Trettonbarnsmamman

Förlossningen med David

Ni har fått vänta längre än det var tänkt på min förlossningsberättelse men nu ska jag försöka sammanfatta den åt er 🙂 Jag hade inte så där superbra koll på klockan under förlossningen så det blir bara ett par exakta tider jag kan återge…

Måndag 2/2-15

Jag hade tid  kl.10 på samma ställe där jag var på igångsättningsamtal på Ackis ( Akademiska sjukhuset ). Strax efter kl.10 togs vi emot och jag fick ligga med ctg en stund. Inför igångsättningen ville de först kolla upp att jag och bebisen mådde bra. Efter ctg som var bara bra, fick vi vänta en stund för att träffa en läkare. Till slut tog hon emot oss och undersökte mig. Läget var oförändrat sen förra undersökningen. Bebisen låg fortfarande för högt uppe för att starta allt med att spräcka hinnorna. Sen säger läkaren att det blir nog inget idag då de har rätt fullt nere på förlossningen! Hon skulle dock ringa och dubbelkolla. Efter en stunds väntan kom sköterskan och gav oss en ny tid till nästa dag *suck*.
Med blandade känslor åkte vi ifrån sjukan. Faaan också kände vi. Vi bestämde oss för att äta lunch i Uppsala innan vi åkte hem och jag ringde till Emmelie för att berätta om situationen….
Efter det ringde det på min mobil. Det var från förlossningen och sköterskan sa att vi var välkomna att komma in idag om det fortfarande passade oss!?! Hell yeah ja men absolut blev mitt svar – men hinner vi äta lunch lite snabbt först för vi står utanför lunchhaket nu..? Det var okej 😉 Pjuh…det känndes skönt att slippa byta dag när man hade varit så inställd på att föda.
Efter lunchen åkte vi då tillbaka till sjukan och blev så småningom installerade i ett rum. Fick en underbar barnmorska, barnmorskestudent och uska ( som dessutom hade varit med på Älvas födsel ). Nytt ctg och en undersökning igen. Det beslutades som väntat att vi startade med värkstimulerande dropp i låg dos. Hände nada. De höjde droppen ett antal gånger under de kommande timmarna utan någon större värkan. Fick till slut lite småvärkar som inte var ett dugg besvärande. Det gjordes ett gäng ctg under de timmarna och vi var runt och gick.
De små nästan obefintliga värken jag till slut hade gjorde dock lite nytta och jag hade öppnat mig mera, 5cm. Men bebisen hade inte sjunkit neråt. En läkare kom och kollade med ultraljud för att se att det ändå var säkert att ta hål på hinnorna och vi fick klartecken för det. Äntligen kunde vi komma nån vart liksom 😀
Bm tog hål och bebisen sjönk neråt. Jag hade en jäkla massa fostervatten, mer än normalt så det blev lite blött överallt 😉 Vattnet gick kl. 18.40 nånting. Efter det hade jag 3 eller 4 kraftiga värkar med långt i mellan de. Värken efter de krystade jag nästan ut bebisen ( tydligen stog bebisen ovanför spinalgången så jag gjorde hela jobbet på en krystvärk som man annars gör under flera krystvärkar…något som bm var fascinerad över 😀 ). Bm stoppade mig från att krysta ut bebisen och nästa värk fick jag flåsa mig igenom. Tredje värken fick jag krysta ut honom 🙂
David föddes kl. 19.25

( Tyvärr så försvann tydligen massa text härifrån under dagen idag så nu ska jag försöka skriva slutet ungefär som det var från början… )

image

image

Obeskrivlig kärlek 💜

Jag klippte navelsträngen och lite senare kom moderkakan ut hel och fin. Jag förlorade närmare 1 liter blod och fick dels medicin för att livmodern skulle dra ihop sig och min stackars mage/livmoder blev knådad om och om igen av bm. Gjorde ont så in i helsike men…
image

image

Med den här lilla guldklimpen i famnen var det lättare att stå ut 🙂

VIKT: 3755 g
LÄNG: 50 cm

Efter några timmar fick vi byta rum fast vi var fortfarande kvar på förlossningen. Barnmorskan sa att nattpersonalen kommer att komma under natten och knåda på min mage….men det gjorde de inte. Inte heller var det någon som kollade magen nästa dag.
Kan inte låta bli att fundera på om all helgens stryl kunde ha undvikits OM jag hade blivit kännt och klämts på innan jag lämnade sjukan…?

