Trettonbarnsmamman

Okej, jag tar denna diskution en gång till…

 

Jag fick en kommentar av Alex ang. varför vi har barn på förskolan m.m…..

Hej Mirka! Är lite nyfiken bara….Måste du/ni lämna Älva så långa dagar eller det är något du själv vill och valt. Förstår att de är kul för henne att träffa andra barn, men kan ju räcka med 3 timmar 3 – 5 dagar / vecka. Är själv förskolepersonal o jobbar nu halvtid, men har aldrig lämnat någon av mina 3 barn mer än så. Gillar Carola Wetterholms lösning, gärna skaffa många barn men ha de hemma sålänge som möjligt och inte lämna bort de när hon ändå är hemma och nu pluggar hon också och ensamstående på heltid på det. Så hon skulle nog haft behovet att utnyttja barnomsorgen för att sköta studierna då. Hon går ju på öppen förskola typ kyrkans barntimme med de innan förskola börjar med 5 – 6-årsgrupp, så då förbereds de för skola o kompisar då. Är det för du är föräldraledig som du får lämna över måltiderna , för annars är det utan det om du valt att vara hemma med barnen och inte är arbetslös eller föräldraledig. Spännande att höra för man tror ju att man väljer att skaffa så många barn för att man vill vara hemma med dem. Nu har du bara Lilja hemma när de andra små är på förskola över både lunch ock mellis. Vet att det är politikerna som bestämt att man har den möjligheten, men förstår inte att man måste utnyttja den till fullo när man ändå är hemmamamma. Okej med lek o aktiviteter 2-3 tim. på förmiddagen på fsk från man är 3 men helst närmre 4 år,för att träffa andra människor än föräldrar och syskon om man inte har någon släkt eller umgänge som också har barn. Men kommer aldrig förstå varför man skaffar barn som sen ska vara på förskola mer än halva dagen och jag älskar att förskola finns för de som måste jobba och för de barn som behöver extra stimulans. Men ni som har många jämngamla har ju fördelen att barnen tränar på sådant hemma också, som att dela med sig, vänta på sin tur mm. Alla har rätt att göra som man vill men är ändå nyfiken varför era börjar innan de fyllt 3 ens. Gillar annars er familj och följer er gärna, men tycker det är trist att ni utnyttjar skattepengarna på det viset och belastar en redan tungt belastad förskola. Ska Lilja börja när pojken föds nästa år?? Nyfiken på varför ni valt att använda barnomsorg när du valt att vara hemmamamma???? //Alex

Först och främst så har jag aldrig gjort ett aktivt val att vara en hemmamamma! Jag är hemma föräldrarledig och har alltid planerat att arbeta efter föräldrarledigheterna. Att stanna hemma heltid tills alla barnen börjar skolan och då bara leva av makens lön har aldrig varit ett alternativ för mig, så är det för mig. Sen att vi har fått barn tätt och att det nu var ett par år sedan jag sist hann jobba ett tag innan nästa barn kom är rätt oväsentligt 😉 Jag har ju dock studerat under 2 olika tillfällen: En gång när jag väntade Nellie gick jag på Komvux heltid och läste in ämnen. Den andra gången läste jag heltid på distans under ett läsår. Allt det inför framtidens möjligheter.

Jag tycker att det är ett ordentligt slag under bältet att dra upp frasen ”  tycker det är trist att ni utnyttjar skattepengarna på det viset ” 🙁 ALLA arbetslösa och föräldrarlediga har rätt till ett visst antal timmar på dagis för sina barn! Varför ska vi som har många barn inte då få ta vår del utav den biten…? Vi har precis lika stor rätt till det som de andra med få barn, de som garanterat inte får samma påhopp. Och vet du vad – Även vi betalar skatt varenda jävla månad! Peter arbetar och det dras även skatt på föräldrarpenningen!

Förskolorna här i Björklinge är inte tungt belastade som säkert fallet är i de flesta storstäder. Här finns det gått om platser och inga kötider. När vi bodde i Märsta var det annat. Där var man i stort sett tvungen att ta en plats om man lyckades få en för att inte senare riskera vara utan när man skulle jobba igen. När vi flyttade från Märsta hade jag planerat att ha Nellie hemma tills hon blev 3 år men efter mycket tjat från henne fick hon börja när hon var 2,5 år och hon älskade att få gå till dagis. Lika så med älva. Under hela våren vart hon såå ledsen när inte hon fick stanna på dagis när jag lämnade Thor och Nellie där. Därför beslutade vi att låta henne börja nu till hösten redan. Lilja kommer dock få stanna hemma i minst ett år till.

Antalet timmar de får vara på dagis varierar i olika kommuner. Här har vi haft 20 tim/veckan som nu ökas till 30 tim/veckan. Att låta de gå enbart 3 timmar/dag tycker jag är lite taskigt….. Ska de behöva åka hem och missa lunchen med kompisarna. Jag är säker på att de flesta barnen föredrar att istället få stanna kvar över lunchen. Tjejerna kommer att gå på dagis 4 dagar i veckan och inte utnyttja de 30 timmarna som de är berättigade till. Just nu är vi fortfarande inne på inskolning och då gäller inte de tiderna vi har valt efter inskolningen. Nu kommer jag också att börja jobba lite smått under hösten med olika projekt som är på gång och kommer att åka en del till Stockholm och därmed bara vara delvis föräldrarledig. Jag kommer att jobba mest hemifrån men likförbannat så jobbar jag ( och därmed betalar även skatt! ).

Vi gör det som fungerar bäst för våra barn och vår familj! Sen hur andra gör är deras val, helt och hållet och ingens val är fel så länge alla är nöjda med sina val.

Vi är helt nöjda med våra val. Barnen trivs på förskolan och får nya kompisar oh ett annat umgänge. Jag har möjlighet att låta barnen välja om de nån dag vill stanna hemma och mysa – då får de det utan problem. De får båda delarna och det fungerar bra. Jag kan lägga lite mera tid på att arbeta och bygga upp saker inför framtiden 😉

Ingenting är bara svart eller vitt 😉

Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Git Lundgren

    Min dotter har pratat om din blogg.
    Så jag blev lite nyfiken. Läste lite om att ni lämnar till förskolan.
    Varför skulle ni inte?
    Någon kommentar va ju att era barn får sina behov av att träffa andra hemma. Men vem/vilka vill va med sina syskon Alltid?
    Man behöver väl liten som stor träffa andra utanför familjen
    med ett annat tänk, andra regler m.m m.m m.m
    Kram från en sexbarnsmamma med barn från 34-10 + 8 barnbarn
    från 7år till 8månader

  2. Linda

    men att du ens måste behöva försvara erat val. helt sjukt! ni gör helt rätt, och jag kallar det inte att ”utnyttja” systemet, ni använer en tjänst ni har rätt till och gör väl vad ni anser bäst för era barn!! bara att ha två ungar hemma på helgen är för mig en utmaning haha. you goooo stå på dig!

  3. Anni

    Hej stå på er ! Klart ni ska ha förskoleplats som alla andra . Jag tycker ni är coola som har så många barn . Med vänlig hälsning, Anni två barns mamma .

  4. Pigge igelkott

    Ni som skriver att det är tragiskt att personer som jobbar inom förskolan skriver så vet inte vad förskolan är för något eller hur det egentligen ser ut. Vi upplyser bara ni ovetande föräldrar om hur en dag på förskolan egentligen ser ut. Borde egentligen uppskattas så ni vet vad ni lämnar in era barn på, visste ni sanningen kanske ni hade
    tänkt annorlunda,.man tycker ju att det Borde ligga i varje föräldrar intresse att veta vart man lämnar in sitt barn på. Det harju vart många artiklar i media på senaste tiden som har talat om hur det egentligen ligger till. Svenska förskolan är en tickande bomb.

    1. ami

      Då måste vi (jag och min familj) ha en väldig tur som har fått in våra killar på förskolan de går på då den fungerar jättebra trots flera 15timmarsbarn, med extrainsatt personal, vikarier när det behövs, en sammansvetsad och bra barngrupp, fantastisk personal, samt bra samarbete avdelningarna emellan. Jag är väl insatt i vad förskolan är för något, hur vår förskola fungerar, hur den egentligen ser ut, samt var jag lämnar mina barn. Men, vi måste ha haft en otrolig tur med killarnas förskola och jag är tacksam för det. Jag tror att det finns mycket att göra för förskollärarna och deras arbetsmiljö, och tyvärr lyssnar inte alltid rektorer/chefer/kommuner. Men återigen, lägg inte ansvaret på föräldrarna som ser till sin familjs bästa – lägg ansvaret på just rektorerna/cheferna/kommunerna. Det är synd att man måste kämpa och stånga sig blodig för en bra arbetsmiljö, att den som skriker högst får hjälp. Det är skrämmande att den svenska förskolan är en tickande bomb, som du skriver Pigge igelkott. Något måste helt klart göras där det brister. Engagerade föräldrar kan också hjälpa till och skrika högt om det behövs. Media är effektivt. Men, beslutet att ha barnen på förskola eller ej tar varje familj själv utifrån vad som passar dem bäst.

      1. Pigge igelkott

        Hej vaddå inte lägga över ansvaret på föräldrarna? Förskolepersonal har i åratal kämpat med att få en bättre arbetsmiljö, högre löner och högre status. Det är väl inte bara rektorer och politikers ansvar att få förskolan bättre alla måste hjälpas åt och då även föräldrar som inte behöver utnyttja förskolan. I vissa kommuner måste föräldrar lämna in sina arbetstider plus resväg för att föräldrar gör andra saker än vad förskolans omsorgstid är till för. Förskolan är till för föräldrar som arbetar, studerar 15 timmar föräldralediga, när föräldrar söker jobb och viss sjukskrivning hos föräldrar. Det är inte tänkt att föräldrar ska shoppa, träna , ha egentid som man ibland har sett. De barnen som verkligen behöver omsorg får de sämre och det slits på personalen om de ska ha en del barn som egentligen inge behöver omsorg. Alltför ofta begär föräldralediga mer än 15 timmar.varför? Ibland finns det särskilda skäl men att dagishämtningen inte passar med syskonets babymassagetid är inte okej som man hör ibland.

        1. ami

          Ja, där håller jag helt med dig, Pigge igelkott! Har man barn på förskolan ska de vara där när föräldrarna jobbar/studerar/söker jobb/är föräldralediga, inte när man tränar, uträttar ärenden, shoppar etc. Det är en helt annan diskussion: att föräldrar gör annat efter arbetet istället för att hämta barnen, eller (som du skriver) skjuter på hämtning på förskolan för att gå på babymassage. Nu handlade det om man som föräldraledig får ha barnen på förskolan eller ej de timmar de har rätt till, och där tycker vi helt enkelt olika.

