Trettonbarnsmamman

Barn och mat

 

Det där med barn och mat är inte så lätt alla gånger och jag är enormt tacksam över att våra barn är alla matglada och vågar smaka på allting. Sen att de inte alltid gillar maten som serveras får man ju acceptera. Det är ganska få maträtter som alla verkligen tycker om, oftast är det 1-2 barn som gnäller ang maten som bjuds på. Mina bloggkollegor Liniz och Terese har båda skrivit lite om barn och mat så jag hakar på där 😉

Många verkar tyvärr tro att barnen i en stor familj bara får skitmat ( <– snabbmat ). Jag håller inte med de fördomarna. Fatta vad dyrt det skulle vara att mestadels servera familjen snabbmat?! Nä, vi föredrar att laga maten från grunden och gör det allt som oftast 🙂 Även fast jag inte gillar matlagning 😀 Vi är också ganska kräsna när det kommer till råvarorna och lägger gärna lite extra pengar på att få mera kvalite. Förut kunde jag laga 2-3 olika rätter så att alla skulle vara nöjda och glada men det har jag ledsnat på. Numera får de äta det som dukas fram och hej o hå….det har funkat 😀 Det finns dock dagar då barnen får sin vilja igenom och jag ger de snabbmat. Varken jag eller Peter äter fiskpinnar, färdiga köttbullar m.m men ungarna gillar sånt och får det ibland. Vi låter alla talförda barn vara med och bestämma vad för mat som ska köpas hem och oftas hjälper alltid någon till med matlagningen vilket jag tror är sånt som hjälper till att de äter det mesta 🙂 9 gånger av 10 har vi även sallad eller grönsaker till maten och våra barn gillar det. Broccoli, majs, ärtor och gurka är sånt som går åt mest hos oss 😉 Barnen har fått börja äta själva tidigt, alla gånger innan de fyllt året. Visst att det blir kladdigt och dant innan de lärt sig äta med besticken men vad gör det 😉  Vi är också väldigt tacksamma över att ingen har några allergier som skulle kunna försvåra det här med maten för oss….

Hur funkar det hos er med barn och mat?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jessica

    Jag har 7 barn, varav två flyttat hemifrån nu. Men bland de mindre har de två sista mjölkprotenin överkänslighet (allergi, men det heter ju inte så med mjölk). Min kille som är 9 tål heller inte konserveringsmedlet E211. Så det komplicerar ganska mycket i matlagningen. Jag brukar dock göra det mesta i mjölkfritt och om det är något särskilt så gör jag det vid sidan av som är mjölk i. Det finns otroligt bra produkter som har kalcium och vitaminer inbakat i. Frukost dricker de mjöik, alternativ Eko soya mjölken. vilket barnen säger Eko till och inte soyamjölk längre:)
    Jag köper det mesta i ekologiskt speciellt i mjölkprodukter då det är hormoner i den vanliga och inte i Eko, korna får där ett annat foder som inte är hormoner i. Det känner jag är viktigt då min kille på 9 har diagnos autism och ska inte ha i sig massa onödigt som stör kroppens funktioner vidare….. Så 5 barn hemma men vi äter alla ekologiskt, det kostar men är värt det. Barnen har aldrig ätit så bra och är sällan sockersugna då de också alltid har grönsaker till maten och får i sig det de behöver. Det märks en stor skillnad på hur de känner sig och hur mycket de äter beroende på vad som serveras. Äter de i skolan mår de inte bra efteråt har jag fått höra i stort sett dagligen från skolbarnen…….

  2. Mwambike Foundation, ideell förening Uganda

    HEJ PÅ ER UNDERBARA MÄNNISKOR!

    VILL NI VARA MED OCH GÖRA VÄRLDEN TILL EN LITEN BÄTTRE PLATS?

    JAG OCH TRE ANDRA BEDRIVER EN IDEELL ORGANISATION I UGANDA DÄR VI FRÄMST HJÄLPER UTSATTA BARN SOM VARIT MED OM MISSHANDEL, SEXUELLT UTNYTTJANDE ETC.

