Trettonbarnsmamman

Tack för era tips

Jag tackar så hemskt mycket för era olika tips 🙂 Ska lusläsa de olika länkarna ni lämnat och även forska på vad som kan finnas för alternativ här i Enköping. Jag har inte riktigt möjligheter till att börja köpa julklappar och lämna in, vi har ju ett gäng med egna barn+släktingar som ska få sin beskärda del till jul men det verkar ju verkligen finnas andra sätt att hjälpa på 🙂

Någon påstog att det inte finns fattigdom i Sverige och jämförde med u-ländernas fattigdom och självklart så är inte fattigdomen här i Sverige någonting jämfört med u-ländernas MEN det finns ändå fattiga även i vårt land och det kan inte enbart skyllas på knark, alkohol och dylikt. Det finns helt normala familjer som faktiskt har det så dåligt ställt att de kan inte ge sina barn någon som helst jul med julmat, klappar m.m.

Kopierat från Röda korset:

Barnfattigdom är ett verkligt problem i Sverige. Under 2009 levde 248 000 barn i fattigdom – det vill säga 13 procent av alla barn i Sverige. Rädda Barnens nionde rapport om barnfattigdomen, Barnfattigdomen i Sverige 2012, visar att den ökning som syntes i förra årets rapport fortsätter. Efter att stadigt ha minskat från nittiotalets krisår fram till 2007, började barnfattigdomen åter öka under 2008 och 2009.

Fattigdom i Sverige är enligt Rädda Barnen andelen barn i familjer som får socialbidrag och/eller har låg inkomststandard. Det innebär att inkomsterna är lägre än vad som behövs för att täcka de nödvändiga kostnaderna. För barnen i dessa familjer kan det till exempel innebära att inte kunna följa med på skolutflykter, gå till simhallen, vara med i musikskolan eller gå på bio med kompisar.

Nästan en kvarts miljon av Sveriges två miljoner barn lever i fattigdom. Fattigdom är ett relativt begrepp. Att växa upp i ett fattigt hem i Sverige är inte samma sak som att vara fattig i exempelvis Brasilien. Oavsett land ska barn inte diskrimineras på grund av föräldrarnas ekonomiska situation. Rädda Barnens rapport Barns hälsa i Sverige (2004) visar att det finns ett starkt samband mellan barns hälsa och ekonomisk utsatthet.

Vi har åter igen fått mindre trevligt besök av lössen *suck* Alla förutom Kevin, Linnéa, Peter, Älva och Nellie hade, vissa mer och andra mindre. Inte en enda lapp har man fått från skolan men ändå så visste barnen flera stycken som har sagt att de haft löss 🙁 Varför meddelar man inte lärarna om det då undrar jag verkligen, tycker att alla föräldrar borde vilja göra sitt bästa för att få stopp på skiten! Tyvärr så tror jag att vissa föräldrar skäms om deras barn fått löss 🙁 Hur som haver så höll jag alla de drabbade barnen hemma idag för att kunna kamma igenom deras hår riktigt noggrant. Ringde även skolan och bad de meddela alla lärare om lössen och att det vore önskvärt om de skrev om det i veckobreven så man slipper få tillbaka odjuren igen.

Vi har även ett par mindre krya små hemma så denna helg gör vi inte många knop utanför dörren. Hoppas bara på att resten håller sig friska, tycker att det räcker med allt kammande jag har framför mig 😉

Jag skrev ju tidigare om min längtan och det var skönt att läsa om att det finns många som förstår precis vad jag menade 🙂 Sen fanns det ju några av er som inte fattar det alls och det begär jag inte heller av er 😉 Vill ni tro/tycka att jag är beroende av barnafödandet, för gammal osv så får ni tro/tycka vad ni vill.

