Trettonbarnsmamman

FRÅGESTUND jan-2014

 

Okej, då kör vi igång med årets första frågestund 🙂

frågor

Fram till söndag 12/1 kan ni ställa era frågor i en kommentar till detta inlägg 😉

Kör hårt 😀

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Hej! Ville bara höra om du hinner gå ut varje dag med barnen. Har själv 4 barn och tycker det är jätteviktigt att barnen får frisk luft, men kan med handen på hjärtat erkänna att jag inte hinner gå ut alla dagar då hemmet tar sin tid och alla fritidsaktiviteter. Får dåligt samvete över detta. Kram

  2. Laila Sällström

    Hejsan, tittar in då och på din blogg, kul att läsa om din stora familj. Ni verkar vara en cool familj som har en skön inställning till varandra. Jag har läst igenom frågorna från dina läsare, och blir förvånad över vilka bekymmer en del har över resor, prylar, eget rum m.m. Var själv en ung mamma på 70-talet, till 2 efterlängtade barn. Det fanns inga pengar till vare sig eget rum eller utlandssemestrar, dyra aktiviteter m.m. Det finns så mycket man kan göra som är kul, utan att kosta skjortan, dela rum kan var hur mysigt som helst och det finns aktiviteter som inte heller är så dyra. Jag tror att en del barn skulle må bra av att få vara hemma när det är lov och bara ta det lugnt, leka med kompisar, ha sovmorgon……… Mina barn är idag vuxna med egna barn och jag tror inte dom funderar över att vi inte var utomlands när dom var små. Däremot vet jag att dom uppskattade att vi brydde oss om varandra….vi hade regler som skulle följas med tider m.m. Loven från skolan innebar sovmorgnar, kompislek, läsning m.m
    Min man kommer från en riktigt stor släkt med många barn, sammanhållningen som dom har med varandra, trots att nästan alla idag är pensionärer, tror jag är ganska unik. Jag kommer att fortsätta följa din blogg och få en inblick i er stora härliga familj…… God fortsättning på 2014!

  3. Karin

    Hej, jag har några frågor. Hoppas att du tar dem på rätt sätt för jag menar inget nedsättande utan är bara ärligt undrande.
    1. Är det inte jobbigt att när ni ändå har uppnått en mogen ålder, troligen varit tillsammans rätt länge och har många barn att ha en så ostabil ekonomisk situation och då tänker jag särskilt på boendet. Mitt hem är min stora trygghet och att hyra i andra hand med er familjesituation är för mig helt ofattbart.
    2. Hur reagerar de äldre barnen på er ekonomiska situation och vad jag tänker på då är främst resor. Jag vet att du brukar skriva att er lycka inte kan mätas i pengar osv och att ni är lyckliga över alla barn och det tror jag på men det är ändå så att det är ert val och inte barnens. Barnen älskar säkert sina syskon men de får ändå avstå mycket, gissar jag, som andra tonåringar har som en självklarhet. Att åka utomlands ärbara ett exempel. Alla gör självklart inte det men väldigt många.
    3. det med att barnen delar rum. Vad man än tycker om det så är jag lite förundrad över hur det fungerar. Är alla barnen stöpta i så lika form att det fungerar. Är det ingen sopm gillar att läsa länge och har lampan tänd, gillar att kolla på tv i sängen, lyssnar på musik för att sova osv dvs gör saker som skulle kunna störa någon annan?

  4. Laila Sällström

    Följer din blogg när jag är hemma och har tid. Blir lite fascinerad hur du får ihop din dag med alla dina älskade ungar.
    Ni verkar vara ett skönt gäng som bryr er om varandra. Dom större barnen verkar hur Coola som helst.
    Har egentligen ingen fråga, utan ville bara önska God fortsättning på det nya året. Hoppas du får ett bra 2014….och en härlig sommar med mycket sol och bad.
    P.S. Det skulle vara kul att se er i Familjen annorlunda igen……

  5. Lena

    Skulle du, om vi bortser från din eller Peters ålder, egentligen velat ha fler barn efter lilla Lilja?. Har för mig att du nämnde vid något tillfälle att det fick vara stopp efter Lilja p g a er ålder. Eller hade du/ni satt stopp efter tolvan även om du/ni varit yngre?