    DELS TILL SKOLGÅNG MEN OCKSÅ OMSORG OCH KÄRLEK. VI HAR IDAG 23 BARN SOM GÅR I SKOLA OCH FÅR EN UTBILDNING.

    VI HAR INTE NÅGRA MELLANHÄNDER OCH EFTERSOM ORGANISATIONEN ÄR SÅ PASS LITEN SÅ GÖR VARJE KRONA SKILLNAD!

    KRAM

    LÄS MER:
    HEMSIDA: MWAMBIKE.DAGSDEBATT.SE
    FACEBOOK: https://www.facebook.com/MwambikeProjektet

    BANKGIRO: 182-3681

  3. Ariana

    Har 3 barn varav ett är mjölkproteinallergiker. Jag lagar en sorts mat till alla (mjölkfri). De har haft perioder då de inte gillar ditt å datt men det är det som lagas som serveras. Säger att jag inte vill höra ”jag är hungrig” nån timme efter vi ätit. Vår äldsta (11 år) är väldigt duktig på att smaka allt och inte säga att han inte gillar det innan han smakat. Vad vi ofta gör med de andra 2 barnen,främst med grönsaker, är att vi lägger lite grann som ”titt mat” det behöver inte ätas upp eller smakas på men det ska ligga där å rätt va det är så har det försvunnit 😉
    Älskar att följa er i familjen annorlunda och här på bloggen 🙂

  4. Malin Stagfors

    Jag vill bara lägga en kommentar här. Ingenting om mat osv men jag vill bara säga…jag beundrar verkligen dig och din familj! Jag är 20 år och vill också ha barn i framtiden, kanske inte så många men;) men jag tycker verkligen ni har sunda bra värderingar när man ser på programmet:) ni har blivit lite av mina idoler:) och hittade nu din blogg:) känner att tips inför framtiden kommer att komma här:) du är verkligen en sån mamma alla borde vara 🙂

  5. Maria

    Jag har fyra barn varav tre som äter vanlig mat. Men att laga maten är oftast ett krångel om man ska få i den äldsta på snart 11 år nån mat. Oerhört kräsen med maten och hur han har blivit det har jag ingen aning om för vi har alltid serverat allt möjligt.
    Ris vägrar han tex att äta, inte mycket för potatis heller.
    Finns väldigt få maträtter som han faktiskt äter normal mängd av.
    Men får väl vara glad att han håller vikten och växer som han ska.

    Andra sonen äter i stort sett allt medans dottern absolut äter allting.

    Det där med att hitta mat som passar alla är inte det lättaste. Men här blir det sällan snabbmat, barnen föredrar hemlagat.

  6. Marie

    Hej. Vi har 2 barn (1,5 och 4,5 år) på heltid och 2 barn (11 och 14 år) på deltid. Vi gör samma mat till alla. Gillar man inte och inte vill äta får man vänta tills det är mat nästa gång. Vi ger inte yoghurt, mackor etc om man inte gillar eller inte äter sig mätt. Barnen måste inte äta av allt vi lagat, de får välja av det som finns på bordet. Enda undantaget är minstingen som lätt blir förstoppad och därför bör undvika viss mat. Barnen lär sig snabbt och vet vad som gäller. Men vi låter barnen vara med och de får bestämma mat 1 dag var/vecka. Förvånansvärt nog väljer de sällan ”skräpmat” när de får välja själva.

  7. mammalinda

    Vi äter lunch och kvällsmiddag. En av dessa är vanligtvis barnanpassad. Försöker laga så mycket jag kan från grunden, men slarvar ibland. Skulle aldrig få för mig att göra flera middagar för att tillgodose flera munnar. Alldeles för lat för det 😉 Sedan försöker man ju göra det bästa för barnen. Vid pastasallad t.ex. blandar vi inte, utan alla får plocka av det de tycker om och sedan blanda själva 🙂

    Apropå köttbullar. Ibland är jag ”duktig” och gör egna. När det en dag var köttbullar till middag sa min dotter Signe ”Mamma, har du gjort egna köttbullar eller blir det riktiga köttbullar till middag?” 🙂 Inte alltid man får så mycket för att vara ”duktig” 🙂

  8. Tjej

    Vår son har haft magbesvär från start o efter att ha provat det mesta körde vi helt mjölkfritt första året. Äter nu mjölkprodukter o vad livet blev lättare. Vår son äter mest barnmat men älska att få smaka på våran mat. Har inget emot att ge färdigmat som fiskpinnar, korv. En dietist påpekade att det värsta som kan hända en förälder är att ha ett barn som inte äter. Det är klart vi gör egen torsk o liknande också.

