Tiingelinn

Mina tankar kring tjej och killkläder

Hej finisar!

Just nu är det en stor debatt och diskussion överallt, särskilt sociala medier om det här med kill och tjej kläder. Jag kan ibland bli ifrågasatt varför jag alltid klär Tindra i bara rosa och ” tjejiga kläder”.

Det första jag reagerar på är då såklart att jag tycker Tindra har väldigt könsneutrala kläder väldigt ofta. På bilden nedan är ett urval av Tindras bodys i storleken hon använder nu. Tycker väldigt mycket av det är väldigt könsneutralt, meloner, citroner, gulprickar, gått, grönt, leopard, giraffer, väldigt neutralt enligt mig. Inte bara rosa!

Som jag tror alla som följer mig/ känner mig/ sätt oss på unga mammor vet så tycker jag väldigt mycket om färgen rosa. Dock så målas jag alltid upp som någon rosa fresk galning och tror det är därför jag framstår som så himla rosa-galen och man inbillar sig att allt jag har är rosa och allt Tindra har är rosa. Vår köksinredning är rosa, allts alla baktillbehör, det var en grej för mig och började köpa grejor till mitt hem redan när jag var 12 år så ja sedan har jag kört på med temat men det hör inte hit.

Jag försöker variera på kläder till Tindra men köper bara sådant jag tycker är fint. Skulle aldrig köpa en body med tillexempel en bil på bara för att trotsa normen, så tycker jag att många är idag, man köper något bara för att själv känna sig så himla bra och nytänkande. Jag köper bara sådant jag tycker är fint. Det hade jag såklart gjort om jag haft en son med. Jag hade inte gått och köpt en body med en bil på då utan jag hade köpt sådant jag tycker är fint. Gärna beige och vitt som till Tindra älskar de färgerna, och guld. Tindra har blåa bodys och blått är ju den färgen som klassas som pojkig och rosa flickig. Jag tycker alla Tindras kläder är fina, därför köper jag dem.

Tror det är svårare också att vara den ” duktiga mamman” som trotsar när man har en dotter. För är ju mer normbrytande att sätta på en son en rosa balettklänning än att jag klär Tindra i en blå body med vita byxor tillexempel. Jag känner dock inte att jag behöver bekräftelse för att vara en så bra nytänkande mamma på det sättet.

Jag tycker helt ärligt inte att det är en bigdeal ens att man har spets på sin son eller att en kille har klänning. Alla får ju klä sina barn hur dem vill. När de blir stora kommer de ändå få egna viljor. Dock så förstår jag inte att man blir så kränkt om man klär en son på 4 månader i en rosa body och hårband och någon frågar ” Vad eter hon”. Ja det är faktiskt inte så konstigt enligt mig. Om man är en normbrytare så förstår jag inte heller varför man bryr sig att någon tog fel på kön på ens barn det är väl inte så viktigt i sådana fall. Om det är jätteviktigt att alla ska säga ” vad heter han” så ta något könsneutralt då, annars, säg bara ” Det är en liten kille och han heter…” inte svårare än så.

Såhär tänker jag att alla får klä sina barn precis hur dem vill. Fram till ett år om inte längre så struntar de fullständigt i vad dem har på sig. Då bestämmer föräldrarna och jag skulle aldrig döma ut en mamma som klär sin kille i rosa och tycker därför att jag förtjänar samma respekt och ska slippa bli ifrågasatt för jag klär min dotter i rosa, varför skulle det vara mer fel liksom? Bara för det följer normen. Vore så lätt om folk inte brydde sig och la sig i så mycket. Där kommer Tindra och ” Isak” i lika dana bodys ( rosa, blå, gul spelar ingen roll) och ingen brydde sig, vore perfekt.

Det viktiga tycker jag, är att man låter barnen bli sin egen när de är stora och kan bestämma. Känns ju dumt att säga till ett barn att ” Nej du har en snopp så du får inte ha klänning” eller ” Du är tjej så du får inte leka med bilar” . Gör det inte till en större grej än vad det är.

Det är ju faktiskt inte jag ( och vi andra som råkar ha en rosa klänning på Vora döttrar då och då) som dömmer ut plagget till tjejplagg utan de som påpekar att ” Varför kläder du bara henne i tjekläder” Då är det ju dem som dömt ut det till ” tjej” plagg, fattar ni min tanke. Den duktiga normbrytaren blir då den som dömmer ut.

Jag blir ju lite nojig över ifall Tindra skulle bli som mig ( vilket inte är troligt då man brukar trotsa sin mamma, haha) jag älskade rosa när jag var liten, ville alltid vara prinsessa, glitter, ha rosa talriken, muggen, skeden, allt! Hade balettdräkt på idrotten fram till 3:an. Gick med prinsessorna till skolan. Har varit väldigt sådan jämt. Tänk om Tindra blir så, då kommer folk tycka jag är en dålig mamma för jag låter henne välja och vara som hon vill. Men om någon av mina kompisars söner blir sådan kommer dem vara världens bästa mamma som låter sin son.

Jag tycker som sagt, klä ditt barn hur du vill tills barnet kan bestämma själv och då, låt barnen vara med och bestämma.

Puss och kram!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lea

    Åhhh vad du skrev precis vad jag tycker och känner angående detta nu. Så himla bra! Håller med dig till 100%. Alla dessa sk förståsigpåare som tror de är så himla klippska för att de minnsan INTE klär sin dotter i rosa o gulligull eller söner i blått o bilar och sen absolut inte kallar någon något annat än hen. Jag blir gaaaalen på sådana. De är ju de som följer normen bara för att det är så himla rätt att vara könsneutral nu för tiden. Som går på massmedias bild av hur en bra påläst könsneutral person ska vara. Har också alltid gillat kläder för att de är just fina och inte för att könsneutralisera. Stå på dig du verkar vara en superduper bra mamma till Tindra och hon kommer nog tacka dig en vacker dag för att du stod på dig och inte följde ”könsneutraliseringsströmmen”

  2. Vanligmamma

    kul att jag läste din blogg nu. har precis publecerat ett inlägg om just pojk och flickkläder. lite roligt att vi tänker på samma sak samma dag. ?
    mycket bra skrivit föresten. och ha de kläder du gillar på dig och Tindra, man ska inte välja kläder efter vad andra tycker. ????❤️❤️

  3. Eva-Marie

    Bra tänkt Linn! Tror inte att någon skulle sätta på sig något man själv inte tycker är fint bara för att visa att man duktig och att det är könsneutralt… Jag satte på killarna killfärger när de var små och ville de sedan ha rosa när de blev större och kunde välja så fick de det också!!! KRAM <3