Trettonbarnsmamman

Frågestund!

frågetecken

Okej, vi kör med en frågestund!

Jag får en del frågor bland kommentarerna som jag inte alltid tyvärr hinner svara på….

Det är mycket lättare för mig att svara på frågorna just i en frågestund så fråga på 🙂

Ni har fram till söndagkväll på er att ställa frågorna …..

Kramis ♥

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Hej! Hur skulle du och Peter reagera om Kevin berättade att han skulle bli pappa? Hur skulle ni reagera om någon av era barn visade sig vara homosexuell? kram

  2. Lina S

    Tog mitt vanliga morgonläs och gick igenom allt igen..
    Många frågor är alldeles för närgångna,
    vore jag som Mirka skulle jag hoppa över dem.
    Gomorron alla som visar hänsyn. <3

  3. Bibbi

    Hej!
    Tror inte min fråga kom med.
    Hur har din arbetsgivare reagerat på att du förlängt din föräldralefighet, såpass många gånger?
    Hinner ni använda alla barnen dagar innan de brinner inne?
    Kram
    !

  4. Sofie

    hej Mirka!
    Frågor: 1. var tycker du att dom säljer de bästa gravidkläderna på nätet?
    2. Du har ju en bugaboo donkey, fördelar/nackdelar. Var köper man den till bästa pris?

    Kram

  5. linnea

    Hej! Jag undrar hur ni kom på namnet David?

    Jag undrar även vilka av barnen som är högerhänta respektive vänsterhänta och vem de har fått det ifrån?

    Och till sist undrar jag hur läxläsningen fungerar hemma hos er? Får barnen den hjälp de behöver och känner du att din kunskap räcker till?

    Tack för en superbra och öppen blogg! Beundrar dig och din fina familj 😀

  6. Karin

    Hoppas du inte blir sur på denna fråga, men har hört att ni föräldrar svär en del inför barnen. Min fråga är, tar barnen efter det?

    Träffar ni Peters släkt också?

    Är din mamma eller syskon eller Peters släkt barnvakt ibland?

  7. Marie

    1.) Tror ni på Gud/Jesus? Tillhör ni någon religion?
    2.) Skall båda ni sterilisera er och har ni hunnit göra det eller är det på g?
    3.) Har någon av era barn särskilda behov/funktionsnedsättning?
    4.) Vid vilken ålder har era barn blivit blöjfria dag/natt?
    5.) Hur ofta tvättar ni sängkläder? Det måste vara jobbigt,då det är en hel del och hänga på tork…….!
    6.) Vill ni ha fler barn? Blir det här ert sista barn?
    7.) Känner ni Lina S? Hon verkar så snäll,som många gånger delar ut stjärnor bland kommentarerna och ser till att det hålls god stämning här på Bästa bloggen?
    Tack för en fin blogg och ni är verkligen en underbar familj,med världens gulligaste föräldrar till skatterna! <3 <3 <3

  8. Lollo

    Hur tränar du barnen på att lära sig torka sig själva när de bajsat? Låter du de torka sig och du dubbelkolla? Känner en tjej på fem år och hon vägrar att ens försöka.

  9. Caroline

    Jag tänkte höra med dig som har samlat på dig en hel del erfarenhet av att tackla konflikter med 3 åringar, om du har några tips hur jag ska bete mig med min son som just nu är inne i värsta trotsperioden!? Jag sliter mitt hår här hemma. Han har dessutom börjat slåss mot mig och min man och även vår 10 månaders får sig tjuvnyp ibland. Har du några bra råd eller tips? Tack för en härlig blogg. Kram

  10. Maria

    Hur gamla är Peters barn och hur gamla har han sedan innan? vad gör de i dag? vad har de för utbildning? och yrken idag? Har de kontakt med sin/sina mamma/mammor? Har du någon kotakt med deras mamma? Är alla era 13 barn era gemensamma? Har du kontakt med svärföräldrarna? om inte varför?

  11. Maria

    Hur mycket tjänar du på din blogg? Vad får ni för att vara med i familjen annorlunda? Får ni alla aktiviteter och utflykter ni gör i familjen annorlunda betalda?

  12. Malin

    Dottern här i huset ÄLSKAR familjen annorlunda och vi kollar nog på er 6-7 gånger i veckan 🙂 Tänkte därför se om du vet om det finns någon stans att kolla på alla gamla avsnitt från tidigare år?

    Har du och Peter hållit ihop i vått och tort eller har ni också varit separerade? Tänkte för många av familjerna i familjen annorlunda verkar någongång ha haft en paus i sitt förhållande.

  13. Pi@

    Jag undrar om ni någonsin tvekade innan nu skaffade Kevin, då Peter redan hade 3 barn med 2 olika kvinnor… Jag menar, var han aldrig orolig över risken att det skulle kunna bli 4 barn med 3 olika kvinnor om det nu inte skulle ha hållit mellan er. Och var du aldrig orolig över att du kanske skulle bli lämnad med en liten du också?
    Oj, vad svårt det är att formulera sig 🙂 Jag hoppas du förstår mina frågor ändå. Jag är dock glad att ni håller ihop – det är fantastiskt att se er på tv och jag tycker ni är enastående som föräldrar.

  14. Bibbi

    Hallå !
    Jag undrar hur din arbetsgivare har reagerat på att du förlängt din föräldraledighet, vid flera tillfällen 🙂
    Hinner ni använda alla barnens dagar innan de ”brinner inne”?
    Kan du sakna ett jobb och ett gäng kollegor när tex Peter ska på julbord med jobbet? Eller på personalfest?

    Tack för frågestunden, önskar dig en fin dag!

