Ingen iPad eller telefon före 6 år – Tiingelinn
tiingelinn

Tiingelinn

Ingen iPad eller telefon före 6 år

Hej finisar!

Detta inlägg handlar absolut inte om arr vara präktig eller så men det är något som handlar lite om barnuppfostran.

Just nu är det ju så inne med att införa surfplattor på förskolor ( dagis) vilket jag är emot. Finns säkert massor av fördelar med det som pedagogiska appar och liknande men tror det finns fler nackdelar.

Tyvärr så är det ju så nerskuret på personal på dagis så kan förstå att det är enkelt att sätta ett barn framför en iPad så blir det helt lugnt. Men det jag främst syftar på är såklart hemma.

Har sätt så många dokumentärer och ute på stan i verkliga livet där föräldrar sätter sina barn framför en iPad. Börjar barnet gråta så tar man fram ipaden och sätter på ett barnprogram istället för att trösta barnet genom att vagga han/henne, lägga barnet i vagnen, ge en napp, ta upp i famnen, mata eller liknande. Barnet blir ju tyst direkt, enkelt.

Barnen är så små med! Under ett år liksom. Är så konstigt, kan inte vara bra för så små att ha en iPad en halv meter framför ansiktet.

Det värsta av allt är såklart när föräldrar går och håller på med sin telefon när de är ute och går med barnvagnen. En bebis som ligger i vagnen försöker få ögonkontakt med föräldern men glor föräldern i telefonen istället får ju bebisen inte det. Finns studier på att dessa barn kan få sociala problem när de blir äldre.

Idag på jobbet fick jag höra en intressant sak och det var en mamma som hade haft sina barn lekandes i ett rum och hon satt i en halvtimme och bara tittade på dem. Barnen hade inte ropat eller så men hon räknade hur många gånger de tittade på henne under en halvtimme vilket var 120 gånger! Det är så viktig bekräftelse för barn som de går miste om.

Dessutom går man ju miste om sina barms utveckling om man inte tittar på dem när de leker.

För mig och Marcus är det en självklarhet att vårt barn inte ska sitta framför iPad före 6 års ålder i alla fall. När vår lilla kommit så kommer jag ägna min tid åt henne. Tar jag upp mobilen är det för att ta en bild på henne eller om jag skulle behöva ta något kort samtal. Sms, snap, blogg, insta kan jag ägna mig åt när hon sover.

( Bilden är på min lunch, haha)

Puss och kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
tiingelinn

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna Andersson

  Ja och jag håller med dig i att föräldrar borde fokusera på sina barn istället för telefonen. & att inte surfplatta i förskolan används utan ett syfte. Den ska ju användas för utbildning, inte för “avlastning”. 😊

 2. Anna Andersson

  Ja och jag håller med dig i att föräldrar borde fokusera på sina barn istället för telefonen. & att inte surfplatta i förskolan används utan ett syfte. Den ska ju användas för utbildning, inte för “avlastning”. 😊

 3. Anna Andersson

  Ja och jag håller med dig i att föräldrar borde fokusera på sina barn istället för telefonen. & att inte surfplatta i förskolan används utan ett syfte. Den ska ju användas för utbildning, inte för “avlastning”.

 4. Anna Andersson

  Ja och jag håller med dig i att föräldrar borde fokusera på sina barn istället för telefonen. & att inte surfplatta i förskolan används utan ett syfte. Den ska ju användas för utbildning, inte för “avlastning”.

 5. Tiingelinn

  Läst massor av forskning om att det inte finns något som tyder på att ett barn inte kan lära sig saker utan platta som med. Alla får göra på sitt sätt såklart.

 6. Tiingelinn

  Läst massor av forskning om att det inte finns något som tyder på att ett barn inte kan lära sig saker utan platta som med. Alla får göra på sitt sätt såklart.

 7. liinnandersson

  Läst massor av forskning om att det inte finns något som tyder på att ett barn inte kan lära sig saker utan platta som med. Alla får göra på sitt sätt såklart.

 8. liinnandersson

  Läst massor av forskning om att det inte finns något som tyder på att ett barn inte kan lära sig saker utan platta som med. Alla får göra på sitt sätt såklart.

