Trettonbarnsmamman

Gästinlägg :-)

Satu mailade mig för ett tag sedan och hade lite frågor om igångsättning. Jag har ju blivit igångsatt 7 gånger så kan nog en hel del om det 😀 För mig har igångsättningarna alltid varit en positiv upplevelse och funkat jättebra men så är tyvärr inte fallet för alla. Satu har nu skrivit ett gästinlägg och jag hoppas att ni vill hjälpa henne, berätta om era upplevelser m.m 😉

 

Hej alla fina läsare!
Jag har fått den stora äran att  gästblogga här hos Mirka, vilket gör mig jätte glad då jag vet att hon har  massor av fina och kloka bloggläsare, så jag hoppas att ni kanske kan hjälpa mig  och ge mig lite goda tips och råd också.
Satu heter jag och driver bloggen www.mybabydolls.blogg.se.
Jag är en glad och positiv tjej på 29 år  som bor i Haninge söder om Stockholm med min man Andres och våra fyra  småttingar- Nicole 4 år, Vanessa 3 år och tvilling pojkarna Jonathan och Danilo  som är 2 år. Vi tänkte att vi var klara med bebis verkstan åtminstone för några  år framöver då jag fött de 3 yngsta prematurt och jag varit orolig och rädd att  det skulle bli samma sak med en ny eventuell graviditet. Ödet ville nog  annorlunda eftersom jag blev gravid igen, fast jag åt p-piller. Det blev en  massa blandade känslor där i början, men så fort den största chocken lagt sig  var vi ju överlyckliga över den nya graviditeten. Vi såg detta som att det var “förutbestämt”, eftersom vi hade riktigt svårt att bli gravida med första  barnet, gick igenom många missfall och missed abortion, operation,  hormonbehandlingar osv för att få våran efterlängtade docka efter nästan 3-års  kämpande.
Nu är jag gravid i vecka 34 + 2 och jag  är otroligt glad att jag kommit såhär långt.
Vanessa föddes i vecka 34 + 3 med  plötslig vattenavgång och tvillingarna kom redan i vecka 30 + 0. Vid denna  graviditet fick jag gå på specialist mödravård och fick progestoron som ska göra  livmodertappen hård och stängt, detta sänker risken att föda för tidigt igen med  ca. 60-70 %.
Den 21 december ska jag iväg på samtal om  igångsättning. Grunderna till att jag frågade min läkare om detta är för att jag  har en tendens att “öppna mig tyst” och helt plötsligt, utan förvarning går  vattnet, och därifrån har det gått med raketfart fram tills att  bebisen/bebisarna är ute. De tre yngsta har kommit ut ca. 1 timme efter  vattenavgång och jag är jätte rädd och orolig att jag ska vara hemma med våra  småttingar alldeles ensam när förlossningen sätts igång, speciellt om det går så  snabbt.

Dessutom fick jag nyligen veta att jag  har GBS, så jag måste få dropp i ca. 4 timmar innan bebisen föds, vilket jag med  största sannolikhet inte skulle hinna få.
Så nu till min fråga till  er:  Har ni blivit igångsatta någon gång? Hur går sådant till? Gör  det mer ont än vid en spontan förlossning?
Jag har hört en massa skräckhistorier om  dittan och dattan ang. igångsättningar, så jag skulle bara vilja höra andras  åsikter och råd kring detta.
Jag inser själv att alla förlossningar är  olika, och även med tanke på min bakgrund så behöver det inte betyda att jag  kommer att föda jätte snabbt igen, eller att jag ens ska föda prematurt igen.  Men eftersom det hänt flera gånger förut, så ligger jag i riskzonen för  detta.
Och sedan till en annan fråga, min läkare  sa att om jag ens kommer så långt som till en igånsättning så skulle dom kunna  göra det under mellandagarna, eller om jag själv vill vänta till efter  nyår.
Jag har pratat med vänner kring detta,  och de flesta har åsikter om just December eller Januari barn.  De flesta tycker att det är bäst att få en januari bebis just för att tidigt på året födda barn har ett  försprång rent biologiskt, det skiljer ju ett  helt år (nästan) emellan men det är fortfarande samma årskull och går i samma  klass. De är i stort sett ett år äldre än sina yngsta klasskamrater när de  börjar i förskolan, eller i knattelaget för barn födda ett visst år. Så december  barnen “halkar efter”?
Är det verkligen så hemskt att vara en December  barn?
Är det ”bättre” att få en Januari  bebis?
Om du fick ”välja” skulle det bli en december eller januari  bebis för din del?
Själv tycker jag inte att det spelar någon roll. Men ändå  har jag ju lyssnat på allas åsikter. Ett barn är en gåva, oavsett när på året  h*n kommer. Huvudsaken är väl att den är frisk?
Oj, nu blev det ganska långt, hoppas att ni inte  somnade?
Nu tackar jag för mig och hoppas att ni kan hjälpa mig lite med  dessa frågor, jag har sett att ni är super duktiga med tips och råd 🙂
Här kommer några bilder på våra småttingar.
P.S Baby nummer 5 är en flicka
Kika gärna in hos mig också, det uppskattas verkligen <3  Jag önskar er en riktigt God fortsättning.
Kramar//Satu
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Carro

    Svarar kanske lite sent men min sambo fyller år på juldagen o har pratat lite om det och han säger att de alltid var kul att fylla år då. Han har alltid fått födelsedag ändå o de har gjort skillnad på jul/födelsedag. Ja tycker december är en toppebmånad:-)
    Jag blev igångsatt me vår dotter pga havandeskaps förgiftning jag har bara ett barn o inte så mkt att jämföra me men jag tyckte de gick bra…längtar efter fler o skulle inte ha något emot att bli igångsatt igen:-) Lycka till

  2. Martina

    Jag gick 2 veckor över med min dotter och blev igångsatt. För mig gick det inte vägen tyvärr. kroppen var inte mogen för förlossning trots all tid. jag var sluten som en mussla. fick gel på tappen för att den skulle mjukna, fick gel i 2 omgångar och då satte det igång lite, jag var öppen 3cm när jag fick komma ned på förlossningsavdelning. där fick jag en BARD kateter för att vidga modermunnen. efter ett tag så trillade denna ut och då är man 4cm öppen. hinnorna togs. jag fick lite värkar men inget som etablerade sig. till slut fick jag dropp. Men de var tvugna att ge mig maxdos på dropp innan kroppen svarade. jävulska värkar som jag kämpade med i 2 dygn innan jag gav upp. var då fortfarande bara 4cm öppen och bönade och bad om snitt. Totalt tog min förlossning 62 timmar. Under framskaffningen av min dotter vid snittet konstaterade läkaren att hon inte låg an med huvudet mot modermunnen, alltså blev det aldrig något riktigt tryck mot modermunnen och förmodligen anledningen till att jag aldrig öppnade mig. hon hade ganska stort huvud. kanske hon inte fick plats? ska be dom röntga mitt bäcken innan jag skaffar nästa unge för det där vill jag inte gå igenom igen om jag inte måste. Är inte förlossningsrädd eller så i alla fall.