Jag känner min kropp bäst av alla och med handen på hjärtat så är den i bättre skick än många andras som dessutom kanske bara fött ett par ungar 😉 Jag är inte besatt av att få en till, det är inte det det handlar om alls. Jag önskar och längtar efter en till men är också fullt medveten om att det kanske inte blir flera för vår del. Det är svårt att förklara sin längtan efter många barn för de som absolut inte vill ha fler än 1-3 st, ibland tror jag rent av att det är omöjligt. Jag själv tycker att det är väldigt svårt att förstå de som väljer att inte få några barn alls, de som helt prioriterar sig själva och därav väljer bort att skaffa familj. Men jag fördömer inte de, jag är inte nedlåtande mot de, jag kommer inte med elakheter eller spydigheter mot de…… Jag låter de välja själva hur de vill leva sina liv, det är inte upp till mig att avgöra hurvida det är rätt eller fel.

Jag tycker fortfarande att vissa få här saknar respekt i sina åsikter och det är inte era åsikter utan bristen på respekten som gör mig ledsen ibland 🙁 Tänk så mycket bättre det vore i världen om folk kunde respektera andra så som de själva vill säkert bli respekterade 😉

Nu ska skitblöjor bytas så önskar er alla en underbar fredag 🙂 Love and understanding ♥

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefine

    Men fy, nu läste jag några kommentarer! Snälla bry dig inte om dem. Vilka otroligt obehagliga och fruktansvärda människor.

    Vad stark du är!!

    Att de tänker så om dig visar väldigt mycket hur de själva är. Tänka utanför boxen är något många är dåliga på… Fy.

  2. Josefine

    Men herre… ”beroende av barnafödande” -skriver folk så? Haha vilka nötter!

    Så här är det. Oavsett hur många barn man har så kan längtan efter ett till vara där. Det spelar ingen roll hur mycket man älskar sina barn som man redan har. Det är längtan efter ett till som kan vara jobbig. Oavsett ett, två eller inga redan existerande barn.

    Jag har två barn och var gång jag fått de känner jag mig mer och mer hel. Ett barn är nästan som en pusselbit som saknas, men det förstår man inte alltid innan den är här. Jag anser också att jag blivit en bättre person sedan jag fick barn, som lär mig mer och mer om mig själv (fan vilken bra person du måste vara och vilken koll du säkert har;) ).

    Jag hejar på er!

  3. Sofie

    Jag älskar att läsa din blogg och tycker det är häftigt med så många barn och ni verkar ha det så härligt och roligt! Så varför skulle man då inte kunna skaffa en till? Så länge man mår bra själv och känner att man klarar av det så är det väl upp till var och en? Så ni som bara ska kasta massa skit och skriva spydiga kommentarer kan väl sluta läsa istället för att dumma er på det där viset? Alla är vi olika och vill olika saker och alla ska respekteras för sina val! Jag förstår folk som är nöjda med antingen inga eller bara några barn, men man behöver faktiskt inte skriva elaka saker till de som väljer annat. ” Allt vad ni vill att andra ska göra för er, de ska ni också göra för dem” Tror många har glömt bort den regeln!
    Lycka till med en tolva Mirka!! 🙂
    / Sofie

  4. zandra

    Hmm… Jag tycker det är intressant detta med hur olika vi alla ser på att skaffa barn och hur många det isåfall ska vara. Hur många i antal barn anses egentligen vara ok för allmänheten? Det är ju så olika, min uppfattning är att de som har antingen inga barn alls eller bara ett barn, de ser ibland ner på de som väljer att skaffa många och tvärtom de som har många barn ser ibland ner på de som har ett barn iom att det barnet blir ensamt utan några syskon att leka/bråka med;-). Det svåra i det hela verkar vara acceptansen kring detta, att alla faktiskt på riktigt tänker olika! Och jag tror också att det i slutändan jämnar ut sig, iom att endel skaffar många barn, endel skaffar 1-2 och endel inga barn alls. Och egentligen, vad spelar det då för roll att ifrågasätta andras val isåfall?! Fast alla har vi ju fördomar och ett visst behov av att ifrågasätta saker vi inte riktigt kan förstå, så därav tycker jag att ämnet är väldigt intressant o läsa vad olika människor har för uppfattning kring ett och samma ämne 🙂 Min uppfattning kring stora familjer (förutom att det innebär mycket jobb & slit) är iaf- Mycket kärlek! <3

    Kram/ Zandra.