 9. Anna Andersson

  Jag utbildar mig till förskollärare och tycker absolut inte att surfplattan är något dåligt i utbildningssyfte. Förskola är en plats för utbildning och omsorg. Tex har barnen en stund avsatt 20 min efter maten där barnen får spela med appar innebär det att barnen utvecklar turtagning, språkutveckling, samarbete osv osv. De sitter aldrig och “leker”. Dessutom som en tidigare skrev så kan Google användas för att få fram information som sker TILLSAMMANS med barnen, det är inte en pedagog som använder den. Du kanske borde läsa avhandlingar där det beskrivs barnens utveckling i förhållande till surfplattor istället för att bara tycka en massa tomt utan i formation bakom. Dessutom används surfplatta för att tekniken utvecklas ständigt ovh därför involveras barnen i det. Sen håller jag med om att föräldrar på sin fritid borde fokusera på sitt barn istället för sin telefon men jag gillar inte vad du beskriver om förskolan för det stämmer inte.

 10. Anna Andersson

  Jag utbildar mig till förskollärare och tycker absolut inte att surfplattan är något dåligt i utbildningssyfte. Förskola är en plats för utbildning och omsorg. Tex har barnen en stund avsatt 20 min efter maten där barnen får spela med appar innebär det att barnen utvecklar turtagning, språkutveckling, samarbete osv osv. De sitter aldrig och “leker”. Dessutom som en tidigare skrev så kan Google användas för att få fram information som sker TILLSAMMANS med barnen, det är inte en pedagog som använder den. Du kanske borde läsa avhandlingar där det beskrivs barnens utveckling i förhållande till surfplattor istället för att bara tycka en massa tomt utan i formation bakom. Dessutom används surfplatta för att tekniken utvecklas ständigt ovh därför involveras barnen i det. Sen håller jag med om att föräldrar på sin fritid borde fokusera på sitt barn istället för sin telefon men jag gillar inte vad du beskriver om förskolan för det stämmer inte.

 11. Anna Andersson

  Jag utbildar mig till förskollärare och tycker absolut inte att surfplattan är något dåligt i utbildningssyfte. Förskola är en plats för utbildning och omsorg. Tex har barnen en stund avsatt 20 min efter maten där barnen får spela med appar innebär det att barnen utvecklar turtagning, språkutveckling, samarbete osv osv. De sitter aldrig och “leker”. Dessutom som en tidigare skrev så kan Google användas för att få fram information som sker TILLSAMMANS med barnen, det är inte en pedagog som använder den. Du kanske borde läsa avhandlingar där det beskrivs barnens utveckling i förhållande till surfplattor istället för att bara tycka en massa tomt utan i formation bakom. Dessutom används surfplatta för att tekniken utvecklas ständigt ovh därför involveras barnen i det. Sen håller jag med om att föräldrar på sin fritid borde fokusera på sitt barn istället för sin telefon men jag gillar inte vad du beskriver om förskolan för det stämmer inte.

 12. Anna Andersson

  Jag utbildar mig till förskollärare och tycker absolut inte att surfplattan är något dåligt i utbildningssyfte. Förskola är en plats för utbildning och omsorg. Tex har barnen en stund avsatt 20 min efter maten där barnen får spela med appar innebär det att barnen utvecklar turtagning, språkutveckling, samarbete osv osv. De sitter aldrig och “leker”. Dessutom som en tidigare skrev så kan Google användas för att få fram information som sker TILLSAMMANS med barnen, det är inte en pedagog som använder den. Du kanske borde läsa avhandlingar där det beskrivs barnens utveckling i förhållande till surfplattor istället för att bara tycka en massa tomt utan i formation bakom. Dessutom används surfplatta för att tekniken utvecklas ständigt ovh därför involveras barnen i det. Sen håller jag med om att föräldrar på sin fritid borde fokusera på sitt barn istället för sin telefon men jag gillar inte vad du beskriver om förskolan för det stämmer inte.

 13. Tiingelinn

  Absolut men då är det ju personalen som använder och söker. Är mer när barnen blir satta med en platta istället för att leka jag är lite emot. Dock främst det med att föräldern kollar Facebook och instagram istället för på sitt barn som hugger i mitt hjärta.

 14. Tiingelinn

  Absolut men då är det ju personalen som använder och söker. Är mer när barnen blir satta med en platta istället för att leka jag är lite emot. Dock främst det med att föräldern kollar Facebook och instagram istället för på sitt barn som hugger i mitt hjärta.

 15. liinnandersson

  Absolut men då är det ju personalen som använder och söker. Är mer när barnen blir satta med en platta istället för att leka jag är lite emot. Dock främst det med att föräldern kollar Facebook och instagram istället för på sitt barn som hugger i mitt hjärta.

 16. liinnandersson

  Absolut men då är det ju personalen som använder och söker. Är mer när barnen blir satta med en platta istället för att leka jag är lite emot. Dock främst det med att föräldern kollar Facebook och instagram istället för på sitt barn som hugger i mitt hjärta.

