Hittar inte bra rutiner – Tiingelinn
tiingelinn

Tiingelinn

Hittar inte bra rutiner

Hej finisar!

Är jag den enda mamman som känner såhär? Detta är ett ständigt problem som gör att jag blir ledsen och irriterad.

Det är så att jag vill ha rent och fint omkring mig. Vill ha undanplockat i alla rum förutom Tindras. Där kan det få vara lite leksaker och så. Det jobbiga är inte hennes saker utan Marcus ( och jag kan inte skylla allt på han) som lägger saker och inte tar undan efter sig. Jag blir skitstressad av att ha stökigt. Jag kan strunta i att umgås med folk för jag skäms, det är inte så att vi har jätte-stökigt eller jätte-äckligt hemma men jag får panik när folk är hemma hos oss i röran i mina ögon.

Jag har försökt och försökt att införa rutiner att man tar undan direkt efter sig men det funkar inte. För mig sker det naturligt men när Marcus inte gör det blir jag galen och tillslut skiter jag i det själv med då. Tänker inte städa bort allt hans med hela hela tiden. Ni får inte tro att detta är något elakt inlägg mot min sambo, vi är bara himla olika, ill inte klandra honom på något sätt.

Sedan nästa problem är matrutiner. Vi har inga! Alltså tiden rinner alltid iväg och vi äter för sent vilket resulterar i att jag blir grinig då det är superviktigt för mig att äta regelbundet. Vi äter ofta runt 7-8 och jag vill äta vid 6.

Sedan storhandlingen, vi har sagt i över ett halvår att vi ska bli bättre men det blir vi inte. Vi storhandlar men sedan börjar vi småhandla igen. Är lite svårt med när vi inte har en bil för då kan vi inte handla på typ Ica maxi tyvärr men ändå.

Vi behöver mer struktur i livet. Vi har bra rutiner på Tindra, både med mat, vila, nattning och ja allt med henne hon prioriteras alltid.

Sedan försöker vi göra månadsbudgetar för vår ekonomi men det håller aldrig. Ta det lugnt, haha vi har inga lån eller så och vi klarar oss bra, men tanken är att leva snålare så vi kan spara mycket mer än vi gör, det är det som det handlar om.

Sedan räcker tiden inte till, det är det värsta, stressen. Blir stressad över att allt jag skrivit ovan inte håller och sedan såklart att vi har så galet lite tid till varandra. Det är typ laga mat, städa, sova. Vad händer med vuxenmyset? Med vuxen mys menar jag inte specifikt sex utan typ kramar, film mys, ja ni fattar.

Egentid finns inte ens för mig just nu. Att gå och småhandla något på Ica för att vi inte har storhandlat ordentligt är min egentid Även när jag övningskör men då är jag så galet koncentrerad och spänd. . Förstår ni? Vår vardag går helt enkelt inte hop. Kom gärna med tips och snälla säg att det inte bara är vi? Har ni några tips? Fler som äter så sent,? Hur ska man strukturera upp dessa saker?

1. Hålla efter i hemmet
2. Äta tidigare
3. Storhandla
4. Hålla månadsbudgeten.
5. Tid för varandra
6. Egentid

Jag är helt helt säker på att detta skulle hjälpa oss att få mer tid för varandra och att tiden skulle bli mycket värdefullare och gladare. jag skulle vara gladare som människa och det smittar ju av sig.

Puss och kram!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
tiingelinn

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. M

  Börja storhandla på Hemköp Online eller liknande! Kostar bara 20kr om man kommer över 700 kr. Man ser priser tydligt och sitter hemma och handlar, kanske sparar pengar då?

  Sänk kraven på städning! Jag brukar också bli stressad över vårt ”stök” och vi har inte ens barn. Min sambo blir ju irriterad när jag går runt och är irriterad och småstädar det. Vi möts på mitten, vissa dagar storstädar vi tillsammans eller om jag tex tar köket en kväll plockar han i vardagsrummet. Men oftast är det stökigt!! Städar innan middagar med vänner men om nån kommer över spontant står jag för det haha.