  5. Jasica

    Hej även om man har rätt till 15 timmar vissa kommuner 30 timmar behöver man inte utnyttja till fullt ut och ibland i vissa fall kräva fler timmar. Svenska förskolan är hårt pressad på många sätt (ekonomi, outbildad personal, många barn, stress, höga ljud, konkurrens, vikariebrist mm ) och att belasta förskolan med barn som egentligen inte behöver vara där är respektlöst för de barnen som behöver lugn och ro och verkligen behöver vara där pga föräldrar arbetar. Barn mår bra av att vara med sina föräldrar, och man bör ju inte vilja lämna bort sina barn mer än nödvändigt. Man kan som förälder stimulera sitt barn själv och utbudet för föräldralediga är enormt i många kommuner med babymassage, lekplatser, öppna förskolor kyrkans barnverksamhet mm. Sen lär sig barnen massa i förskolan men inget som man inte kan ge sitt barn på annat sätt. Dagens samhälle är så stressat och pressat och barnen behöver lugn och ro. De ska slitas än dit och än dit först förskolan 10 timmar sen vidare på aktiviteter va hemma och mys med ditt barn läs baka pyssla lek och va närvarande med ditt barn. Jag jobbar själv inom förskolan och har sett många tydliga exempel på detta och har själv 2 barn så jag vet hur påfrestande Det kan vara men det är ett aktivt val du gjort som valt att bli förälder. Kan låta hårt men det är faktiskt inte samhällets barn.

    1. ami

      Jag måste få fråga, i och med att du skriver ”/…/ men inget som man inte kan ge sitt barn på annat sätt.”, om förskollärarutbildningen du Jasica har gått inte var bra eller värd någonting? Förskolans läroplan innehåller jättemycket som barn ska kunna när de lämnar förskolan och det är ingenting man kommer ifrån. Tycker du på fullaste ansvar att ansvaret att barnen lär sig allt ligger på föräldrarna om man får barn tätt efter varandra? I sådana fall behövs egentligen inte förskollärarutbildningen? Om jag inte misstar mig har facken den senaste tiden jobbat för att förskolepersonal och förskollärarutbildningen ska få mer status, samt jobbat för höjda löner då yrket är viktigt. Nej, det är inte samhällets barn, och ja förskolegrupperna i de flesta städer är alldeles för stora. Dock ligger inte det ansvaret på föräldrarna utan din chef och kommunen, det är hos dem du ska beklaga dig. Du ska inte klaga på de föräldrar som ser till sina barns bästa och gör valet att låta barnen gå i förskolan. Alla familjer gör det som passar dem bäst.

      1. Camilla hockeymamma

        När mina barn gick sista åren på förskolan/dagis så infördes maxtaxan,kanon tyckte vi som hade många barn (4st) och betalde mellan 4000-5000kr/månad,det skulle också införas 15 timmars placeringar av barn som hade småsyskon hemma så att även de skulle få gå det hade de visserligen fått tidigare men om man som förälder hade ett jobb eller att barnet var nästan 4 år eller så,det fanns möjlighet innan med,där jag bor så hade vi även en fungerande öppen förskola för föräldrarlediga med små ooch stora barn.Nåväl förskolechefen lovade i princip att detta med 15 timmars barnen inte skulle knappt märkas för som hon sa de flesta kommer ju att välja att vara hemma..riktigt så blev det inte det kom massor med barn som lämnads av på morgonen och hämtades till lunch vilket gjorde att dagarna blev ganska jobbiga för de barn som faktiskt hade föräldrar som inte hade något annat val än att ha sina barn i barnomsorg pga. av jobb.det blev ju liksom inte fler pedagoger i verksamheten utan jobbet skulle klaras på samma sätt som tidigare. rätt eller fel för oss som var först ut var det inget bra i allafall det blev alldeles för stora barngrupper och för lite personal i lokaler som inte var anpassade efter de nya behoven.Eftersom de knappt finns några föräldrar hemma med syskon till sina bebisar så har jag en viss förståelse för att det är det enda valet om barnen ska få träffa kompisar,där jag bor så är det inget ovanligt att man jobbar 8 timmar och har två timmars restid vilket gör att ett barn om de inte har några snälla andra som kan ställa upp och hämta har ungefär 10 timmars pass på förskolan.

  6. Elinor

    Jag håller med dig mirka! 3 timmar är ingenting för ett barn att vara på dagis!. Min dotter är 3,5 år och har hela sitt liv fått gå 15 timmar i veckan ( här får man bara ga 15 timmar som arbetslös och föräldraledig) vilket jag varit till och från länge. Att gå 3 dagar i veckan 5 timmar åt gången är inte mycket! Hade ibte sagt något om det var någon extradag men som det ser ut nu så missar hon en gel del de dagar hon inte är på dagis. Nu jobbar jag 50% och får bara ha mina barn på dagis 14 timmar ena veckan och 27 den andra.

    Att utnyttja skattepengarna är ju löjligt! Vi alla betalar skatt vare sig vi jobbat, är arbetslösa eller föräldralediga!.

  7. Malin

    Att förskolelärare och annan förskolepersonal uttalar sig på detta sätt gör mig lite rädd. Förskolan finns till för barnen. Inte för personalen. Hur en familj väljer att göra är upp till familjen i fråga. Vissa barn mår bra av att komma iväg till förskolan, andra mår bra att vara hemma länge. Vi är alla olika och låt oss vara det.

  8. Camilla

    Den personen bör nog skaffa sig ett eget liv istället för att hacka på dig hur du och din man har kommit överens om att ha barn på förskolan eller inte.
    Det är väl kul för era barn att dom träffa sina kompisar.
    Gillar när du sätter ner foten och ryter till på dom som inte har med ert liv att göra.
    Kram <3

  9. aneliya

    Alla föräldrar har rätt att sätta sina barn på fsk oavsett hur många de är! Det känns löjligt att en förskolepersonal skulle tänka så här! Antagligen är denna ”Alex” väldigt korkad lr så vill han bara provocera….. ta nt åt dig av hans korkade kommentarer!!

  10. Malin

    men herregud :O Barnen lär sig mycket mer på förskolan än att bara dela med sig o vänta på sin tur. Hoppas verkligen de som väljer att ha sina barn hemma läser läroplan för både förskola och F-klass samt för de första årskurserna så de får se vad man förväntas kunna när man kommer dit.

  11. Natali BLOGGAR om livet med 4 barn ♥♥♥

    Jag förstår INTE hur det är relevant för Mirka (eller mig eller någon annan) hur du valt att göra när du var mammaledig. Det är bara relevant för familjen i fråga om hur många eller hur få timmar man har sina barn på förskolan, om man har dem på förskolan eller vad man nu väljer att göra.

    Jag får höra samma kommentarer om varför jag inte har min 1,5 åring på förskola för det BEHÖVER han minsann….bra att alla andra vet så bra vad som är bäst för min familj.

    1. popcorn

      Å andra sidan genererar det fler kommentarer och att bloggen hålls levande…vem skulle gå in och läsa om det inte stod något ”intressant”? Vill man ha läsare och debatt måste man nog sticka ut hakan och vara beredd på att få både ris och ros. Fast man kan ju önska att alla tänker på hur man formulerar sig och väljer sina ord…och inte ”anfalla” alla som tycker annorlunda! Klart att alla tycker olika och det gör ju en diskussion intressant, om det kan hållas på en bra nivå. Man kan ifrågasätta andras livsval, fråga och delge sina egna tankar och erfarenheter utan att göra personliga påhopp. Fast om någon ifrågasätter ens val kan det ju tas personligt…svår balansgång….men vill man inte skriva saker som andra kan reagera på så kan man nog lika gärna sluta blogga om det är läsare man vill ha!

  12. ami

    Oj, jag blir förvånad att en förskollärare har skrivit en sådan kommentar till dig. Nu har jag inte läst igenom alla kommentarer ovan, men jag kan inte låta bli att kommentera jag också.

    Jag är mammaledig med vår tredje lille kille nu, och både treåringen och femåringen längtar efter att jag ska börja jobba så att de får gå långa dagar på förskolan igen. Jag älskar att leka, pyssla, baka, gå i skogen, måla, hänga på lekparken, läsa, räkna matte, shoppa (vilket även killarna gillar!) etc etc. Men, jag kan inte på något vis sysselsätta, utmana, stimulera och lära mina killar det som de får lära sig på förskolan! Varje förskollärare har en utbildning, tanke med sin verksamhet och jobbar efter läroplanen där barn får jobba med teman/ämnen/material/etc på flera olika plan, och det är ingenting jag kan göra hemma. Jag tycker inte att jag ska förväntas göra det heller. Ska barnen dessutom hinna vara med i arbetet hinner de inte göra så mycket på endast tre timmar.

    Jag säger ingenting om de föräldrar som är hemma på heltid med sina barn så länge de vill, eller de som har barn på förskolan fler timmar än det kommunen har bestämt. Alla föräldrar gör det som passar dem själva/barnen/familjen bäst.

    Jag tycker du, Mirka, och din man gör helt rätt i att låta barnen vara på förskolan och det är tråkigt att du så ofta måste försvara dig.

    Grattis till magen och Ha det gott!

  13. 1-barns mamma

    Btw, Mirka, du är min idol. Att ha snart 13 barn jämför jag nästan med att kunna få fred på jorden. Jag läser många bloggar om tex ekonomi, entreprenörskap mm men det är bara efter jag läst din jag tänker: hur f-n gör hon?

  14. Tommy

    Jisses. Här ska och bör vi fostra våra barn från BB i stort sett att alla är lika värda. men när barnen har somnat så sätter sej (mest) mammorna framför skärmen och spyr galla över att barn till föräldralediga inte är värda samma rätt till barnomsorg. kan inte låta bli att undra hur det skulle låta om Mirka var en invandrar kvinna från ett fattigt land och fått Alex inlägg på sin blogg? Då hade han säkert vart rasist och invandrarfientlig enligt flertalet här med sitt inlägg. Jag har vänner som har sina barn på förskolan de 30 tim de har rätt till som arbetssökande. de går upp på morgonen och lämnar sina barn för att sedan gå hem och sova vidare. De kollar af:s sida efter jobb max 3 ggr per vecka. Det gott folk är mer störande än att ta hand om små barn medan syskonen är på förskolan.
    Jag har sagt min åsikt om det till dem MEN tänker inte ta det till någon vidare diskussion för det är systemet det är fel på i så fall. Vill Mirka lämna barnen på förskolan så låt henne göra det. Vi gjorde det med den äldsta när den yngsta var hemma. Det är en social och pedagogisk möjlighet till utveckling och därmed ingen handling som ska behöva ifrågasättas eller försvaras.

