Ett sug på morgonkvisten – Trettonbarnsmamman
mirkak

Trettonbarnsmamman

Ett sug på morgonkvisten

Oooh, vad sugen jag blev helt plötsligt på att börja julpynta! Det suget har nog aldrig infunnit så här långt före jul 😀 Jag brukar byta till julgardiner och ta fram adventstakarna till första advent men resten tar jag inte fram först nån dag före julafton. Nu kan jag till och med längta efter massa snö! Och att få klä våran fina, stora julgran 🙂

Egentligen så pyntar vi rätt sparsamt runt jul. Och de pynten vi har räcker inte långt i huset 😀 Men julgranen älskar jag att pynta, det ska vara fullt med kulor m.m. Frågan är bara i vilken färg den ska pyntas i år…? Hur som haver så måste vi köpa en till ljusslinga till den , nya glitterband och nya kulor. Vi köpte ju en ny större julgran förra året så pyntet räcker inte till 😀 Nu vill jag verkligen ha lite julkänsla så tur att det är advent till helgen 🙂

När börjar ni julpynta?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
mirkak

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. carolin

  Ha heller inte riktiga julstjärnor när ni har katter! det kan faktiskt vara riktigt giftiga för katterna. Bara ett tips för ofta tänker man inte på det.

 2. Helena

  Vi kör all in förutom julgranen första advent och skulle aldrig köra på innan dess. På julafton har vi som tradition att tända levande ljus i granen, alla sitter andäktigt och tittar. Underbart!!!

 3. Helene

  Jag är redan klar! Älskar att få tända allt på morgonen. Min gran går helt i vitt. Inget glitter men massor av pynt!!!

 4. Eva

  Till första advent ska ALLT vara klart, både ute och inne, och det är gammaldags jul hos oss, med riktig gran och blandade gammaldags julgranskulor. Julgardiner i alla fönster, massor av levande ljus och änglaspel, osv, osv.

  Granen kommer dock inte in förrän dagen innan julafton, och på natten plockar jag fram alla gotter, lägger klapparna under granen och låter granen lysa så allt riktigt glittrar och glänser på julaftons morgon.

  Nu har jag inga småbarn längre, dom är båda vuxna, men traditionen runt jul fortsätter. Så var det när jag var liten, så var det när mina barn var små, och så länge jag klarar av det så fortsätter jag.
  Vill att barnbarnen ska få uppleva detsamma dom också…

  Eftersom allt är klart till första advent, så tassar jag bara omkring i huset och njuter fram till jul.
  Jag bakar och pysslar, lyssnar på julmusik och verkligen FROSSAR i att ÄNTLIGEN är det december och JUL!

 5. Åsa

  Vi är nog väldigt tidiga i vår familj. Beror nog på att min man är jultokig och blir som ett litet barn när julen närmar sig 🙂 Elljusstakarna tände vi förra helgen och granarna ska tas in på fredag om barnen och mannen får bestämma (risken finns ju förstås att det inte kommer finnas ett enda barr kvar lagom till jul 🙂
  Vi brukar ha två granar. Eftersom jag har lite svårt för smällkarameller och barnens egenhändigt tillverkade julpynt, så får dom ha en egen gran i deras lekrum/tv-rum som dom får klä hur dom vill, och så får mamman klä sin gran som hon vill, kanonbra! :))

 6. Maria

  Ljusstakar å julgardiner tar jag fram på fredag å även röda julstjärnsblommor till fönstrerna köpes in.
  Sen under helgen å veckan som kommer tar jag upp alla mina tomtar. ( är galen i tomtar har massor), så jag bara längtar efter att ta upp dom. å julpyntar hela hemmet vill hinna njuta så mycket det bara går av julen. Julgranen köper vi å pyntar några dagar innan julafton med röda kulor å glitter i färgerna silver å rött. mys mys

 7. Ingrid

  Jag gör precis som du, stjärnor och gardiner till advent, granen kommer in tidigast den 22 december och då tar jag även fram alla julsaker.

 8. Neta

  Har tagit upp och gått igenom alla slingor och ljusstakar, byter till röda gardiner i kök och vardrum nu men sätter upp kappor till dom i köket med tomtar på efter sista städningen före jul och då åker det på en röd trasmatta under bordet också. Pyntar en del nu men inga tomtar förrän jag gör ovanstående. Granen kläs på em dan före dan, sen spelar vi bingolotto, dricker glögg och njuter av att allt är klart.

 9. Ylva

  Eftersom mina barn inte kan låta bli pynt av alla de slag så har vi endast några få tygtomtar och fönsterstjärnor. Och det tar vi fram till första advent. Julgranen får står ute u pensionärskuvösen eftersom den skulle vara helt raserad efter 5 minuter om den fick stå inne. Nej du det där med pynt är inte våran grej helt enkelt!

 10. jaana

  Jag har börjat lite med att göra egen gjorda blomjulgrupper,och plockat fram den gamla speljulkyrkan o ljusstackar,så håller jag på plockar fram tills de bli julafton…Granen brukar vi ta sist..Ungefär dagen innan jul..Ska baka på lördag lite pepparkakor o bygga hus nästa helg…Vi bor på landet så vi har även lite ljusslingor som ska sättas upp ute…Men de är kul fast vi har vart med om tråkigheten att förlorat en familje medlem, så firar vi jul…

 11. Maria L

  Säger som Annelie här ovanför. Vill också varna för glittret, presentsnören, snoddar men även julkulorna som kan gå sönder och skära in i de små katternas tassar men jag antar att ni kanske har kulor av plast eftersom ni har barn så då är det ju ingen fara. 🙂 Säger detta i all välmening och menar inget illa. Själv har jag 2 klåfingriga katter så jag ska göra något som jag såg i en inredningstidning, jag ska tejpa upp en silhuett av en gran på väggen med hjälp av papperstejp. 🙂 Och så har jag satt fast mina elektriska adventsljustalar och julpynt jag är rädd om med häftmassa under. 🙂 Kram till er

