Tiobarnsmamma

Grillat är gott

Tycker ni oxå om att grilla ?

Jag älskar att grilla utomhus

Helst i en slogbod över öppen eld

Mest för att det är så rogivande

Att bara sitta och stirra på lågorna

och låta tankarna vandra iväg

För två år sedan

var jag ute med min vän Per

och fiskade nästan varje dag

Då grillade vi korv och pinnbröd

Mest för att det var smidigt att ta med

(färdig pizzadeg som pinnbröd)

Föråt oss alldeles den sommaren

Efter det kan jag knappt äta en korv

Vi köpte typ alla sorter som fanns

för att få lite variation

Till slut gick det inget mer

Man måste ju kunna ta med nåt annat

Men vad ?

Hittade färdigmarinerade grillspett

och potatis i folieform.

Minst lika smidigt, och mycket godare

Men vad grillade man förr ? Hur ?

Vad är BBQ ? 

Efter andra världskriget förändrades

människors ekonomiska villkor

Livet blev gradvis bättre.

Man utbildade sig

och många hade råd med ett litet hus

Med det följde en trädgård

Där man kunde visa upp sin ekonomiska

framgång på ett otvunget sätt

Tidigare var det formell

vita-duken-middag man bjudit på

när man ville träffa sina vänner

Men 1952 uppfann BBQ fantasten

George Stephen klotgrillen

genom att dela på en hamnboj

som han satte ben på

Den tillverkades sedan av Weber

Det amerikanska BBQ (grillpartyt)

blev ett helt annat sätt att umgås

Ett nytt måltidsumgänge

där gästerna tittar på när maten tillagas

Först intog klotgrillen USA

och i takt med att Weber utökades

kom även turen till resten av världen

År 1991 var det sedan dags

för Weber att erövra Norden

En Weber grill i modern tid 2021

är precis som den som George Stephen

uppfann 1952, bortsett från några

moderna uppdateringar)

 

 

I USA var det även vanligt med fasta,

murade grillar hemma i trädgården

Men i Sverige krävdes det bygglov

Här användes istället ugnsgaller

eller fotskrapor som lades på stenar

med en öppen eld under

I slutet på 50-talet kom det dock

metallgrillar med ben (grillvagnar)

Tre nyheter i Svensk matkultur

med inspiration från BBQ

var att grilla finare köttbitar, fisk, fågel

som serverades med fräscha sallader

och olika grillsåser.

Elektriska inomhusgrillar

som man ställde direkt på bordet,

var en nyhet som väckte intresset

Men osäkerheten hur man skulle grilla

gav upphov till ”Grillmanboken” 1956

Därefter dök flera kokböcker upp

Matskribenten Agneta Lampe

gjorde en genusanalys i sin bok

”Gott från grillen” 1959

Där hon skrev –

”Pappa, som i köket ofta är lite

bortkommen, övertar hela kommandot

vid grillen. För kvinnan var hennes råd

att titta beundrande på den store

grillade vikingen, för detta är nämligen

trivsamt karlgöra”

Idag är det oftast mannen som grillar

med en öl i handen

medan kvinnan stressar i köket

med att fixa alla tillbehör

På 60 talet var slagord för grillat

”Det går fort” och ”Det är roligt”

Här dominerade fläskkotletter

och grillspett med paprika och tomat

Vid den här tiden kom nya ord som

utegrill, grillkväll och grillpanna

I städerna över hela landet

ersätts korvkiosker med grillkiosker

där hamburgare serverades

På vägrestauranger och motell

är grillkorv, grillad entrecote

och pommes frites en modern nyhet

(Foto: Sture Gewert)

Många varuhus

installerade roterande spett

där man kunde köpa hem varma

grillade revbensspjäll eller kycklingdelar.

Det är den grillade kycklingen

som är 70-talets huvudråvara

i maträtten Flygande Jacob

På 70-talet lanserades flintasteken

som blev en succé hos barnfamiljerna

Till den hade man kryddsmör

och en sås gjord på lika delar

chilisås och äppelmos

Den butiksmarinerade flintasteken

dominerande även på 80-talet

med krämiga cremefraiche såser

med olika örtsmaker.

På 90-talet tar man ut svängarna

med grillad hummer och whiskeysås

Idag, 2021 är topp 5 på grillen

1. Fläskkött

2. Nötkött

3. Korv av nöt eller fläskkött

4. Veg alternativ inklusive grönsaker

5. Halloumi eller annan ost

Med olika tillbehör som marinader,

glaze, salsor, kalla och varma såser

Många grönsaker, men även frukter

hamnar numera på grillen

Spetskål ska visst vara gott att grilla

eller tillaga i ugnen

Vad föredrar ni ?

Jag grillar helst fläskfilé eller spett

Mina favorit tillbehör

är egengjord tzatsiki, coleslaw,

fräsch sallad, ugnsgrönsaker,

grillad majskolv, halloumi, tomater

Och man får inte glömma vitlöksbrödet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lena

    Gokväll!
    Vilken härlig info! Trots mina 58 år hade jag ingen aning om att grillen uppkom från en ”boj” *ler*
    Tack för din ärliga blogg i både med & motgång *hjärta*
    Varm stor kram till dej du fina *hjärta* / Lena

  2. Lena

    Men vilken häftig läsning om Hamnbojens väg framåt! tusen tack, inget jag tidigare vetat trots mina 58 år *skratt*
    Varm kram & Tack för din fina blogg där du delar både med & motgångar *hjärta* all sympati & kärlek *hjärta* /Lena

Comments are closed.