  15. 1-barns mamma

    Förskola eller icke förskola, vissa barn mår bättre av att vara hemma med sina föräldrar, vissa inte. Vi i Sverige är så trångsynta när det kommer till våra normer. Många länder, även i Europa, har heeelt andra normer/regler för detta. Ta vissa fylken i Norge tex som är våra grannar: du har två val; antingen är du hemma med barnen heltid till 8 mån, eller tar ut 80% fl och är hemma 10 mån, efter det är fl slut och de startar på förskola. Kan lova att det blir folk av dessa barn också.

  16. Sara

    När jag var liten 1995-1996 så betalade mamma fulltid för mitt dagis men hade mig där bara några få timmar. Med mitt barn så ska både jag och maken få ner så att ungen inte är där för mycket.

    Sedan. Det är inte framtida skattebetalare i dagens sanning. Ungdomar är arbetslösa och måste utbilda sig som fan för att kunna få jobb. Att skaffa många barn är ett sätt att skylla ifrån sig att få vara hemma men helt seriöst detta går för långt. Att människor sedan reagerar mirka är ett naturligt sätt och du får faktiskt tåla kritik när du väljer att gå ut offentligt. Om detta inte passar så stäng ner bloggen.

    1. Tommy

      Sara. Jag är lite nyfiken betalar ni för antalet timmar på förskolan där ni bor? Här betalar vi för platsen dvs vi betalar samma summa varje månad oavsett antalet timmar barnen är där.

      1. Camilla hockeymamma

        Jag tror Sara menade att hennes mamma betalde fulltid år 95-96,det gjorde jag med man betalde per/timme och så kunde man välja på tre alternativ,de flesta tog nog fulltid då det var svårt att hinna ibland,kollade vad jag betalde för ett år (2001) 42000kr,man kunde få nedsättning om man inte kom över någon brytgräns vi var alltid över,så gissa om vi var glada när maxtaxan kom tror vi betalde ungefär 1200 för alla fyra barnen men det fanns saker som inte var så bra.Men som sagt många var angelägna om att hålla timmarna nere och det påverkade ju såklart antalet barn i verksamheten,jag värderar inte enskildas val men för oss blev förskolan sämre.

  17. sara köbin

    Alltså det är så otroligt dåligt som Alex skriver, jag menar alla gör ju som man vill själv eller det som passar ens familj och det spelar väl ingen roll om man har ett, tre eller tio barn, ingen annan kan säga vad som är bäst för någon annan, alla får göra det som passar en bäst, jag har en son som är 2 och ett halvt och han började med 5 timmar om dan när han var över året och då tyckte folk att vi var hemska som hade honom på dagis så länge, vad var alternativet när jag började jobba oregelbundet och min man har vanliga tider, det är så trist att man inte ska få välja, tycker du har en riktigt bra blogg Mirka, Jag fick min son ungefär samtidigt som du fick Nellie, så det är roligt att följa.// Sara

  18. Lisa

    Fast jag tycker inte dina resonemang håller riktigt Mirka.
    1. Du är inte hemmafru utan föräldraledig säger du och menar att det är skillnad.
    Jag håller med om att det är skillnad, vanligtvis, men när man medvetet skaffat 12 barn och därför varit hemma 6-7 (?) år i sträck så tycker jag inte att det är någon större skillnad. Det är ett medvetet val att vara hemma under så lång tid .
    2. Du säger ofta att ni gett samhället 13 framtida skattebetalare , när folk klagar på att ni kostar samhället en massa pengar.
    Hur vet du det undrar jag ? Ni kan lika gärna ha gett samhället 13 framtida bidragstagare … ? Det kan du ju ärligt talat inte veta något om .

    1. maria

      I de flesta fall betalar bodragstagare också skatt. Och gör de det inte så är det samma rätt man har att producera 1 eller 13 bidragstagare. Dina barn kanske också blir sådana.

    2. Ida

      Jag håller med dig i det du skriver. Är ju skillnad när man som Mirka varit hemma i så många år, måste väl vara 10 år snart med tanke på att alla barnen är födda så tätt i ålder. Då blir det ju ingen skillnad mot att vara hemmafru. Men visst, det låter ju bättre att säga att man är föräldraledig än att man valt att leva som hemmafru. Och ingen kan ju veta att alla Mirkas barn kommer att bli skattebetalare i framtiden, kan likaväl bli precis tvärtom. Men det känns som Mirka tar så lätt på allt, finns aldrig några problem med någonting. Men alla vet ju att det inte är så poppis att klaga på att saker och ting är jobbiga, då tycker alla att man får skylla sig själv eftersom man själv valt att skaffa en stor familj.

  19. Betty

    Verkar som folk har för mycket fritid! Håller med dig Mirka, alla gör som det passar dom bäst. Tråkigt att vissa inte kan respektera det. Blir så less på mänskligheten ibland!

  20. anan

    Det är väl ingen konst att skaffa massa ungar om samhället ska ta hand och uppfostra dom!
    Har bara 2 barn , och jag har en pojke som är 9 år , han va hemma med mej tills han va 4 år . Sedan gick han 75 procent , korta dagar..Ångrar inte en sekund att han fick vara hemma med mej.Mirrka och jag bor i grannområdet , och det stämmer inte alls att öppna förskolan har öppet en dag i veckan . Åker hon 1 mil hemmifrån , finns öppna förskolan 3 dagar i veckan , 9-12!
    Skulle vilja veta vad en 1 ÅRING får ut av att sitta på golvet på ett dagis?? Tycker det är bedrövligt rent ut sagt. Och dessutom ha mage att skaffa fler,hur tänker man då lixom??
    Mirrka , du skulle ju lätt kunna ha 3-4 utav dina barn hemma , dom lär sej faktiskt lika mycket på hemmamiljö , som och sitta på dagis hela dagarna.
    ( Dessutom blir dom TRYGGA också)

    1. mirkak

      Älva som har börjat i dagis fyller faktiskt 3 år senare i år 😉 Och våra barn är trygga i sig själva det har alla förskolepersonaler genom åren sagt ett flertalet gånger! Jag kanske inte alltid har möjlighet att åka 2 mil för öppna förskolan då jag faktiskt kommer att jobba en del framöver…. sköt dit som du anser vara bäst för dig så sköter vi vårt 😉

    2. maria

      Hu, är inte säker på att dina barn blir trygga med en så inskränkt mor som du verkar vara.. Din son kanske bor hemma med dig ännu när han är 40. Good luck with that 🙂

  21. Catarina

    Tur att jag inte har barn på förskolan där fler av er här inne jobbar… Där måste gnällas och särbehandlas mm efter föräldrar, kläder o status kanske ? Svenska avundsjukan är inte att leka med.
    Hoppas verkligen att ni bara hittar på att ni jobbar där , annars är det skrämmande.

  22. Stina

    Konstigt att det heter Föräldrarledigt ledig är ju det sista man är när man fått barn – på livstid små barn – små bestyr stora barn – stora inte bekymmer men mycket annat.

  23. Jen

    Vet ni vad som finns på förskolor? Förskolelärare! Betyder alltså att barnet LÄR sig saker och stimuleras pedagogiskt på ett sätt som man inte alltid kan tillgodose hemma.

    Känner ett par förskolelärare privat som endast tycker det är positivt om barnet kommer sina timmar per vecka om mamman är föräldraledig med barn nr 2.
    Dom tycker nästan det är för lite när barnet får komma bara 12-15 h/vecka, då det missar mkt.

    Enligt deras uppfattning så är bästa åldern att skola in vid ca 18-22 månader, dom ser att barn som är över två år ofta har större problem att anpassa sig, eftersom dom inte fått interagera i dylika miljöer och grupper.

    Tänk om ett syskon kommer när min dotter är två t ex, ska jag tvinga henne vara hemma och sitta och glo på en ammade, städande, diskande mamma hela dagarna?! (för att hårddra det hela..)

    Nej, vettiga förskolelärare har utbildat sig till det pga de VILL ha barn att lära och utveckla.

    Kan även tillägga att av mina två olika bröders familjer, så är det (tyvärr) STOR skillnad på de numera tonåriga barnen. Den mamman som hållt barnen hemma och överbeskyddat sina barn, dom har fortfarande stora problem att ta ansvar för sig själva och ens klara att gå ur skolan vid 18 och 20 års ålder.. Nä, fram för självständiga individer, redan fr tidig ålder!

  24. Therese

    Alltså jag brukar inte kommentera men det här retar upp mig ganska så mycket.
    En person som själv arbetar med barn har dessa synpunkter är ganska illa.
    Jag är själv hemma och är föräldraledig, min yngsta är 6 mån och min äldsta blir tre i nov.
    Min äldsta får vara 20 timmar på förskolan och han är jätte ledsen att han inte får vara mer där. Jag älskar mina barn hur mycket som helst och vill göra det som är bäst för dem. Hade min son nöjt sig med att vara hemma med mig hade han självklart fått det.
    Nu för tiden så får man ju absolut inte säga dagis utan det heter förskola och det är utbildade pedagoger. Det är ingen barnpassning utan en läroplan precis som i skolan. Det som retar mig är att om man få syskon då har man ingen behov av denna pedagogik och utveckling längre.
    Tänk att inte varje familj ska få välja själva vad som passar bäst utan att få elaka kommentarer.
    Jag diggar dig Mirka och jag tycker ni är en hel skön familj.

  25. tisha

    Man blir ju för fan förbannad .. vaddå utnyttja samhället . Alla har väl sina rättigheter. Varför ska så många komma med spydiga kommentarer ? Tycker faktiskt att man kan börja ifråga sätta hur ni som skriver en massa elakt , hur ni är som föräldrar. Vuxna människor som beter sig som fjortisar. Carola e säker skit duktig.. som har alla barn hemma . Men mirka är en riktig super morsa , hon ser till individen , hon låter sina barn välja ! Alla barn ska ha rätten att få vara på dagis , om dom vill. Och som sagt alla barn är olika , alla funkar inte lika dant. Du e en riktig super morsa mirka !