 12. Sandra

  Plockar fram lite röda dukar o luciagubbar samt sätter upp julgardiner till 1:a advent, sen kommer tomtar o julgran fram vid Lucia, för att sedan åka undan typ dagen före nyårsafton 🙂

 13. annelie

  Allt utom granen åker fram till första advent. Julgranen klär jag 23 dec. Ett måste är att spela julmusik under tiden! Vill varna för glittret nu när du är kattägare! Det är mkt farligt för dom att få i sig, även presentsnören, gummisnoddar. Trasslar in sig i tarmarna o då e d kört för dom 🙁

  1. Emma

   Kört och kört är det förhoppningsvis inte. Håller med om att man ska vara försiktig när man har katt. Men min katt fick i sig ett 1,5m långt band av misstag och det slutade väl. Hos veterinären slapp han tom operation eftersom han kräktes upp det själv. Dock kunde det gått mycket illa så man ska alltid tänka sig för. Bra att varna för alla känner inte till farorna som finns för en katt.

 14. Mikaela

  Hej! Vi pyntar med adventsstjärnor och änglar till 1advent! Julpynten nån vecka innan jul! Julgranen har bara silverkulor och andra saker i silver, och vitt! Jag har nästan bara vita och grå tomtar, det passar bäst till åran inredningsstil! Julgranen kommer upp 22 eller 23 december. Roligt att läsa att alla har olika traditioner på hur jul och advent ska vara! Vi brukar hiva ut julgran och all julpynt 1 eller 2 januari. Då är det nog jul för våren del!

  Mikaela i Norge

 15. Anita

  Har gamla julgranskulor i olika färger och lite pyssel som barna gjorde när de var små. Tycker det är fint med en gran som har alla färger i. Då är det jul, 😉

 16. Emelie

  Nästan så jag skäms, jag tände min adventsljusstake för 3veckor sedan.. Mitt favorit fat som ser ut som en stor guldig stjärna står redan på bordet och en blå gardinkappa med guldfärgade stjärnor är upphängd.. Jag var först i grannhuset med att att tända ljusstaken haha.. =)

  Hade gott! /Emelie

 17. Karin Frid

  För att slippa stressa, har lärt mig nu efter tredje barnet. . så åker det fram lite varje dag här nu! Adventssaker och julgardiner är uppe och tomtar o sånt kommer när som! Vi har flera 4 års kalas här framöver oxå så man får ta lite i taget för att det inte ska bli för mycket på en gång! pepparkakshuset hade ja hoppats hunnit i helgen men det får bli en annan dag! blev peter glad igår o spelade för er?!

 18. Tessan

  Till helgen kommer jag ställa fram ljusstakarna, resten blir allteftersom ända fram till jul och dagen innan julafton kläs granen, men måste nog köpa en ny gran i år, den vi har är spårlöst försvunnen, mkt märkligt för såååå liten är den ju inte :-/ Ibland byter jag till julgardiner i köket, men det är inte varje år det sker, julduken ligger bara framme på köksbordet över julhelgen sedan åker den bort också, snabbt in och snabbt ut med julen i det här huset 😉

 19. Angelica

  Har börjat pynta lite smått, blev lite extra sugen i år 🙂 Ska bli riktigt mysigt.
  Kul att läsa din blogg, jag följer den varje dag. Ta gärna ett kik i min om du vill.
  Med vänlig hälsning, Angelica

 20. Malin

  Hur gör ni i jul med paket och så? Får alla barn för lika mycket pengar, och hur mycket pengar tycker du är ok att lägga per barn? Blir ju lätt sådan hysteri bland barnen i skolorna lätt idag, att det ska jämföras vem som fått mest, upplever ni det med? Intressant att höra om då ni är så många, och alltid lyckas fixa allt.. =)

  1. mirkak
   mirkak

   Peter har förr haft verkligen mani på att ge massa klappar till barnen – han vill ge de det han själv aldrig fick. Nu har han lyckats dämpa sin köpmani lite grann 😀 Kevin och Linnéa får några dyrare saker. För de andra är det viktigaste att de får lika många paket för det är antalet de räknar, inte innehållet 😀 Det blir nog runt en tusenlapp per barn, mera för de äldre….

 21. Agneta

  Jag gör precis som du! Men jag brukar alltid få en släng av jullängtan redan i Oktober. Men sedan går den över och infinner sig lagom till första advent. Sedan är jag så trött på jul, så redan i trettonhelgen städas julen ut här hemma. Då vill jag ha ljusa gardiner i fönstren för att få in så mycket ljus som möjligt 🙂

 22. mia 4barnsmamma gävle

  jag brukar sätta upp julgardiner å adventsjulstakar till första advent , sen på lucia sätter vi upp granen , klär den tillsammans med barnen å har lite luciafika efter det =) så har vi gjort i 9 år nu =)

 23. Fiffi

  Till helgen åker stjärnor och diverse fram, och första ljuset skall ju tändas i adventsstaken så det ska fixas, brukar göra en egen med blockljus och siffror, kul pyssel 🙂 pepparkakshus ska också byggas. Julgranen får vänta någon vecka till 🙂 kram på er

 24. Lise-Lott

  Jag vill börja nuuuu, egentligen.
  Lite pyssel och röda stolsdynor har jag tagit fram, men jag väntar några dagar till innan adventsstakarna tänds.
  Det är mysigt med ljus och Jul!