  15. L

    Peter har ju tre barn från tidigare förhållanden, har han inte så mycket kontakt med Daniel och Mikaela?

  16. Anna

    Jag har tänkt på en sak. Du skriver alltid ”Kevin och hans flickvän”, aldrig hennes namn. Däremot har hon varit med på bild med David. Vill hon inte att du skriver hennes namn? Eller varför gör du inte det?

  17. Ulrika L

    I vilken form drivs ditt företag, enskild firma? Är det oftast du som tar kontakt med företagen gällande samarbete eller är det de? I de flesta andra yrken går det hitta en medellön, vad skulle du säga att en medellön för en bloggare är?

  18. Jessica

    Hej, brukar barnen läsa din blogg? Hur stor tomt har ni nu? Måste vara skönt för barna att kunna gå ut på gräset, antar att ni har en bättre tomt nu än i torstuna.

  19. Anneli

    Hej! Jag undrar om du alltid vetat att du vill ha många barn eller är barnet inom dig förvånad över att det blev ett så stort härligt gäng?

  20. Alexandra

    Hej!
    Vad har ni för matrutiner? Äter ni både lunch och middag när alla är hemma eller blir det en lagad måltid per dag? Hur gör ni med läxläsning? Får de stora barnen lugn och ro vid läxläsning när det finns så många småsyskon i huset? Hur löser ni syskonbråk? Röker du och Peter fortfarande?

  21. Erika

    Hej du fina mamma till era små änglar! Och din man är ett riktigt kap, verkligen fantastiskt! Jag undrar vad alla barnen hittade på när ni fick tillfälle att ha en mysmiddag hemma? 🙂
    Jag önskar mig också Många barn för det är ju verkligen så, att det finns inget bättre än att ha barn i ens liv. Dem gör verkligen livet värt att leva 🙂 Jag älskar verkligen mitt liv som mamma till mina 2 älskade skatter som förhoppningsvis snart blir 3 🙂 Tack för att du orkar att blogga om ditt och din familjs liv, det är verkligen kul att läsa om er. Ha det så jätte fint! Kram till er!

  22. annema

    Småbarnstiden är väldigt kort om man har två tre barn. Kan de egna intressena vänta? Kan barnen och allt som rör dem vara det stora intresset ett tag? Kan man tänka sig intressen som barnen kan vara med på? I övrigt tycker jag att vi ska respektera Mirkas och Peters behov, önskemål samt deras sätt att leva.

    1. Lina S

      Din sista meningen är exakt som jag tänker,
      jag är inte ett dugg nyfiken på hur de hanterar sin situation,
      de klarar detta galant.. Trevlig helg Mirka med fam. och Annema.

  23. Linda V.

    Först och främst, vilken otroligt fin familj ni är. Lugna och harmoniska, följer era barn i deras utveckling. Jättefint att se!

    Mina frågor; Vilka veckor är barnen födda i? Vilken var den lättaste och den svåraste förlossningen? Varför? Vad vill du ge andra mammor för tips och råd inför förlossningen? Hur håller ni koll på alla personnummer? Berätta om något misstag du eller Peter har gjort som förälder och kan skratta åt nu! Vad har barnen gjort för hyss?

  24. Hanna

    Hej Mirka!
    Ni verkar ha en sån underbar familj och tack för att vi får ta del av den :)!!

    Jag fick mitt första barn i april förra året och va en väldigt känslig mamma (antar mycket hormoner) och tvivla ibland på mig själv till en början av att va en god mor. Nu rullar allt på men jag undrar då hur du va som ”första gångs mor”? Tyckte du att de va svårt, har dina barn starka egna viljor o hur tar du dom?
    Hade bäst 🙂 kram

  25. Madelene

    Hej! Jag älskar läsa din blogg om ert liv och vardag! 🙂
    Men jag undrar hur ni gör med lunch/middagar.. En annan tycker det är jobbigt att handla, laga och faktiskt komma på något att äta varje dag och kväll. Lagar du mat varje dag och blir det mkt varierat elr vart får du inspiration ifrån?
    Jag har bara ett barn, alltså är vi tre personer och ibland orkar jag inte ens laga mat elr fixa något till oss tre. Blir det mkt mackor och fil på kvällar, när de kommer hem från dagis och skola? Lite nyfiken, med tanke på att ni är så många 🙂

  26. Lina S

    ADHD.. är ett mycket vilseledande tema tyvärr..
    Man måste inte ha ADHD för att man stimmar mycket tex,
    det kan vara normal stress tex,även barn kan bli stressade..

  27. Kicki

    Hej
    Jag och mina barn ser familjen annorlunda och en av mina söner säger att skulle jag bo i en av familjerna skulle jag bo med eran familj.

  28. Ia

    Undrar om det är någon/några av era barn som behövt extra stöd på förskolan/i skolan?
    Kan gälla vad som helst tex läs/skrivsvårigheter, ADHD, mobbning eller annat.

    /Sophia

  29. Karin

    Jag undrar om någon av barnen har nån diagnos.. Typ adhd el liknande. Du behöver naturligtvis inte svara på denna fråga av respekt för dina barn men ja e nyfiken då dessa diagnoser är så vanligt idag. Jobbar som habliteringsassistent så jag har me detta att göra hela dagarna och jag älskar mitt jobb!!