  5. Åsa

    Koncentrera dig på dom elva barn du har istället. Du går omkring och väntar på en ny graviditet precis som om det vore det första barnet, det är ju på gränsen till lite sjukligt. Är du inte nöjd med dom barnen som du har? Vad vill du med barn nr 12 som du inte har med dom elva du har? Vad håller du på med?
    Att folk kan gratulera dig till att du vill ha det 12:e barnet är för mig en gåta. Kan någon förklara för mig vad det är ni gratulerar till???
    hade nu Mirka väntat på det första eller andra barnet utan att hon blivit gravid och nu äntligen så hade det skett….självklart så hade jag också gratulerat och blivit jätteglad för hennes skull!! Men jag KAN inte i min vildaste fantasi förstå varför hon ivrigt går och väntar på BARN NUMMER 12!!!!! Snälla, förklara någon VARFÖR i helvete det ska vara bra för? Var överlycklig istället för dina 11 friska och söta barn du har.

    1. Åsa

      Och jag har väldigt svårt att förstå hur man kan bli så upprörd och engagerad i någon annans liv så man går upp kl 7 en söndagsmorgon för att skriva ett inlägg om detta?? Kanske läge att skaffa sig ett eget liv att engagera sig i ist??!

      Och till dom som säger att din kropp har sagt ifrån Mirka för att du fått ett missfall! Hade jag lyssnat på sådana kommentarer hade jag inte haft någon att mina 3 fantastiska barn idag..

      /en annan Åsa

      1. Åsa

        Tror du att jag går upp kl 7 bara för att skriva till Mirka din dumme faan. Och det är väl ändå skillnad på 3 barn och 11 barn, eller hur????
        Det är ju pga av såna som er som världen ser ut som den gör idag!!!!

        1. M

          You go Åsa 1. Helt rätt! Mirka vill bara bli gravid om och om igen för att hon inte har någon utbildning eller arbete och vill leva på mammapengen! Håller med om att hon borde lyssna på kroppen nu. Efter 2 missfall försöker hon ändå bli gravid!

  6. Helena

    Mirka, tack för att du uppmärksammar problemet med fattigdom. Det känns så galet att den borgeliga regeringen sänkt skatten parallellt med att arbetslösheten ökat, för det är de arbetslösa och sjukas barn som har det så dåligt att de måste hämta matpaket hos frälsis. Jag kommmer i morgon att göra ordning tre paket som jag ska skänka till diakoniverksamheten där jag bor och tycker att fler kan hänga på den iden. Det blir block, pennor, bokmärken och lite annat som kan lysa upp ett barns tillvaro en julafton. Kram till dig och hela familjen!!!

  7. jenny

    Har själv fem barn och kan känna längtan efter ännu fler. Men tyvärr har jag fått stränga order av läkare att inte skaffa flera och har en man som känner sig nöjd nu. Men kan förstå den inre sorg och längtan. Det är konstigt att folk runt omkring kan ha så mycket åsikter om hur många barn man ska ha. Vet att när jag väntade min fjärde och femte gav folk mig runt omkring elaka pikar medan jag o min man och mina barn bara kände lycka. Min äldsta flicka fick en komentar att det inte va normalt med fem barn i familjen och då hade hon svarat. Det tycker jag och jag älskar mina småsyskon:)

  8. bakbloggen

    Jag tycker inte du ska bry dig om vad andra tycker och tänker just kring hur många barn du har, jag beundrar dig något enormt och skulle själv vilja ha en stor familj som eran 🙂 Har följt er på TV då Familjen Annorlunda gick och ni var min favorit helt klart:-) Beundrar dig som mamma som har den tålamod och kärlek som krävs till barnen, en stor förebild är du. Finns inget mysigare och finare än att ha en stor familj med många barn, tänk vilken kärlek det är mellan barnen då? Ju fler desstu bättre:-) NI är verkligen något extra och önskar det fanns fler som ni! 🙂

    KRAM till dig och alla dina underbara barn!