    MEN tänk nu på att det här var första födseln för mig, samt att huvudet förmodligen inte kunde tränga ned ordentligt. DU som däremot redan genomgått 3 förlossningar har en modermun som förmodligen är lite mjukare och flexiblare. du skriver ju själv att dina förlossningar har gått snabbt. så om nu du blir igångsatt så tror jag att du kan förvänta dig ett precis lika snabbt och ”lätt” förlopp (om man nu kan kalla en förlossning lätt 😉 ) som med dina tidigare barn. fast bara under mer kontrollerade former. tror inte att du kommer ha mer ont än vanligt så jag tror inte du behöver oroa dig. 🙂

  3. Elin A

    Måste först säga att vilka söta barn du har! Ser så pigga och glada ut:)
    Jag har fött 3 barn, första barnet en flicka kom igång av sig själv och det tog längst tid från att vattnet gick till att hon var ute 1 dygn efter. Men hade inte ont hela tiden så det var ju skönt:)

    Barn nr 2 en pojke så gick jag 17 dagar över tiden, pest var det! Sedan fick jag tid för en igångsättning efter jag varit på bedöming några gånger innan och haft ganska mycket förvärkar. Kl 9 på morgonen tar läkaren hinnorna, aj som tusan! Sedan var det ganska lugnt på förmiddagen och jag fick värkstimulerande dropp. Vet att vid 14 tiden gjorde det ganska ont och lustgasen var min bästa vän:) kl 16.15 börjar jag krysta och han är född 16.19, den 14 februari. 3915 gr och 56 cm.

    Med barn nr 3, också pojke så blev jag inlagd pga havandeskapsförgiftning några dagar innan han var beräknad. Jag hade också GBS och hade fått antibiotika under graviditeten. Och fick det även under förlossningen. Blev igångsatt vid 10 tiden på förmiddagen den 20/9 och inget hände. Denna gången var det på ett annan sjukhus och en annan metod. Nu var det gele de stoppade upp som skulle verka i 6 timmar har jag för mig innan de gjorde en ny koll på om jag öppnat mig. Fick göra det under hela dagen och ändå ingen verkan. vid 22 tiden på kvällen så funderade de på att stoppa allt och låta mig sova under natten och skicka hem sambon, något ingen av oss var roade av. det började mala lite i magen och sedan kl 24 gick slemproppen och jag var öppen 3 cm. Sedan tog det fart! Återigen blev lustgasen min bästa vän och jag släppte inte den! På 2 krystvärkar är sonen född kl 01.24 den 21/9, 3545 gr och 53 cm. Det var precis att barnmorskan hann in på rummet och fick på sig en handske:)

    Nu blir det inga fler barn i vår familj men jag hoppas i framtiden kunna arbeta med att hjälpa till att förlösa små bebisar.

    och ang ditt ”val” om december el januari barn så hade jag föredragit att få i januari och hade även själv föredragit att vara född då om jag kunnat välja. Jag är själv född siste februari och det har inte varit så kul under uppväxten och fortfarande får jag höra kommentarer om att jag inte är så gammal, hur många gånger jag fyllt år på riktigt osv.

    Lycka till med födandet!

  4. Angela

    Jag kan heller inget om att bli igångsatt. Har dock ett decemberbarn, 2 marsbarn och väntar ett januaribarn.
    Jag tycker inte alls att det spelar någon roll vilken månad dom är födda i. Alla barn är ändå helt olika i sin utveckling. Vår decemberkille har alltid varit tidig med allt så det är absolut inga problem för honom i skolan eller så. Jag tyckte det var jättemysigt att få barn i jultid och när han fyller år får han precis lika mycket som alla andra. Det är faktiskt tom en fördel ibland att fylla år nära jul (nu kommer ju din baby göra det även om det blir i Januari). Nu har han t.ex. sparat alla sina födelsedagspengar till jul så att han ska kunna köpa en lite dyrare sak, vilket han förmodligen inte haft råd med om han var född mitt i sommaren. (Som alla vet så är ju barns tålamod inte det bästa).
    Jättefina barn har du iallafall! Lycka till med bebis och hoppas att du får många fina råd angående igångsättning!:)

  5. Rosanna

    Hej, jag har en son som är född Dec 2010 å när vattnet gått å jag inga värkar fick så blev jag igångsatt 2 ggr med dropp, som inte tog, visst jag hade värkar, men jag öppnades inte. Jag var så otroligt trött, kroppen var trött å jag blev orolig när jag inte öppnades,jag kom alltså in första gången på förlossningen den 10e Dec, sen fick jag vänta en dag eller två. Den 13e blev jag igångsatt med tabletter upp ja du vet var, å då jäklar kan man säga att det drog igång. Ingen paus hade jag, sen stannade det upp lite, då fick jag sista tabletten vid ca 17 tiden och allt kom igång med en väldig fart, från att ha varit öppen bara 2 cm så var jag öppen 5 och efter någon timme var jag öppen hela 8 cm !! Min sambo hade fått åkt hem emellan allting så det var tur att han kom när han kom. Så allt kan gå fort, men jag tror det är lite upp till varje person också. Jag kände bara att det var så intensivt, hade velat hinna med mer eller hur man säger. Hursom så tror jag att det kommer att gå jättebra för dig. Grattis till en liten tös, och vad fina barn du har 🙂

    Lycka till med allting nu!!

  6. Therese

    Mina barn är födda i mars, maj och juli och själv är jag februari barn.
    Alla barn är ju olika, men visst min bästis var född i december, så allt fram till 20 år (system åldern) fick hon ju vänta mycket längre på + körkort + gå ut på krogen.

    Men nu när hon snart fyller 37 så fyller ju jag 38 om bara två månader och det kan jag tycka är lite orättvist 😉

  7. Therese

    Blev igångsatt med första barnet då vattnet gått men inga värkar kom. Upplevde att värkarna kom från ingenstans, jag satt och åt frukost i godan ro och 5 minuter efter de satt droppet, så kräktes jag som en gris…
    Kräktes sen efter varje värk i 4 timmar…
    Nu vill jag inte skrämma dig, det kanske var så att de satte in för mycket dropp på en gång, vad vet jag…

    Då hon kom 3 veckor för tidigt gjordes ett GBS prov vid nästa graviditet då denna bakterie kan leda till för tidig vattenavgång och det visade sig att jag hade det.
    Vid 2:a och 3:e förlossningen kom det igång av sig själv hemma och jag var mellan 7-8 cm öppen när jag kom in och fick dropp insatt då, sen tog det ca 2 h innan de var ute.
    Beroende på hur man upplever förlossningen såklart, men jag har alltid varit pigg efteråt så att stanna på BB i 48 h för att se så att bebben inte blivit smittad av GBS, har varit så tråååååååkigt. Fast naturligtvis nödvändigt, men det blir långa dagar då man har eget rum och en bebbe som sover större delen av tiden. Så ladda upp med musik, Ipad och böcker kanske 🙂

    Lycka till!