  30. Jenny

    Hej!
    Har alltid tyckt att ni verkar vara den vettigaste familjen i programmet!
    Peter har ju 3 barn sen tidigare – hur är din relation till de? (har själv 2 bonusbarn).
    Och hur träffades du och Peter?
    Kram

  31. marie

    Hej
    Jag har märkt att några av barnen har talfel, går ni hos talpedagog med dom? jag har själv en son som gått och det tar mycket tid och jobb med att träna tunga osv.. sedan vill jag säga vad otroligt vackra ögon både du och Peter har, såg det i går dagens program. Kram till er

    1. Ida

      ”Jag har märkt av några av barnen har talfel”, men vad är det för kommentar? Om nu Mirka och Peters barn skulle ha talfel så vet de ju om det själva. Låter som du vill upplysa de om det? Sitter du och ofta och letar fel på andra för att känna dig själv lite bättre? Skulle du vilja att andra gjorde så med dina barn? Nej, skärp dig.

  32. Kristina

    Vilka barn använder bh/topp och när börjar tjejerna med det ungefär???

    Vilka sover tillsammans och hur ser rummen ut?????

  33. maria

    Vad har du och Peter för utbildning? Vad arbetar/läser Peters egna barn? Har ni någon kontakt med Peters ex? Har hon sagt någon om att ni skaffat så många barn? Hur är din kontakt med svärföräldrarna?

  34. W

    Snart blir många av era barn större…har ni några råd och tips om alkohol och droger? ! Hur gör ni? /W

  35. Johanna

    Hej Mirka!
    Vi ska i dagarna bli två-barnsfamilj, vi har en son på 2 år.
    Min fråga är: hur har ni hanterat mammighet/pappighet?
    Tack för en härlig blogg.

  36. alexandra

    Tack för en superfin blogg, är ett stort nöje att följa er.
    3 frågor som är långt ifrån varandra.
    1.)
    Tycker ni att det är svårt att vara konsekventa mot barnen? ” Ett nej är ett nej” ingen idé att tjata.
    2.)
    Jag vet inte om detta är en myt, vissa anser att det stämmer. Detta med att magen ser annorlunda ut om man bär på en tjej eller kille. Har du märkt någon skillnad?
    3.)
    Minns för ett par år sedan i FA att Peter verkligen ville tatuera sig men då inte fick pga sjukdom. Har han fått göra det nu?

  37. Stina

    skulle du kunna tänka dig vara surrogatmamma åt en kvinna som inte kan föda själv med tanke på att du har så lätt för graviditeter.

  38. johannah m.5

    Hej! Nu vet jag inte om dessa frågor redan ställts. Men jag undrar om ni har ngn sorts veckoplanering med alla hushållssysslor? T.ex när ni ska skura golvet eller handla. Hur ofta byter ni sängkläder (fyller ju flera tvättmaskiner) alla på en gång eller i viss ordning? Speciella kvällar då de mindre barnen duschar eller alla på samma kväll? Veckomatsedel? Äter du någonsin godis/dricker läsk? Eller har du någon annan onyttig last?Jag tycker att du så fort verkar komma i form. Älsklingsrätt? Ni är en toppenfamilj! Det syns att du & Peter älskar varandra och era barn. Hoppas vi får se er mer i rutan efter FA. Ett eget TV- program vore toppen

  39. cappicio

    Hej!
    Min fråga rör blommor o bin om man säger så… Hur har ni gjort med flickvän/pojkvän till barnen. Det här med sova över hos varandra. Från vilken ålder och på vilka villkor?
    Kanske bara Kevin som har flickvän.

  40. sargit

    Hej Mirka
    Inte ofta jag hinner skriva något här men måste ju passa på att fråga en som säkert har koll.
    1. Våra twins är nu 6år och den ena har knäckt läs koden medan den andre inte gjort det. Detta gör att den som inte gjort det är frustrerad och den som har gjort det vill inte läsa längre då denne märker hur ledsen den andre blir över att inte kunna. Ni som har fått tvillingar x 2, hur har ni löst liknande situationer då det ju inte går att säga att men hon/han är äldre osv?
    2. har några av barnen visat på avundsjuka eller så mot något syskon då denne var nykomling? och hur hanterade ni det isåfall? Vi väntar tillökning igen lite oväntat och är orolig att våran nu minsting (3år) kommer att ta det hårt då hon är van att vara yngst med allt vad det innebär (ok, lite bortskämd är hon måste jag erkänna på så sätt att man urskuldar lätt att hon är ju så liten 😉 )
    3. Hur många olika vagnar har du haft genom åren och vilken har du varit mest nöjd med/minst nöjd med? (ska ju gå på vagnjakt igen så suger i mig alla råd jag kan hitta)
    4. och som några redan frågat så undrar jag hur du mår nu efter allt det du gick igenom efter senaste förlossningen?
    Önskar dig och din underbara familj en skön helg.
    kram

  41. popcorn

    Har ni kvar strecksystemet och funkar det än eller var det ”nyhetens behag”? Märker du att du får fler läsare på bloggen medan FA pågår eller är det konstant?

  42. Evelina H

    Jag skulle vilja veta hur du resonerar generellt kring uppfostran. För man ser ju i rutan att ni har glada barn som verkar bråka väldigt lite med varandra. Om ett barn tex trotsar, hur brukar du göra? Om ett barn bryter mot en regel, hur gör du? Vilka regler har ni hemma? Sen verkar Peter vara en väldigt glad och energisk person, typisk sådan som barn gillar, och då kan man ju förstå om grundstämningen hemma är mycket god (ja du verkar också väldigt snäll och go).
    Sen undrar jag om ni har all tvätt i tvättstugan eller bär du in tvätt i allas rum? Hur ser du på feminism och könsroller?

    1. Alexandra

      Ja, det där med regler vill jag också höra mer om 🙂 Vad har ni för regler o blir det konsekvenser om de bryts?

  43. Alexandra

    Hej!
    Jag undrar hur ni gör med julklappar till barnen? Jag och min bror har varsin son och de får ju julklappar i mängder, alldeles för mycket! Men ni som har så många barn kan väl inte överdriva så mycket som vi och våra barns mor och farföräldrar gör, de är ju helt klart en ekonomisk fråga. Hur gör barnens mor och farföräldrar? Är det en present per barn eller?