  26. Jasica

    jag är förskollärare och vill bara meddela att tyvärr är inte svenska förskolan så bra som den borde vara stor akut brist på utbildad personal,trånga lokaler som inte är anpassade för barns behov stress bullrigt höga ljud och många barn som tävlar om personalens uppmärksamhet.många föräldrar vet inte om att det oftast är 2 personal under större delen av dagen då raster och möten /planeringstid ska rymmas under dagen.så oftast är man 3 personal två timmar under öppettider som oftast är mellan 6-18.är detta något som man frivilligt vill lämna in sina barn på?vi personal har tryckt på i flera flera år för att förändra men inget händer.all forskning och studier visar att små barn under 3 år mår bäst av att vara med sina föräldrar i trygga harmoniska former.sen jobbar det många duktiga engagerade eldsjälar inom förskolan och barnen har mycket roligt och lär sig mycket men ta vara på tiden med era barn den kommer aldrig tillbax.

    Förstår inte vad den attityden kommer ifrån att barnet måste börja när de är 1 år.folk höjdr på ögonbrynen om man har sina barn hemma för länge va har hon inte börjar än har man hört allt för många ggr.vi har världens bästa föräldraförsäkringen varför inte utnyttja den då?många barn har 10 timmars dagar inte ens vuxna jobbar så länge vi har 8 timmars dagar om man inte har eget företag då.

    man skaffar väl barn för att vara med dem inte lämna bort mer än man måste .en del ggr man till och med förstår indirekt att föräldrar inte orkar ta hand om sina barn visst det är jättekrävande att ha barn har själv 2 st men det är ju ändå ett aktivt val man gjort.

  27. Jenny

    Varför ska andra behöva lägga sig i erat liv? Ni gör väl som ni vill. Själv struntar jag fullständigt i om ni har barnen på dagis eller inte. Själv vill jag inte ha barn och är glad att ni och andra vill ha många barn. Annars går ju Sverige under.

  28. Titti

    Att ni inte skulle få barnbidrag är det löjligaste jag har hört. Det är nationalekonomin som styr. Det behöver födas många barn det är en utav anledningarna att alla får det. Hade det fötts för många barn hade barnbidragen begränsats snabbt var så säkra på det. Mirka skall självklart ha sina barn på förskolan eftersom de själva vill. När mina barn var små fick de inte gå kvar och det var många ledsna miner. Dessutom driver hon många olika projekt klarar av att sköta allt med de stora barnen, övriga hushållsbestyr, köra de små till fsk OCH vara fl. med de minsta. Vi behöver tillökning i detta land. Tack Mirka att du sköter en stor del utav den och dessutom prioriterar att blogga och glädja oss med att få en inblick utav er vardag.

  29. Monika

    Var och när skrev du Mirka att det är en poje ni väntar? ”Alex” antyder ju det. I slutet på sitt inlägg.

    Oavsett kön, så grattis från en fyragrabbs mamma i Falkenberg

  30. Åsa

    Blir på riktigt rädd för de åsikter som vädras här från vissa som jobbar inom barnomsorgen! Om man uttrycker sånt förakt över barn och föräldrar bakom en dataskärm hur behandlar de barnen i verkliga livet på förskolan?!?! Jag har också lämnat de stora barnen på dagis när jag varit föräldraledig, då de själva velat, dock har jag jobbat några tim i veckan eftersom jag är egen företagare och inte haft något val och då har bebis fått följa med!

  31. Catarina

    Detta med skatten ??? Hmm där gäller väl samma för alla, om man har 2 barn eller 12? DET var det dummaste jag hört.
    Sen varför man skaffar många barn är väl upp till var och en , Det jag sett och läser om Mirka och Peter tycker jag att dom ska ha många barn..DÅ dom vill det. Min mamma valde att bara ha1 barn, mig. Inget vidare kul alls.
    Men sen detta med att lämna på dagis då man är hemma, det är inget jag hade velat göra , men tycker att det är upp till var och en.
    Efter 3 år kanske det är bra om det inte finns lekvänner hemma under dagen. Kompisar är viktigt.
    Annars tycker jag det är bra så länge man kan ha sina barn hemma ju.

    Mirka.. Gör det som du och Peter och familjen vill och det som är bäst för er!! Det är er familj och ni känner barnen bäst och vad som är bra för dom .

    Tack för en underhållande och mysig blogg, jag beundrar dig verkligen.

  32. Martina

    Hej, jag trodde att man inte får a-kassa om man inte har barnomsorg. Att söka arbete är också att ”jobba” och bör då ha barnen på dagis. Att säga att Mirka och Peter är en börda för skattebetalarna är väl lite elakt. I så fall finns det väl jättemånga som är en ”börda”. Människor som får studiebidrag och väljer att läsa ämnen som knappt har jobb, sjukpensionärer (varför välja vårdyrket om man har en klen rygg), arbetslösa ungdomar som valt linjer som inte ger jobb, alla som läser på KOMVUX varför inte plugga ordentligt från början osv. Vill vi ha ett välfärdssamhälle och staten inte ska styra exakt vad alla ska göra så då får man ta att människor gör olika saker. Jag tycker det är jättebra att alla får välja om man ska ha barnen hemma eller inte. 25 000kr i netto låter som mycket pengar, men jag har svårt att tro att någon någonsin skaffat barn pga barnbidraget.

    1. Katrin

      Ja fast nu handlar det om henne såklart att inte bara dem är en ”börda” för samhället. Men studiebidrag betalar du tillbaka det mesta av lånet plus att du efter utbildning blir en tillgång för Sverige. Och du kan knappast hjälpa att du blir sjuk o behöver pengar. Alla gör som dem vill o ingen är rätt o bestämma. Man man ska inte säga eller påstå att man inte kostar samhället med så många barn. Jag anser att barnen ska vara på dagis när du jobbar/studerar. Punkt. Barnbidraget kan de slopa oxå. Och ja jag har egna barn, o ja jag jobbar inom vården o har inte de flashigt med pengar men vill ändå inte ha statens pengar då andra behöver d mer!

  33. L

    Alex skriver att barnen bör vara hemma till minst 3 år. Men Alex verkar ha missat att 2,5 år och 3 år är ganska likt. Älva blir 3 år om 4-5 månader. Det ÄR en stor skillnad på att skola in barn vid 14 månaders ålder och 2,5 år. Konstigt att det är helt okej att lämna in sin 13- månaders på förskola om man jobbar, men barnmisshandel om man skolar in en 2,5- åring som vill leka med andra barn när man är föräldraledig då.

  34. Kathryn Wickström

    Mirka du ska inte behöva ta den här diskussionen en gång,va ni gör och inte gör ska du inte behöva försvara,ni betalar skatt och ligger inte samhället till last som så många andra,stå på dig älskar att läsa din blogg,fast mina 5 barn är vuxna

    1. Stina

      Jo men nu är det ju så att Mirka själv driver en framgångsrik blogg som hon försörjer sig på och jobbar med och då måste man kunna ha en diskussion utan att en del kärringar får hybris. Tror Mirka själv vet precis vad hon säger och gör hon vet precis hur bloggen fungerar så sluta bete er som småbarn hon behöver inget drev som driver hennes sak det kan hon bra själv, hon är ingen blyg viol precis. vakna. När barnen blir vuxna vet man om inte förr vad vi givit och vad vi får tillbaka. Ge kärlek kärlek och åter kärlsek så kommer folkvettet av sig självt (Astrid Lingren), vare sig på förskolan eller hemma.

  35. Lotta

    Jag hade mina barn på dagis omkring 20 timmar i veckan när jag var föräldraledig med minsta. Bor i en kommun där mattiderna är 30 timmar i veckan. Jag valde 20 timmar eftersom jag ville att de skulle bli sociala varelser och öva mkt på det då jag inte är bra på det socialaspelet och nog hade mått bra på att öva mig lite när jag var barn. Gick ej på dagis själv. Jag försöker att inte döma och ha en massa åsikter om hur andra lever sina liv. Låt Mirka o Peter göra som de vill. Tror inte att deras barn har det bättre eller sämre än andras barn på ngt sätt!

  36. Ronja

    Åh vad irriterad jag blir vissa personer här! Alla gör sitt/sina val när det gäller barn. Jag tycker att Mirka gör helt rätt i att låta sina barn få välja om de vill gå på förskolan eller inte. Varför ska man tvinga sina barn som inte vill vara hemma? Förskolan är till för att barn ska lära sig samspel och så mycket mer. De har en läroplan de följer och barn tar efter barn. Och de som väljer att vara hemma med sina barn som fått syskon tycker jag är fel. Syskonet behöver minst lika mycket tid med Mamma/pappa som det äldre har fått. Sen har inte alla möjlighet att vara hemma heller.

    Nu är jag ensamstående med en liten son på 9 månader och ska börja på förskolan efter jul. Gör jag då alltså fel som har satt honom på en förskola för att jag inte kan vara hemma? Då ska jag alltså gå i personlig kk för att jag är en dålig förälder och sätter honom på en förskola? Förskola är inte bara för att dämpa av sina barn när de känner för det, det är så mycket mer än det. Skärp er som skriver att förskolan är något dåligt, för det är det inte!

  37. linda

    Tycker det verkar som barnen mår gott av att komma iväg och leka, då slipper de även lite tråkiga måsten som i alla fall jag gör. Klart att barnen mår gott av att vara hemma men mamma kan inte leka med dem hela tiden. Stimulans e i alla fall något som de får på förskolan och goda vänner. De blir mer självständiga individer enligt mig, i alla fall mina barn. Har tre stycken och en e hemma med mig på dagarna.

  38. Katarina

    Jag vill bara säga att jag tycker att du är fantastisk på att svara sakligt och ickedömande på diverse påhopp du får. Jag tror att frågarna ofta själva tänker att ”de bara undrar” när de faktiskt kommer med kraftiga ifrågasättanden kring olika livsval er familj gjort. Men aldrig att du svarar tillbaka med samma mynt. Starkt!!!

  39. Johanna L

    Oj, kan inte förstå varför någon lägger tid för att bry sig om era val, för till syvende och sist är det ERA val. Har läst din blogg i flera år, har inte haft en tanke på när/var/hur länge ni har era barn på dagis, tycker att det är totalt oväsentligt, eftersom som det är ert liv <3

  40. Helene

    Hej! Idag är förskola inte bara barnpassning utan har även ett lärandeuppdrag med läroplan osv. Även om man har syskon får barn på förskolan möjlighet att skapa relationer med andra personer både vuxna och barn.

  41. Becka

    Bra skrivet Mirka! Till er andra kritiska mot inlämning av storsyskon, det är min räddning efter fått förlossningsdepression att stora får gå på dagis de timmarna han får. Allt är inte svart eller vit, det finns en gråskala ! Alla familjer har olika förutsättningar! Sluta lägga sån press att man ska vara så duktig hela tiden…

  42. carolina

    heja mirka!

    alla gör sina val. och nej allt är inte svart eller vitt, om vi människor kunde se allt mer med kärlek och acceptera varann då skulle välden bli bättre och framförallt att vi är olika. och det är väl inget dåligt! har mänsklighetn inte kommit längre tycker jag? ….

    många kramar!