och hur det gick sen vet ni ju 😉

Det har diskuterats en del nu om vi kommer att skaffa fler barn och svaret är fortfarande 200 % NEJ! Vi är klara och nöjda som det är nu. Vi blev också rätt skrämda av komplikationerna jag fick och det har gjort oss om möjligt ännu mera säkra. Nu kan ju sånt här hända vem som helst oavsett men jag skulle inte våga chansa igen.
Det har också diskuterats en hel del om sterilisering bla bla och jag pratade själv med läkarna om den saken. Någon eller båda av oss ska göra det snarast men här efter kommer jag inte att prata vidare om saken här på bloggen. När, var, hur eller vem som kommer att göra det kommer vi att behålla för oss själva.

Kramar 💜

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda

    Hej! Jag förlorade precis som du 1 liter blod vid min senaste förlossning, fast det var ”bara” mitt tredje barn. Jag skulle gärna vilja ha en fyra nu, men vet inte om jag vågar.. Min fråga till dig är om du förlorat så mycket blod vid någon annan förlossning? Och sedan haft en bra förlossning nästkommande gång? Jättetacksam för svar:)
    Ni är så härliga och dina barn ska du vara SÅ stolt över! Kram!

    1. mirkak

      När jag fick Jennifer/Benny förlorade jag 1,8 liter men det är också enda gången (förutom med David då ). Alla andra förlossningarna har jag förlorat max 300ml 🙂

  2. Aino Kindströmer

    Grattis Mirkka till 13-de barnet.Ni har fantastiska barn och ni är underbara föräldrar.Träffade dig på färjan till mariehamn i somras.Vi pratades vid lite.Att du blödde lite mer än vanligt beror på att livmodern får svårare att dra ihop sig efter flera grav.Har jobbat som BM i 34 år,ett fantastiskt yrke.Saknar det nu när jag är pensionär.Lycka till med din fina familj.Få se om David är med i något program i framtiden.

  3. Nathalie

    Det är bra, man ska ha lite privatliv oxå. Sen är väl knappast det något som svenska folket behöver veta.

    Kram från Nathalie
    PS Du är en av mina förebilder, du har 13 barn och alla verkar må jättebra, och så ser du jävligt bra ut. Sen måste jag bara säga att jag är helt galen i Tors charm, världen sötaste och charmigaste unge, sitter och titta på det han säger på FA. Såååå söt.

  4. Ninni

    Grattis till er lille påg!!!! Såg det nu att han äntligen kommit! Ska ni ha fler barn??? Grattis ha det gott o va rädda om er!!!!

  5. Sofia

    Hej Mirka,
    Grattis till er fina, fina pojke. Jag tycker ni är fantastiska.
    Ni utstrålar verkligen kärlek, lugn och harmoni. En stor inspirationskälla för mig och man som nyblivna 4 barnsföräldrar (bara flickor). Stort lycka till! Kram!

  6. Madde

    Stort grattis till den söta bebben. Jag har en fråga hur mycket vägde var och en av barnen när de föddes samt hur långa var de?

  7. Madde

    Hej Mirka!
    Bara en liten undran, varför blev du igångsatt? Hade du någon komplikation med graviditeten? (jag har precis börjat följa dig igen efter kanske 2års uppehåll 🙂 så jag har bara läst den sista veckan)
    Kram till dej o fina familjen i alla fall <3

  8. Ima

    Grattis till lilla guldklimpen. Skönt att allt gick bra till slut trots allt strul. Det är ju inget man vill gå igenom men samtidigt sådant som händer. Sedan kan man ju ställa sig frågan ,,Om……… Men svar tror jag inte man får. Men det du skriver sist i inlägget tycker jag du eller ni gör alldeles rätt i. För vem har med det att göra, vem som gör vad av er, ingen enda. Bra där Mirka.

