Problem med nattningen – Tiingelinn
tiingelinn

Tiingelinn

Problem med nattningen

Hej finisar!

Som rubriken lyder så har nattningen börjat bli jättejobbig med Tindra. Sedan jag slutade amma henne så har hon sovit i egen säng i eget rum och allt har fungerat jättebra. Vi har gett henne en välling i sängen och hon har sonat varje gång innan den är slut. Så på max 5 minuter. Så har det varit sedan dess liksom. Sovit mellan 19:00-10:00. Så perfekt!

 

Nu senaste 1,5 veckorna har något hänt. Hon har blivit jättesvår sövd. Det tar minst 1,5 timme och oftast mer. Igår kväll la jag henne vid 19:00 som vanligt men hon sonande inte förens 21:30 ! Så jobbigt. Hon fick välling, jag sjöng för henne, klappade på huvud, höll handen tog upp i famnen, la brevis mig, inget fungerade.

Sedan vaknade hon även i natt och var gnällig och ängslig vid 4 tiden. När jag precis hade somnat. Är ju sjuk och har feber så låg vaken till ca 3 med feberfrossa och svettades som en gris samtidigt som jag frös, så hemskt.

 

Men min fråga till er är om ni har några tips. Hur kan det gå från 5 min till 2-3 timmar, helt slut som människa, som ensam mamma behöver man sin lilla egentid mellan 19-22 på kvällen,.

 

Kom med tips, gillar ju inte när folk lägger sig i men nu ber jag om tips och ideér samt era erfarenheter.

 

Puss och kram !

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
tiingelinn

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sanna

  Låter ju som att ni kanske behöver ändra tider. Alltså de flesta barn sover ju inte mer än ca 12 timmar per natt och sen kanske någon timme dagtid. Så det betyder att om hon går upp vid 10 så är hon nog inte trött vid 19 redan, det betyder ju bara 9 timmars vakentid vilket är rätt lite. Så skulle tipsa om att ändra tider, vår tjej sover ca 19-07. Så var jag du skulle jag skjuta på läggningen eller gå upp tidigare.
  Använt oss en del av rullavagns sömnschema vilket jag kan rekommendera 👌🏻 Lycka till!

 2. Sandra P

  Du har nog haft turen att hon sovit så bra innan🙂. Men när dem växer och blir äldre så ändras sömnbehovet också. Har en ettåring som sover 20-07 och sen en vila på dagen som varierar i längd. Läste om sömn på 1177 och såg att barn mellan 1-3 år behöver ca 12-13h sömn/dygn. Kanske är det så att du kan justera hennes vila på dagen? (Tex att du väcker henne senast 14 eller låter henne sova Max en viss tid. Förövrigt har jag inga mer tips förutom att det inte är lönt att försöka lägga ett barn som inte är trött😒. Lycka till! Hoppas det löser sig😘. Söt dotter du har 😍

 3. P

  Hej. Hon kan vara i en ny fas i livet där mycket med utvecklingen förändras. Sen är det ju också så att det är mycket nytt runt om henne. Jag har själv separerat en gång i tiden då min dotter var nästan 3 år och även om dom kanske inte förstår allt så är det ju mycket som blir annorlunda och det kan utspela sig i sömnproblem, vilket kommer att lösa sig men man får jobba på det och när Tindra känner en trygghet och ”förståelse” i allt nytt så kommer det flyta på igen. Ge det bara lite tid så blir allt bra.
  Ha det bäst 💖

 4. Pernilla

  Hej. Hon kan vara i en ny fas i livet där mycket med utvecklingen förändras. Sen är det ju också så att det är mycket nytt runt om henne. Jag har själv separerat en gång i tiden då min dotter var nästan 3 år och även om dom kanske inte förstår allt så är det ju mycket som blir annorlunda och det kan utspela sig i sömnproblem, vilket kommer att lösa sig men man får jobba på det och när Tindra känner en trygghet och ”förståelse” i allt nytt så kommer det flyta på igen. Ge det bara lite tid så blir allt bra.
  Ha det bäst 💖

 5. Elin

  Hej!
  Har en dotter som precis blivit 1år och vi har haft liknande problem ungefär sedan hon var drygt 3mån. Men jag har märkt dels art hon somnar lättare när hon inte vilar på eftermiddagen men även att om hon börjar hålla på och inte vilja sova; starta om. Jag går upp med henne och låter henne leka av sig tills hon inte orkar mer och då kör vi antingen vaggvisor, babblarna eller gosa i min famn.

 6. Madde

  Jag hade bara gett det tid. Det kan vara en reaktion på en stor omställning i hennes liv. Sånt märks snabbt på min stora kille, fortfarande och han är 4,5 år. Det går över efter ett tag. Jag tror närhet och trygghet är allt man kan ge, med massa tålamod. Du klarar det! 🙂

 7. Angeline

  Tänk tillbaka på vad som hänt sista tiden i hennes liv, en stor förändring mellan hennes mamma och pappa. Oftast är det vid sömnen som barn bearbetar detta.
  Sen är hon säkert i en utvecklingsfas då mycket händer, lär sig nya saker, språket, förskolan, alla människorvhon möter. Inget konstigt i hennes beteende. ( jobbar på en förskola och har 2 egna barn)