  8. Satu- med 4 småttingar och gravid

    Hej och ett STORT HJÄRTLIGT TACK till alla er som tagit er tid att svara på mitt inlägg här hos Mirka! Och jätte kul att några av er också kikat in hos mig, det uppskattas!

    Härligt att höra BRA historier om igångsättningar och inte bara de hemska där mammorna legat med pinvärkar i flera dygn :/

    Tusen tack till dig Mirka som lät mig skriva hos dig, jag fick en massa bra svar!
    Kram och ta hand om er! <3

    //Satu
    http://www.mybabydolls.blogg.se

  9. Mila

    Min förlossning. fick tid för igångsättning 4ggr pga högt bt, 40+5, varje gång vi kom in för igs gjorde de en undersökning och sa att ”nu kommer det snart igång, inom ett dygn är du tillbaka” så höll det på! Hade tid på tis morgon, men kl 0.00 satte värkarna igång oregelbundna 5-10min höll i sig i 1 1/2 dygn. Fick sova över på förlossningen en natt, vattnet gick på morgonen. Fick hjälp med dropp vid 13 tiden för att värkarna var för svaga. Var öppen två cm och trodde jag skulle dö, någon timmes senare var jag öppen 9cm fick ed, kunde vila en stund sedan 16.57 var hon ute får prinsessa! Jag var livrädd för igångsättning två av mina nära vänner låg i 30/Tim slutade med snitt. Men tror säkert de är lättare för omhänderskor!

  10. Louise

    Hej! Bara positivt om igångsättning här! Kändes bra och kontrollerande då jag oxå föder fort! Varför chansa och föda i januari när det är viktigt med droppet! Hellre få fylla år i december och få födas och må bra än vänta till januari och kanske inte hinna med dropp och bli sjuk! Med tanke på dina tidigare förlossningar ! Stor lycka till 🙂

  11. Johanna Lundgren

    Blev igångsatt med gel 14 dagar över tiden. Efter en timme kom värkarna igång. Med 2min mellanrum, i 30 timmar… Har tyvärr bara ett barn och kan därför inte jämföra. Men jag upplevde det inte jobbigt att bli igångsatt. Lite konstig känsla bara att komma till bb, sminkad och fräsch… Inga komplikationer vilket jag kanske har den långa tiden att tacka för!
    Är född på nyårsafton och fick jag välja hade jag siktat på januaribarn! Trist att alltid vara sist med allt! Vet att mamma blev tillfrågad om hon ville att jag skulle gå med årgången efter men är tacksam att jag fick följa ”min” årskull! Barnen är individer och även decemberbarn kan bli stjärnor!
    Lycka till!!!

  12. Maria W

    Min son fyller 8 på tisdag, alltså 11 december. Han ligger inte efter i något skolämne. Han lärde sig läsa/skriva/räkna tidigare än många av hans klass kamrater, varav några fyller i januari och är nästan 1 år äldre än min son. Han älskar dessutom att fylla i jultider. Han tycker att det är toppen att ha kalas och få presenter och bara ehöva vänta två veckor på nästa paket-leverans. JAG däremot som stressar som en tok med att klämma in ett kalas precis innan jul och dessutom köpa dubbla uppsättningar presenter till honom tycker inte att det är lika mysigt varje år…

  13. Annelie Björk

    Min dotter blev tre i början av september ! Hennes ”bästis” är född 28 december! Det är absolut ingen större skillnad på dom utvecklingsmessigt!!!! Det skiljer ju bars tre månader på dom, september är ju också tätt sent på året… En ddgiskompis som blev tre i januari ligger inte före dom och få skiljefrågan det ju nästan ett år, där emot skilde det såklart det året dom fyllde två!!!

  14. Christina

    Hej, jag har tyvärr ingen erfarenhet av igångsättning men däremot så är jag född i mitten av december och jag skulle säga att det aldrig har varit nått problem. Jag har gått i skolan med dem som är
    födda samma år som mig. Jag har aldrig uppfattat det som att dem skulle ha haft det lättare i skolan för att dem som var födda i januari var mer ”utvecklade” än jag själv. Visst jag har alltid varit yngst av alla men det är väl just det enda också, jag är glad över att mina föräldrar inte satte mig i en klass med dem som var födda året efter 🙂 enda gången jag har brytt mig om att jag var född sent var när alla började fylla 18 och fick gå på krogen, det tyckte jag var jobbigt.. Men det hade jag tyckt oavsett eftersom de flesta av mina vänner är äldre än mig, alltså inte tidigare på året utan andra årsgångar 🙂

  15. Ulrika

    Jag blev igångsatt med ”virknål” för att få vattenavgång och sen värkstimulerande dropp (eftersom det ändå inte riktigt ville komma igång) med min yngsta. För min del var jag bara glad att det äntligen kom igång efter en jobbig graviditet och en vecka över bf. Jag tyckte inte det var någon skillnad på förlossningar. Det gjorde precis lika ont och tog lika lång (kort) tid från att värkarna kom igång till bebisen var ute. Så oroa dig inte för igångsättningen.
    När det gäller December vs Januari skulle jag välja Januari om jag kunde. Två av mina (fyra) barn är födda rätt sent på året och iaf den äldsta har varit rätt förgrymmade på detta. Sen har jag märkt att de på dagis har jämförts utvecklingsmässigt med barn födda tidigt på året och fått bedömningen att de ligger efter, trots att de andra barnen är nästan ett år äldre. Fel, av personalen, jag vet, men dock sant. Sen är ju just det inget som ligger dem till last när de blir äldre. De kommer ju ifatt 🙂 All lycka till! Kram

  16. Cissi

    Hej,
    jag har 7 barn, varav 3 jag blivit igångsatt med och det har varit olika upplevelser alla 3 igångsättningarna, precis som fallet ju faktiskt är med spontana förlossningar. Jag tror du ska gå in i det på samma sätt som om det skulle ske spontant, man vet aldrig hur det blir innan, det blir som det blir. Du behöver i alla fall inte oroa dig! Mina 2 yngsta är dessutom decemberbarn, en flicka född den 20 dec och en pojke född den 16 dec. Min upplevelse angående det är att flickor som är födda sent på året är lite mer ”jämnåriga” med de som är födda tidigare samma år, medan pojkar som är lite senare i utvecklingen känns lite yngre…men det är ju också väldigt individuellt. Samma där, oroa dig inte!
    Lycka till med 5:an!
    Kram från 7-barnsmamman.