    Tack för en bra blogg!

  44. Anna

    Hur ser du på sexualiteter? Skulle du bli arg ifall någon av barnen väljer att bli tillsammans med någon av samma kön? Eller skulle du bli arg om barnen vill byta kön eller kallas för hen?

  45. Malin

    Hej, vill först börja med att jag tycker era barn verkar fantastiska på alla sätt 🙂 kan du/ni alla barnens 4 sista siffror i huvudet

  46. monica

    Hej!
    Nu börjar det bli många frågor för dig. Jag undrar hur och om ni sparar till era barn? För mig är det svårt att veta hur och hur mycket man bör lägga undan till dom så jag undrar om du har några tips.
    Kram Monica

  47. Louise

    Hej!
    Vilka vagnar har ni hemma?

    Kanske kan du skriva ett inlägg om dina vagnar, vore kul! Jag själv älskar vagnar, därav min fråga!

    Kram

  48. Saga

    Vad är du utbildad till? När och varför flyttade du till Sverige och är det Peter som lärt dig svenska eller kunde du det sedan innan? Hur ofta besöker du din släkt i Finland? Har du lärt barnen finska, om inte, varför? Hur håller ni koll på barnen, ni är ju två vuxna och 13 barn, haha? Tycker ju att det är svårt att hålla koll på två vilda treåringar och du har tretton i alla olika åldrar. 🙂

  49. Ida

    Hur lärde du och Carola (Wetterholm) känna varandra? Brukar ni umgås med andra familjer med många barn? Hur tycker du att man ska göra om man vill ha en stor familj men man är rädd att omgivningen inte ska tycka om det? Har du påverkats av andras åsikter kring att skaffa barn? Planerar du att börja plugga igen? Tycker du det är svårt att både ha tonåringar och småbarn? Innan ni var med på tv, fick ni mycket uppmärksamhet när ni var ute hela familjen? Var ni helt ”okända” innan Familjen Annorlunda?

  50. Lina S

    Ja jag hoppas att det inte blir för mycket dagis Mirka,
    var hemma hos Dina barna,det är viktigt. <3

  51. sofie

    Du och Peter verkar vara så lyckliga och kära. Hur håller ni gnistan vid liv? Jag kan tänka mej att ni inte får mycket till egentid 🙂 några tips? 😉

  52. Lina

    Kommer du börja arbeta när minstingen börjar på dagis? eller har du helt gett upp den tanken. Vad jobbade du med innan alla barn och vad har du för utbildning?

  53. Carro

    Hej..när ska du sterilisera dig?Gjorde det för tre år sedan,hade mycket ont nedan för o på axeln o va mkt trött o de kändes som en ångvält hade kört över mig.Men rekommenderar det ,ärren på magen blir mkt små o syns mkt lite.Är imponerad av dig o de glädje mig att ni inte har så mkt syskonbråk.Tror att de spelar in att det är jämt för delat typ hälften killar o tjejer i syskon skarar.Tycker synd om Wallström som vill ha fler barn o har så mkt syskon bråk o så livligt pga av att de har endast 2tjejer.Du verkar va duktig på att lägga dövörat till för de är inte så mkt gnäll hos er heller.Är imponerad du är tydlig mot barnen vad som gäller o ger dig inte i första taget..så starkt o verkligen ordning o reda.Tycker du diseplin är viktigt i skolan o tycker du den är tillräckligt stark?Tack för en givande blogg..gillar att du är personlig…ha det fint Med vänlig hälsning carro

    1. Linda

      Livliga på grund att de har två tjejer? Vilken fördom du har eller vad? Jag har två pojkar min bästa vän har en tjej gissa vem av dem som är livligast?Är väl ändå olika på personligheten ? Vad tycker du Mirka är dina tjejer lugnare och försiktigare än killarna i er familj?Själv har jag två lugna killar 12 och 6 år.

  54. annelie

    Hej. Ville bara säga att det alldra bästa jobbet man har det är och va hemma och ta hand om sina barn. Fattar inte varför ingen ser det som ett arbete det är mer jobb med det än ett annat jobb. De är det bästa för barnen med och få komma hem till ”mamma” efter skolan ex istället för att komma till ett tomt hus. Så Mirka bättre jobb kan du aldrig få grymt jobb du redan har. Är själv hemma med barnen och barnen älskar det lika mycket som jag. Skulle finnas mer hemmafruar som det kallades förr…☺.

  55. Maria

    När mina barn var yngre skrockade många som hade äldre barn att ”små barn- små bekymmer, stora barn- stora bekymmer. Jag börjar nu ana vad de menar med ett barn som går mot 11 år. Hur tycker du det är att vara förälder till barn i tonåren och hur stöttar man bäst barn att bli trygga unga vuxna?
    Tack för en bra blogg!

  56. sandra

    Hej Mirka!

    Tack för en fin blogg och att du bjuder in oss alla i ert vardagsliv! Jag måste erkänna att jag följer bloggen mer under tider då ”Familjen Annorlunda” visas i teve, därför kan det hända att mina frågor redan är besvarade någonstans på bloggen. Jag har inte heller läst igenom de frågor som du har fått från andra läsare, så mina frågor kanske blir upprepningar. Det är i så fall bara att stå över att svara! 🙂

    Jag skulle vilja ha dina tips på hur ni löser läxläsningen med barnen. När man har så många skolbarn som ni har så tror jag att ni har många knep som vi andra kan ta lärdom av. Hemma hos oss kan det vara problem med exempelvis att få barnen att känna eget ansvar för läxläsningen, få vara ifred från småsyskon, hitta tillräckligt med tid för att förhöra glosor och multiplikationstabeller osv. osv.