    Kram

  9. Hanna E

    Hos oss gör vi ungefär som ni, vi lagar en maträtt per måltid, med ett undantag: när jag och maken vill äta räkor. Då brukar barnen få någon annat istället.
    Annars så finns det alltid något på matbordet som alla gillar, om inte annat så kan man äta ris, potatis eller pasta och grönsaker om man inte gillar det som är till. Barnen brukar få önska maträtter när vi planerar maten (vi gör en plan för en vecka i taget för att förenkla för oss i vardagen) och om de vill vara med så får de gärna vara de. Dock leker de helst med varandra när vi kommer hem eftersom de inte har träffats på hela dagen (en går i skolan och den andre i förskolan).

    Vi har haft den enorma förmånen att vårt första barn åt massor och i princip allt i början. Det gjorde att vi kunde vara ganska avslappnade i förhållande till maten och kunde koncentrera oss på att göra måltiderna till trevliga stunder istället för ett orosmoment för oss föräldrar.

    Tvåan är lite mer kräsen och inte så pigg på att smaka, men vissa dagar äter han saker som han ratar andra dagar. Alltså handlar det inte så mycket om att smaka utan mer om humör och kunna visa att han bestämmer eller som han själv säger: ”jag stämmer”. Då får han göra det. Jag kan bara servera maten inte tvinga någon att äta den. Sen vet båda barnen att de inte får någonting annat senare om det är så att de blir hungriga utan får klara sig till nästa mål. Jag tror de har försökt en gång var, men eftersom de inte fick något då så har de inte försökt igen.

    Vi lagar så mycket som möjligt från grunden men brukar ha lite ”nödmat” i frysen om det är så att det blir VAB eller vi av något annat skäl inte kan följa matplanen. Det brukar vara sånt som är lättlagat och som alla säkert äter. Just nu är det små vegetariska vårrullar.

  10. sandra

    Detta med mat är svårt. Men just nu är vi i en bra period där samtliga barn äter med god aptit. Bortsett från min minsta lilla tjej som verkligen hatar grönsaker. Har försökt på en rad olika sätt göra grönsaker roliga men nej det går bara inte. Men det kommer till slut det oxå. Hon älskar frukt så längtan efter en grönsak kanske måste mogna fram. Jag brukar alltid låta barnen vara delaktig i våran matsedel vara med att få laga mat även handla hem den. Så nu går detta med att mätta alla magar på en sorts rätt som en dans. Ute mat är något vi sällan äter.

  11. Jenny

    Min 8 månaders vill inte äta middagar eller macka eller nåt jag erbjuder. Han kniper ihop munnen o vägrar öppna den.

  12. Sabina

    Mina barn är 1 år och 3 år och hos oss är det tack och hej välkommen åter nästa måltid om nån är kinkig. Dock har nog barnen alltid ätit åtminstone hälften av maten, men nån hamnar att mata.. Gröt serveras varje morgon och innan de lägger sig och den maträtten är tydligen en 10 poängare enligt båda två.

  13. Lollo

    Hej Mirka! För ett bra tag sen tipsade du om några vattenleksaker att ha i dusch och badkar. Minns du va jag menar? Jag skulle behöva veta var du köpt dessa. Är brådskande att få veta eftersom jag tänkt att ge bort såna saker.

  14. Sara / Få lite matro

    Mina 3 barn äter det mesta…vissa saker mer av och vissa mindre av 🙂 Serveras nå de inte tycker om så smakar de i alla fall och sen får de ta fil eller gröt till kvällsfika så att de inte lägger sig alltför hungriga.

