Tolvbarnsmamman

Hur jag lägger upp mitt pluggande för maximal effektivitet!

Det är inte få som har problemet att man prokrastinerar alla skoluppgifter till sista sekund för att sedan stresskriva dem dagen innan inlämning. Med onlineskolan har det för många (inklusive mig) blivit ännu svårare, och att koncentrera sig på lektionerna känns mer utmanande än någonsin när man sitter hemma med alla möjliga sorters distraktioner.

 

Därför har jag tänkt dela med mig av några av mina pluggtips som jag har samlat ihop under de senaste tre åren på gymnasiet!

 

  1. Bestäm delmål

När man har en hel uppgift framför sig kan det kännas nästintill omöjligt att veta var man ska börja och vägen till resultatet känns oändligt lång. Det kan lätt skrämma en från att ens börja med uppgiften. Därför brukar jag dela upp uppgiften i flera olika delmål och göra ett i taget. Till exempel om du skriver en uppsats kan ett delmål vara att hitta källor som ska användas, och nästa att skriva ner de viktigaste punkterna du vill ha med samt strukturera upp dem, för att sedan utveckla punkterna till textform, och ha en punkt i taget som delmål. 

  1. Plugg först – annat sen!

En fälla som jag själv ofta hamnar i är att jag börjar dagen med saker jag vill göra och tänker att jag kan plugga senare på dagen. Men för mig personligen funkar inte det i de flesta fall utan jag måste börja med pluggandet och sen ha roligare aktiviteter som belöning, annars får jag det helt enkelt inte gjort. Därför försöker jag så ofta det går börja dagen med att skriva lite på uppgiften och försöka göra klart ett delmål. När det är klart känns det dessutom ännu bättre när man äntligen kan sätta sig framför tv:n och kolla favoritserien!

  1. Undvik distraktioner till varje pris

Det här kan låta som en självklarhet som ändå känns så svår att uppnå, men det hjälper verkligen att hålla sig borta från mobilen och alla dess distraktioner. Ja, det känns så extremt frestande att kolla mobilen speciellt om notiserna flödar in, men det förstör koncentrationen lätt och gör det svårare att komma in i pluggstämningen ordentligt. Prova att lämna telefonen långt ifrån där du sitter så kommer du se hur mycket enklare och smidigare det går att plugga!

  1. Pluggar du bäst i grupp eller ensam?

För många hjälper det att sitta och plugga med någon som läser samma sak så att man kan diskutera och hjälpa varandra lära sig. Jag själv föredrar att plugga med vänner då jag lättare kommer in i studiemodet och inte blir distraherad så lätt (tänk på att då välja någon du kan plugga med effektivt som också inte blir distraherad lätt). Andra upplever det tvärtom och tycker att det blir svårare att plugga i grupp. Prova därför båda och se vilket alternativ som passar dig bäst, eller om du föredrar en blandning av båda!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.