  9. Matilda

    Oj en kvarts miljon barn av 2 miljoner barn som är fattiga i Sverige. Blev lite chockad av den siffran det är ju vart 8:e barn (!) 🙁

  10. I

    Fast har man råd med ett tolfte barn har man väl råd med en julklapp till ett tolfte barn som inte ingår i eran familj? Jag tror att det är enkelt att säga att man inte kan skänka när det egentligen handlar om prioriteringar. Själv är jag föräldraledig student. Våra barn kommer att få fina julklappar inköpta på halva reapriset och begagnat. Det hindrar inte att vi också kommer att lämna in julklappar till barn som behöver det mer än våra.

    1. mirkak

      Jo men självklart så har vi råd med små klappar till några fler än våra barn men jag vill göra mer än så och det var det jag ville få tips om 😉

  11. Ida

    Låt folk tycka och tänka vad de vill! De har ju alla rätt till förstås, men man behöver ju verkligen inte vara respektlös eller elak. Jag har följr er i ”Familjen annorlunda” och nu ett tag här på din blogg. Jag bor utanför en småstad i mellersta Finland och här är det mycket vanligt med stora familjer, så för oss här är ”Familjen annorlunda” inte så annorlunda 🙂 Själv väntar jag nu vårt tredje barn, storebror är 3,5 och blivande storasyster snart 9 månader 🙂
    En lugn och trevlig helg önskar jag er familj!

  12. Malin

    Mirka har du någon gång frågat dig själv varför du aldrig blir nöjd över antalet barn som ni skaffar?? Ni har 11 barn och rätta mig om jag har fel, men Peter har väl tre barn fr tidigare förhållanden =14 barn.. ! Jag hoppas för era barns skull att ni inte får några fler barn! Egoistiskt och naivt att bara lyssna på sig själv, och inte sin omgivning! För inbilla inte oss läsare att barnen vill ha fler syskon! Det dom däremot önskar är nog egentid och mer uppmärksamhet fr sina föräldrar.

    Börja längta efter något annat än en till bebis hela tiden -längta efter spendera tid med var och en av dina barn, för det tror jag knappast att ni hinner med. Du får säga vad du vill men det är en slags besatthet du besitter när det gäller barnafödande och ibland kan man behöva ta hjälp för att bota sådana tillstånd! Och lyssna på din kropp, den har sagt ifrån nu!
    Skaffa jobb och utbildning istället så du hinner jobba ihop en pansion! Finns andra saker i livet som kan tillfredsställa en än att föda barn och vara småbarnsförälder! Hoppas du inser ditt och familjens bästa!

    /Malin

    1. M

      Malin, bra skrivet. Så fort mammaledigheten börjar lida mot sitt slut så försöker Mirka bli gravid igen. Och undra på det när hon inte har varken utbildning eller jobb. Två missfall på två år… Hennes kropp har sagt ifrån men ändå går det inte upp för henne.

  13. Sandra

    Det är väl ändå rätt underbart att vi alla är olika. Några väljer att skaffa det som ses som ”lagom” med barn enligt normen. Några skaffar ”massor” och några skaffar inga alls. Det är väl toppen. I slutändan måste vi väl ändå väga upp varandra i den frågan 😉 Har inga barn själv än och det är inte heller läge för det. Har ingen man att skaffa barn med, ingen egen lägenhet, studerar fortfarande. Men längtan efter bebis är enorm. Önskar er all lycka till och tack för att vi får ta del av ert liv! 🙂

  14. Solan

    Tycker de är fruktansvärt att den siffran blivit så hög. Stackars barn.
    Försöker påminna mina barn om att de säkert finns barn på deras skola som kanske inte får varken frukost eller middag.
    Man ska inte ta för givet.

    1. jaana

      Å varför tycker du så synd om dessa barn?jag tycker mer synd om barn som inte har nån syskon..Som inte får växa upp i syskon kärlek,som växer upp alldeles för fort in i vuxen livet,som inte får vara barn…De är hemskt att se ,vissa barn kläs redan som tuffingar när de är som bebis…Men se vårt samhälle så de ser ut,Allt fler mår dåligt av våra barn och oftast är de som inte får tiden på hemma plan,Bokstavs sjukdommmar växer..Näe,jag tror på de som var förr,stora barn kullar,man fostrades till att hjälpa till hemma.De fanns alltid nån som hade tid för en..Man hade kärlek på Hög nivå under taket…men jag håller med man ska inte ta allt för givet,de finns barn som inte har mat på bordet,men de tror jag Familjen här har..
      Och de här var min åsikt,ville bara veta vad ditt grundar sig på?