  9. eva karlsson

    Hej
    Underbara fina Mirka – och Peter!
    Ännu en gång stort grattis till er fine son David <3
    skönt att du blev igångsatt och att själva förlossningen gick bra 🙂
    Njut nu till fullo av hela gänget-förstår att de har varit tufft för dig denna gången Mirka med komplikationerna som inträffade efter förlossningen.
    Styrkekramar till dig.
    Kram Eva

  10. Ingrid

    Jag har följt dig länge men inte kommenterat här innan. Ett stort grattis till er lille gosse, David. Så otroligt söt och fin 🙂 Barn är underbara! Jag hoppas att du själv mår bättre nu efter alla bekymmer efter förlossningen. Krya på dig. All lycka önskar jag er stora underbara familj. Jag följer din blogg dagligen, flera titt-in-där-om-dagen-till och med 🙂

  11. Lina S

    Ja tänk om man skulle hoppa in till en okänd granne och fråga,
    vad använder ni för preventivmedel… det skulle ses mycket grovt..
    och oförskämt.

    1. popcorn

      Jag tror inte att folk ser Mirka som en okänd granne, snarare som någon man känner lite grand och eftersom hon varit så öppen förut med preventivmedel tror jag att många tycker det är OK att tycka och fråga…annars hade man kanske inte gjort det. Personligen tycker jag att det är ganska oviktigt att veta…och självklart inget någon behöver dela med sig av!

  12. Anna Hjort-Mattheopoulou

    Bra val Mirka! Att INTE skriva vad ni bestammer er for att gora..om nagon steriliserar sig eller inte. Man behover inte skriva allt..det blir bara negativ energi tillbaka till er. Det ar privat. Onskar dig all lycka med dina fina barn och att du slipper mera vark stor kram Anna

  13. Nina

    Bra att du säger stopp om spekulationerna Mirka, får hoppas att ALLA respekterar det nu också för en del verkar inte accepterar att ni har ett privatliv.

    Väldigt fint kort på er tre, tror minsann att någon var rätt tårögd 🙂
    Kram

  14. lindasfamiljeliv

    fattar inte varför man måste berätta vad ni har haft för preventiv medel.spelar väll ingen roll nu har de fått en fin lite kille.sen tycker de är upp till mirka och peter om de vill ha preventivmedel eller inte .ni frågar inte sånt till de som bara har2 eller 3 barn varför tycker folk det då är okej att göra det med de som har många barn. ett stort grattis till er lille sötis.

      1. popcorn

        Till viss del beror det säkert på att Mirka själv varit ganska öppen om preventivmedel tidigare, vilka hon haft, inte tålt o s v. Men bara för det måste man ju inte vara det jämt 🙂 Jag tycker personligen att det är ganska ointressant vad folk använder…men så bra att det finns!

  15. Alexandra

    Varför har det försvunnit en massa text från detta inlägget? Läste imorse och hann då inte kommentera, gick in nu ikväll igen och då är en massa text borta!? Varför har det blivit så?

    1. mirkak

      Nej men vad faaasiken då…..bilder och massa text har ju försvunnit 🙁 🙁 varför – har ingen aning 🙁
      Ska försöka fylla i det som saknas fast det blir ju inte exakt som det var från början. ..

  16. Helena

    Hej fina Mirka!
    Vilken fruktansvärd start ni fick. Det gjorde så ont i hjärtat att läsa hur hemskt du har haft det.
    Hoppas allt går åt rätt håll nu och att du får kraften tillbaka.
    Det är så roligt att följa er familj, ni är så härliga allihop.
    Det vore väldigt kul om du kunde ha någon bloggträff i framtiden om du orkar.
    Försök att få vila lite nu och känn ingen press att uppdatera bloggen för ofta. Njut i din bebisbubbla. Vi läsare försvinner inte.
    Massor med styrkekramar till DIG och din familj.