  43. Katrin

    Jag tror de flesta barn har behov av att få komma hemifrån precis som vi vuxna. Och även lära sig av andra vuxna än ens föräldrar. Så där håller jag med dig, mirka. MEN att säga att ni inte belastar oss skattebetalare d är skit snack. För d gör ni. Du betalar skatt med din föräldrapenning, vet du ens vart din föräldrapenning kommer ifrån??
    Men alla gör som dem vill o jag tycker om er familj ändå. Alla har ju ett val att skaffa många barn, skulle jag oxå vilja ha men känner att jag inte personligen kan ge dem allt d jag vill ge då. så beundrar er hur ni får ihop d! Sen tycker jag att d kan ta bort barnbidraget. Har man valt o skaffa barn så får man se till o försörja själva.

  44. linda

    Jag har tre barn varav två av dem går på förskolan medan jag är hemma med minsta på ett år. De stora barnen älskar sin förskola och kompisar, vad vore jag för mamma som tog bort den möjligheten för den? För mig själv hade det nog många gånger varit smidigare för mig att ha dem hemma för jag har märkt att de blir lite uttråkade när de är hemma efter förskolan men de trivs så gott och den lilla får vara hemma ett halvår till, sen börjar jag jobba igen. Var familj hoppas jag gör vad som passar dem bäst. Förskollärarna gör ett fantastiskt jobb! Barnen går på förskola för deras skull

  45. Elin

    Ja här stryker vi bara medhårs 🙂
    Tror inte Mirka o Peter skulle skaffat så mång barn om de tvingats ta hand om de själva?! Eller hade ni? Gäller iofs även en del ”lattemammor” som har två barn också. Fråga en barnskötare ellerförskollärare vad de tycker om att ni lämnar fast ni är hemma. Då brukar det bli andra svar.
    Från en som jobbar på förskola….

    1. mirkak

      Ja fast det hade vi nog gjort tror JAG 😉
      Tycker dock att det är skrämmande om ni som arbetar i en förskola pratar massa negativt om de barnen och deras föräldrar – trots allt så är det inte de arbetslösa/föräldrarlediga som har skapat reglerna! Lägg i så fall ert skitsnack på politikerna eller byt jobb…. Hoppas att de barnen inte blir sämre behandlade av er pga era åsikter i frågan….

    2. Vivi

      Om er verksamhet inte kräver kunskap/utbildning blir det barnpassning och inte pedagogisk verksamhet. Då kan man ju anställa outbildad personal som ev kräver mindre i lön.
      Vill vi inom förskola/skola höja vår status bör vi vara stolta över att föräldrar tycker att vi gör ett bra jobb.

  46. Jannica

    Men härregud va folk lägger sig i och har funderaringar om allt!! Man gör väl som man vill om man vill ha barnen i förskola eller inte när man är mammaledig. Som sagt alla barn är ju olika en del vill va på förskolan. Bra att du säger i från!! Kram

  47. Ida

    Varför ska man dela upp sig i två läger? Antingen för eller mot förskola? Alla familjer fungerar på olika sätt, det som är bäst för en familj kanske skulle bli väldigt dåligt för en annan familj. Man måste inse att alla fungerar på olika sätt och ingen ska behöva bli kritiserad oavsett om man väljer att ha barnen på förskola eller inte. Jag är säker på att både Mirka och Carola vet vad som är bäst för deras barn och vad som passar för just de. Ingen ska behöva försvara sig och förklara varför man valt det ena eller det andra, det är inget som någon annan behöver lägga sig i. Jag tycker att både Mirka och Carola förklarar väldigt bra hur de tänker kring det här och varför de valt som de gjort. Jag tycker det är bra att möjligheten finns att välja och alla måste ju få göra som de vill utifrån vilka förutsättning man har. Jag tycker det viktigaste är tänka på vad som är bäst för barnen och Mirka och Carola visar ju att man inte alls måste tycka lika om allting, det kan funka jättebra ändå.

  48. skidåkar mamman

    Hej
    Jag tycker som med mycket annat att det är föräldrarna som skapar behoven hos barn. Det är ju jätte enkelt att ”styra” dem mot det man själv anser vara bäst. Tex dagis, mobiltelefoner, maträtter ja allt möjligt. Jag har varit så lycklig när barnen kommit tätt för det betyder att jag ej behövt lämna bort äldre syskonet utan kan fortsätta vara med alla hemma. Det viktigaste är ju ändå att följa sin magkänsla så då blir allting bra. Ha en fin dag.

  49. Stina

    Om man skaffar 14 barn har man ju ett eget dagis´, Behöver man väl inte utnyttja kommunens. Vad är det barnen får på dagiset som du inte kan ge dom hemma. Tur att det finns vissa som får slita häcken av sig för att bidragssverige skall rulla

    1. mirkak

      På dig låter det som om vi har 14 (??) Barn under skolålder :’D Tur för de vissa att det om 10-20 år finns 13 nya skattebetalare bara från oss 😉 Kanske behövs de när ”vissa” blir gamla och behöver någon som torkar de i röven 😉

      1. milla

        Eller så sitter barnen hemma och bloggar hela dagarna…mindre slitsamt än torka någon i röven eller blir hemmafru m 20 barn

      2. Stina

        Då hoppas jag innerligen att jag inte träffa på någon som du när jag blir gammal och behöver hjälp. Oj oj oj vilken inställning och vilket vokabulär jag ändrar mig genast ha alla era barn på dagis så de lär sig folkvett och respekt för gamla och sjuka människor. Du vet inte faktiskt du eller någon du älskar kan drabbas fortare än du tror.

    2. maria

      Ja, det är väl du Stina som får bidragssverige att rulla med din enorma insats. Man tackar. Fast självkritik verkar inte vara din starka sida, och inte heller vanligt sunt förnuft. Många av Mirkas barn går i skolan, inte i förskolan. Och Mirka och Peter har väl all rätt att ha sina barn på förskolan, precis som du kanske har haft dina barn där (ifall du nu har några), och i slutändan kommer Mirkas barn kanske att betala skatt för att du ska få en skälig pension. det är helt tillåtet att tänka efter lite innan man kläcker ur sig en massa dumheter!

    3. ami

      Stina, visst skämtade du? Har du läst förskolans läroplan? Och, du är medveten om att det finns en förskollärarutbildning? Förskolan är inte endast en plats barn leker på och där de träffar sina kompisar, det är mycket mycket mer än så.

  50. Johanna

    Hej!
    Först vill jag bara säga att jag ÄLSKAR din familj (utgår från det jag sett på TV). Tycker det är så mycket kärlek i er familj!
    Nu till ämnet; tycker att det är upp till var och en att bestämma hur man skall göra med sina barn ang. dagis.
    Här betalar man fullpris för barn under 3år oavsett om man jobbar eller inte. Så nu när jag är mammaledig vill jag naturligtvis behålla dagisplatsen så äldsta barnet får gå på dagis 15h/vecka. Han behöver det och även jag.
    Även fast man valt att skaffa barn och älskar sina barn över allt annat så är en paus viktig. Tro det eller ej! Även för barnen! Tycker inte du skall behöva förklara dig, Mirka, för ingen har med det att göra, hur ni gör!

    Ha det så bra! 🙂

  51. Maria

    J….a pretto!!! Det finns något som heter sköt dig själv och skit i andra. Du menar att du bara av lite nyfikenhet vill veta…. Varför då? Du har ju definitivt din åsikt klar över hur saker och ting ska skötas gällande förskola så vad är det du är nyfiken på? Någon annans åsikt som du sen ska försöka läxa upp!? Du e ta mig f_n inte riktigt som du ska va! Säg upp dig från allt som har med barn att göra, du har dåligt inflytande och sök dig ett jobb på skattemyndigheten i stället. Där kan du leka polis och leta slattebovar!

  52. Fia

    Nu har jag inte läst alla kommentarer men HERREGUD! Vi kvinnor ska inte hoppa på varandra om hur vi väljer att leva våra liv. Vi ska stötta och uppmuntra varandra. Alla gör vi såklart det VI tycker är bäst för våra barn. VI är de bästa mammorna till Våra EGNA barn. Sluta hoppa på varandra utan stötta varandra istället! Just saying. Kram alla underbara mammor!

  53. Katarina

    Alltså helt seriöst, vilka kommentarer vilka påståenden, undrar varför folk överhuvudtaget bryr sig så jäkla mkt om hur andra gör? Är farmor numer och anser att det är väldigt utvecklande att våra små medborgare har möjlighet att få gå på förskola mm, för att man har många syskon är det ytterst viktigt att barn lär sig umgås med andra barn!
    En del här har ta mej sjutton inte bara en skruv lös utan flertalet! En farmor till en stor barnaskara

  54. Sara

    Bra skrivet!!! Självklart ska alla ha rätt till samma regler. Det har ingen betydelse om man har ett eller 10 barn. Man gör det som passar en själv och barnen först och främst.

  55. Cecilia

    Så löjligt att ta upp en sån här sak.. Att vissa inte kan respektera andras olikheter och åsikter så länge de inte skadar någon. Och jag betvivlar att barnen far illa av lite dagistid, finns evidensbaserad forskning på motsatsen torde det svenska samhället inte erbjuda denna möjlighet. Hoppas innerligt att Mirka inte tar åt sig av sånt här nonsens. Keep up the good work med alla barnen och håll huvudet högt, för ni kan säkert vara stolta över alla knyten ni väglett genom livet!

  56. Marie

    Fattar inte varför alla retar sig på att barn går i förskola om man är föräldraledig med syskon! För vår del handlade det om att vår 3 1/2 åring tyckte det var ett straff att inte få träffa sina kompisar på dagis, hon ville inte vara hemma… Sen är det inte lätt att orka med storasyster och med det menar jag fylla hennes alla behov när jag varit uppe med lillebror 16-20 ggr/natt. Flera andra föräldrar tittade snett på mig på förskolan när hon lämnades och de pratade högt och ljudligt om att deras barn minsann inte skulle behöva gå på 20 timmars när de skulle få småsyskon! Men se så konstigt att de lämnade sina barn på förskolan också efter nån/några veckor… Det var visst inte så lätt å smidigt att ha den äldre hemma och inte fick ha sina vanliga rutiner och få träffa sina kompisar… Ära och heder till er som får det att fungera, men till alla som inte ”är duktiga” och har alla barn hemma på heltid, det går också bra, ni är också ”duktiga” på att ta hand om era barn. Alla gör så som funderar för deras situation och ingen ska ha dåligt samvete eller behöva förklara sig eller försvara sig för någon!