    Behöver du tips och inspiration på ”barnvänliga” och lättlagade maträtter så hittar du det här http://mat-ro.blogspot.se Tyvärr har inte vi haft sån tur att vi slipper allergier så det finns även en del allergivänliga recept där.

    //Sara

  15. MissK

    Har tyvärr inga egna barn

    Men systerdotterns 5-åring som jag kallar för toker ibland, e hos mig ibland och ibland är det jättesvårt att få han att äta något varken frukost lr lagad mat, fast sen kan det komma en dag där han äter jättebra o tar mer mat han är likadan hemma och hos mummo (gamlamormor). Där kvittar det om det är hemlagat eller skräpmat, eftersom systerdottern är mammaledig så är det mest hemmalagat som gäller

    Han har öven en liten kusin på 7 månader som inte vill äta något annat ännu vill bara ammas, men så är det kanske därför hon vaknar på nätterna och vill äta eftersom hon kanske inte blir tillräckligt mätt på modersmjölken längre

    Vi är ju väldigt ovana vid detta för alla mina syskonbarn har alltid ätit bra ända sen de var små och idag e de stora allihopa

    Dagis säger att han äter ganska bra där just nu har han bara 15 timmars vecka eftersom han fick en lillebror i början på dev

    Häromdagen ville han inte äta frukost innan vi skulle på bio, men eftersom bion var redan kl 11 så sa jag att idag blir det inga popcorn till bion eftersom det var lunchtid och han inte hade ätit frukost, men det var inga problem han sa bara typ okej och inget tjat alltefter varken popcorn eller godis trots att han såg andra barn hade både det ena och det andra, så han fick bara en liten MER för tyckte han kunde få något och ansåg att dricka var bättre än att äta snacks

    Men o andra sidan åt han bra sen efteråt när vi kom hem och han fick mat

    Svar på tal har den här gossen med 🙂

    Jag sa att han hade växt för han får knappt plats i cykelbarnstolen längre fick då till svar

    Ja, jag växer trots att jag inte äter 😀

    Eller som han sade till sin mormor som sa att han får inget annat att äta… då sa han det gör inget för jag äter ändå inte

  16. Nanna Hansson

    Hur gör ni som har fler barn för att alla ska bli normalviktiga? Jag har fem barn och tre är normala (Ja vad som nu är normalt???) och en som är för tjock och så är äldsta FÖR SMAL! Jag lagar en sorts mat per måltid och tycker väl dom alla äter normalt men det ”fastnar” olika mycket på olika barn. Dom fyra minsta äter bara det jag bjuder. Den äldsta har en nyttig kiosk på sin skola och får pengar att handla där. Så den som har störst tillgång till mat är tunnast. Så pass tunn att skolsystern varnade oss. Och han rör sig inte överdrivet mycket.

    Jag tycker dina barn ser bra ut Mirka. Hur gör du?

    1. Titti

      Bra fråga, här är det samma problem. Den yngsta väger 5 kg mer än den äldsta. De äter lika mycket om man slår ut det på en vecka och tränar i samma träningsgrupp och vi går på badhuset ca 2 ggr i veckan. Fikar och äter godis ca 1 gång i veckan. Men, man förbränner olika, har olika upptagningsförmåga av näring i tarmen…

  17. Hanna

    Hej Mirka! Tycker dina barn om tacos? Jag brukar ha tacokryddor i köttfärsen när vi äter spaghetti och köttfärssås. Bara steker färsen. Tillsätter en burk tomatkross och en påse tacokrydda till 500g färs. Jättegott.

  18. LILITH - Boktokig mamma med borderline

    Jag har också turen att ha barn som äter det mesta och inte är rädda för att smaka på det som är nytt. Jag tror det har mycket att göra med att redan ifrån början har de fått äta vad vi andra åt, även om vi tog bort lite innan kryddning osv. De får även vara med och bestämma mat när vi gör månadsmatsedel.

