Äppelpaj med saffran – Tre nyanser av plankan

Tre nyanser av plankan

Äppelpaj med saffran

IMG_0466

 

Snart är det jul. 

Julidiot  som jag är, så är juletiden förstås en av de bästa högtiderna som jag vet. Julpynt, julbak och julpyssel! Jag tjuvstartar tidigt och avslutar julen på annandag jul. Då åker allt rött, glögg, gran, nejlikor, glitter och jesusbarnet ut och jag tar in tulpaner och ljusa pastellfärger in i vårt hus.

Igår bakade jag och Skruttan en äppelpaj med saffran och kanelfluff. Äppelpajen var supergod men kanelfluffen kunde jag hoppa över och istället gjort en kanelglass eller en ingerfäraglass.

Inget recept följde vi utan vi körde efter känsla ( mest Skruttans känsla ). Så här gjorde vi den här gången.

Saffran och äppelpaj

Skalade 3 äpplen. Skruttan skar dem i små och ojämna bitar. Vi stekte dem sedan i pyttelite smör, kanske 1 mask socker och ganska mycket kanel och lite mindre än en halv påse saffran. Stekte tills äpplena blev lite mjuka.

Fyll ugnsformarna till hälften med äppelkompotten. Vi hade 4 små formar men jag kan nästan lova att det går bra med en stor ugnsform också.

Blanda sen smör, havregryn, socker och en tsk vaniljsocker i en bunke till en smetig deg. Lägg kletet över äpplena och sen in i ugnen 200 grader tills de har fått lite färg.

Fluffet är ett recept från Niiinis. Supergott på kokos och saffranscupcakes, det var dessa cupcakes som jag hetsåt på Loppieventet. Till äppelpajen blev det lite för mastigt.

Kanelfrosting

250 gr mascarponeost

1 dl vispgrädde

1 dl florsocker

1-2 tsk kanel.

Blanda samman mascarpone, florsocker och kanel. Vispa grädden fast för sig. Blanda sen ihop grädden i mascarponen med en elvisp och vispa så smeten blir ganska hård. Klart för spritsen!

Sååå gott! 

IMG_0461

 

IMG_0468

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.