 17. liinnandersson

  Tycker man ska ha kul tillsammans och umgås men självklart ska barnet ha egna vänner och inte bara föräldrarna.

 18. liinnandersson

  Tycker man ska ha kul tillsammans och umgås men självklart ska barnet ha egna vänner och inte bara föräldrarna.

 19. emmaforsblom

  Verkligen super bra skrivet! Får mig att tänka till o tänka hur jag själv ska göra. Tycker själv de är synd att ipads o mobiler tagit över så mycket att till o med små barn har det!

 20. emmaforsblom

  Verkligen super bra skrivet! Får mig att tänka till o tänka hur jag själv ska göra. Tycker själv de är synd att ipads o mobiler tagit över så mycket att till o med små barn har det!

 21. Ulvelotta

  Jobbar också som förskollärare och ser iPad som ett bra verktyg i vår vardag. Det finns som sagt många fördelar vid tex barn med särskilda behov. Google är ett bra verktyg där man idag söker fakta om tex dinosaurier. Och där jag arbetar använder vi inte iPad eller dator som barnvakt och tittar aldrig på film. Det får föräldrarna stå för.

 22. Ulvelotta

  Jobbar också som förskollärare och ser iPad som ett bra verktyg i vår vardag. Det finns som sagt många fördelar vid tex barn med särskilda behov. Google är ett bra verktyg där man idag söker fakta om tex dinosaurier. Och där jag arbetar använder vi inte iPad eller dator som barnvakt och tittar aldrig på film. Det får föräldrarna stå för.

 23. yasmine

  på riktigt blir jag arg när jag ser föräldrar som kollar mobilen var tusende minut HELA TIDEN och inte ger uppmärksamhet till sina barn knappt alls! 😟Jag jobbar på fsk och tack och lov så är ingen av oss i personalen där (vi är bara 5 st) några som håller på med våra mobiler ALLS förutom på våra enskilda raster! och vi använder inte heller iPad. Det går utmärkt utan! 😃

 24. yasmine

  på riktigt blir jag arg när jag ser föräldrar som kollar mobilen var tusende minut HELA TIDEN och inte ger uppmärksamhet till sina barn knappt alls! 😟Jag jobbar på fsk och tack och lov så är ingen av oss i personalen där (vi är bara 5 st) några som håller på med våra mobiler ALLS förutom på våra enskilda raster! och vi använder inte heller iPad. Det går utmärkt utan! 😃

 25. emmaforsblom

  Verkligen super bra skrivet! Får mig att tänka till o tänka hur jag själv ska göra. Tycker själv de är synd att ipads o mobiler tagit över så mycket att till o med små barn har det!

 26. emmaforsblom

  Verkligen super bra skrivet! Får mig att tänka till o tänka hur jag själv ska göra. Tycker själv de är synd att ipads o mobiler tagit över så mycket att till o med små barn har det!

 27. Ulvelotta

  Jobbar också som förskollärare och ser iPad som ett bra verktyg i vår vardag. Det finns som sagt många fördelar vid tex barn med särskilda behov. Google är ett bra verktyg där man idag söker fakta om tex dinosaurier. Och där jag arbetar använder vi inte iPad eller dator som barnvakt och tittar aldrig på film. Det får föräldrarna stå för.

 28. Ulvelotta

  Jobbar också som förskollärare och ser iPad som ett bra verktyg i vår vardag. Det finns som sagt många fördelar vid tex barn med särskilda behov. Google är ett bra verktyg där man idag söker fakta om tex dinosaurier. Och där jag arbetar använder vi inte iPad eller dator som barnvakt och tittar aldrig på film. Det får föräldrarna stå för.

 29. #jennyrebecca

  Hur ställer ni er till att barnens föräldrar ska vara föräldrar och inte behöva vara en kamrat till sitt barn? Om du förstår vad jag menar

 30. #jennyrebecca

  Hur ställer ni er till att barnens föräldrar ska vara föräldrar och inte behöva vara en kamrat till sitt barn? Om du förstår vad jag menar

 31. yasmine

  på riktigt blir jag arg när jag ser föräldrar som kollar mobilen var tusende minut HELA TIDEN och inte ger uppmärksamhet till sina barn knappt alls!

 32. yasmine

  på riktigt blir jag arg när jag ser föräldrar som kollar mobilen var tusende minut HELA TIDEN och inte ger uppmärksamhet till sina barn knappt alls!