  Apropå budget, vet inte hur er ser ut, men i bloggen ser det ut som ni köper mycket kläder och saker generellt? Kanske därför budgeten inte hålls? Är student, enda gångerna jag går över är när jag köper dyra saker som vinterjacka eller en resa. Köper verkligen när jag bara behöver något eller när jag tänkt på ett plagg länge – kollar ett tag och sedan köper jag! Vi köper även sällen saker till hemmet mer än det vi måste typ.

 2. Mathilda Planensten

  Alltså det absolut lättaste ocj viktigaste anser jag för att få matrutiner, ät med ditt barn! Jag har en kille på 10 månader och jag äter alltid när han äter. Måltiderna blir så mycket mysigare och man glömmer inte bort sig själv.
  Nu äter han också samma mat som oss så det blir ju så mycket lättare! ☺️🍼

 3. Michaela

  Du beskriver det som SÅ MÅNGA småbarnsföräldrar upplever. Sluta följa perfekta liv på Instagram och föräldragrupper på fb där folk visar upp en yta och är “perfekta föräldrar” och hitta forum där människor är äkta. (OM du är med i sådana, det brukar vara ganska vanligt) Det minskar stressen rätt rejält har jag själv märkt. Så får en se att andra inte heller har det välstädat, har egentid och fuckar upp sina rutiner 😊
  Vi har preciiiiiis samma problem som du/ni. Det är alltid rörigt hemma hos oss. Vi glömmer av att handla och planera mat. Någon somnar alltid med barnet på kvällen eller så jobbar vi om varandra så vi hinner inte ses. Jag handlar för mycket med klarna… Plus att jag alltid är trött och är alldeles för arg som mamma 😟
  Tips är dock att handla mat online och få det hemkört! Det är GULD. Dejtboxen kan vara ett kul sätt att göra tid för varandra.
  Du gör ett så bra jobb med att vara mamma och sambo! Oroa dig inte, du är inte ensam.

 4. sandrasg

  Jag har också sjukt svårt för rutiner här hemma.. så himla jobbigt. jag känner som du att alla rum förutom dotterns måste vara undanplockar men ändå har vi det sällan så undanplockat som jag vill. Städa gör vi ordenligt en gång i veckan men jag vill ha det så undanplockat så jag kan dammsuga varannan dag egentligen. Vill kunna bjuda över folk på kort versel men gör aldrig det nästan för jag tycker det är jobbigt att bjuda över folk när se känns i mina ögon stökigt.

  nu ska min dotter börja på förksola och jag vet inte hur jag ska få in en rutin att hålla undanplockat och kunna städa varannan dag när jag både ska jobba och hämta /lämna dottern. blir ju inte mycket tid över.

 5. Nicole

  vi veckohandlar på onsdagar. då planeras inget annat den dagen. restan av dagen får vara tom. sen gör jag alltid fina inhandlingslistor och då blir det mycket mycket roligare.

  att äta tillsammans har vi blivit bra pp sedan vår son kom (7 mån) vi försöker äta efter hans måltider. frukost vid 7, lunch vid 12, och kvällsmacka vid 6/7 sen äter ju vår son mellis två gånger där emellan men då fokuserar vi bara på honom.

  hålla efter i hemmet gör jag, sambon är mindre bra på de. jag tror killar helt enkelt inte har det måstet medfött som vi tjejer.

  hålla månadsbudgeten klarar inte vi heller alla gånger. jag tänker att de får vara så så länge jag är mammaledig. sen när jag också har en bättre inkomst får vi höja lite men va hårdare me budgeten.

  tid för varandra tar vi oss när vår son somnar för natten. sen försöker vi alltid krama på varandra lite extra på dagen, o säga fina saker osv. de är de små sakerna som räknas när man skaffar barn.

  och sist men inte minst, egentid. det finns faktiskt inte här heller. jag tog mig en utekväll när jag fyllde år men de var den enda sen vår son kom sen har jag heller ingen lust o va utan vår son, men vill ja absolut ha egentid så skickar ja iväg sambo o barn på något och gör något i min ensamhet 😊

  hoppas något kunde hjälpa. eller iallafall se att man inte är ensam! kram

 6. Elsa

  Vi hade också problem med handlingen, handlade typ varje dag pga dålig planering. Var både dyrt och tog onödig tid. Tillslut började vi handla på mat.se, och kommer aldrig någonsin sluta haha! Så smidigt, sparar både massor med tid och massor med pengar då vi bara handlar det vi verkligen behöver 😊

 7. Tina

  Livspusslet är en gåta utan svar, men här kommer några råd från en trebarnsmamma som inte alltid heller har koll på läget men RUTINER. RUTINER är lösningen på allt, och har man planerat in alla måsten så finns det tid för det roliga också.