    Jag skulle också vilja veta hur ni tänker kring kompislek. Samma här, med så många barn tror jag att ni har tips och tankar så kan vara lärorika! 🙂 Hos oss har vi fått tampas med hur många gånger i veckan det är rimligt att man tar med kompisar hem eller går hem till vänner kontra tid för annat såsom läxor och aktiviteter.

    Stor kram till dig!

  57. SaraMaa

    Hej
    Jag undrar varför ni inte har någon kontakt med din mans föräldrar? Var bor de? Har Peter syskon?

  58. ✫ Fru Eriksson

    Hur många syskon har du & hur många barn har de?
    Samma fråga till din Peter?

    ☼ -iga Kramar!

  59. Hanna

    När tänkte du gå tillbaks till att jobba efter föräldraledigheten? Ska du tillbaka till Arlanda eller vad vill du göra istället?

  60. popcorn

    1. Om du varit tio år yngre, hade du skaffat fler barn då?
    2. Hurdan mormor/farmor tror du att du kommer att vara?
    3. Ang dokusåpor: Kan du eller Peter tänka er att ställa upp i någon annan dokusåpa och i så fall vilken? Hur skulle du reagera om dina barn sökte till någon såpa, typ Big Brother eller något…?
    4. Om språk: Talar något av dina barn finska eller något annat språk? Och hur håller du igång din finska eller är det helt enkelt så att man inte glömmer? Det var väl ditt modersmål och svenska lärde du dig sedan? Är svenska ett svårt språk att lära sig?
    5. Och slutligen……Är det någon mer i din eller Peters släkt som har många barn?

  61. Sandra

    Hej! När är ni alla födda och vad heter ni alla är bara lite nyfiken följer nämligen din blogg och jag följer Familjen Annorlunda men man har inte fått sett din nyfödda son i programmet ni verkar har fullt upp hela tiden vad jobbar du och din man med?

  62. Anna

    Hej Mirka! Jag undrar vad du jobbade med innan du blev mammaledig, och kommer du att börja jobba igen när David börjar på dagis eller kommer du att vara hemmamamma?

  63. Emma

    Jag har själv två barn. En på 2,5 och en på tre månader och sömn har jag glömt vad det är. Hur lyckas du få in någon sömn med alla dina? Är så impad av att du orkar 🙂 nattetid är jag glad om jag lyckas sova 3 timmar och på dagen går det inte att sova :p

  64. Karin

    …två frågor till
    Vad ska ni göra i Sommar?

    Hur hinner ni med att hjälpa alla barnen med alla läxor, har alla barnen det lätt för sig i skolan?

  65. Karin

    Vet att du tycker att det är jobbigt när det kommer upp negativa kommentarer om att du lägger ut reklaminlägg på din blogg, men vad innebär ett samarbete med ett företag?

    Kommer ni att bo kvar i huset, och köpa loss det?

    Kommer du att starta en podd, som många andra har gjort?

    Kommer du att sakna att ha en bebis när David blir större?

  66. Carina

    Ja de där med egentid fanns det ordet för typ 10-15 år sedan!? Jag hörde det inte när mina barn var små. Egentid jag ryser när jag hör egentid egentid med barnen egentid med respektive egen tid för sig själv. Egen tide hade man innan barnen och egentiden kommer tillbaka jag lovar. Egentid kan vara 2000 talets larvigaste ord! Har ingen fråga till dej Mirka. Men tackar för en trevlig blogg och så följer jag så klart familjen annorlunda på tven. Ha de gott.

    1. popcorn

      Det fanns säkert egentid även då fast man inte satte ord på det…att kunna ägna sig åt sitt när barnen somnat t ex…äAtt ha något intresse utanför familjen är väl bara sunt och normalt? Det kan vara träning; att kunna ge sig ut på en runda i skogen själv t ex, eller att måla akvareller när barnen gått och lagt sig, att träffa tjejgänget på bowling en kväll i veckan, att gå en kurs….även om man älskar familjen och skulle göra allt för den är man ju fortfarande en egen individ! Likaså tycker jag att det är viktigt att barnen hittar ”sin” grej, får känna att de är bra på något, kan träffa kompisar utan att ha alla syskon i hälarna. En familj är inte en ”klump” det är ett gäng olika individer som alla behöver utrymme att utvecklas och att få bli sedda för just den de är även om de är sammansvetsade och har samma gener! Man behöver inte alltid göra ALLT tillsammans bara för att man är en familj!

  67. Carina H

    Hej. Har väl inte direkt någon fråga, men en undran till dom föräldrar som skriver mycket om ´egen tid ´har man skaffat familj för man faktiskt ta hand om den också, man har bara barnen till låns, sen växer dom upp och förhoppningsvis drar från föräldrahemmet till ett eget bo, men jag kan inte släppa ordet egen tid, varför skaffar man då familj och nästan kräver egen tid?? tycker det känns lite konstigt i mina öron i alla fall, vill man ha egen tid skall man nog inte ha barn, fast vi har haft 2 st småbarn så fanns det sk egen tid för oss, utan att vi lämnade bort dom, förstår inte resonemanget i detta, men det kanske ni alla små barns föräldrar gör idag,