  17. Ellinor

    Ingen erfarenhet av igångsättning men av decemberbarn och GBS! Min första är född 12/12, BF- 13/1….i hans fall hade det nog varit bättre att ha blivit ett januari barn. Han är ungefär 1 år ”efter” jämngamla MEN han är typ dubbelt så stor….(väldigt lång), så i hans fall har det varit ”konstigt”- alltid vara störst& längst i klassen( födelsevikt 3kg,48cm lång!!), men vara ca 1 år ”efter” mognadsmässigt. Slutsumman var att han nu går ett prep år innan gymnasiet för han nådde inte ändå fram till ”Målet”(G i alla ämnen), men man kan säga att hans storlek varit till hans nackdel& fördel….lång historia men jag skulle satsa på ett januari barn. GBS:et har inte orsakat min barn några problem utan en längre vistelse på BB för övervakning. Och nej, jag hann inte få droppet med tredje barnet( med honom visste vi inte om detta), den andra ”väntade snällt” till planerad kejsarsnitt,:-)! Lycka till!!

  18. Tezz

    Hej och grattis till graviditeten!!
    Jag blev igångsatt med min yngsta, har två barn! Jag upplevde igångsättningen som väldigt långdragen och det gjorde betydligt ondare än en normal förlossning! Men det är ju inte så konstigt allt blir konstgjort! Värkarna var kraftigare men det hjälpte mig bara att få ut min son som var väldigt stor, 4840 g 57 cm!
    Man tacklar smärtan rätt bra tror jag o jag tog Eda med o den hjälpte verkligen!
    Sen det här med december barn! Min dotter fyller 4 den 27 december och hon ligger inte alls efter i utvecklingen i har nog aldrig gjort det! Jag har många gånger undrat över hur det sk gå när hon börjar skolan men det får man ta då!
    Självklart är det inte så roligt för henne att det går ert helt år innan man får presenter o sånt men så är läget! Personligen så tror jag inte att det spelar någon roll om mm fyller i mellandagarna eller i januari, det är en sån kort tid mellan! Lycka till med allt!

  19. Pernilla

    En kommentar till december eller januaribarn. Jag är själv född 16 december och har inte haft några problem genom livet vad det gäller att hänga med. Alltid klarat mig bra i skolan och varit i takt (i vissa ämnen före) mina klasskamrater. Det enda som varit jobbigt har varit sånt som körkort och att komma in på dansställen. Min stora tjej är född 1 december och är 8 år. Hon har inga problem (än så länge)med att hänga med i skolan. Nu när ni har möjliheten att planera så lyssna på vad hjärtat säger och följ det. Lycka till.

  20. Catarina

    Hej
    Vilka fina barn du har 🙂 Riktiga solstrålar!
    Jag vill kommentera; December eller Januari barn?
    Jag skulle lätt ha valt Januari, jag har fått två i December. Min ängla son och min älsta son som nu är 19 år, Det var jättejobbigt att vara född så sent för honom, dels låg han efter i skolan, vi fick låta han gå om ett år för att skulle komma i kapp vilket han tyckt varit jobbigt pga att han blivit retad för det, och han fick vänta sist på både moppe och körkort, det var inte roligt.

    Nu säger jag inte att det är så här för alla, jag vet andra barn som inte brytt sig alls och det har gått bra i skolan ändå! Det här var MIN erfarenhet av Decemberbarn 🙂

    Hoppas att det kommer att gå bra för dig med förlossningen 🙂

    Kramar Catarina

  21. Carina

    Igångsättning/ förlossning
    Klockan 7 ringde vi in till förlossningen för att få en tid som vi skulle komma in. Dom sa att vi kunde vara där vid 9 så vi gjorde oss iordning och lämnade barnen och åkte sedan in till förlossningen. Jag hade inga känningar alls. När vi kom dit fick vi ett eget rum och sedan så pratade vi lite med undersköterskan sen hände det inte så mycket mer. Vi satte oss och fikade lite i dagrummet och väntade på barnmorskan som var upptagen med en annan patient. Vid 11 hämtade bm oss och undersökte mig och sa att dom ska försöka starta förlossningen genom att ta hål på fosterhinnorna. Så vid 11.30 tog dom hinnorna och det strömmade fostervatten på hela sängen och golvet. Sen gick vi bara och väntade inget speciellt hände. Vi gick ut en lång runda och då började jag känna lite men bara ytterst lite och med jätte stort mellanrum. Senare insåg dom att inget kommer att hända så dom satte en nål i armen på mig och började ge mig värkstimulerande dropp och då började värkarna komma lite tätare men dom gjorde inte speciellt ont än. Efter 10 minuter med dropp så reagerade bebisen på det och hans hjärtljud sjönk från 140 till 70 och stannade nere ett tag. Så dom vågade inte ge mig mer dropp. Och då avtog värkarna igen. Sen började värkarna komma av sig själv men det var väldigt lugnt och glest. Vid 18.30 frågade dom mig om jag ville prova på taktil massage och det ville jag. Så 18.30 började hon massera mig och det var jätte skönt och avslappnande. Värkarna kröp på sakta och började öka i styrka och göra mer ont. Klockan 19.00 var hon färdig med massagen och då kände jag att jag behövde lustgas för då gjorde det riktigt ont. Så det fick jag och då undersökte bm mig och jag var öppen 8 cm. Skit tänkte jag då är det länge kvar.

    Men när klockan var 19.30 så frågade bm mig om jag behövde krysta och det behövde jag och då hade jag öppnat mig 10 cm så då krystade jag och 19.36 är världens finaste kille född. Så det gick väldigt snabbt när det väl satte igång. Och jag var superpigg efteråt och sprack ingenting, skönt.

    1. Carina

      Såhär som jag skrivit ovan har jag skrivit i min blogg om min igångsättning med barn nr tre. Min första och enda igångsättning . Jag upplevde den bra men intensiv när det väl drog igång. Det enda som jag upplevde negativt var väntetiden på förlossningen. Mina andra förlossningar har gått väldigt snabbt så jag är väl lite bortskämd

          1. Carina

            Jag tycker att det har hjälpt honom att vara född så tidigt på året för han har fått gå ett halvår längre på dagis innan han skulle upp i förskoleklass. Och han hinner gå en termin längre om man jämnför med barn i hans ålder som är födda sent på året.