  6. Greta

    Kan du göra ett inlägg med gamla bilder från när de största barnen var små (och de lite mindre)? Som ett litet ”throw-back”-inlägg?

  7. Karin

    Hur resonerar du kring att du lägger ut bilder på dina barn? Har de större barnen godkänt det? Men de kanske ändå inte förstår innebörden o konsekvenserna av det? De flesta bloggare har ju slutat med ansiktsbilder på sina barn, så är rätt förvånad över att du exploaterar dem så hårt.

  8. Lisa

    Hej. Jag har en liten fundering om Peters barn från tidigare. Äldsta dottern vet jag brukar vara och hälsa på er. Hur är det med de andra två? Har ni någon kontakt med dom. Eller vill dom bara inte synas på bloggen?

  9. Susanne

    Hej!
    Hur många syskon har du? Har du kontakt med dem? Lever din pappa? Har du kontakt med honom?
    Hur många syskon har din man? Lever hans föräldrar? Har ni kontakt med dem? Trivs ni bra i ert hus? Trivs barnen i sina nya skolor?

  10. S

    Hej Mirka
    Tycker det är intressant att få läsa om din vardag med en så stor familj. Jag är en tjej på snart 23 år som förlorat rätt mycket i mitt liv. Jag miste 3 nära anhöriga inom loppet av 14 månader. Har precis fått veta att jag har en hjärtformad livmoder (uterus bicornis). Detta medför att jag har en ökad risk för missfall och att barnet föds förtidigt. Just prematur födsel vet jag mycket om då jag själv är född i vecka 24, och vet att allt kan gå bra.

    Dock är tanken på att mista det jag har längtat efter så länge skrämmande! Förluster är något jag har svårt för efter alla dödsfall som har inträffat. Nu till mina frågor: Har du några tips på hur jag ska tackla oroskänslorna? Jag har en tendens att klandra mig själv hårt då något går fel. Är rädd att mista bebisen kommer drabba mig hårt. Hur ska jag tänka för att inte hata nig själv om det värsta nu skulle ske? Tack för en inspirerande blogg!
    / S

  11. johannah m. 5

    Oh jag skulle kunna ställa hur många frågor som helst:-). Kan du inte visa bilder på alla rum i det nya huset? Vilka barn delar rum? Hur många sovrum har ni? Hur planerar ni middagsmaten, dag för dag? Veckovis eller månadsvis? Lägger ni undan julklappspengar varje månad eller tar ni allt i en stor smäll;-)? Hoppas ni får göra comeback i FA:-) Kram!

  12. sargit

    Funderar på det här med kalas dilemma.
    Nu har vi ju ”bara” 3 barn varav två delar födelsedag, men alla är i Januari!
    Ioförsig de första i början och de andra på slutet men inte många som vill komma och fira födelsedag den 1 januari då tvillingarna fyller år 😉
    Än så länge är ju minstingen så liten så hon inte förstår men snart nog vill hon också ha kompis kalas och då är frågan hur gör man.
    Hur gör ni med barnens födelsedagskalas? Har de kompiskalas och en för familjen/släkten har tvillingarna samma kalas eller varsin? och hur går era kalas till, dvs är det bara fika eller har ni några/någon aktivitet?
    Börjar bli lätt gråhårig då jag tänker på hur vi ska lösa det i framtiden…
    hare gott!
    kram
    sargit

  13. Fanny

    Hej,

    Jag undrar hur du tänker kring framtiden rent ekonomiskt med tex. pensionsparande för din del?
    Och de dagarna alla ungar ska ta körkort och flytta hemifrån. Kommer ni överhuvudtaget kunna hjälpa de ekonomiskt då?

  14. popcorn

    1. vilken ålder tycker du är bäst att ha mellan barnen, för- och nackdelar
    2. har ni några djur nu
    3.hur samsas ni om vilken tv-kanal som ska vara på
    4. kan du känna dig tillfreds med att lilja är ditt sista barn eller finns en längtan efter fler
    5 är barnen kvällspigga eller morgonpigga

  15. Kärringen i Skogen

    För det första.. ”malin” som frågar om amning, som själv har fem barn, jag kan bara säga.. stort frågetecken om din fråga?

