Tycker ni oxå om att grilla ?
Jag älskar att grilla utomhus
Helst i en slogbod över öppen eld
Mest för att det är så rogivande
Att bara sitta och stirra på lågorna
och låta tankarna vandra iväg
För två år sedan
var jag ute med min vän Per
och fiskade nästan varje dag
Då grillade vi korv och pinnbröd
Mest för att det var smidigt att ta med
(färdig pizzadeg som pinnbröd)
Föråt oss alldeles den sommaren
Efter det kan jag knappt äta en korv
Vi köpte typ alla sorter som fanns
för att få lite variation
Till slut gick det inget mer
Man måste ju kunna ta med nåt annat
Men vad ?
Hittade färdigmarinerade grillspett
och potatis i folieform.
Minst lika smidigt, och mycket godare
Men vad grillade man förr ? Hur ?
Vad är BBQ ?
Efter andra världskriget förändrades
människors ekonomiska villkor
Livet blev gradvis bättre.
Man utbildade sig
och många hade råd med ett litet hus
Med det följde en trädgård
Där man kunde visa upp sin ekonomiska
framgång på ett otvunget sätt
Tidigare var det formell
vita-duken-middag man bjudit på
när man ville träffa sina vänner
Men 1952 uppfann BBQ fantasten
George Stephen klotgrillen
genom att dela på en hamnboj
som han satte ben på
Den tillverkades sedan av Weber
Det amerikanska BBQ (grillpartyt)
blev ett helt annat sätt att umgås
Ett nytt måltidsumgänge
där gästerna tittar på när maten tillagas
Först intog klotgrillen USA
och i takt med att Weber utökades
kom även turen till resten av världen
År 1991 var det sedan dags
för Weber att erövra Norden
En Weber grill i modern tid 2021
är precis som den som George Stephen
uppfann 1952, bortsett från några
moderna uppdateringar)
I USA var det även vanligt med fasta,
murade grillar hemma i trädgården
Men i Sverige krävdes det bygglov
Här användes istället ugnsgaller
eller fotskrapor som lades på stenar
med en öppen eld under
I slutet på 50-talet kom det dock
metallgrillar med ben (grillvagnar)
Tre nyheter i Svensk matkultur
med inspiration från BBQ
var att grilla finare köttbitar, fisk, fågel
som serverades med fräscha sallader
och olika grillsåser.
Elektriska inomhusgrillar
som man ställde direkt på bordet,
var en nyhet som väckte intresset
Men osäkerheten hur man skulle grilla
gav upphov till ”Grillmanboken” 1956
Därefter dök flera kokböcker upp
Matskribenten Agneta Lampe
gjorde en genusanalys i sin bok
”Gott från grillen” 1959
Där hon skrev –
”Pappa, som i köket ofta är lite
bortkommen, övertar hela kommandot
vid grillen. För kvinnan var hennes råd
att titta beundrande på den store
grillade vikingen, för detta är nämligen
trivsamt karlgöra”
Idag är det oftast mannen som grillar
med en öl i handen
medan kvinnan stressar i köket
med att fixa alla tillbehör
På 60 talet var slagord för grillat
”Det går fort” och ”Det är roligt”
Här dominerade fläskkotletter
och grillspett med paprika och tomat
Vid den här tiden kom nya ord som
utegrill, grillkväll och grillpanna
I städerna över hela landet
ersätts korvkiosker med grillkiosker
där hamburgare serverades
På vägrestauranger och motell
är grillkorv, grillad entrecote
och pommes frites en modern nyhet
(Foto: Sture Gewert)
Många varuhus
installerade roterande spett
där man kunde köpa hem varma
grillade revbensspjäll eller kycklingdelar.
Det är den grillade kycklingen
som är 70-talets huvudråvara
i maträtten Flygande Jacob
På 70-talet lanserades flintasteken
som blev en succé hos barnfamiljerna
Till den hade man kryddsmör
och en sås gjord på lika delar
chilisås och äppelmos
Den butiksmarinerade flintasteken
dominerande även på 80-talet
med krämiga cremefraiche såser
med olika örtsmaker.
På 90-talet tar man ut svängarna
med grillad hummer och whiskeysås
Idag, 2021 är topp 5 på grillen
1. Fläskkött
2. Nötkött
3. Korv av nöt eller fläskkött
4. Veg alternativ inklusive grönsaker
5. Halloumi eller annan ost
Med olika tillbehör som marinader,
glaze, salsor, kalla och varma såser
Många grönsaker, men även frukter
hamnar numera på grillen
Spetskål ska visst vara gott att grilla
eller tillaga i ugnen
Vad föredrar ni ?
Jag grillar helst fläskfilé eller spett
Mina favorit tillbehör
är egengjord tzatsiki, coleslaw,
fräsch sallad, ugnsgrönsaker,
grillad majskolv, halloumi, tomater
Och man får inte glömma vitlöksbrödet
Blev grillsugen! Ska börja testa olika korvar. Färska och variera smakerna mer.
Gokväll!
Vilken härlig info! Trots mina 58 år hade jag ingen aning om att grillen uppkom från en ”boj” *ler*
Tack för din ärliga blogg i både med & motgång *hjärta*
Varm stor kram till dej du fina *hjärta* / Lena
Men vilken häftig läsning om Hamnbojens väg framåt! tusen tack, inget jag tidigare vetat trots mina 58 år *skratt*
Varm kram & Tack för din fina blogg där du delar både med & motgångar *hjärta* all sympati & kärlek *hjärta* /Lena