 8. Katrin

  Kan vara så att hon är övertrött! Sjukt nog är det det allra sista många tror i liknande situationer. MEN många har barn att somna på natten för att de får sova för lite på dagen eller för att dagen varit extra händelserik så att säga. Det finns en studie (kommer ej ihåg vad den hette så välkommen att vara källkritiskt) men den sa typ att pga att det är så många intryck och nya upplevelser när barn t.ex. förskolan så behöver de bearbetas och detta hör barnen i sömnen. De vaknar när de bearbetat klart. Får barnen ej möjlighet att göra detta på dagen rubbar detta barnens kvällsrutiner och sömn just för att hjärnan är full av obearbetade erfarenheter. Man kan ju jämföra med när man skälv haft en stressig dag så behöver man oftast sätta sig mer i lugn och to och tänka igenom allt annars blir man själv helt knäpp och huvudet blir jätterörigt.

  Mitt tips till dig är håll ut!! Det blir bättre! Och RUTINER! Tryck på rutinerna som ni har, kanske skapa fler bara för att förtydliga för barnet vad som förväntas av dem nu.

  Men, men du gör ju precis som du vill. Hoppas ni hittar något som funkar. Håller tummarna för er!

  Mvh

  3barnsmorsa och förskolepedagog

 9. Felicia

  Likadant med vår ett åring här hemma! Det ändå som funkar är att söva henne i bärsele och sen lägga ned henne i sin säng. Håller tummarna för att det bara är en utvecklingsfas 🙂

 10. Lisa

  Hur sover hon på dagen? Tänker att 19-10 är ganska många timmar att sova och sen dagvila på det? Hennes sömnbehov kanske helt enkelt har minskat så att hon inte är tillräckligt trött vid 19 om hon vaknat 10 och dessutom sovit på dagen? Testa att väcka henne vid 7, 8 på morgonen? 12 timmars nattsömn är ju ändå rätt mycket 🙂 Nu är alla barn olika så klart men min dotter som är 1 månad äldre än Tindra sover från ca 18.30, 19 till nångång mellan 6 och 7 och så ca 1 timmes dagvila på det. Eller så händer det mycket för Tindra just nu som gör att hon har svårt att varva ner. Hon kanske håller på att lära sig massa nytt. Bara lite tankar. Hoppas det ordnar sig för egentligen på kvällen är verkligen värdefull!

 11. Ronja

  Kan det ha något med ditt och Markus separation att göra? Och att hon bor på olika ställen nu? Hon känner av och läser av er, även fast hon är liten. Det påverkar henne också, mer än ni tror.
  Är utbildad inom barn och jobbar med barn. Våra skildsmässobarn på förskolan har det lite jobbigare med sömnen och allmänna saker, man märker att det finns något där i bakgrunden.
  Bara en tanke.

 12. Sara Wintherfrid

  Bra tips som vi fick är att införa en rutinmässig nattning där man avslutar kvällen på samma sätt varje dag (ex med bad, bokläsning, välling och sen sova) så att hon förbereder sig för sängen tidigare. Tar ett par dagar men sen kommer henned huvud va så inställt på sömn när ni väl kommer till vällingen så då funkar det. Upplever att ju äldre barnen blir desto mer behövs kvällsrutinerna för att undvika onödigt långa kvällar. Lycka till ❤

 13. Caroline

  Hej, min dotter är snart 2år. Vi har gått igenom några faser som du beskriver med att det tar längre tid med nattningen. Och våran dotter har sovit mellan 19-07 sen typ om va 6månader. Jag skulle säga att du gör precis som du gör, ändra inte på så mycket. Ge de några dagar, kanske tom 1 vecka. Sen är allt som vanligt igen , de är min erfarenhet. Kämpa på de är tufft bär man är där men de gynnar dig på lång sikt <3

 14. Ann-Sofie

  Försöka att få henne att sova kortare stunder dagtid eller ta bort eftermiddagsvilan. Kanske att hon behöver hållas om tills hon somnat om du inte redan gör det. Kram och lycka till med sötaste Tindra. 😍

 15. Emelie

  Min dotter är bara ett halvår men vi har det likadant, innan somnade hon medans vi matade henne med ersättning och nu kan de ta såå långt tid och hon är superledsen så fort det ska sovas, även om hon är trött. Jag tänker att det säkert bara är en fas så nu har jag slutat försöka natta klockan 19, istället sitter vi uppe och låtsas att klockan inte går haha, och när jag väl nattar henne sen (allt mellan 21-23) så går det lika fort som innan. Skittråkigt att man inte får nån egentid alls innan man själv ska lägga sig men jag upplever det bättre än att försöka natta en skrikande bebis i flera timmar ”/ hoppas det vänder för er snart ❤️

 16. Jenny

  19-10?!?! Omg!! Min dotter blev precis ett år och det längsta hon har sovit i sträck är typ 6 h och då var jag lyrisk.
  Kan det vara dagsvilan som spökar? 🤔 Hur länge sover hon på dagen? Kanske dags att korta ner den. Kan ju vara också att hon nu reagerar på förändringarna som varit. Kanske prova att natta något senare och hoppas på att det vänder snart, det brukar det ju göra. Har dom inte nån separationsfas också runt ett och ett halvt? 🤔 Kanske det som gör henne lite extra orolig. Hoppas hon börjar sova bra igen snart!