  22. Malin

    Med äldsta dottern (som blir 3 i mars) gick vattnet 17 dagar före BF, men sen hände absolut ingenting, inga värkar bara vatten som sipprade. Eftersom hon inte var fixerad när vattnet gick så fick jag inte lämna förlossningen efter att vi åkt in för koll iom att navelsträngen kan halka ner mellan bebis och ”utgången”. Så maken och jag spenderade resten av den dagen på en förlossningssal i väntan på att nåt skulle hända, vilket det inte gjorde. 07.30 morgonen därpå sattes dropp för igångsättning och sen började det hända saker. Värkarna kom igång sakta men säkert och blev starkare och starkare. Eftersom jag var förstagångsföderska så tog barnmorskan det lugnt, jag var ju bara öppen 3 cm och alla vet ju att det tar minst 1 timme per centimeter för en förstagångsföderska att öppna sig. När hon kom in 1 timme efter kollen då jag var öppen 3 cm för att de om det hänt nåt höll hon på att tuppa av av förvåning för jag var öppen 10 cm, 1 timme efter det föddes vår dotter. Totalt från igångsättningens start 07.30 tills hon föddes tog det 5 timmar och 1 minut.
    Jämfört med andra förlossningen, där allt startade spontant så gjorde den spontana förlossningen mer ont än igångsättningen, både värkarna och krystvärkarna gjorde mer ont än under första förlossningen.
    Lycka till med femman 🙂

  23. lillys mamma

    min dotter är född den 28dec, var beräknad till 13januari, men vattnet gick den 27e dec, och ja fick feber (hade haft sd av uvi,men visade neg på gbs via urinprov i v25) men ja fick antibiotika eftersom vattnet gått för så många timmar sen då och febern, men vet itne hur lågnt före hon kom ut ja fick de.. hon kom med urakut snitt efter 9½cm öppet då hon inte mådde bra, höga fosterljud, ja hade ju feber och hög puls.. men hon mådde bra så fort hon kom ut, och hade sen bara lite låg blodsocker, men då va hon stor (4kg i v37) å stora barn har lätt att få lågt blodsocker.. på bb tog dom en vag.odling som visade på gbs..

  24. Karin

    Hej! Hade tyvärr en överjävlig igångsättning vid min första förlossning (slutade med akut snitt efter nästan 2 dygn), men det berodde inte på igångsättningen i sig så jag ska inte dra min skräckhistoria. Däremot kan jag besvara din andra fråga ang decemberbarn. Min äldste pojke är född 22/12 och andre pojken 31/12, alltså en väldigt intensiv vecka kring jul och nyår. Förste pojken var beräknad redan 4/12 men dröjde, därav igångsättningen (en helt annan historia som sagt), medan andre killen skulle komma genom planerat kejsarsnitt 18/1 (beräknad 22/1) men bestämde sig för att titta ut 3 veckor innan. Nu är de snart 3 respektive 1, och de kommer att ha världens mysigaste födelsedagar! Jag ser inget negativt i att de är födda i december, kan väl i och för sig tycka lite synd om lillen som fyller på nyår men de kommer när de kommer helt enkelt. Hittills kan jag inte se att de halkar efter sina jämnåriga, men sånt får man ta efter hand. Det viktigaste för dig är att du lyssnar på vad doktorn rekommenderar och följer det, så länge barnet mår bra kvittar det när födelsedagen ligger. Och visst, de får vänta på moped, körkort etc, men man kan inte planera barnen utefter det. Då skulle ju alla vara födda under första kvartalet! Låt barnet komma när det kommer och njut av det istället, blir det i juletid så se det som ditt egna julmirakel. Jag har haft förmånen att få fira både jul och nyår på BB, bli lite ompysslad istället för att ta hand om alla andra. Lycka till!

  25. mia

    Hej!

    måste säga vilka härliga fina kort och så fina barn du har.

    jag har fött 6 barn och vattnet har aldrig gått på någon av dom graviditeter, utan värkarna har bara startat och när jag kommit in så har dom fått tagit hål på blåsan och då har det gått ganska fort när det är gjort.
    och jag har inte alls tänkt på vilken månad för det som jag ser och som är viktigast är att dom är friska och allt, sen spelar det ingen roll vilken månad.
    för jag har: ett 4 februari, 30 april, 1 juni, 14 augusti, 24 augusti och sista 4 december och inte märkt någon skillnad på det.
    och nu väntar jag 7 barnen som är beräknat 27 februari men jag räknar tidigare för alla andra är födda 2-3 veckor tidigare än beräknat.
    och jag har inte tänkt på något än att det blir som det blir med förlossningen, det blir som det blir.
    jag hoppas att det går bra för dig och önskar all lycka till dig med allt och att du känner själv om det spelar roll vilken månad.

    många jätte varma kramar till dig/ mia 😉 😉

  26. Jennie

    Jag blev igångsatt med mitt andra barn och tyckte det gick hur fint som helst. Fick dropp på morgonen och fick gå till eftermiddagen innan något hände. Sen kom första verken och vid sju på kvällen är hon född. Ont gör det ju i vilket fall som helst normal el igångsättning 😉

    Jag röstar då klart på Januari barn för dottern är född i November och är 7 år nu. Kan tala om att hon redan nu är arg och jag får höra varför hon ska fylla år nästan sist av alla 😉 Lär ju inte bli bättre då hon blir äldre och vill börja med saker som har åldersgräns 😉
    Egentligen kvittar det ju men ser jag till mig själv så är jag nog oxå hellre född i Januari (om man fått välja) Lycka Till med den kommande hur allt nu sig faller. Ut kommer dom ju på ett el annat sätt 🙂

  27. Carro

    Jag har blivit igångsatt med vår dotter , tyvärr föddes hon stilla i v 31 och därför kanske jag inte är den bästa att jämföra med men i alla fall så fick jag en slags tamponad med gele för att jag skulle mogna och få värkar. Sen fick jag dropp som skulle förstärka värkarna.

    Lillebror födde jag helt utan bedövning (Dock inte igångsatt)och smärtorna kan inte jämföras
    Ingen förlossning är den andra lik

    Eftersom att jag förlorat ett barn så kan jag säga att vilken månad det är helt oviktigt …. (Tyckte dock det innan också)
    Vad spelar det för roll? Ett friskt barn är det viktigaste

  28. Ida

    Jag kan inte säga mycket om igångsättning då jag snart endast fyller sjutton och inte varit gravid. Men jag tänkte dela med mig av mina åsikter om december/januari-barn!