  17. mia

    Fina mirka
    Börjar med att säga vilken underbar härlig bild på dig och David , så fina ni är .
    Och vilken härlig förlossningen gå berättelse och så skönt att det blev den dagen som ni skulle , så härligt och känslosam .
    Med min 7 de så blev jag i gång satt ohederligt var ingen rolig förlossning hade så ont och det hände ingenting fast dom tog hål på hinnan och jag hade även rygg bedövning men den hjälpte inte ett dugg , den förlossningen var den värsta jag varit med om färder var värre än min förstfödde .
    Jag bara grät och skrek att jag inte ville vara med för det bar så jobbigt och han ville inte ut så jag var beredd på att föda men inte han så det blev så jobbigt och krysta och krysta gjorde jag men inget hände och dom vände och grejade med mig för att det skulle hända något .
    Så skönt att läsa att att gick så bra för dig .
    Sköt om dig och ta hand om dig ordentligt nu så du piggar på dig i lugn takt och så skönt att få vara hemma med din fina familj och bara få rå om dom .
    Många varma härliga kramar till dig och din familj och njut så mycket du kan och mys ./ Mia med 7 barn <3

  18. Nathalie

    Underbart att du är hemma, där du ska vara!!
    Njut nu av lilla David och resten av familjen och skit i vad alla andra tror/tänker/tycker. Det är eran familj och era beslut, inget någon av oss andra har ett skit med att göra 🙂 du behöver inte försvara och förklara… Kram 🙂

  19. Stina

    Kan inte alla insändare bara vara oroliga om Mirka. Kan man inte se det så istället vem skulle vilja vara ond? Jag tror vi alla kvinnor som följer henne gammal och ung bara vill henne gott därmed inte föda fler barn (hon ser otroligt trött ut) vem av oss kan vara stålkvinna och ha 13 barn tänk efter….. 13 barn. Sen får de vara hur goa som helst toppen föräldrar och allt det där men skulle ni själva vilja ha en familj med 15 personer varevig dag tvätt – mat och allt annat. Finns ju inte n levandes själ som klarar det såå sluta vara så jävla negativa själva tror faktiskt folk bara värnar om Mirka och försöker på sitt konstiga sätt kritisera=uppmanar henne sluta föda barn. Kan tyckas att man inte har med saken att göra men vem lägger livet i händerna på bloggarna?

  20. Anneli

    Kan vi alla bara vara glada över att allt har gått bra och att familjen har fått hem sin mamma/fru. Vad dom gör och inte gör är deras ensak. Grattis till en fin liten son, Mirka och Peter, och jag önskar er och er fina familj all lycka i framtiden!

  21. Ann

    Tjohobara! Där ploppade bebisen ut! Vilken HÄRLIG förlossning Mirka! Starkt jobbat! Kram!

    Jag är glad att du är på benen igen också, jätteskönt att höra!
    Jag hade också rester kvar i min livmoder efter förlossningen, det var himla otäckt innan de hittade dem – i mitt fall var det dock en BM som hade ”en känsla” och hon gav sig verkligen inte så inom ett dygn hade hon letat färdigt och hittat sista biten. Jag var inte så kaxig under tiden och lite irro på att inte få mysa med min nyfödda men i efterhand – VILKEN HJÄLTINNA, vilket PROFFS hon var den där BM! Tack alla proffsiga Barnmorskor därute, för att ni hjälper oss och hjälper våra nya liv till världen som värsta superhjältinnorna!

  22. Irene

    Vilken underbart söt bebis David är, så fint mörkt hår. Jag är bara lite nyfiken vad han vägde och längd när han föddes?

    kram

  23. Pia

    Hej. Hur mycket vägde David och hur lång var han ?
    Vilken vecka kom han ut i ?
    Min make steriliserade sig efter 2a barnet. Jag klarar inte av preventivmedel.
    Jag är glad för detta, det är hemskt att hålla på med piller och hormongrejer.
    Må gott !

  24. Familjen Lindvall- Livet med tre små troll och GBP opererad

    Så fint att du vill dela med dig av födelsen med David! Hoppas du snart får lite mer energi och att du återhämtar dig ordentligt. Ja tycker som fler att vissa saker har ju ni också rätt att hålla för er själva, vi behöver inte veta allt. Måste samtidigt tacka för allt du faktiskt delar med dig av här på bloggen, det är kul att läsa om hur ni har det i er familj med lite fler familjemedlemmar! Ni inspirerar och visar att det är möjligt att ha lite fler barn än normen. Ni är fantastiskta och mina idoler 😀 Hopas ni har en fin dag! Kram Linda

  25. Naria

    Vilken snabb förlossning. Skönt att slippa många timmar av värkar. Födde själv mitt första barn för några veckor sen och det tog flera timmar med regelbundna värkar… Har du haft en längre förlossning nån gång? Vad är det längsta med täta regelbundna värkar?