    Det enda jag är nyfiken på, eller vad man ska kalla det. Är HUR det egentligen ser ut när alla, (nästan alla i alla fall ) ska iväg till förskolor och skola? har ni fler än en toa? Hur lång tid tar det att få alla i ordning och OM du själv skulle behöva iväg på nåt viktigt i samma veva, hinner du med dig själv då? jag tycker t.ex familjen Annorlunda programmet skulle visa mer av detta. Hur ser mornarna ut? Hur ser det vid nattning? Hur handlar man? VAD handlar man? Vad kostar det? Såna saker, lite mer av det vardagliga praktiska.

    Jag har aldrig haft mer än ett barn åt gången, utom nu när jag passar barnbarnen. Då är de två. Jag tycker att vissa dagar hinner man knappt ut för det ska lagas mat och sovas och än det ena än det andra i all oändlighet.

    Men mina frågor i all enkelhet är : Hur lång tid innan alla är klara att åka iväg?
    Har ni mer än en toa? (du har ju snart flera tonåringar på en gång och då du 🙂 )
    Ungefär hur lång tid per dag ägnar du åt bestyr i köket, mat, disk mm. ?

  16. Petra

    Jag är lite nyfiken när dina barn fötts i förhållande till bf? Har du gått över tiden eller fått tidigare? Har förlossningarna gått snabbare för varje gång?

  17. Ella

    Hej!
    Undrar lite om hur ni organiserar och håller koll på alla barnens kläder och leksaker?
    Det skulle vara jättekul att få se fler bilder av hur det ser ut i erat hus!
    Tack för att du bloggar och delar med dej av din vardag!!

  18. jenny

    vad känner du om det som hänt Carola nyligen? pratar ni mycket om det tillsammans? Är ni fortfarande vän med hennes ex?

    1. Emma

      Hen herregud! Mirka är ju ingen skvallerpress! De är vänner så självklart pratar de om det. Vad de säger är mellan dem och om Mirka eller Peter har kontakt med Perra har väl inte du med att göra. Maken till nyfikenhet har jag aldrig varit med om!

      1. mirkak

        Tack 😉 Carola är en av mina närmaste vänner och det kommer inte ens på frågan att svara på frågor om henne inne hos mig.

  19. Jennie

    Hejsan.

    Jag undrar vad du önskar/har för planer eller förhoppningar under detta nya året,
    både för dig själv o för din familj 🙂

    Vänligen Jennie.

  20. Lisa

    Kan du tycka det är tråkigt att dina barn inte lärt sig finska? Har du funderat att prata det med t.ex. Lilja? Hoppas du att dina barn lär sig finska på egen hand en vacker dag? Kan de några ord?

    Tack 🙂

  21. Alma

    Hur har du gjort med potträningen?
    Hur får du pojkarna att hålla på med sina snoppar?
    Har en fyraårig pojke hemma och behöver hhjälp med detta

  22. Nora

    Hej

    Det verkar som att det blir en del bilkörning för dig. Hur mkt tid spenderar du i bilen en vanlig dag? Undrar också vilka fördelar du tycker dett finns att bo på landsbygden i jämförelse med ert boende som ni hade i Märsta ( tättort).

    Mvh

  23. Johanna

    Hej! Hur gör ni med barnens aktiviteter efter skolan? Har tre barn med två aktiviteter vardera vilket ger oss två lediga kvällar i veckan då vissa är samma dag, hur ser det då ut med 12..tack för en bra blogg.

  24. Malin

    Hej! Jag är gravid i v 32, och har bestämt mig för att inte amma, eftersom det aldrig fungerat tidigare, och jag denna gång inte orkar trilskas med det när vi har fem barn till också.
    Fråga: Rinner mjölken till som vanligt efter förlossningen, och sen ”låter man den vara”, typ, eller kan man få något så den inte rinner till, eller hur funkar det?
    Ska såklart prata med min barnmorska om det men hon var sjuk idag när jag skulle dit…
    Å du har ju lite erfarenhet tänkte jag 😉
    Ha det gott!

    1. Kärringen i Skogen

      Men herregud, om du har fem barn sen tidigare och det inte funkat så vet du väl vad som händer om du inte ammar… ?

  25. linnea

    Hej! Jag undrar om du vet vilket datum den nya säsongen av Familjen Annorlunda börjar?