    1. Hanne

      Alla är olika men såhär tänker jag: Barnen, som är 5 år och 3 år, är det viktigaste i mitt och min mans liv. Allt utgår från att deras liv ska vara så bra som möjligt. För att jag ska vara en så bra och energisk mamma som möjligt måste jag må bra. För mig innebär det ett spännande och utvecklande jobb, som dessutom ger oss bra ekonomiska förutsättningar i familjelivet. Några kvällar i månaden prioriterar jag också kulturella upplevelser som konserter, teater med mera med vänner. Jag har ett behov av att träffa mina vänner. Vad jag prioriterar bort just nu? Träning i viss mån, att ha ett nyrenoverat hus, läsning av böcker, TV-serier och mycket slösurfning (Mirkas fina blogg följer jag dock slaviskt 🙂 Min man har också ett kul och flexibelt jobb och han lägger några timmar egentid per vecka på träning. Våra arbeten möjliggör att våra barn är på förskolan måndag till torsdag cirka 8-15. Det känns lagom. Resten av tiden är vi med barnen och leker, läser, pysslar och bakar. Idag ska vi åka till fjällen i fyra dagar. Jag tycker att vi är bra föräldrar och bra förebilder för våra barn. När barnen sen flyttar kommer de förutom att de fått goda förutsättningar för sitt vuxenliv också ha föräldrar som inte har tappat bort sig själv efter vägen.

      1. Carina H

        Visst kan man ha egen tid, men jag hör ofta att i en del familjer så pratas det om egen tid, finns ju familjer som inte ens åker och handlar med barnen . har inget emot att man som förälder gör något eget någon kväll i veckan, min man sportade någonkväll i veckan och jag kunde träffa någon väninna någon kväll i veckan, detta var vår sk egen tid, men för övrigt var barnen med oss jämt, handling, ute i naturen, var med på lite grannfester, då fick dom somna borta och vi bar hem dom på natten. tyckte inte att det var något problem. men som sagt alla får göra som dom vill i sina liv.

        1. Hanne

          Våra barn är mycket sällan med och handlar. Så mycket lättare för en av oss att fixa det medan den andra är hemma med barnen!

      1. Carina H

        Då kam man träffa någon kompis/väninna och ta en fika i lugn och ro, utan barn. det är väl egen tid?? förstår inte varför folk skaffar barn om dom redan från start diskuterar egen tid för att orka med?? då har det gått fel någonstans i samhället.

        1. Hanne

          Alla är olika. Att föräldrar delar på ansvaret och på så vis möjliggör att båda föräldrarna kan få egen tid att utveckla sina intressen även utanför familjen – hur kan man se det som något negativt? Jag tänker att glada, inspirerade och harmoniska föräldrar ger glada, inspirerade och harmoniska barn. Vi måste respektera varandras olika önskemål och behov och inte döma utifrån våra egna preferenser.

    2. angelina

      Det där med egen tid kan man ju se på olika sätt, egen tid kan ju va att få sitta på toan utan att någon bankar på dörren och vill in, eller få stå i duchen lite extra länge utan tids press för mej är sån egentid väldigt viktigt. Tid jag tror alla vill ha ibland men inte räknar som egentid. Sen att lämna bort ungarna för egentid kan man ju tycka olika om, men jag anser det sunt, glad mamma glatt barn. Och sen tycker ja verkligen inte barnet tar skada av sin egen tid med då tex. Pappa eller mormor. Tråkigt att det är ett ord som sticker så i öronen på vissa.

  68. Lotta

    Hejsan
    Måste säga att ni verkar vara sån härlig familj och man blir så glad av eran fina familj.
    Min fråga är: hur lyckas Peter och du hålla kärleken vid liv? Åker ni ut ensamma ibland å bara äter typ middag ensamma? Har själv 5 barn som vi fick tätt (dom fyra första på 5,5 år och en sladdis efter 8 år).Vi separerade efter 17 år ihop men har aldrig liksom släppt varandra och är nu särbos och äldsta dottern är 24 år nu.Har bara tjejer och samma pappa till alla fem.Felet vi gjorde var att aldrig tänka på oss själva å ha lite egentid utan vi ( eller mest jag) gav all tid till barnen och glömde bort oss själva.Hur upplever ni detta med att inte bara vara mamma/pappa utan även man/kvinna och visa varandra uppskattning och så? Hinner ni med att ha någon tid själva? Jag har alltid haft stort hästintresse tex men insåg att det var inte ens lönt att tänka tanken att hinna med.Vore intressant att höra hur ni gör.Men tycker ni är så fina och ser så lyckliga ut ihop och det är underbart med stor familj men Gud vad jag kan sakna småbarnstiden.
    Ha det gott alla i familjen

  69. annema

    En fråga till alla föräldrar: varför tror ni att barn måste ha sk egentid med sina föräldrar? Vem har hittat på det? Knappast barnen. De saknar sina syskon om de inte är tillsammans. Som en liten klok tjej sa i ett FA avsnitt: det är roligare om hela familjen åker på utflykt. Så min åsikt: egentid är överskattat. Däremot är det viktigt att ha tid för sina barn, att finnas tillhands, att vara tillgänglig och engagerad. Och detta har familjen Norrström löst alldeles förträffligt genom att Mirka är hemma och närvarande hela tiden, och att Peter leker,donar och aktiverar barnen när han är hemma. Och att de involverar barnen i allt de gör. En sak till: Mirka har jobbat hela sitt vuxna liv, så fråga inte när hon ska börja jobba. för det gör hon varje dag. Och har man en stor familj så anser jag att man har jobb så det räcker, firma Familjen.

    1. Agatha

      Ja vad vet man? När jag är ensam med
      nåt av mina barn pratar vi ofta om
      andra saker än när syskon är med. Tex relationen till syskon och att de är olika pga olika ålder mm.
      Tid till att ta upp saker som
      inte ryms när man är mitt i konkurransen som
      ovillkorligen uppstår när man är flera.