  26. Carina H

    Jag förstår inte vissa personer i dessa inlägg, varför inte lägga diskusionen om när var hur, mirka skall göra eller inte göra med sin kropp eller hennes man, detta är helt upp till dom själva och jag tycker att det är en privatsak, så var vänliga att resperktera hennes önskan, ska det vara så jä…..a svårt??att förstå detta? om inte så kan dessa personer sluta att kommentera i fältet. Ha en bra dag Fam Norrström. kramar !!!

  27. Ammie

    Det är helt och hållet upp till er när, om och hur det görs. Ingen har med den saken att göra. De har lika lite med det att göra som om ni skulle skaffa tio barn till. Det är en sak mellan dig och Peter och det har INGEN annan med att göra. Kram

  28. Ninni Wikström

    Va skönt att allt är ok igen. Jag gillar er jättemycket, ni har en skön, prestigelös stil som tilltalar mig… Så roligt att följa er….. Många kramar från mig, en tvåbarnsmamma

  29. Johanna i norr

    Jag tycker du gör helt rätt i att inte diskutera era liv fullt så ingående, man behöver inte exponera sig så otroligt mycket att svenska folket ska veta vilken preventivmetod ni använder! Det är inte prio ett för oss som läser bloggen, vi läser (jag iallafall) för att ni är en helt fantastisk familj, det är fascinerande att se hur så många personer kan samsas och hålla en lugn nivå, den glädjen som finns och den kärlek som lyser genom rutan! Kram till er

  30. Agatha

    Bara 98 % säkerhet när vi damer klipper ledningarna, 100 % säkerhet på mannen.
    Dessutom mindre ingrepp och oftast billigare på mannen. Lite tips från en som gjort två misslyckade steriliseringar…. ;-D

    1. popcorn

      Oj två misslyckade?! Vad var det som gick fel? Blev det rätt till slut? Går det inte att kolla efteråt på något sätt att det verkligen blev bra?

  31. Frida

    Grattis till fina lilla David! du o Peter är fantastiska Jag beundrar er som föräldrar. Stora kramar till er alla!!

  32. Anna

    Skönt att allt gick så fort och bra. Du ser ju oförskämt fräsch ut på bilderna, inte alls som att du nyss har fött barn! Kanske är för att du har sån rutin på det 🙂 Passa på att vila så mycket du kan nu.

  33. Louise

    Åh vad fint!!!! Börjar fortfarande gråta varje gång jag läser om en förlossning, så fint!!!
    Skönt att du mår bättre, tar ju ett tag att få upp järndepåerna igen, härligt för dig att få vara hemma med alla dina älskade!!!

  34. Lotta

    Precis som du säger Mirka så kan det hända vem som helst, det behöver inte ske efter att man fött sitt 13:e barn. Det hände min vän efter deras 3:e barn, hon hade haft lite små besvärliga förlossningar innan men med 3:e barnet blev det så akut att hon fick sövas ner och ligga på intensiven några dagar pga. att hon förlorade massa blod.

    Gläds åt era underbara barn nu hela skaran, jag hade gärna fått fler än ett men nu ville sig inte det. Alla är vi olika fertila och du har haft tur som fått en hel skara underbara barn. Lite avundsjuk är jag men som jag alltid säger jag har fått ett underbarn, som jag älskar över allt annat 🙂

    Lycka till nu med allt.
    kram

  35. Zara

    Först vill jag gratulera till eran underbara son! Och beundrar jag er att ni har så många fina barn. Sen blir jag så irriterad o ledsen att alla ska lägga vikten på hur många barn ni har skaffat. Det är ju ändå ett val som ni har valt och ingen annan. Jag älskar din blogg och det du väljer att dela med dej av blir jag bara glad för. Lite privatliv måste man ju få ha fast man e en sådan här underbar bloggerskan. Önskar er lycka till med lille David, så söt så! Kram

  36. Lina S

    ………..SPIRAL…vi fick barnbarn nummer två FAST mamman hade spiral.
    Ett mycket välkommet barn. <3
    Räcker med att personal inte duger till att sätta in den,ett ex… 🙂