    Jag är själv född i januari. Jag går en idrottslinje (fotboll) på gymnasiet och där har vi pratat lite om att vara född tidigt/sent på året. Om man är född tidigare på året så har man större chans att bli bra i sin idrott eftersom man då oftast utvecklats mer än dom som är född senare på året. Det här spelar ju bara roll i yngre år då olikheterna jämnat ut sig när man blivit vuxen.

    Sen utvecklas ju alla i olika takt och jag tror att om man verkligen vill bli bra på något så spelar det ingen roll vilken månad du är född i.

    Kram och lycka till!

  29. Lorelai

    Jag blev igångsatt med barn nr 2 av olika anledningar-
    Mitt första barn gick vattnet på BF helt plötsligt och hon föddes 4,5 timmar senare

    När jag kom till FL för min igångsättningen så var jag 38+5, visade sig att jag var öppen 3 cm så dem startade det hela med att ta hål på hinnorna. värkarna kom direkt cch sonen kom 1 timma och 50 minuter senare 🙂
    den förlossningen gjorde inte ondare än första utan den gick mycket bättre för jag visste hur jag skulle andas mig genom värkarna.

    Jag använde mig inget annat än lustgas under båda förlossningarna 🙂

    Lycka till, det kommer gå super!

  30. Emilie

    Hej!

    Det är beroende på barn till barn. Två utav mina vänner är födda den 4 januari respektive den 31 december samma år. Den som är född den 31 december är otroligt mognare och smartare, medan den som fyller år i januari är väldigt sen i utvecklingen och har fått gå om en klass i skolan.

    Det enda min decembervän tycker är drygt är att han fyller år så sent på året, annars tycker han att han har fått samma förutsättningar som alla andra födda samma år som honom.

    Vad jag själv anser är att det egentligen inte spelar någon roll, det finns och kommer alltid att diskuteras att man inte kan lika mycket som en äldre, att man är yngre bara för att man föddes senare på året, eller att man inte kan göra det på ett lika bra sätt. Det finns alltid en lösning till allt. Visa blir smarta och vissa blir mindre smarta oavsett när du är född på året. Föräldern spelar även stor roll i ens barns utveckling och inlärning. Jag tycker inte du bör bry dig när ditt barn födds, det enda som borde spela någon roll är att barnet är friskt och mår bra, resten får ”ödet” avgöra.

    Ha det fint och lycka till 🙂

  31. Hanna E

    December eller januari tycker inte jag spelar någon roll. Att fylla precis innan jul, i mellandagarna eller precis efter nyår verkar vara ganska trist. Allt blir ju ändå på en gång med jul och födelsedag inom ett par veckor.

    Visst fyller man år först, själv är jag född i november och tyckte under min uppväxt att det var jättetrist att fyll år så sent på året, men det är under några år som det är så. Trots att jag inte fyllde först var jag ändå först bland mina kompisar att ta körtkort.

    Jag har inte alls kunnat välja med mina barn så de är födda i december och oktober, om jag hade kunnat välja att jag valt maj eller augusti, lagom långt från jul och inte på sommarlovet.
    Min man fyller 24 juni och har då precis 6 månader mellan födelsedag och julafton, men det är inte heller bra för det är sällan någon som kan fira honom när han fyller år då det ofta är i samband med midsommar.

    Sen såg jag en undersökning som visar att barn som är födda sent på året tjänar mer pengar då de kommer ut i arbetslivet nästan ett år före sina kamrater som är födda tidigt på året.

  32. Lina

    Hej! Vilka fina barn du har och grattis till den i magen 🙂 kan tyvärr inte yttra mig om igångsättningar då jag har fött mina barn av egen maskin. Däremot så har jag en son som fyller 1 nästa vecka 🙂 vet ju inte än om han kommer vara ”efter” men i förskolan är det ju så olika än då och ofta delas barnen in i ”mognadsgrupper”.. jag är förskollärare och har sett barn som varit födda alla månader på året och sena barn kan ändå vara mer utvecklade eller vad man ska säga än de som är födda tidigt! Efter 2,3 års åldern tror jag inte att det är någon större skillnad utan beror helt och hållet på hur barnet är. Jag själv är oxå född i december och jag har aldrig varit ”efter” eller senare än andra födda tidigare på året. Jag tycker att du ska köra på det datum som passar dig och familjen och inte tänka på om barnet blir efter eller inte! Kram

  33. Elin

    Hej!

    Har aldrig blivit igångsatt så har tyvärr inga tips ang det. Vad gäller födelsedag så kan jag prata av egen erfarenhet av att vara född sent på året. Jag önskade ofta att jag varit född tidigt på året. Som barn så jämför man sig ofta och när kompisarna redan fyllt det nr;et så var det inget speciellt när jag fyllde utan då pratade man redan om siffran efter. Sen är det trist att fylla 15 sist, 18 sist. När kompisarna födda i jan kan gå på club/köpa moppe och den som fyller sent får vänta nästan ett helt år, det är inte kul!

    Men… det viktigaste är ju att det går bra så att din lilla bebis föds trygg och dina andra barn hinner komma till barnvakt osv. Barn är en gåva och det är få förunnat att kunna välja vilken månad de ska födas!
    Lycka till!

    ps Dina pojkar är ju lika som bär helt otroligt(och väldigt söta), ser ni skillnad?!

  34. Kicki

    Jag har fyra barn och har gått över med de tre första. I och med att en av dem var ”för stor för sin födelsevecka” så fick jag igångsättning med fyran eftersom det barnet följde samma kurva som den stora.

    Jag försöker skriva en kort sammanfattning av min igångsättning:

    Kl 16: Vid den vagniala undersökningen var jag mjuk och mogen, så jag fick en tablett under tungan och ett ctg för att hålla koll på bebisen. Jag hade några sammandragningar som inte gjorde ont under tiden fram till nästa undersökning.

    Kl 20: Undersökning igen, öppen 2 cm, en ny tablett under tungan och ctg igen. Rätt så regelbunda sammandragningar som inte gjorde ont under hela tiden fram till nästa undersökning. Kan tillägga att vid den här igångsättningsmetoden så får man bara ta den där tabletten två gånger.

    Kl 00: Undersökning, öppen 3 cm, bm diskuterade med läkare och de beslutade att ta vattnet trots att jag inte var öppen 4 cm och att bebisen inte var helt fixerad än. När hon skulle ta vattnet så var jag öppen 4 cm och höll koll på navelstränge ordentligt så att den inte skulle hamna i kläm. Kommer värkar rätt så regelbundet som känns men de gör inte ont.

    Kl 01:30: Regelbunda värkar som börjar göra ont så jag tar lustgas me lägsta nivån så att jag kan höja sen när det gör ont på riktigt.