  19. Patricia

    Ja, detta med mat! Våra barn har fått lära sig att man åtminstone smakar på maten som serveras. Sedan kan man inte tycka att allt är gott, det gör ju inte jag heller! Men att det hjälper att barnen är med och planerar och fixar är jag övertygad om. Em & Alexander tycker tyvärr allra bäst om falukorv och sådant men då får man försöka köpa korv med hög kötthalt..typ 🙂

  20. Kärringen i Skogen

    Barn och mat. Ja, kan vara ett dilemma ibland. När min yngsta var liten fick hon en period, när hon var runt 2 år, när hon inte åt nånting annat än EN sorts glass och makaroner, Innan det hade hon ätit ALLT och smakat ALLT. Jag blev helt förtvivlad men i samråd med bvc så kom vi fram till att en period låta henne äta bara det. OK, det gick över ganska fort.
    Vad jag märkte med barnen ju äldre de blev var ju att de, precis som vi vuxna, hade sånt de gillade MYCKET och sånt de gillade MINDRE eller inte alls.. Man kan inte tycka om allt.
    Nu har jag fördelen att vara hemma och har alltid lagat mat från grunden och de får inte fråga ”vad ska vi äta idag”. Nu är det så, jag lagar, de äter. Men självklart lagar jag inte sånt de absolut inte gillar. För JAG själv kan ju göra ett val. Jag äter inte det jag inte gillar.
    Viktigt är att de smakar allt från början och det GÖR de. Men sen om de kommer att gilla det eller ej, är en annan sak.
    Här planeras maten för flera dagar i följd och jag kan säga att jag blir så ARG! ! ! när affärernas erbjudandeblad kommer. Det är nästan bara snab/färdigmat, godis, chips och läsk. Näe, in med mer basvaror med extrapris så man kan fylla förråd och frys, Då är det lättare att laga från grunden. Sen att det blir pizza och MacDonalds ibland, det gör det. För jag gillar det själv, men inte ofta.
    Att de från tidig ålder får vara med och laga maten är också viktigt tror jag, samt att de då även ska vara med och ta reda på slitet efteråt, avdukning, disk mm.

  21. Nathalie

    Här serveras också bara en middag, mina barn (2,5,7år) har perioder när dem inte gillar något för att nästa gång älska det dem dissade förra gången, så jag har liksom lagt ner att försöka anpassa maten efter barnen. Dock frågar jag alltid barnen vad dem vill äta i veckan när jag gör listan, men man tröttnar rätt snart på pannkakor och köttbullar å lite får jag allt bestämma också 😉

  22. Titti

    Hehe, jag har bara 2 och det är en kamp varje dag. Precis som att när en gillar maten så protesterar den andre av bara farten. Vi är inne i en dålig cirkel men har fått råd från dietisten att inte göra nån big deal av det .Båda barnen följer sina kurvor, orkar träna, sover, är pigga i skolan osv. Så då är det så. Vissa dagar är de jättehungriga innan läggdags då de inte ätit middag, då får de äta frukt tills de är mätta och så blir det bra 🙂 Skönt för er med ätande barn, grattis! 🙂

  23. Ebba

    Hej Mirka!
    Jag har 3 barn med mjölkproteinallergi. Stora flickan är luftburet allergisk mot jordnöt, hon är även allergisk mot morot och äpple.
    Mellan flickan har kronisk förstoppning och medicinerar för detta varje dag.
    Lillan har kronisk diarre och får inte äta mat som innehåller fiber.
    Vi försöker så gott det går att laga en och samma mat som passar alla. Jag har börjat baka mer igen nu som exempel bullar då kan jag lätt baka bullar som passar alla 3 barnen.

    Vad skönt att ni inte har något barn med allergi för det är rätt jobbigt för alla inblandade. Men man lär sig snabbt.

    Mvh
    Ebba

    1. Anna T

      Jösses, kan inte vara lätt att laga mat hos er….beundrar er för ni får säkert ihop bra och god mat ändå :-))

  24. Nina

    Förr kunde jag faktiskt laga två rätter bara för att tillgodose allas (ähum mina två barns) smaker 🙂
    Vi började göra matsedel för hela veckan och alla (både vi vuxna och barnen) får vara med och bestämma vad vi skulle äta, och det har funkat bra..nu lagar jag en maträtt till varje mål.
    En dag varje månad äter vi ute och då får ungarna välja fritt vad dom önskar, dock gillar inte min sjuåriga dotter utemat så hon brukar välja en lunchlåda på affären istället om jag inte har något hemlagat som blivit över i frysen.
    Grönsaker, bönor och linser äter vi mycket här hemma (hela familjen är vegetarianer) så det har vi aldrig haft problem med och det är ju skönt för jag vet att det kan vara svårt för en del barn att få i sig.