  57. eva karlsson

    Hej Mirka-
    tycker de är så tråkigt att du och Peter ifrågasätts för era val av att ha barnen på förskolan eller inte- ni ska väl ha samma rättigheter som andra som har färre barn? Ledsamt att de hela kommer ifrån en förskolepedagog- utan barn på förskolan skulle dom ju bli arbetslösa eller hur??
    Tycker så mycket om eran familj och blir vansinnig över att människor ska lägga sig hela eran situation-
    va rädd om varandra.
    Många kramar <3

    1. Lina

      Jag ifrågasätter inte dem bara för att de har många barn, jag ifrågasätter alla som har små barn(under 3år) som sätter dem på förskola när de inte behöver det eftersom man är hemma med mindre syskon. Orkar man inte sysselsätta och stimulera ett så litet barn så förstår jag inte varför man skaffar ett till så tätt inpå då. Och man menar inte heller de barn som redan gått på förskola innan det nya syskonet kommer, då är det en rutin och trygghet för barnet att vara kvar(fast jag tvekar lite på det med, barn har det bäst med sina föräldrar) men att medvetet skola in ett barn på ca 1,5-2 år när det inte behövs kommer jag nog aldrig förstå.
      Och de kommer inte bli arbetslösa, det är ju just nu brist på platser, det är för många små barn på förskolorna. Min kompis dotter får gå ut ca 2ggr i veckan på förskolan, pedagogerna hinner inte med alla små som ska bytas på, kläs på, sen fixas innan lunchen. De är 3pers på 18-20 barn på småbarnsavdelning. Det är ju skrämmande.

      1. popcorn

        Nej, jag fattar inte varifrån det kommer att man menar att man inte ska ha dagis om man har många barn? Det står ingenstans att det handlade om antal barn, eller har jag missat något? Utan det handlade väl om att ha barnen på dagis när man inte måste? Självklart har man samma rättigheter oavsett om man har ett barn, tre barn eller arton barn.

  58. Monica

    Men åh vad jobbigt att man måste lägga näsan i blöt hela tiden.Illa att de kom från en sk förskolepersonal. .Annat jobb hade nog varit mer passande.Kanske på en begravningsbyrå. ?Vad vet jag…
    Alla har vi olika tankar känslor familjesituationer.
    Låt folk va o göra de val som passar DOM! Tack o adjö/Monica

  59. Marlene

    Men herregud!! Jag är hemma med vår yngsta på 12 månader. Har äldsta i förskoleklass och mellersta i förskolan. Alla våra har inskolats på förskolan mellan 1 – 1,5 års ålder och det har funkat SÅ bra. Jag har fortsatt att ha barnen i förskolan de 15 timmar som erbjudits när jag har varit hemma med syskon. Varför? För att de inte ska känna att hela deras värld och vardag rycks undan bara för att ett syskon kommer in i bilden!! Dom har varit vana vid att träffa kompisar och gå på förskolan 5 tim /3 dagar i veckan. Varför ta ifrån dom det? Är så sjukt less på alla som ska kommentera och ifrågasätta! Alla gör vi olika! Alla barn har olika behov. Ibland kanske den nya lilla familjemedlemmen är otroligt missnöjd och tar upp all ens tid, då är det väl TOPPEN med några timmar på förskolan i veckan?

  60. Alexandra

    Det förklara ju en hel del! Skönt stt inskolningen gått bra o lycka till med dina projekt! Hoppas du inte såg min förra kommentar som ett påhopp! För det var endast mina tankar!

    1. eva karlsson

      Ursäkta mig Alexandra-men hur tusan tror du att man tar ditt inlägg-de är ju ett påhopp-inget annat.
      Låt du Mirka och Peter sköta sitt hushåll och sina barn och själv bestämma hur dom vill ha de.

      1. Alexandra

        Ursäkta! Har du ens läst min tidigare kommentar??! (= den jag skrev i FÖRRA inlägget) Jag är inte samma person som Mirka syftar till i inlägget, som för övrigt går under namnet ”Alex”. Läs du ordentligt före du gör påhopp! 😉

    2. Karin

      Tycker inte att din fråga var ett påhopp, då du frågade på ett snällt sätt och bara var nyfiken. Mirka har ju valt att ha en stor blogg och att vara med i ett tv program vilket gör att man får en större nyfiken het just kring henne. Men Mirka skriver att hon inte har gjort ett aktivt val att vara hemmamamma el föräldraledig?? Men om man skaffar barn så gör man väl ett aktivt beslut att vara föräldraledig. Som det har varit nu så har ni ju skaffat flera barn väldigt tätt, Är det inget aktivt val?

      1. mirkak

        Lite fel skrivet av dig om jag får påpeka det:
        Jag har bara sagt att jag inte gjort ett aktivt val att vara en hemmamamma. Det skall inte blandas ihop med att vara föräldrarledig 😉
        Att vara en hemmamamma är enligt mig att man är hemma även efter sin föräldrarledighet och därmed väljer att enbart leva på partnens inkomster….

  61. Cleo

    Först måste jag säga, Gabricia fantastiskt bra skrivet =)

    Personligen tycker jag varje familj gör precis som dom vill och att många barn gillar att vara på förskolan även fast dom är små. Jag tycker det är bra att föräldrar utnyttjar 15-timmars regeln för barnen får möjlighet att skapa nya kontakter, lära sig av andra barn, se vad andra barn kan och kanske härma dom =) Barnen undersöker ju ofta samma saker och då handlar det sällan om saker som de gör med sina föräldrar, barn lär av barn. =)

  62. popcorn

    Jag har inte uppfattat att inlägget handlade om kritik just mot storfamiljer utan mot att lämna barnen på dagis när man är hemma oavsett om det är ett, tre eller tio? Ja man har ju rätt att ha dem där. Fast jag står på den sidan som tycker att dagis använder man om man inte har möjlighet att vara hemma och ta hand om dem, dvs om man jobbar eller pluggar t ex. Och dagis är bra tycker jag, de lär sig mycket där i socialt samspel, turtagning et c, bara stora barngrupper är negativt. Men det är inte bara dagis som kan ge dem lektid med kamrater och träning. Är du hemma är det DITT ansvar, inte samhällets! Alla tycker olika och så resonerar jag…..en av få……

    1. My

      Då tillhör jag samma lilla skara…även om jag kallar det förskola… 😉 Under 3 år framförallt så har barnen lika stor glädje med det sociala livet utanför förskolan.

      1. popcorn

        Ja, förskola heter det så klart! 😉 När jag växte upp hette det dagis, förskola var sexårsverksamheten och det är så svårt att lära om! Jag beundrar verkligen alla dagisfröknar/förskolepedagoger jag träffat, de är verkligen rätt man på rätt plats! Jag menar absolut inget nervärderande när jag säger dagis, de gör ett fantastiskt jobb och jag är så impad över deras kunskap, tålamod och pedagogik. Jag kanske haft tur, men med många års erfarenhet av dagis/förskola har jag hittills bara goda erfarenheter. 🙂

  63. Gina

    Hei, jeg er norsk og har bodd i Sverige i syv år, og har flyttet tilbake til Norge. Jeg har aldri forstått denne tanken som svært mange svensker har. Mine barn elsker dagis/barnehage. I Norge er det svært få som er hjemme mer enn et år,og derfor er det ingen å leke med. Jeg var hjemme mye med barn nr to, mens eldste hadde 15/timer i uken i dagis. Det var ikke bra for noen. Jeg trenger å jobbe, mine barn trenger å være med andre barn. Aldri har jeg blitt møtt i Norge med, hvorfor får du barn hvis du bare skal ha dem i barnehage. Hvis et av barna er syke er det selvsagt at de andre skal i barnehage så det syke barnet skal få ro hjemme. I Sverige ble jeg faktiske spurt om å holde både det friske og syke barnet hjemmet.
    Jeg har fått mine barn og elsker dem, men vi trenger stimuli og være med andre mennesker. Og det får vi gjennom barnehage og jobb.

  64. Helena

    Sveriges befolkning behöver växa för annars klarar vi inte att upprätthålla den välfärd vi har så jag säger heja heja till Mirka, Carola och alla andra familjer som får många barn. Fullständigt självklart att ni också skall ta del av vår välfärd i form av bland annat förskola. Självklart skall välfärden vara lika för alla! Kram och lycka till!!

  65. Gabricia

    Åh vad jag tycker att det är tragiskt med förskolepersonal som inte förstår att barn är barn antingen deras föräldrar arbetar borta eller arbetar hemma om dagarna. Jag ogillar starkt att man gör skillnad på barn. Barnen omfattas av läroplanen och där i står det inget om att barnen är olika värderade. Själv är jag lärare inom grundskolan. Tänk om vi pedagoger i skolans värld hade valt att värdera barnen olika beroende på vad deras föräldrar gör? Då skulle man ju kunna bestämma att de barnen som har föräldrar hemma på dagarna bara får gå på två lektioner om dagen. De andra barnen som har föräldrar som jobbar, ja de får gå på fyra lektioner om dagen. Det gör mig oerhört illa berörd varje gång jag hör pedagoger inom förskola uttrycka sig negativt om de s. k. 15 timmars barnen. Du har som pedagog inte en aning om varför en familj väljer att lämna sitt barn på 15 timmars. Det finns en uppsjö alternativ till varför man gör det. Och det fina är att pedagogen behöver inte veta varför. Det ingår nämligen i pedagogens uppdrag att ta hand om de barn som har rätt till barnomsorgen och ge dem de lärdomar som det står i läroplanen att man ska som pedagog!

    1. Tina

      Gabricia, mycket bra skrivet! Jag har också märkt att många pedagoger inom förskolan gnäller om detta hela tiden, tänker de inte heller på att de kanske stod utan arbete om inte föräldralediga och arbetssökande fick lämna sina barn i förskolan, eftersom platsbehovet då skulle minska.

    2. Iwe

      All forskning visar att små barn mår BÄST av att vara med sina föräldrar. Borde inte det vara ett tillräckligt beslut att ha de små barnen hemma. Den pedagogiska verksamheten som finns i förskolan kan vi föräldrar tillgodo ge våra barn själva.

      1. ronja

        De som inte har råd att vara hemma, de som är ensamstående? Är de dåliga föräldrar bara för att man inte kan vara hemma med sina barn? Jag skulle mer än gärna vara hemma med min son. Men dagarna och pengarna finns inte. Så knip igen när du säger sådana saker.