      1. Linda Björk

        öööö. Hon menade nog att siffran för barnfattigdom var hög. D missförstod. O även om hon hade menatatt det var synd om de som har många syskon så är ju inte du ett dugg bättre eftersom du tycker synd om såna som mig, oss utan syskon. Inte ett dugg synd om mig faktiskt.

  15. Louise

    En undran varför man egentligen fokuserar på antal och inte hur det fungerar!
    Min pappa kommer från en stor familj och det tycker inte någon är konstigt! Förr var det ju vanligt med många barn i familjerna!

  16. Anne

    Jag förstår inte med bästa vilja i världen längtan efter att uppfylla jorden med egen avkomma men beundrar er med stora familjer som visar att det fungerar och att ni gör det med stor skicklighet. Din kommentar om personer som inte väljer att skaffa barn tycker jag dock är i klass med en del av de schabloniserade uttryck som når dig på bloggen och annars med förstår jag. Det finns en oändlig mängd skäl till att inte skaffa barn. När du säger att det är av egoistiska skäl så tänker ju inte du heller längre än näsan räcker. Jag och min man har valt att inte skaffa barn av oegoistiska skäl. Vår situation utan föräldrar i livet, inga syskon, ärftlig sjukdom hos mig så har vi beslutat att det är det bästa att vi avstår något som kunnat skänkt oss stor lycka i livet. Så Mirka det är INTE bara du som känner sig missfårstådd ibland och får stå ut med mycket tyckande.

  17. Louise

    Men precis! Jag läser din blogg för jag är fascinerad utav stor familjer 🙂 skulle nog själv kunnat bli en! Men så blir inte fallet! Jag har faktiskt pratat med mina barn inför varje syskon och aldrig fått något negativt utan bara positiva svar! Haha min mamma säger ofta till mig att du blir nog aldrig färdig med barn! Själv känner jag en sån kärlek till varje fantastisk flicka jag fått att jag vill av den anledningen ha fler barn! För mig min man och mina barn är det något magiskt!
    Ja du löss är besvärligt det går för jämnan på barnens skola/dagis! Ett tips är att kamma varje dag i två veckor efter behandlingen!

  18. Ninni

    Jag håller verkligen tummarna för att ni får en tolva! Tycker det är så ”häftigt” med så stor familj med många barn, därför gillar jag att läsa din blogg. Har själv tre tonåringar, min man tyckte det var tillräckligt, själv skulle jag kunnat tänka mej nån till, kanske… Besök av löss är mindre kul! Det har vi också haft för något år sedan, märkte att det är väldigt viktigt att man kammar håret regelbundet flera veckor efteråt, för att vara säker på att få bort allt. Tar väl ca två veckor att de kläcks, om jag minns rätt.

  19. Caroline

    Jag är en tvåbarnsmamma med två vuxna barn, läser din blogg varje dag.Tycker du är beundransvärd som orkar med en så stor familj, men du verkar var så lycklig och nöjd med din familj och ditt liv. Man skall inte kritisera andra bara för att man tycker olika här i livet.Vill du ha ett barn till så tycker jag det är upp till er! Så jag önskar dig lycka till att du får en tolva! Trevlig helg till dig och din fina familj

  20. Tezz F

    Hej.(Lämnar min kommentar under detta inlägget oxå.)
    Jag är 33 år och har under flera år levt till och från på försörjningsstöd från socialen.
    Jag har fått en del hjälp genom åren.
    Bor i Värmland.Här är några av den hjälpen jag å min familj har fått.
    Man kan inför jul ansöka till Frälsningsarmen om ett presentkort i någon av stadens två stora mataffärer,detta har jag gjort och vi har fått en julafton med mat å lite klappar till sonen.
    Vi har via socialen fått ta del av presentkort/gåvor från olika fonder/föreningar.
    Förra året fick vi 500 kronor av en Loge/kvinnoförening,då fick jag gå med en från socialen och köpa julklappar till min son,det skulle vara några nyttiga julklappar,så han fick kläder och pussel.
    Via BVC har vi också fått hjälp,kläder och presentkort till jul.
    Socialen har även de kommit med kläder från någon som skänkt dem,har även fått gardiner,dukar,mattor osv via socialen.