    Något jag absolut inte tror är att ni som har många barn skulle äta mycket utemat, vi äter nog ganska lika vare sig vi har ett eller flera barn.

  25. Millans Värld

    Nu har jag förvisso bara tre barn i åldrarna 15-20-22.
    Alla bor hemma fortfarande.
    När det kommer till maten är mina barn i princip allätare och älskar sin mammas kokkonst.
    Själv ser jag matlagning som ett nöje, en avkoppling för mig.
    Nu har jag bara barnen varannan vecka sen jag skiljde mig från barnens far.
    Men de veckor jag har barnen så lagas det alltid mat från grunden.
    Jag har inte ekonomi för att servera snabbmat.
    När jag lagar mat så gör jag alltid mycket så jag kan frysa in några middagar och ta fram någon dag om sänder när orken tryter.
    Jag har alltid bara lagat en middag per dag.
    Man äter det som står på bordet.
    Punkt!
    Men om barnen ogillat så får det ta av det andra, potatis, pasta, ris och grönsaker osv..
    Men visst är det tacksamt att barnen älskar min matlagning å jag är duktig på det jag gör så kanske inte så konstigt..*L*
    Jag skulle plättlätt klara av att laga mat till ett mindre kompani, det är ungefär dom mängderna jag alltid lagar.
    Låter kanske weird men så gör jag!

  26. Sanna Larsson

    Hemma hos oss serveras oftas två varianter av samma mat då sonen har matallergier med korsallergier. Bland annat kan han inte äta tomat,chili,paprika,chayenne och svenska bär.
    Man äter det som serveras MEN ska jag laga nåt som jag vet att någon i familjen inte tycker om så lagar jag nåt annat till den/dom.

  27. Sarah

    Jag gör bara en maträtt och oftast går den inte hem 🙁 mina 3 pojkar som är 6,4 och 3 år äter sällan mer än ett par tuggor till middag. Sen ska de ha mackor och fil en timme senare..det är även full cirkus vid middagsbordet, de kan inte sitta still och springer en iväg så följer strax de andra efter. Vi har provat alla knep vi kommer på men inget fungerar. Hur får du dina barn att sitta vid bordet? Och får de kvällsfika?

  28. Annica

    Min erfarenhet är att ”dina barn gör som du gör”.
    Det jag aldrig har förstått är varför barnen skall äta annat än vad vi gör. Så klart när de är små och inte kan äta som vi skall de ha annan mat. Men,,,,,
    Om vi som vuxna förebilder äter det mesta så gör de det med.
    Är det så svårt att förstå?
    Om vi vill att våra barn ska göra något så måste vi göra det själv först.

  29. alima

    Nu har vi bara två barn, men vi låter barnen äta vad de vill, då äter de och alla är nöjda! Inom rimliga gränser då alltså. De har inte ätit sig mätta på godis, smörgåsar, välling. En period åt ena dottern bara ketchup och makaroner och sen åt hon varierat på förskolan. Nu äter hon varierat även hemma.

  30. Cissi

    Här serveras också det mesta från grunden och för det mesta är alla nöjda och glada… Bara går och väntar på att nån ska få för sig nån ”äter bara korv-ide”… 😉

  31. Excessive

    Härligt o läsa men mer spännande att du postat detta i förväg :)….. Det står att du postat 19.39 idag 21a, men kl e ju bara 19.10:). Höhö. Trevlig helg på heeeela familjen!

  32. Mormor

    Hej varför skulle en barnfamilj med många barn äta snabbmat??? Detta blir jätte dyrt, så jag tror inte på detta , du är toppen tycker jag den bästa bloggen, det är nog många som hade behövt att titta på din blogg och ta efter tack