    3. My

      Så du menar att att inga lärare värderar barn utifrån deras föräldrar och vad de gör??? Kära nån så naiv, detta handlar om individers PERSONLIGA åsikter och inte åsikter som står för olika yrkesgrupper. Idioter finns inom ALLA yrken och arbetsplatser!

    1. Malin

      Driver du? Tror du barn är gratis att försörja?! Ett barnbidrag räcker väl inte särskilt långt, och ju fler barnbidrag man har, desto fler barn betyder det ju att man har.
      Har man många barn krävs stort boende = mycket pengar.
      Det krävs, i detta fall, två stora bilar = mycket pengar.
      Ställ dig och laga mat till 14 pers varje dag så får du se hur billigt det är!
      Hoppas din kommentar var ett dåligt skämt bara Kattis…

  66. Louise

    Tycker att du gör helt rätt som lämnar barnen på dagis. Har själv jobbat som förskollärare och förstår inte varför personal ständigt ifrågasätter föräldrar varför man vill lämna de äldre barnen när småsyskon är hemma? Jag blev bara gladare ju fler barn vi hade, mycket roligare ju! Dessutom är det ett heltidsjobb att vara hemma med småsyskon. Ex. Har man en liten som är uppe hela nätterna blir det ganska jobbigt för mamman/pappan att gå upp på morgonen när syskonen vaknar. Dessutom hur kul och bra har syskonen hemma med en alldeles för trött förälder?

    Vi hade till en början allmän förskola från kl 8-11 mån-fre men ändrade sedan, efter föräldrars och personals önskan, tiderna till 8-13 mån-onsdag. Personligen tyckte jag att det var mycket bättre att ha barnen lite längre då man annars knappt hann göra något innan det var dags att gå hem igen.
    Dagis är något som ofta får barnen att ta mer ansvar, bli självständiga samt skaffa en massa kompisar. Jag märkte stor skillnad i det sociala samspelet på de barn som knappt var något alls på förskolan jämfört med de som var ett par dagar i veckan.

  67. doris

    Herre gud! Klart att ungarna ska få va på dagis å träffa sina kompisar!!! Där jag bor är det 15timmar/vecka.

    1. Lina

      Hoppas att du inte är en av de som gnäller om att det är för stora grupper och för lite personal på förskolorna. Det är maxtaxan och just de här reglerna om att de får lämnas när man är föräldraledig, och allmän förskola som gjort att barn börjar tidigare, går längre dagar, börjar när de får syskon och att det är för stora grupper nu. Politikerna trodde väl att föräldrar fortfarande skulle försöka pussla så mycket som möjligt för att barnen skulle vara så lite som möjligt på förskola, men det blev tvärtom, de stoppas in där så fort det bara går. Stackars barn. Barn kan träffa kompisar ändå om föräldrar engagerar sig lite!

    1. mirkak

      Vi betalar ca 1500kr/mån för dagiset, mera under jun-aug och visst skulle det löna sig mera att ha de hemma ( då jag skulle tex spara massa bensin ) men det är fortfarande för barnen skull så då får det kosta 😉

  68. Lina

    Jag håller med Carola och Alex. Jag har haft mina barn hemma tills de börjar skolan, det finns inget behov för barnen att gå på förskola innan 3 års ålder. Och skulle aldrig låta äldre barn gå om jag hade ett yngre hemma. Jag har skaffat barn för att ta hand om dem själv, inte lämna bort dem och bara mysa med minstingen.
    Och jag och min sambo driver ett eget företag och så pluggar jag på distans, vi har även kennel som tar tid. Men det har aldrig funnits på kartan att barnen inte ska få vara hemma med oss. Kompisar träffar de ändå, och tiden när de är små går så fort, jag vill inte missa en sekund av det.

  69. sanna

    Med risk för att få arga ”blickar” från din fanclub tänker jag ändå fråga, varför vill ni så många som 12 barn? jag oroar mig för 1 barn och 1 barnbarn. Tänker på jobb,framtid, bostad etc

    1. Anne

      Ja här är ordförande för fancluben nu.. 😀 Nej, det är jag inte. Men snälla du läs bloggen så ser du att Mirka svarat ett oändligt antal ggr redan.

  70. Inger

    Hej
    Jag vill bara förtydliga att Förskolan är första delen i utbildningsväsendet, den lyder under skollagen och har en egen läroplan. Förskolan är en Rättighet för Barnen. Det finns ingen förskoleplikt som i skolan, det är vårdnadshavarna som har möjlighet att välja eller inte välja förskolan. Däremot har vi i Sverige bestämt att det är varje barns rätt att få lära och utvecklas i grupp i förskolan tillsammans med jämnåriga oavsett vad vårdnadshavarna har för inkomst eller sysselsättning. Jag säger bara Hurra för barnen och det fria valet 🙂 Vårdnadshavare som gör ett aktivt val som både Mirka och Carola gör är väl det allra bästa för barnen. Stå på er alla morsor och farsor där ute!

  71. susanne ståhl

    Hej
    Jag kommenterar aldrig något men nu måste jag.
    Det är så jävla det ni gör.
    Alex kan ju vara tyst.

  72. Helahea

    Vad jag förstår Mirka har du flera projekt på gång och driver din blogg som ett företag. Det är arbete och då behöver man barnomsorg.
    Förstår även tanken i kommentaren. Idag förutsätter föräldrarna att alla skall gå på förskola….. Det gör att barngrupperna ökar och arbetsmiljön för personalen blir urkass ….

    1. Ann.B

      Hej!
      Precis vad jag tänkte säga….du jobbar väl redan med bloggen?
      Bra att ni gör som ni vill och som blir bäst för er!!!
      Önskar fler vågade det.
      Så skulle vi som gör det inte få skit.
      Ha en fin dag!

  73. Frida W

    Bra svar!
    Jag är själv förskollärare bl.a. Och jag anser att alla har rätt att lämna sina barn på förskolan den tid de är berättigad till. Har man ett arbete lämnar man under arbetstiden, är man arbetssökande eller föräldraledig lämnar man de 15 h/ veckan ( i min kommun) man har rätt till. Det är även viktigt att inte glömma att förskolan är en pedagogisk verksamhet, där barnen ska lära sig saker och bygga upp en grund inför skolan. Förskolan finns inte till för barnpassning, självklart ska den underlätta för föräldrarna som arbetar eller söker jobb m.m. Men förskolans uppdrag är att bedriva en pedagogisk verksamhet. Varför ska vissa barn missa det bara för att föräldern är hemma och passar småsyskon eller liknande? Alla har rätt till en utbildning och förskolan är det första steget. Även lunchen är en pedagogiksituation!:-)

  74. Helena

    Fattar inte hur folk orkar bry sig om hur andra gör man sina barn om man har dagis eller inte när man är hemma och är mammaledig,arbetlös mm.
    Jag hade mitt barn på dagis när jag var hemma och var mammaledig för HENNES skulle inte för min skull utan jag ville att hon skulle få leka med andra barn
    och få träffa nån annan än bara mig och lillebror hela dagarna.Hon mådde inte dåligt av det.
    Bra Mirka att du ryter ifrån..

  75. Camilla 33 år och 10 barnsmamma

    Klart ni gör som ni vill,alla familjer gör det som är bäst för dom..:-D
    Här börjar våra runt 2 – 2 1/5 år för då börjar dom vilja vara med o leka med andra och blir jättearga när dom inte får följa med.
    Här har dom 15 timmar delat på 4 dagar o då får dom lunch.:-D
    Kram

  76. Mormor

    Hej vissa inlägg kan vara tokiga men varför kommentera dessa , och lägga så mycket energi på dessa ( hon som skrivit detta vill ju få igång något )

  77. Sandra

    Mirka- Jag tycker inte att du behöver kommentera såna där dumma och provocerande frågor! Men det var gött att du gjorde det denna gång, för du äger ju! 😉 Er familj är så fin!! Ni är bra!!:) Kram från en 2-barnsmamma som längtar efter fler barn!

    1. Laila ....

      Vi skall vara glada att det finns en möjlighet för våra barn att gå till förskolan. Alla barn.. oavsett hur många syskon det finns i familjen, skall ha samma rättighet att få umgås med andra barn. Jag förstår inte att frågan ens kommer upp till diskussion…helt otroligt. Är du så rädd att dina skattepengar kan betala en plats och en lunch på förskolan,,skäms på dig! Om det saknas platser och personal på förskolan är det ju våra politiker som skall stå till svar för detta…men det har ju varit viktigare att sänka skatten, än att se till att ALLA barn oavsett syskonskara, får en väl fungerande dagisplats!

  78. Imsen

    Ja, jag haller faktiskt med carola. Ar en foralder hemma pa heltid med ett smasyskon sa later det ratt knepigt att skicka storre syskon pa forskola. Sjalv har jag 3 ungar som alla varit pa fsk eftersom jag jobbat mycket fran de varit runt aret. Hade jag varit arb.los el hemmaforalder sa hade vi inte haft rad med fsk som har kostar 300kr/barn/dag. Det hade blivit oppna fsk istallet :-).

  79. Tjejmorsan

    Toppen!!!

    Varför skulle inte våra barn vilja gå på dagis som andra barn?
    Enbart för att vi har ”fler” barn än normen så betyder ju inte det att våra barn inte vill vistas med andra barn än sina syskon och sina föräldrar???????!!!!!!
    Bra svar!!

    Kram

  80. Camilla

    Klart att Älva ska gå på dagis när hon nu har längtat så till att börja. Lunch på dagis är jättebra! Min dotter äter oftast bättre med kompisarna på dagis än vad hon gör hemma.