    Så mitt tips till alla er som vill hjälpa till: kontakta ert socialkontor och fråga om de har någon som jobbar med barnfamiljer som kan ta emot det ni vill skänka.Även BVC kan ni kontakta,då dessa jobbar med barnfamiljer och ser vilka som har det dåligt ställt.
    Eller någon av kyrkorna i er stad kanske även någon skolpersonal kan skicka saker vidare.

    jag är otroligt tacksam för allt jag fått och all den hjälp man kan få om man bara vågar be om den.Inte alla som vågar och vill vända sig till socialen då det är pinsamt/skämmigt.

    LYCKA TILL till alla er som vill hjälpa de fattiga här i Sverige,det betyder mycket för den som får gåvan.

    Och till Mirka,TACK för en underbar blogg med din underbara familj. <3

    1. My

      Socialen i Västerås var helt ointresserade när vi före jul förra året tog kontakt med dom angående en insamling av julklappar till barn vars föräldrar lever på existensminimum och tom under detta. Uruselt av soc! Överhuvudtaget var det oerhört svårt att få ut julklapparna, både politik och ren slöhet av myndigheter/föreningar stod i vägen. 🙁

  21. Malin Svedberg

    Hej !!!!

    Är bara tvungen att kommentera har tänkt att jag aldrig ska göra det men nu känner jag att jag också vill tycka till.
    Jag läser din blogg relativt regelbundet och tycker ni verkar vara en sympatisk mysig familj. Jag läser dock sällan eller nästan aldrig kommentarerna men det var något som drog mig i ditt inlägg i längtan efter barn. Det var som om jag visste att folk skulle reagera. Men vad skrämmande med folks åsikter kommentarer. Jag vet alla ska få tycka som dom vill det respekterar jag fullt ut men dessa påhopp. Men det kanske så det ska vara så i en ”kändis” blogg vad vet jag.
    Men jag kan inte bara förstå vad man har för rätt att tillrättavisa andra om man inte har bet om det. Iblan tänker jag att det är inte konstigt att världen ser ut som den gör när vi vuxna beter oss som vi gör.
    Jag funderar på vad det kan handla om att folk gör så här min teori är att folk är avundsjuka, inte nöjda med sitt eget liv måste döma andra så deras egna brister och fel inte blir lika stora.

    Själv är vi en STOR barns familj bestående 9 barn där jag också längtar efter en till 🙂 Men sitter nu precis med ett MA som som dom hoppas ska komma ut av sig själv 🙁 Och jag känner precis som du det var klockrent när jag läste ditt inlägg så skönt kan jag säga.

    Så med det här vill jag säga tack för det vi får läsa om dig och din familj och ni som stör er eller ireterar er och tycker det mesta är fel ett tips sluta läs.
    Med vänlig hälsning, Malin

  22. Kerstin Andersson

    Tyvärr har folk mer ont av en änn var man har själv….Är man rik får man skit för det är man fattig får man skit för det…..Kan inte förstå vad man ska göra för att vara PERFEKT…Kör dit eget race Mirka Kramiz ha en bra helg……..

  23. Jenny

    Jag är en av dina raka motsatser som har ett barn och absolut inte kan tänka mig ett till! Men jag är en trogen läsare av din blogg och tycker den är öppen och rolig att läsa.
    Jag tror som du skriver aldrig att jag kan förstå dig men jag önskar av hela mitt hjärta att du får din stora önskan uppfylld en sista gång! För oavsett om man har ett eller elva så älskar man sina barn, och det är det bästa som finns!
    Önskar dig och din familj en lugn och skön helg.