HEMLÖSA BARN PÅ GATAN I RUMÄNIEN! – Therese Wickman
theresewickman

Therese Wickman

HEMLÖSA BARN PÅ GATAN I RUMÄNIEN!

Har tänkt, känt & haft en stor klump i magen sedan jag läste artikeln här om dagen om barnen, barnen som lever hemlösa under jorden här i Rumänien..

Vi satt länge & pratade om det igår kväll jag & Constantin & jag känner bara så enorm tacksamhet för det Sverige vi ändå lever i, för det skyddsnät som fångar upp & hjälper till.

 

Många av dessa barn, då menar jag barn i samma ålder som mina egna bodde till en början på barnhem här i Bukarest, men då personalen misshandlat & slagit dom gång på gång & då pengarna som ska gå till barnen tas av personalen så har dom valt att fly, att bosätta sig nere i kloakerna där dom tillsammans blir som en familj, där dom hjälper varandra & där dagarna går ut på att överleva, hjälpas åt att få in både mat & pengar, för även nere under jorden måste dom betala för att få en “bädd” att sova i..

Jag kan knappt ta in att detta händer, dagligen här i landet där jag nu befinner mig.

Visste du att för ett par år sedan försvann 3 hemlösa barn från gatan, kidnappade & inlurade i en bil, tagna ut på landet där dom blev dödade för att man skulle ta deras organ & sälja? Kan ni förstå att detta är en vardag för dessa stackars barn. barn som borde ha en trygg famn att krypa upp i, någon som ser till att dom är varma , trygga & mätta. I stället väljer många att sniffa lim dagligen för att dämpa deras känslor, rädsla & ångest …

 

Jag vill göra något, jag vill kunna hjälpa dom, men hur?. Rent känslomässigt vet jag precis hur jag hade velat hjälpa dom, men hur skulle det kunna funka rent praktiskt? Tänk om man hade haft pengar att kunna hyra en lägenhet åt dom, där några av barnen har en trygg & varm plats att sova på, där dom inte riskeras att bli våldtagna, slagna & kidnappade på gatan, eller frysa ihjäl..

Hur kan man leva vidare med denna vetskapen & inte göra något?

Likaså barnen , från små nyfödda som bor på barnhemmen där dom blir slagna & inte rättvist omhändertagna. Det skriker inom mig. Jag önskar jag kunde förändra!

Sen vet jag att detta händer överallt i världen, på många ställen, att barn i Afrika svälter ihjäl osv, & det är minst lika hemskt, men på något vis känns detta så nära, så påtagligt när man själv är här & ser & samtidigt vet att detta är en del av Matheus, min Matheus, att utan mig & vårt trygga Sverige hade det här kunnat bli hans framtid om något oförutsägbart skett..

Visste ni att nästan 60% av alla barn i Rumänien riskeras att växa upp i fattigdom, & då menar jag en helt annan fattigdom än den vi har i Sverige..

Det ger mig en så tydlig bild när vi är här varför Constantin & många andra väljer att lämna & komma till Sverige, där dom kan få en ärlig chans att få en framtid, med arbete, barn , familj & en trygg plats att vara  på..

 

 

 

Hjälp mig, vad kan vi göra?

 

Krama om dina kära lite extra idag, var tacksam för det Sverige vi ändå lever i, det är så lätt att bli hemmablind, klaga på saker som för stunden & hemma i Sverige ändå kan kännas enormt stort, men som när man kommer hit får en helt annan innebörd…

Puss & kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
theresewickman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sara

  Det gör så ont i hjärtat! Att små oskyldiga barn kan utnyttjas, misshandlas och dödas av en annan människa!? Det är för mig så ofattbart!!
  Jag önskar jag kunde hjälpa varenda liten unge! Få ge en stor varm trygg famn till dem alla💖
  Minns hur dåligt jag mådde när jag dåg gatubarnen i Indien, förstår hur du känner!
  Vet inte vad man kan göra men att sprida kärlek omkring sig kanske kan skapa lite ringar på vattnet i alla fall, man kan ju alltid börja där❤️

 2. Fanny

  Ja fy. 😢 Och då är det Europa! Stackars barn❣️
  Men jag tror man får börjande med att människor ska skydda sig för oönskade graviditeter i fattigare länder. Gratis kondomer?! Så kanske det hade fötts lite mindre barn i världen till dåliga förhållanden! Sen kan en graviditet bli till ändå pga av andra orsaker såklart!

 3. A

  Det är så hemskt att barn far illa överallt på vår jord. Och så svårt att veta hur man kan hjälpa, för ofta går ju pengarna i andra fickor än dit de var menade.

  Min arbetsgivare for med sin man på hans arbetsresa till utlandet då hon blev pensionär. Hon jobbade inom barnvård och var intresserad av att se hur barnhemsbarn hade det i Asherbanjang (fel stavning säkert).
  Hon blev bedrövad över barnens situation, men såg också att personalen tog av mat o pengar då det gavs till hemmet. Personalen var också fattiga.
  Hon började besöka dem och köpte med mat som hon gav och såg till att barnen åt upp den. Och som hon sa: “Jag höll dem i famnen och sjöng åt dem om Jesus, ingen förstod ju mina svenska sånger.”
  Till den kvinnan kunde jag skänka pengar, för jag vet att de når fram.
  Men svårt att veta hos vem de når fram?
  En bok jag läste (miraklet under woodoträdet) tog upp detta att pengarna far fel. I boken kom också fram om restaveks, barnen i Haiti.

  Man går sönder innuti över alla barnen som far illa överallt, oskyldiga små barn😢

 4. Cecilia Jarl

  Jag och min man har sedan ca 4 år tillbaks skänkt pengar till just barn som lever i barnhem i Rumänien. Vi såg på tven hur de hade det och mitt hjärta gick sönder. Det är så hemskt, oskyldiga barn som behöver kärlek och omsorg.

 5. S

  Det är fruktansvärt hur barnen i Rumänien har det. Man tycker att det inte borde få va så här i ett land i Europa. Alla länder borde ta sitt ansvar i detta. Bidra till något. Samtidigt behöver Rumäniens ledning göra större insatser och förändra systemet. Utbilda folket, gratis preventivmedel och förebyggande arbete mot droger, prostitution och så vidare.

 6. Karin

  Säkert värre i Rumänien och många andra länder men sanningen är den att det finns hemlösa barn även i Sverige. Det skyddsnät som en gång fanns i Sverige finns inte längre.

 7. Lena

  Mina tårar rinner trots att jag redan förstod att det var på det viset där. Sen jag själv blev mamma är jag extremt känslig för sånt här fast vem är inte det tänker jag som har ett hjärta?!Förstår dig. Fy fasen dessa små oskyldiga liv som omvärlden sviker att sånt får ske. Önskar jag kunde ta hem hela bunten el ha pengar till att öppna upp ett barnhem där de fick känna trygghet o värme..Kan du inte starta en insamling kontakta sponsorer sprida detta något måste göras!