      Att bara avfärfa egentid med förälder som överskattat och lyxigt tycker jag är att förbise barnens behov. man får givetvis göra sitt bästa men att bara vifta bort det som modernt påfund känns inte Ok.

      1. Hanne

        Jag och min man tycker att det är jättefint att få hitta på saker med ett barn i taget ibland och det tycker min dotter och min son väldigt mycket om också. Att någon gång i månaden få göra något lite extra med mamma eller pappa utan att behöva dela på uppmärksamheten, till exempel ett besök på ett café, museum eller badhuset. Det är jättefint att kunna ge dem denna tid. Resten av familjetiden är vi ju tillsammans!

    2. MG

      Jag är 13 och och tycker att egentid med en förälder är otroligt viktigt. Visst älskar jag min bror och tycker om att göra saker med honom och med hela familjen också, men när man är flera är det ju oundvikligt att man inte får lika mycket utrymme och tid att prata. Vissa gånger är det också direkt nödvändigt, om tex en av mina föräldrar ska förhöra mig inför ett prov fungerar det inte om min bror är ”i vägen”.
      Alla är ju olika och vill/kan man inte prioritera egentid är det upp till var och en, men att säga att det är överskattat tycker jag är överdrivet. Någongång är säkert alla i behov av ensam tid med sina föräldrar.

  70. Johanna

    Hej,
    Först måste jag säga att ni verkar vara en helt underbar familj!
    Hur gör ni vid läggning? Lägger era barn sig själva? Eller lägger ni dem? Förstår att de stora lägger dig själva;) men de mindre barnen?
    Kram

  71. Karin

    Hej Mirka!
    Jätteskoj med en frågestund, blir skoj att lösa alla svaren sen =)
    Jag vill börja med att återigen säga att ni är en sån himla härlig familj, förlåt att jag tjatar men jag tycker verkligen det. Det märks att ni har skoj tillsammans =)
    Mina frågor då
    1. Brukar familjen åka och titta på fotboll/hockey/bandy tillsammans allihop, eller några för sig, eller inte alls?
    2. Har barnen någon gemensam favoritmat, eller har alla olika favoritmaträtter, såfall vad?
    3. Trivs ni bra i huset ni bor i nu?
    4. Hur mår du nu? Tänker på det som blev efter senaste förlossningen.
    5. Har ni några semesterplaner inför sommaren?

    Kram från mig

  72. Eva

    Har en undran angående potträning: hur gör ni hemma hos er? Har era barn slutat med blöja vid samma ålder eller har det varierat?

  73. Anna

    Hejsan! Jag är nyfiken på hur det kommer sig att det har blivit så många igångsättningar för din del. Jag blev igångsatt med mitt första barn och skall snart föda vårat andra barn. Har försökt hitta info beträffande om sannolikheten är stor att jag blir igångsatt även denna ggn, men inte hittat så mycket. Vet du (med din erfarenhet) något om det?

  74. Stina

    Hej!
    Jag är så nyfiken hur era läggnings rutiner är. Jag själv har två barn och när klockan är 19 så vill jag att båda ska börja gå isäng, det har blivit så att jag tar den yngsta och sambon den äldre. 19.30 sover dom gott 🙂 Men med 13 barn, hur gör man då? Allt från man ska borsta tänder, byta om, läsa bok(?) m.m?

  75. Hanne

    Kul med frågestund! 1. Vad tycker du är dina och din mans styrkor respektive svagheter i ert föräldraskap? 2. Tycker du att det är viktigt att barnen har bra betyg och skaffar sig en bra utbildning? Om ja, på vilket sätt stöttar ni barnen i deras lärande?

  76. Barbro

    De stora barnen måste väl hjälpa till med de små för att det ska fungera med 13 barn?
    Hur reagerar folk när man kommer in på tex. M Donalds med så stor familj. Blir ni helt uttittade?
    Folk tror väl det är en förskola eller liknande? Ni verkar iaf harmoniska och duktiga med barnen tycker jag efter det man sett på Tv.

  77. Eva S

    En liten undran… får Du och Peter tid för/till varandra? Hinner ni med att bara ”vara” tillsammans och njuta av livet? Ni verkar ha det fint tillsammans men hur gör ni? Dygnet har ju bara 24 timmar…

  78. Lena

    Skulle du rekommendera andra att skaffa tretton barn? Jag förstår att det är många faktorer som kan väga in men rent allmänt? Och vad skulle i så fall kriterierna kunna vara utom att man ska gilla barn.

  79. Lina S

    Man kan skilja på nyfikna eller intresserade frågor…. 🙂
    Min fråga,mår du riktigt bra nu Mirka?

  80. Frida

    Hej härliga bloggvän!

    Innan David kom till världen så läste jag i nån skvallerblaska att ni hade 3 namn ni troligtvis skulle välja mellan, Ossian, Tristan och Charlie, om jag minns rätt?! Stämmer detta och kom namnet David in sent i namndiskussionen?
    Du nämde att ni hade röstning mellan David och ett till namn, vilket var det?
    ( jag är tokig i namn och tycker det är så roligt, därav frågor om de:) )
    En sista fråga, även de om namn:). Ifall David hade blivit en flicka, vad hade han troligtvis hetat då?