    Kl 2: Höjer till 50/50 på lustgasen och gungar/rullar på en gummiboll, jätte skönt faktiskt. 🙂 Säger att det börjar bli dags att krysta en stund efter de. Kl 2:40 så är min son ute. 🙂

    Jag är jättenöjd me min igångsättning i och med att jag också har hört att de kan göra skit ont. För mig så räknar jag min förlossning från det de tog vattnet vid kl 00 eftersom det va då de började på riktigt, så 2 timmar och 40 min e helt lagom. 🙂

    Angående dec/jan barn så röstar jag helt klart för januaribarn! Som många redan har sagt så ligger decemberbarnen efter i början och sen tar det olika lång tid för barnen att komma ikapp. En av mina döttrar är född den 31 jan och hon har en kompis som är född den 28 dec och det märks att det faktiskt nästan är ett helt år mellan dem (min dotter fyller 8 år). Det kan även vara skönt att vara hemma me familjen i mellandagarna och fira nyåret utan en liten nyfödd prinsessa. 🙂

    Lycka till me allt och du får gärna kommentera mitt inlägg. 🙂

    Mvh Kicki

  35. maria

    Hej
    Blev igångsatt med 2:an +10 dagar pga högt bt . De försökte ta hål på hinnorna men då de låg skickade mot barnets huvud lyckades inte det. Så då fick jag värkstimulerande dropp å 2h 58min senare var han ute. Tyckte då att det gick lite väl fort, att jag inte riktigt hann med. Med 1:a tog det ca 7h å de säger ju att andra brukar gå dubbelt så fort. Så det kanske hade gått fort även om det startat av sig självt.
    Med 3:an blev jag igångsatt 37+0 pga högt bt även denna gång. Blev inlagd å fick btmedicin men de lyckades inte få ner trycket så när jag kom till 37 så tyckte de att det var bättre att starta än att jag skulle bli sämre. Denna gång satte de in en kateter, som en liten ballong ,inne i livmodern som fylldes med vatten. Meningen med denna är att den skall trycka mot livmodertappen på samma sätt som barnets huvud. Så det blir ju som en spontan förlossning. När den kommer ut är man öppen tillräckligt för att kunna ta hål på hinnorna. Även denna gång gick det fort när värkarna satte igång. Var öppen 4cm vid 16 sen vid 18tiden tyckte jag att hon kunde kolla hur mkt det var då. Fortfarande 4cm. Fast sen gick det med en rasande fart så vi höll på att få föda själva. 20min senare var hon född. Kanske hade gått fortare om jag vågat trycka på, men då jag vid de två andra gångerna inte fått krysta innan de kollat att det var fullt öppet så lät jag bli. Var ju iofs inte så lätt. Sambon sa efter sen att när jag frågade bm om det var ok att jag tryckte på så var huvudet ute till öronen….

  36. Liv

    Hej!
    Jag har läst Mirkas blogg ett tag, men aldrig kommenterat. Kände bara att jag var tvungen att lämna en kommentar till detta inlägg. För 2 månader sedan föddes vårt 2:a barn hemma i hallen. Han kom ut väldigt snabbt. Jag hade sammanlagt 3 värkar, inte jättetäta. Väntade på att min man skulle komma in efter att han hämtat vår bil för vidare färd mot förlossningen. Värkarna avtog, jag gick på toan där vattnet gick. Ca 1,5 minut senare var vår son född, på golvet utanför toaletten! Så, jag vill också bli igångsatt om det någongång blir ett tredje barn! Jag önskar dig lycka till med kommande förlossning!
    Och jag är själv född i december och om det var mitt val hade jag utan tvekan valt att föda i januari. Lycka till m allt!

  37. marianne römer

    hej har blivit igång satt inga problem, har december barn inga problem,lysna inte på andra utan gör som ni tycker själva,kan bara önska lycka till med det nya barnet, ha en trevlig jul med hela fam

  38. Madeleine

    vilka fina bilder på er!

    som jag berättade på familjeliv så föddes vår dotter oväntat 5 veckor tidigare då förlossningen startade då och jag hade GBS, och jag fick antibiotika i dropp vid förlossningen men det räckte den tiden som blev då ca 40 minuter med droppet, min flicka är fullt frisk och mådde bra efter förlossningen.

    om bebis inte föds för tidigt tror jag inte antibiotika behövs under förlossningen

    jag har använt mycket antibiotika under mina graviditeter då jag har GBS, men antibiotika kan få tarmfloran i obalans, jag har fått hemsk tarminflammation delvis pga. av detta tror jag.
    mycket viktigt ta probiotika efter varje antibiotika kur, eller proviva eller probiotisk yoghurt.

    jag är född sent på året , och tycker det är mysigt fylla år sent.

    lycka till! mvh madde

  39. madde-mamma till fyra(blivande fembarnsmamma)

    Har blivit igångsatt tre av fyra gånger och alla har gått jättebra:) En av dem är född den 29 december.Skiljer inte så mycket mellan de som är födda tidigt 2007, men lekmässigt så har han mer gemensamt med de som är födda tidigt 2008 så av den anledningen kan jag tycka att det hade varit roligare för han om han var född i Januari. Dock tror jag inte att det har så stor betydelse egentligen, huvudsaken är ju som sagt att barnet är friskt och mår bra 🙂

  40. Malin

    är själv beräknad till 12/1 med en flicka, dvs dagen före dig Satu!:)
    jag födde andra barnet spontant i v36+4, och hoppas på samma scenario denna gången, det skulle alltså innebära att jag föder veckan före jul!
    visst det är kanske inte så kul för barnet att fylla så sent på året MEN det är ju upp till en som förälder också lite grand tror jag.. 🙂 sedan får man ju ta det andra som det kommer, ang skolmognad etc etc.. min lillebror är född 16dec och han fick börja med barnen som föddes året efter honom, för han var helt enkelt för omogen ansåg de. (vilket han ju iof fortfarande är, snart 20år gammal hehehe)..

    och just flickor brukar ju vara mer mogna än pojkar så jag tror inte det blir något problem ur den aspekten direkt ;))

    jag skulle också eg helst Vilja att min tjej föds i januari MEN för min egna egoistiska del så får hon gärna komma nu, helst igår.. lr ja iaf inom 2v.. :))

    blev igångsatt med 1a barnet pga preeklampsi och det var ingen kul historia..!
    (men jag hade lika långdraget med 2a barnet också, o där blev jag INTE igångsatt..)

    eftersom du har gbs, så skulle jag välja igångsättning, helt klart!!

