Tre nyanser av plankan

Egna matlistor vs matkassar…

IMG_1976

…vad funkar för oss? 

Vi har provat matkassor alla sorters men vi har inte fastnat för någon. Enformigt, mycket mat blir över, alla gillar det inte och dyrt.

Jag gillar ju också att planera, variera och skapa nytt så för oss funkar att lägga ner 1 timme per vecka för att planera mat efter säsong och vad vi vill äta. Ni har väll inte missat våra mattävlingar som vi har haft inom familjen? Vi har fått en summa pengar och sen har varje medlem fått skapa en egen veckosedel och sen har vi andra bedömt maten efter utseende, smak och varje veckosedel måste det ingå fisk, kött, veggo rätt, en förrätt och en efterrätt. Ibland har vi haft en väldigt låg summa som 300 kr för 5 dagar och ibland 500-600kr kr för 5 dagar. Barnen har gillat det, de har gjort poängskyltar 1-5 som vi har använt efter middag. När Flisan hade sin vecka gjorde hon korvsoppa nästan varje dag men hon planerad, handlade och lagade själv ( med lite hjälp från oss vuxna ).

Vi har också haft färgtema och sagotema på våra maträtter. Det har verkligen gått hem hos oss alla.

Nu på morgonen har jag suttit med matplaneringen som vi ska ha efter semestern och då har jag gjort det så enkelt att för varje vecka har jag tagit recept från en kokbok. Så på en timme har jag hunnit med 5 veckor matplanering från 5 st kokböcker. Även skrivit ner köplistor som man bara kan ta med sig när man handlar mat. Sen som ni säkert vet lever jag ett liv med många undantag så är det superrea på säsongsgrönsaker så kan jag byta ut vissa ingredienser i maträtterna så det blir billigare och mer färska grönsaker.

Det kommer bli mycket vegetarisk mat men även indisk och recept från Leila Lindholms senaste kokbok The Fesh Foodie.

Jag tror säkert att många av er sitter på fina och bra receptböcker som ni nästan aldrig har använt. Damma av dem och använd dem! I mina receptböcker finns många bra och varierande maträtter som både är billigare, nyttigare och godare än dem i matkassarna.

Ett tips: när det är rea köp kokböcker från era favorit kockar! 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.