    Tack för en jättebra blogg! 🙂

  26. Daniela

    Hej! När vi fick vår dotter i februari förra året fick vi ganska stränga rekomendationer om hur vi skulle tvätta bebisens kläder. Vi fick till och med namn på ett tvättmedel som vi skulle använda som enligt dem passade barnets känsliga hud. Vi använde detta tvättmedel ett par månader enbart för hennes kläder men nu har vi gått över till att tvätta hennes kläder med samma tvättmedel som vi använder till våra. Hur har du gjort med tvättfrågan? Detta tvättmedlet som rekommenderades säljs bara i små förpackningar. När familjen utökas vill jag inte hålla på att tvätta olika kläder med olika tvättmedel.
    Tack för en jättebra blogg!! Hoppas få se er i ett tv-program snart igen, ni är saknade!!!

  27. Karin

    Hej Mirka!
    Jag undrar hur du/ni kom fram till att det räcker med 12 barn?
    Alltså vad var det som avgjorde att Lilja är sista barnet?
    Lilja heter ju även Clara, är det en symbolik med att ni är klara med att få fler barn nu?

    Jag undrar också hur stort erat hus är?
    Hur många rum är det i huset?
    Ligger det helt off, eller har ni grannar runt er?
    Trivs Kevin och Linnea där ni bor nu?
    Idrottar några av barnen, eller har dom någon annan form av aktivitet efter skolan?
    Isåfall, vad?

    Det var nog allt från mig 🙂

    Kram till dig från mig!

  28. Linda

    Hej Mirka =)

    Jag har också en liten matfundering jag kan tycka att det är jobbit ibland att planera maten för man plus endast 2 barn =) Kör ni med veckomatsedel? Hur ser en ”typisk matvecka” ut för er alltså vad hittar du på för maträtter till så många? Måste gå åt hiskeligt många köttbullar =)

    Kram
    Linda

  29. Maja

    Hej bästa morsan 😀 Jag vill också ha många barn .. Har 1 och är 24 så jag har tid haha Men min fråga är , Vad anser du är mest negativt / jobbigt med många barn? Kramar

  30. Anna

    Om du ska vara ärlig, finns det något/några saker som kan ge dig dåligt samvete gentemot dina barn ibland, för att de är så många?
    Tex att barnen vill ha egna rum, resa mer eller liknande?

  31. Linda

    Har du något tips för hallen? jag har 3barn och det är alltid ett bombnedslag i just hallen, speciellt vintertid.

  32. Mia R

    Tack fina du för en underbar blogg ! Tycker Peter ser ut som en raggare =) är han det eller gillar han bara å ha frillan ?? 🙂

  33. Andrea

    Hur gick det med att du skulle sterilisera dig? Vet att du skrev det för ett tag sen. Ska du göra det? Är ni klara med barn nu? 😉

  34. Elin

    1: jag undrar om ni ska va med i familjen anurlubda igen?
    2: röker ni fortfarande eller om ni gör det röker ni införr barnen? ( inget illa menat)
    3: hur gammal är alla barn? 🙂

    Kram ni är bäst’

  35. Camilla

    Hej
    Tänkte kika lite med dig hur du mår nu efter steriliseringen? Har du menstraution och så som vanligt? Jag funderar själv på att göra det.
    Ha det bäst !

  36. Ida

    1. När kände ni att 12 barn var lagom för er, var det något spciellt som avgjode? Hur känns det nu när ni inte ska ha fler barn? Kommer du sakna att vara gravid och hela den biten?
    2. Brukar du alltid få väldigt mycket reaktioner när du berättar att du har 12 barn, känner du att du någon gång blir sedd som enbart Mirka och inte bara hon med många barn?
    3. Hur ser du på amning, tycker du att man ska testa och försöka få det att funka eller ska man välja bort det om det inte direkt känns rätt? Hur har det varit för dig? Finns det alltid någon förklaring till om amningen inte fungerar?
    4. Hur har ni kommit på alla barnens namn? Är det viktigt att namnen passar ihop?
    5. Trivs ni bra där ni bor nu, har ni lagt erat gamla boende bakom er eller kan ni sakna det som var då? Hur känner du inför att ni blev tvugna att flytta?
    6. Har din mamma haft några synpunkter/åsikter kring antalet barn? Har ni fått mycket hjälp från henne? Har ni en bra relation?