  81. Carola Wetterholm

    Haha jag älskar ju att folk tycker att JAG gör rätt 🙂
    Jag är övertygad om att det skulle bli enklare för fler att ha sina barn hemma om fler hade det, hänger ni med? Att gå ensam hemma är lite tråkigt men om inte syskon fick gå på dagis när de fått småsyskon skulle det nog innebära att öf och kyrkis fick mer småbarn och inte bara bebisar och det skulle ju jag gilla:)
    Och det skulle inte vara så stora barngrupper osv.
    Jag tycker alltså inte att det är ok med barn på dagis när man har småsyskon hemma.
    Så tycker JAG, och Mirka tycker nåt annat 🙂 vi står långt ifrån varandra i denna fråga, men jag förstår hennes resonemang och allt är relativt. Vi gillar varann ändå <3
    Men man får inte hänga upp sig på antalet barn. Jag tycker det är lika illa att familjer som får sitt andra, tredje barn har storasyskonet på dagis.
    Framför allt i de fall där storasyskonet skolas in preciiiis innan bebisen föds.. Snacka om att bli dissad ..
    Jag älskar som sagt att få medhåll:) och önskar att fler valde som jag, men tror att alla familjer gör de val som passar dem bäst. Ibland tror jag dock att man följer strömmen, alla sätter barn på dagis när det kommer syskon så då gör jag det med.. Utan att tänka efter. Typ.
    Man får lov att respektera folks val även om man inte själv skulle göra dem:)
    Jag gillar Mirka supermkt fast hon har barn på dagis och jag har mina hemma 🙂
    ❤️❤️

    1. 7barnsmamma

      Personligen håller jag med dig till fullo 😉
      Själv skulle jag aldrig kunna tänka mig att lämna det äldre syskonet på dagis bara för att han/hon får ett syskon! Det finns väl inget mysigare än att få vara tillsammans allihop när minstingen kommer ;-). Å att slippa känna att man skjuter undan de äldre barnen bara för att det kommer en ny. Jag själv skulle inte klara av det. Sedan är det väl upp till var och en hur man vill göra. Men som sagt det brukar finnas ÖF på det flesta ställen i landet som man kan gå till så får barnen träffa andra barn. Sedan är ju alla barn olika. En del kanske har mer behov av att vara med andra å några mindre.

    2. mamma med vuxna barn

      Håller också med dej Carola. Tycker faktiskt att reglerna är fel, varför ska möjligheten finnas att lämna barnen på dagis när man är föräldraledig…??

    3. Mamma med lite större barn

      Håller också med Carola. Tycker faktiskt att reglerna är tokiga, varför ska man få lämna barnen på dagis/fritids när man är föräldraledig…!?? Man är väl förälder även åt de större barnen…

      1. Helena

        Och för att man låter barnet fortsätta träffa sina kompisar 15 timmar i veckan efter barnet har fått ett syskon så ÄR MAN INTE LÄNGRE FÖRÄLDER TILL DET BARNET! Är du helt jävla dum i huvudet!? Blir såååååå trött på såna mammor som DIG!

    4. sofia

      Åh Carola, du är så klok. Det är så sorgligt att se Mirka o många andra lämna sina barn på förskola när man själv är hemma. Men självklart är det bekvämt att hinna tvätta, städa, handla osv i lugn o ro. Jag har svårt att tro att Mirkas små barn vill vara ifrån sin mamma hela dagarna. Men självklart skrivs det att inskolningen går jättebra, hur skulle mamman annars framstå. Då all forskning visar att små barn mår bäst hemma med sina föräldrar, varför vill man inte sitt barns bästa? Och varför skaffa fler barn än man kan ta hand om?

      1. mirkak

        Fast nu får ju mina barn själv välja, varje morgon om de vill åka till dagis eller inte. När de vill stanna hemma så får de det 😉 Det handlar inte alls om att kunna eller inte kunna ta hand om de barnen man har utan att som förälder göra det man tror fungerar bäst för barnen! Och där skiljer vi föräldrar åt mot andra ibland MEN det betyder inte att någons sätt är bättre än deb andres!

        1. Iwe

          Fast barn i den åldern vet inte vad som är bra och dåligt för dom även när dom själva får välja om dom vill gå till förskolan eller inte. Håller fullständigt med Carola!! Små barn ska vara hemma med sina föräldrar. All forskning visar att små barn mår BÄST att vara med sina föräldrar.

        2. Kärringen i Skogen

          Jag håller på dig Carola. Att sen som Mirka låta BARNEN välja känns också för mig helt främmande. Går de på dagis/fritis så gör de. Då ska de vara med i rutinerna. Men jag tror i så fall att de ska vara där längre tid, över lunch osv. MEN trots det så ÄR det många kommuner där barnen inte får vara när det kommer en ny bebis, det känns heller inte riktigt rätt. Att ha ungarna på dagis när man är föräldraledig ÄR inte rätt enligt mig, det finns annat man kan göra. Dagis ska vara för arbetande människor och för arbetssökande, samt om man haft ett arbete och blivit arbetslös, då behöver man ha eller få ha platsen kvar. Näe, helst skulle ingen unge behöva börja förrän i 5-6 års åldern på dagis. helst skulle ekonomin se ut så för alla att man kunde (välja) att ta hand om SINA ungar själv- man skaffar dem ju själv. Sen retar jag mig lite på att du säger att ni betalar skatt…Jo, det gör man, för att lagen säger man ska skatta för föräldrapenningen. Man hinner inte betala in skatt under föräldraledigheten så det täcker vad man får in i pengar. Man ska ju inte tro att man betalar sin egen lön bara för att man skattar på summan. Alla i landet betalar skatt och de skatterna går till allas föräldrapenningar och sjukpenningar och andra bidrag så det är liksom en gemensam pott det… Jag säger inte att det ena sättet är bättre än det andra, men…. många söndertstressade ungar och ungdomar finns det i dag i köerna till BUP runt om i landet. kanske lite lugn och ro och familjeliv och nån tur till kyrkans barntimme och liknande vore nog. Att få vakna upp hemma hos mam eller pap och få ta dagen i sin egen takt. Från man är 6 tills man i stort sett dör så är man ju ändå i selen sen och ska vara alla till lags och följa tider. Vänjer man dem inte på med dagis så behövs det heller inte… men som sagt… man gör som man vill. Men stressiga mornar må det bli när alla ska iväg te sitt.

        3. Stina

          Men kan manverkligen bestämma om barnen skall komma å morgonen hur gör de då med mat liknande ingen planeringen alls är det poppis på dagiset?

  82. Cina

    Ja du Alex, din kommentar var nog den dummaste och mest nervärderande jag har läst! Jag är 52 år och har 3 barn och ett litet barnbarn. När mitt mellanbarn föddes så var reglerna så att om barnet var 4 år så fick dom gå på dagis 3 timmar/dag och innan lunch, Min äldste fyllde 4 år, 3 månader efter bebisen var född så han åkte ut!! Han var förtvivlad och grät och blev helt deprimerad. Han trodde han hade varit dum så därför han inte fick vara kvar. Till slut gick det så långt att jag fick kontakta läkaren på BVC. Hon skrev direkt ett intyg och sa att vissa barn har ett stort behov att umgås med andra barn. Jag fick en lycklig liten pojke som fick gå tillbaks till sitt dagis. Och det där med skattepengar, dom betalar ju skatt båda två så vad är problemet? Nej koncentrera ditt gnäll på tex alla dom kriminella som sitter i fängelse för diverse brott. Dom sitter där och gnäller att maten är dålig, vakterna är idioter och inget internet. DOM försörjer vi med våra skattepengar också, vilka väljer DU att ”sponsra” ?
    Låt alla familjer välja hur dom vill leva sitt liv med sina barn!!!
    Brukar inte irritera mig på alla de bloggar jag läser, men här kunde jag bara inte hålla tyst.
    Go for it Mirka!

  83. mia

    Bor i en kommun där man får ha sitt barn tre timmar om dagen gratis, när barnet fyllt tre. Nu är vi drabbade av arbetslös och i nuläget är jag även mammaledig. När vi bägge jobbade gick sonen mer på förskolan såklart. Han älskar förskolan, kompisrana, intrycken, Han lär sig mycket. Hade jag valt betalvarianten nu hade han bara fått stanna över lunchen och börjat 8:30 istället för 8:00, så jag kan tycka att betala full avgift för att han snabbt ska kasta i sig lunchen och sen hem därefter är bortkastat. Jag hämtar honom 11 varje dag. Det känns som att man vänder i dörren bara och sonen hinner knappt bli arm i kläderna. Alltså tycker jag att alla kommuner borde införa fler timmar per vecka för barn vars föräldrar är hemma. För BARNENS skull. Dessutom så bor jag i en liten by där de hotas av budget från antalet timmar barnen går där. Hade inte 15 timmars barnen funnits hade dagiset varit nerlagt för länge sedan. Det är bara vinster med att låta barn få komma till förskolan när de är 3 år och uppåt. Han skaffar sig ett nätverk som är en sådan viktig förberedelse för skoltiden. Jag fattar inte varför en del ser det som barnmisshandela att lämna sina barn på förskolan. Jag ser det som något väldigt nyttigt för min son. Vill man att förskolor ska läggas ner? Vill man att förskolepersonal ska vara hemma och stämpla istället? Vill man inte att barnen ska utvecklas? Jag ser verkligen inget fel i att Mirka lämnar sina barn på dagis. Tvärtom

  84. Pernilla

    ”Är lite nyfiken bara…”
    Nej, Alex. Du är inte lite nyfiken, du är mycket nyfiken. Dessutom lägger du skuld över Mirkas och Peters val att låta barnen gå på förskola mer än tre timmar 3-5 dagar per vecka. Vad du har gjort, eller inte gjort, vad gäller dina egna barn är fullständigt irrelevant. Det är inte upp till dig att komma med vare sig skuldbeläggning eller pekpinnar oavsett om det gäller skattepengar eller antalet timmar i barnomsorg. Förutom det faktum att både Mirka och Peter bidrar med skattepengar till statskassan så är jag fullständigt övertygad om att de också känner sina barn och vet vad som är bäst för dem.

    Mirka: Jag vet att det är svårt att blunda för människor som kommer med personliga angrepp, men ni är så mycket bättre än att ni ska behöva ta åt er och försvara er. Glöm inte det.

  85. fyrabarnsmamma

    Lurigt inlägg av förskolepersonal troll eller Att hänvisa till Carola osv och en del utryck gör att misstanke växer om att syftet endast är att provocera Inte att belysa sin åsikt Du och Carola är,ju goda vänner ….ja du fattar nog lite märkligt Men du gav ett bra svar . Mamma h

  86. Therese

    Är reglerna att man får lämna så finns det inget att säga om det. I min kommun får man bara ha 15 timmar/vecka om man är föräldraledig. Kan tycka att det är en större fråga hur kommunerna kan ha sådan skillnad. Själv tror jag att barnen mår bra av att komma iväg och vara med jämngamla kompisar. Även den bästa mamman kan inte vara aktiv med barnen dygnet runt. På förskolan lär sig barn att samspela och att samarbeta, respektera och ta hänsyn. Lycka till Mirka!!

  87. Carina H

    Hej Bra Mirka att Du ryter ifrån, vilket idiotisk kommentar om att Du har barnen inom omsorgen under tiden du är hemma, tycker att det är fullt och fast okey med era planer att ha barnen på dagis, och som sagt alla vi betalar skatt oavsett arbetslöshet, mamma och pappa månader .förtidspension, men ändå skall folk gnälla, nej stå på dig , håller med dig.
    Carina H