas om ekonomin om den strular )…

En liten undran… får Du och Peter tid för/till varandra? Hinner ni med att bara ”vara” tillsammans och njuta av livet? Ni verkar ha det fint tillsammans men hur gör ni? Dygnet har ju bara 24 timmar…

Vi har kvällarna för oss själva om vi nu inte somnar så fort det blir tyst i huset 😀 Vi kan ta oss tid för varandra utöver det om vi vill men har sällan behov för det 😉

De stora barnen måste väl hjälpa till med de små för att det ska fungera med 13 barn?
Hur reagerar folk när man kommer in på tex. M Donalds med så stor familj. Blir ni helt uttittade?
Folk tror väl det är en förskola eller liknande? Ni verkar iaf harmoniska och duktiga med barnen tycker jag efter det man sett på Tv.

Nej, de stora barnen måste inte hjälpa till för att det ska fungera bra! Vi har aldrig ställt såna krav på de. Men ofta hjälper de till helt på eget bevåg vilket så klart underlättar ibland 🙂 I en familj liten som stor hjälps man åt vilket vi har velat lära våra barn. Ingen dör av att hjälpa till….snarare så gör det de till bättre människor 😉 Men nej, de stora har inte blivit barnpassare/hjälpredor under tvång. Kan säga att jag hade större krav på mig när jag bodde hemma med 2 yngre syskon än vad våra stora barn har 😀

Kul med frågestund! 1. Vad tycker du är dina och din mans styrkor respektive svagheter i ert föräldraskap? 2. Tycker du att det är viktigt att barnen har bra betyg och skaffar sig en bra utbildning? Om ja, på vilket sätt stöttar ni barnen i deras lärande?

1. Min styrka är nog att jag är tålamodig. Och envis på gott och ont 😀 Peters styrka är att han är den mest konsekventa av oss tror jag. Även han är envis på gott och ont 😉 2. Eftersom varken jag eller Peter har gått ut gymnasium så är vi väldigt noga med att betona betydelsen av en bra utbildning. Vi hjälper barnen med läxorna och lägger extra mycket energi i de ämnen som de har lite svårare med.  Vi tjatar på de om att ingenting är omöjligt i livet 🙂

Hej!
Jag är så nyfiken hur era läggnings rutiner är. Jag själv har två barn och när klockan är 19 så vill jag att båda ska börja gå isäng, det har blivit så att jag tar den yngsta och sambon den äldre. 19.30 sover dom gott :) Men med 13 barn, hur gör man då? Allt från man ska borsta tänder, byta om, läsa bok(?) m.m?

De större barnen klarar ju av att sköta kvällsrutinerna helt själva 😀 Kl. 19.30 börjar vi med tandborstning m.m och kl. 20 ska barnen ligga i sängarna. De större får kolla på tv eller läsa eller dyl ett tag till men det ska vara lugnt och tyst i huset. De små bäddas ner så sover de inom 5 minuter 😉 Kevin och Linnéa har inga speciella tider utan har ett eget ansvar att komma i säng. Så länge de kommer upp i tid på morgonen och sköter skolan så har de den friheten 😉 Läsa bok inför nattningen har jag aldrig gjort och när jag har försökt så har det inte varit intressant…. De små gillar hellre att sitta i soffan nån gång under dagen och lyssna på saga, ibland 🙂

Hejsan! Jag är nyfiken på hur det kommer sig att det har blivit så många igångsättningar för din del. Jag blev igångsatt med mitt första barn och skall snart föda vårat andra barn. Har försökt hitta info beträffande om sannolikheten är stor att jag blir igångsatt även denna ggn, men inte hittat så mycket. Vet du (med din erfarenhet) något om det?

Jag fick, efter mycket tjat och gråt från min del, en igångsättning med första tvillingparet. Jag var så stor och så slut i kroppen och psyket och blev till slut igångsatt i v. 39+0. Det är svårt att få igångsättning en första gång då man aldrig vet hur mammans kropp svarar på det. Har det fungerat bra en gång så är förutsättningarna bra att det funkar minst lika bra nästa gång. Med de andra har jag fått det pga snabba förlossningar och för att det då har underlättat med att hitta barnvakt.

Har en undran angående potträning: hur gör ni hemma hos er? Har era barn slutat med blöja vid samma ålder eller har det varierat?

Inga av våra barn har någonsin gillat att sitta på pottan så det försöker jag inte längre med med de sista barnen. När barnen är runt 3 år börjar jag mera aktivt fråga om de vill kissa i toaletten m.m….vissa har varit redo för det direkt och med andra har det dröjt. Jag tar den biten när jag märker att barnet är redo och villig till att sluta med blöjan. Alla har slutat före 4-års åldern 😉

Hur ser ni till barn som dricker innan de är 18 och även röker/snusar.

Vi har tidigt börjat prata med barnen om att det inte är ok att varken dricka eller röka/snusa innan de fyllt 18år. Både jag och Peter var hmmm….alldeles för unga när vi söp till m.m och vi vill inte att barnen gör samma misstag.

Hej Mirka!
Jätteskoj med en frågestund, blir skoj att lösa alla svaren sen =)
Jag vill börja med att återigen säga att ni är en sån himla härlig familj, förlåt att jag tjatar men jag tycker verkligen det. Det märks att ni har skoj tillsammans =)
Mina frågor då
1. Brukar familjen åka och titta på fotboll/hockey/bandy tillsammans allihop, eller några för sig, eller inte alls?
2. Har barnen någon gemensam favoritmat, eller har alla olika favoritmaträtter, såfall vad?
3. Trivs ni bra i huset ni bor i nu?
4. Hur mår du nu? Tänker på det som blev efter senaste förlossningen.
5. Har ni några semesterplaner inför sommaren?