  1. Ät alltid tillsammans!! ha samma mattider hela familjen, ät samma mat allihop. Det är så skönt att veta att maten alltid ska ätas tex 12 och 17, att man alltid äter frukost vid 8 och ”frukt” vid 10 och kvällsmacka vid 19. tex. ingen i familjen får lågt blodsocker och ingen behöver vara orolig att gå hungrig.

  2. Planera mat en vecka i taget!
  att storhandla kan ibland bli övermäktigt men att planera lunch, middag, frukt och frukost/kvällamat för en vecka är enklare.

  3. sänk kraven!! det är ok att äta rester till lunch, det är ok att äta falukorv eller halvfabrikat eller en pizza ibland. sålänge man varierar sig och planerar in frukt och grönt varje dag. matlagning i all ära men när man går hemma med barn så har man varken tid eller ork till att stå i köket flera timmar på både lunch och middag.

  4. Städdag.
  Ha en speciell dag i veckan då det är städdag, den dagen ska allt storstädas. Planera in enklare middag eller gå ut och ät denna dag. De andra dagarna behöver man bara plocka ihop dagens stök innan man lägger sig, man blir tokig av att småstäda hela tiden.

  5. Rensa hemma!
  oftast när det blir lätt rörigt och stökigt så har man alldeles för mycket grejer hemma. läs på om Konmari eller gör själva en storrensning på ALLT. de saker ni vill ha kvar måste ha ett eget ställe att förvaras på så att det är lätt att lägga tillbaka igen.

  Lycka till!!

 8. Jenny

  Tror att alla småbarnsföräldrar har det så här periodvis.

  “Att städa med småbarn är som att kratta på vattnet”.

  När vi äter beror lite på om jag hinner/orkar laga mat tills maken kommer hem runt 17 eller om han gör det alt. vi gör det tillsammans.

  Känner igen det där med storhandlingen… Vi har små ICA Nära som närmsta butiker. Där går att få tag på mycket, men verkligen inte allt. Sen har större butiker bättre priser, det går inte att komma ifrån. Men då måste vi åka 3-4 mil, och storhandla med två barn ensam får vänta tills de blir större (16 o 3 månader).

  Gällande ekonomi så är det ju inte alltid helt lätt. Kanske en veckobudget skulle hjälpa er mer än en månadsbudget? Vi ser till att ha 10 000 kr var på våra konton när lönen kommer. Resten hamnar på sparkontot. Vi lever på min mans lön. Jag får en liiiten föräldralön från jobbet och så barnbidraget. Medvetet val för att spara på föräldradagar och kunna vara hemma med barnen på lov framöver. Våra 10 000/person ska räcka till räkningar, mat, sparande… Oftast går det bra, kniper det finns sparkontot att tillgå. Ibland får man ju faktiskt oförutsedda utgifter.

  Vi har bestämt oss för att försöka få till en dejtkväll varje månad. Lämna bort barnen och göra något bara vi två. I samband med vår bröllopsdag lämnade vi barnen hos mina föräldrar och gick ut och åt.

  Vill du bolla tankar så hör av dig på mail.

 9. Maja

  Hade samma problem första åren efter jag flyttade hemifrån och fy vad stressad man var hela tiden när man skulle sköta jobb och studier också… Nu jobbar jag mycket mer än då men har ändå bättre rutiner, lösningen för mig (och min sambo) är storhandling 1 gång i veckan och matlådor för hela veckan som vi lagar på helgen (oftast söndag). Det är trist ibland att äta massa matlådor men GUD vad man sparar tid, disk och pengar! Och man äter alltid i tid eftersom att man bara plockar fram ur kyl/frys och värmer när det är dags, om man ska laga något varje dag så rinner tiden alltid iväg. Sen har bil, tvättmaskin och diskmaskin såklart hjälp sjukt mycket, så allt är inte min egen förtjänst 😂