  37. Anna...fembarnsmamma

    Skönt att det ändå gick fort när väl vattnet gick! Jag har grymt intensiva o snabba slutskeden på mina förlossningar men hellre det än att ligga timme efter timme…
    Tror de gjorde en stor miss med knådandet! De brukar känna o klämma mycket mer än det du beskriver och framförallt kollar de ju alltid innan man åker hem!
    Använde du någon smärtlindring?:)

  38. Lina S

    Vem blir inte gråtfärdig,denna berättelse drabbade………………….
    Troligen hade du sluppit en massa elände om de dubbelkollat…Slarv
    Fortsätt att få styrkan tillbaka,kram. <3

  39. Anna

    Fäller en tår just för akademiska vår ena dotter föddes där genom snitt pga allvarligt sjuk

    Skönt er förlossning gick bra

  40. Lisbeth

    Lycka till du fina mamma. Ett bra beslut att inte låta alla få veta varenda detalj i ert liv. Lycka till med era barn. Jag gläds med er att ni har fått tretton fina friska barn. Ska fortsätta läsa din blogg. Kram och kärlek.

      1. Lilian

        Vad menar du med att ”låsa dörren”?. Verkar som flera här kommenterar något jag inte sett på bloggen. El. är det Twitter??.I vilket fall håller jag med om att man inte ska lämna ut sig totalt..

  41. Ida

    Vad skönt att allt gick så bra. Är ju en privatsak hur ni väljer att göra ang. preventivmedel så varför så många är så intresserade av det förstår jag inte.

  42. Annah

    Underbart att läsa om hur David kom ut i världen.
    Så härligt att se att allt gått bra nu till slut.
    Gillar att du sätter ner foten, som någon skrev, vi har inte med att göra era beslut.
    Är bara glad att vi får äran att läsa din varma blogg om er vardag.
    Stort grattis till fina David.

      1. Ida

        Man kan bli gravid även med spiral vilket jag tror Mirka är fullt medveten om. Har själv blivit det så jag ser det inte som ett säkert skydd.

          1. monika Johansson

            Hej mirka hoppas du o din stora härliga familj mår bra ? Det är helt sjukt att du år 2015 skall behöva försvara dig o ens behöva komentera varför ni valt o skaffa 13 barn o varfför o om inte preventivmedel fungerat för er vore jag dig skulle jag inte lägga ner en sekund på o svara på alla dessa sjuka komentarer du får dom som skriver massa dynga borde sköta sig skälva o framför alt skita i dit o o din mans beslut betreffande hur många barn ni valt o skaffa som ni tar hand om till hundra procent till skilnad från vissa andra kramar från monika

          2. Elsa

            Här är en till som blev gravid med hormonspiral. Å ut ploppade vårat sjunde barn 🙂 Skulle vara så säkert sa alla. Finns inga helt 100% säkra metoder sa en barnmorska till mig, förutom avhållsamhet och att operera bort livmodern. Det sistnämnda görs endast av medicinska skäl och avhållsamhet låter ju ganska tråkigt 😉 🙂

  43. ia

    Helt underbart att de kan gå så bra på igångsättning.
    Har själv blivit de 2 ggr, tagit 1 1/2 dygn å sista blev katastrofsnitt!
    Imponerad av dig Mirka 🙂 kram!

  44. Anne

    Jag tror att det är ett bra beslut att dra en knivskarp gräns och säga att det är färdigdiskuterat om era preventivmetoder och vem av er som åtgärdar saken. Det är inom er privata sfär och det har vi inget som helst med att göra. Tack för att du tog dig ork och tid att skriva ett långt intressant inlägg!

  45. Linda

    Stort Grattis & fin läsning så här mitt i natten ♥ har ”bara” 5 barn men varje förlossning & unge är helt olik & fantastisk!! Kram

  46. Carina H

    Blir lite gråtfärdig efter din berättelse, men av lycka förstås, känns skönt att veta att det vänt och att du piggar på dig,för nu ser vi framåt och få följa David och hans syskon, ha det så gott du kan nu.och njut i mamma bubblan
    Kramar!