Kram från mig

1. Nej, vi åker inte och kollar på någon sorts sport då ingen är ett dugg intresserad av sånt 😉

2. De flesta har Tacos som favoritmat. Benny älskar pannkakor över allt annat.

3. Ja det gör vi 🙂

4. Jag mår bara bra nu

5. Vi kommer nog åka till Dalarna igen 1-2 veckor. Eventuellt även neråt i landet.

Var har du beställt den söta bön/ärt dräkten?

Från dresslink.com ( de har tyvärr lång leveranstid, 3-4 veckor )

Hur kom ni på vad alla barnen skulle heta? Finns det någon speciell anledning bakom alla namn?

Vissa namn har varit lätta att komma fram till och vissa namn har vi kompromissat fram 🙂 Finns inga speciella anledningar bakom namnen.

Hejsan
Måste säga att ni verkar vara sån härlig familj och man blir så glad av eran fina familj.
Min fråga är: hur lyckas Peter och du hålla kärleken vid liv? Åker ni ut ensamma ibland å bara äter typ middag ensamma? Har själv 5 barn som vi fick tätt (dom fyra första på 5,5 år och en sladdis efter 8 år).Vi separerade efter 17 år ihop men har aldrig liksom släppt varandra och är nu särbos och äldsta dottern är 24 år nu.Har bara tjejer och samma pappa till alla fem.Felet vi gjorde var att aldrig tänka på oss själva å ha lite egentid utan vi ( eller mest jag) gav all tid till barnen och glömde bort oss själva.Hur upplever ni detta med att inte bara vara mamma/pappa utan även man/kvinna och visa varandra uppskattning och så? Hinner ni med att ha någon tid själva? Jag har alltid haft stort hästintresse tex men insåg att det var inte ens lönt att tänka tanken att hinna med.Vore intressant att höra hur ni gör.Men tycker ni är så fina och ser så lyckliga ut ihop och det är underbart med stor familj men Gud vad jag kan sakna småbarnstiden.
Ha det gott alla i familjen

Vi åker numera sällan iväg själva på middag m.m då vi känner inget större behov till det. Vi tar vara på kvällarna när vi är själva då barnen sover vilket räcker långt och att vi försöker se varandra i vardagslivet med kramar och pussar m.m 🙂

Hur Hinner du att städa, damma, stryka kläder osv? Tips?
Tack

Allt sånt går nog mest på rutin numera 😀 Jag gör allt det förutom att stryka i stort sett från morgon till kväll. Städar och plockar när det behövs, tar tvätten när det behövs osv. Har inget schemalagt 😉

Hur hinner du träna som du ofta skriver om att du ska göra?

Jag passar på att träna ca. 20 minuter mitt på dagen när de minsta sover. 3-4 gånger i veckan 🙂 Skulle inte ha tid att åka iväg och träna men att ta sig tid till 20min hemma funkar jättebra.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
mirkak

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna T

  Jag funderar oxå på vad det är Mirka skulle ha valt bort? För det måste väl ändå vara högst individuellt. I mitt fall om jag skulle utgå från Mirkas liv så skulle det vara alla böcker hon inte läser, men det är ju MITT intresse, inte Mirka!! Mirka går på bloggträffar och andra evenemang och det är hennes intresse, jag hade tyckt det var urtråkigt….så kontentan är om jag utgår från vad Mirka skrivit tidigar är att hon är tillfreds med sitt liv och sina val så som det ser ut för henne, och att alla andra inte kan överföra sina behov/önskningar på någon annan eftersom vi alla är olika 🙂
  Lev ditt eget liv utan att bry dig och ha åsikter om hur andra lever sitt liv :-))

 2. Hanna

  Hej mirka! Vilken härlig familj ni är! Jag är mäkta imponerad över hur ni får ihop det med allt gällande rutiner osv! Önskar er allt gott!

 3. annema

  Jag tänker att man nog väljer livsstil när man skaffar många barn. Att vissa saker faller bort och inte känns så viktiga längre… Redan det första barnets ankomst ändrar ens tillvaro, livet blir inte detsamma mer, och man minns knappt hur det var innan. Jag ska inte vara taskig Ida, skriv som du tycker, det har du all rätt till som alla andra. Jag lovar att inte racka ner dej.

  1. Ida

   annema, det låter som du skriver till någon som inte har en aning om vad det innebär att vara förälder? Det är din attityd som gör att jag inte tänker fortsätta den här diskussionen mer. Ville bara få säga detta, tack för mig.

  2. Lina S

   En riktigt Glad Påsk till dig och Mirka. 🙂 <3
   Vi känner inte varann,men du har vettiga åsikter trots allt.

 4. Annelie

  Tycker du är fantastisk som tar dej tid med en massa svar på frågor. Så roligt att följa er på TV, så positiva och härliga hela familjen. Ha en riktigt skön PÅSK. Kram

 5. annema

  Många här tjatar om 13 barn hela tiden som om familjen hade 13 ett-åringar med samma behov. Sluta med det. Det finns i familjen ungdomar och stora barn som inte behöver hjälp med tandborstning och nattning. Jag är nyfiken, Ida, vad har Mirka valt bort? Berätta! Inte vänner, aktiviteter, och evenemang iaf, så vad?

  1. Ida

   annema, jag känner inte att jag har lust att svara på det utifrån hur din fråga är ställd. Känns som du anklagar mig för att jag säger vad jag tycker. Tänker inte ge mig in i någon diskussion med dig då jag antar att du redan har dina bestämda åsikter.