    lycka till!
    /mvh malin

  41. Malin

    Har en son född 29 december han var beräknad till 31 december. Och dom första åren så var han jämnare med januari 09 än januari 08 såklart men nu blir han fyra. Kan inte se någon större skillnad nu. Det är nog olika från barn till barn. Visst kommer vi nog få höra i tonåren att det är trist att fylla år sist. Men, det är inte alltid så kul att fylla först heller.. Har man kompisar som fyller okt- dec kanske man ändå måste vänta in dom. En annan fördel att fylla sent så blir du aldrig sen som måste köpa ut cigg/ snus/ alkohol 😉 finns nog lika mycket fördelar som nackdelar. Vi som föräldrar lägger bara fram det positiva till våran son 🙂

  42. Carina med 4 tjejer

    Jag har också fått prematura barn, mina två första kom i vecka 23+2 respektive 26+5 så vid de två senaste graviditerna har jag varit sjukskriven och gått tiden ut. Eftersom läkarna inte kunnat hitta någon orsak till varför de två första kom så tidigt har man inte kunnat ”behandla” på något annat sätt än bara vila de andra graviditeterna och det har ju hjälpt då de kommit i vecka 39+5 respektive 39+4. Jag blev igångsatt med trean då vattnet gick men inga värkar startade och jag tycker inte den förlossningen var värre än någon annan, snarare var den senaste förlossningen värst som var helt normal med vattenavgång och efterföljande värkar.
    Det där med vilken månad som är bästa att födas tycker inte jag har någon betydelse, min trea är född den 27 december och det var inget jag reflekterade över och hoppades att hon skulle komma i januari istället. Jag upplever inte att hon har halkat efter sina klasskamrater på något sätt och dessutom är det ganska många i hennes klass som fyller i slutet på året (november och december)
    Önskar er Lycka till med kommande bebisen när den än kommer 🙂

  43. Camilla

    Jag har fyra barn varav två födda i December,hade jag fått välj så självklart i Januari,nu får man inte det så ofta så då får man göra det bästa av det hela.Min yngsta pojke valde vi att han skulle få gå om trean så att han skulle passa in lite bättre kunskpasmässigt,flickan har inte haft några problem i skolan tvärt om så det är såklart olika.
    annars är det väl jättemysigt att få en julbebis.Hoppas att det går bra för dig och att du får gå hela graviditeten ut.

  44. Barnmorskan i gbg

    Hej Satu!
    Jag tycker att du ska prata med din barnmorska om detta! De har faktiskt koll! Ofta läser man på bloggar och googlar och får fram så vansinnigt olika fakta och mycket stämmer men mycket stämmer oxå INTE… Många tror sig veta och utan medicinsk kunskap blir det mycket spekulationer vilket bara kan väcka onödig oro! Igångsättning är oftast inga som helst problem när man är omföderska! Mitt tips o råd är att prata med den barnmorska du går till och låta henne och en läkare tillsammans med dig komma fram till vad som är bäst i ditt fall! Önskar dig stort lycka till med bebis nr fem! Lycka!

  45. Celine - Är mig själv!

    Jadu… Jag har inte riktigt blivit igångsatt… Men jag har fått verkstimulerande dropp… Då hade jag värkar i ett i ett utan pauser…

    Vad gäller december eller januari barn så spelar det väll inte så stor roll… Barn kommer i regel då de kommer men vist, jag skulle själv inte vilja ha barn på julafton men sen spelar det ingen som helst roll vilken av årets alla andra dagar.

    Vad känns bäst för er?

  46. Agneta

    Kan inte vara till någon hjälp då det gäller igångsättning. Men då det gäller det där med december eller januaribarn har jag ju egna erfarenheter av. Ärsjälv född på julafton. Fick gå första klass på prov för att de skulle se om jag var skolmogen. (började skolan -61 så det är ju några år sedan) Har nog aldrig känt att jag legat efter mina klasskompisar men däremot har jag ju alltid kommit sist då det gäller få köra moppe, ta körkort och komma in på danställen mm. Nu har jag två barnbarn. Den äldsta är född i januari och den andra är född året efter i december. Och DÄR märks ju ålderskillande väl. Det blir ju två års skilland! Men som du säger spelar roll bara allt går bra! Och nu känns det bra då jag kan säga till alla mina jämngamla. Sååå gammal du är 🙂

  47. Sophie

    Ang. Bencyl pc (mot GBS) jag fick det nu under min 8:e förlossning, det tar ca 15-20 min sen har allt gått in, snabbt alltså, så man sitter inte med dropp i timmar. 🙂 Dock ska man hinna få det några timmar innan födseln.
    Hade en raketförlossning med bebis 7, hann precis in (jag hade dock lika gärna fött hemma) och med bebis 8 gick vattnet vid 02.15, kl 07.57 föddes Junie, så ingen raketfart men jag hann få mitt dropp i god tid innan iaf, att det dröjde längre var pga vidöppen bjudning, annars hade det säkert blivit en raketförlossning till. 🙂
    Lycka till när det är dags! Det kommer säkert gå jättefint! Hoppas jag har turen att få föda barn fler gånger, tycker det är helt fantastiskt.
    Kram

  48. Sanna

    När jag skulle få mitt första barn så öppnade jag mig 5 cm sen tog det stopp.
    Det hände inget mer på nästan ett dygn så det blev bestämmt att jag skulle få ”lite hjälp på traven” Först tog dom vattnet med nåt som såg ut som en stor virknål.( Känns ungefär som om du skrapar på huden med nageln) När det inte hjälpte så fick jag värkstimulerande drop, och då hände det grejer, på under en timme hade jag öppnat mig den sista biten och vår dotter ”pluppade” ut 🙂 Jag kan bara se tillbaka på detta och känna att det var positivt alltihop för läkare och sköterskor var på plats i rummet och redo för att ta emot henne.

    Med sonen så gick allt mycket mycket fortare. Vid 4cm fick jag epidural och 40min senare var han född. När min man gått ut för att tala om att krystarna satt i gång så hann dom knappt in i rummet innan det var klart.

    Så summa kardemumma…. Igångsätting har sina fördelar 🙂
    fantastisk fina barn du har.
    Lycka till när det är dags.

  49. Cicci

    Min första var först beräknad till 1 januari. Men sen flyttade de BF till 10 januari. Jag ville hellre ha i januari.. Min bror är född 13 dec och min mamma och min farfar fyller samma dag – den 28 december. Och det har alltid varit frustrerande för dem när de växt upp om att alltid få göra allt sist. Min bror höll på att få gå i skolan med de barnen födda året efter honom, just för att mamma själv hade känt att det var stor skillnad o lätt att komma efter när hon gick i skolan.

    & jag minns att jag tyckte det var sååå segt att bebisen aldrig kom! Gick över tiden 10 dagar o det var nu i efterhand väääldigt bra, då inte födelsedagen är direkt inpå julfirandet. 🙂

    Lycka till när det är dags. 😀