  37. lina

    Sminkar du dig varje dag?vad har du för produkter?när lägger du dig vanligen om kvällarna, hur många timmars sömn får du? Beskriv din klädstil med tre ord. Hur går det med träningen.om lilja är ert sista barn känns det inte sorgligt att tänka att detta är sista gången?

  38. Lina

    Läser sällan om att Peters äldre barn hälsar på. (Förutom Em)
    Är det Emmelie ni har mest kontakt med? Eller vill de andra bara inte visas i bloggen?

  39. Emilia

    Hur många sovrum har ni i de nya huset och hur många sovrum fanns de i de gamla?
    Vilka delar sovrum och vilka har egna?
    Kan du beskriva varje barn med 3 ord?
    Kan du visa bilder på hela erat hus i något inlägg?
    Vilka andra bloggar läser du?
    Har du kontakt med någon från Familjen annorlunda förutom Carola?
    Ska ni vara med i Familjen annorlunda i år?
    Vet du vilka som ska vara med i Familjen annorlunda?
    Tack för en bra blogg!

  40. Hanne

    Hej! Jag undrar om du har några bra tips på huskurer som lindrar barnens symptom vid magsjuka. Jag tänker att du måste ha viss erfarenhet 🙂 Mina två barn har varit magsjuka två gånger var under hösten och jag skulle behöva bra tips på effektiv lindring till nästa gång! Tycker förresten att du verkar hur trevlig, klok och cool som helst! Kram!

  41. Tina

    Hej bästa Mirka, plus familj!

    Lilla Lilja döptes ju till; Lilja Emmelie Clara.
    Clara , står det för att ni är Klara med barn?:)
    Kramar, Tina

  42. Maria Larsson

    Hej!

    Tack för en superskön blogg som jag besöker dagligen! Du ger mig insperation och styrka i min vardag. Jag undrar hur och vad du gör för att se så vacker och pigg ut? Hur hinner du ens tänka på ditt utseende och kropp? Jag har panik på min kropp som förfaller 🙁 Jag lever ensam med tre barn varav ett har anorexi och aspberger. Jag känner mig totalt slut som människa och ingenting känns roligt längre. Tipsa GÄRNA på hur du gör och hur du gör för att orka och ha sån energi. Äter du några vitaminer? Vilka i så fall. Tar tacksamt emot alla tips jag kan få för att komma upp från detta svarta hål jag hamnat i.

    Stor kram till er alla!!

  43. Micha

    Hej jag undrar om du rökt under någon av dina grav, och hur det isåfall påverkat barnen. Sedan undrar jag hur många badrum ni har hur fungerar det på morgonen är det kö till att borsta tänder mm? Tack för en underbar blogg <3

  44. Malin

    Hej Mirka!

    Kan du inte ha ett inlägg där du berätta lite om varje barn? Tycker de är så fina och är nyfiken på deras personligheter 😀

  45. Sofia

    Hej Mirja! Tack för en fin blogg! Jag är nyfiken på hur ett inköp (matvaror) går till hos er? ”Storhandlar” ni eller tar det lite pö om pö? Måste ju gå åt en del mjölk tex. Fortsätt gärna med den a fantastiska blogg!
    Mvh Sofia

  46. Susanne

    Hur gör du med alla kort ni tar? Album till alla eller ett stort gemensamt?

    Tack för din blogg, tycker den är bäst!!! <3

  47. Mia

    Hur klarar du/ni av att dela er uppmärksamhet på så många barn, känner ni er aldrig otillräckliga? Passar de större syskonen de mindre mkt? Vad har du känt att du har fått prioritera bort/in vartefter familjen vuxit?

  48. Emily

    Hej! Jag undrar hur du/ni hinner laga mat till så många?? jag tycker det är stressande med ett barn när jag lagar mat!

  49. Nora

    Hej Mirka
    Jag undrar vilka dagar o tider ungefär som dina barn som går på dagis går. Hur lång tid tar det för dig att köra barnen till dagiset?Jag själv har ett barn som går på dagis långt från hemmet, om man åker kommunalt tar en hämtning en timme dörr till dörr. Detta är dock självvalt då dagiset är super… min son ska ev gå 30tim i veckan framöver, funderar att dela upp på tre dagar, m han får väldigt långa dagar då…vad tycker du om det?