  81. sanna

    Hej Mirka! Har ingen fråga men känner bara att jag måste få säga att ni verkar vara en otroligt fin familj och jag beundrar er som får allt att gå ihop, visserligen är jag 15 så jag vet ju inte hur det är i familjer med färre barn mer än den jag själv är uppvuxen med. Hur som helst så vill jag bara säga att det är otroligt kul att få följa er och att ni är så öppna. Jag bara hoppas att ni struntar i alla dumma kommentarer ni får och fokuserar på de bra som glädjer och styrker er.
    Stor kram till en go familj

  82. Nina

    Egentligen är det här ingen fråga utan mer att jag behöver råd 🙂 Mina ungar är jättekräsna när det gäller mat, duger det inte så surar dom och matvägrar vilket slutar med att man fått värma annan mat från frysen som duger. Detta har resulterat i att vi bara äter mat som går hem i deras munnar. Så hur gör ni hemma hos er? Äter era barn i stort sett allt eller går ni efter vad dom gillar? Hur gör ni om något av barnen matvägrar?? kram från en som är döless på färssås och spagetti, pulvermos och korv 🙂

    1. Lina S

      Förlåt Nina att jag lägger mig i..
      Lär barnen äta det du bestämmer skall lagas,
      ge inget annat ist,de kommer att äta när de är hungriga.. 🙂

      1. Nina

        Mmm vet, teoretiskt sett vet jag exakt hur det ska va och vad som är det rätta..duka fram det som tillagats och den som är hungrig äter annars får det va..men så i praktiken..fastän jag bestämt innan att va stenhård så löper jag inte linan ut utan ger mig och dom får något annat.
        Alltså jag har verkligen försökt men..jag är verkligen en vek morsa 🙁
        Är det någon som låter sina kräsna barn gå ifrån matbordet utan att dom ätit något? Hur gör ni andra?

    2. Anna

      Säger som föregående:

      Låt barnen äta det du bestämt. Annars så slipper de. Men ge inget annat i ersättning. Försök att inte ”truga”. De kan lära sig att äta ALLT!
      Har själv erfarenhet!

      Lycka till!

    3. Anna

      Lägger mig också i.

      Mitt råd: barnen får äta den maten du lagar. Annars ”slippper” de mat. Försök att inte tjata i dem, förklara bara tydligt vad som gäller.
      De kan lära sig att äta i princip ALLT. Låter hårt kanske. Men vissa smaker kan hom bli favoriten till slut. 40ggr behöver man smaka på nåt för att smaklökarna ska hunnit ”anpassa” sig sa nån.

      Lycka till!

      1. Anna

        Ville också säga, att ibland har jag hjälpt mina barn att smaka. Tex att blunda och bli matad med en bit.
        Tvingar aldrig dem att äta upp. Däremot att smaka. (Ps…man kan få spotta ut på ett papper…huvudsaken är att smaka. Ibland e det ju jätteläskigt!)

  83. Katja

    Hej! Jag undrar hur ni har gjort när era barn har övergått från amning/flaskmatning till barnmat? Har ni gjort eran egna barnmat? Har du något tipps på nån bra receptbok för egenlagad barnmat?
    Mvh Katja 🙂

  84. 1-barns mamma

    Vilka mat och sovrutiner har du med barnen från att de är nyfödda? Är så nyfiken då du verkar ha ett bra recept då barnen verkar sova hela natten från att de är mkt små.

  85. Louise

    Vad gör du om och när du får en stund över? Finns det något fritidsintresse eller hobby som du drömmer om?

  86. Ida

    1. Känner du att du fått avstå från vissa saker för att kunna ha en stor familj? 2. Skulle du kunna tänka dig fler barn? 3. Vad tycker era vänner/familj om att ni har många barn, upplever du att de tycker det är svårt att umgås med er? 4. Har det alltid varit självklart för dig att skriva öppet om olika saker, även sådant som kan vara känsligt? 5. Är det aldrig något av barnen som tycker det är jobbigt med många syskon? 6. Vad skulle du vilja jobba med när barnen blivit större?

  87. Ida

    Hur får ni till badrutiener med så pass många småbarn det har jag funderat på? Sen undrar jag om både du och Peter har koll på alla barns födelsedagar… Skulle ni kunna rabbla upp barnens födelsedagar utan att staka er? 😉

  88. Lovisa

    Hej!
    Har ni nån gång tagit hjälp för att bli med barn? Mellan vilka barn är den längsta ålderskillnaden och hur lång är den?
    Ni är helt underbara!
    Kram

  89. Madfe

    Hej mirka! Vill först säga att din blogg är underbart rolig att följa du är ärlig och skriver intressant! Roligt att följa er vardag

  90. Marsipan

    Vad jobbar peters 3 tidigare barn med? Vilka barn delar rum? Hur mycket får barnen i veckopeng om dem får det? Hur går ni tillväga på morgonen när alla vill in på toa och göra sig klar hur många badrum har ni? 🙂

  91. Alexandra

    Hur fixar du läxläsning o småttingarna? Typ Underhåller de sig själva när du hjälper de äldre? Måste era barn hjälpa till i hemmet? I så fall med vad o från vilken ålder har du börjat kräva det?

  92. Nelly

    Hej!
    Vilken/vilka är de störta fördomarna om stora familjer som du stött på under de senaste åren?
    Vad är det bästa med att vara en stor familj?
    Vilka svårigheter upplever du finns när man är så många i familjen, och vad har ni behövt offra för att ha en stor familj? 🙂
    Hur tror du att vardagen blir sen när barnen flyttat hemifrån? 🙂 🙂

  93. Åsa

    hej! När det är dax att börja jobba sedan, hur ser du på hur man får allt att gå runt, läxor, hämtning, lämning på förskolan och när barnen sedan blir sjuka med vab och allt. Jag vet själv hur det är att vara f- ledig med barnen och sedan gå tillbaka till sitt jobb.

  94. Linn

    Här kommer en fråga jag tänkt ställa länge till dig.

    Eftersom ni har många barn lär ni fått uppleva förskolan i många år.
    Har ni alltid haft bra förskolor?
    Hur handskas ni med missnöje? Har ni tips på hur man ska våga stå på sig som föräldrer i förskolan.