NÄR MAN TÄNKER OLIKA KRING VACCINATIONER! – Therese Wickman
theresewickman

Therese Wickman

NÄR MAN TÄNKER OLIKA KRING VACCINATIONER!

Hej vännen!

 

Vilket väder vi vaknat upp till, ljuvligt!..

 

För ett par veckor sedan fick Matheus vaccin mot Mässlingen. Egentligen tas inte den sprutan fören vid 18 månaders ålder, men i och med att han ska resa till Rumänien så tyckte Bvc sköterskan att det var bäst att han fick den innan vi åkte med tanke på smittoriskerna.

Vid sprutan fick vi höra att han kunde bli sjuk 7 – 10 dagar senare & mycket riktigt kom den febern på 10 onde dagen som ett brev på posten, på Midsommarafton för att vara exakt. Kom på att jag aldrig berättade om det när jag berättade om vår midsommarhelg ute på landet, men Matheus var under dessa dagar så himla sjuk & ynklig. Aldrig sett honom så dålig förut. Han hade ingen aptit & var bara uppe små korta stunder, annars satt han mestadels i vagnen, nästan apatisk.  Lilla vän <3

Det är jobbigt att se sina barn sjuka, men betydligt tyngre när karln i huset skyller hans dåliga mående på än annan. Vi är lixom inte riktigt överens när det kommer till det här med vaccin, ännu en kulturkrock kan man säga. Så jobbigt när det kommer till sådana här, enligt mig livviktiga saker. Jag har försökt förklara hur viktigt det är med dom vaccin som barn får gratis & som ingår i vaccinationsprogrammet här i Sverige, men han håller ändå inte med. Har sagt att han kan prata med en sjuksköterska som kanske kan förklara lite bättre än vad jag kan hur viktigt det egentligen är. Men C tycker bara det är onödigt, han har inga vaccinationer & har aldrig blivit sjuk.. Spelar ingen roll hur mycket jag förklarar att det har med andra människor att göra också, men han har sin åsikt & den verkar jag inte kunna förändra…

 

Bara så frustrerande att han behöver ge mig dåligt samvete över att Matheus varit sjuk. Men tänker också såhär, han kan få vara bäst sur han vill över den saken, för jag vet att jag gör rätt i genom att låta mina barn vaccineras!! 😉

 

Vad tycker du om vaccinationer som ingår i programmet?

 

 

Puss & Kram

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
theresewickman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Linda

  Vaccinera är en självklarhet i Sverige men jag vet att många svenskar vägrat pga all info från olika tidningar. Mina barn är födda -00 och -02 dom har t.om fått vaccin för livmodercancer. Blir irriterad när jag läser din blogg över hur din sambo resonerar imånga fall. Tror att du kommer klara dig bäst själv utan han. Lever med en svensk Karl som har svårt att se till mina barn. Pm på min mail så kan jag berätta mer ❤

 2. Vickan

  ”Jag är inte vaccinerad och har aldrig blivit sjuk” känns typ som att säga att flygkrascher inte är farliga för jag känner en som överlevt en. Vi är väldigt bortskämda i Sverige med bra vaccinationer. Vaccinerar man inte sitt eget barn är risken att få smitta liten för att alla andra vaccinerar, men man utsätter samtidigt andra människor för fara, exempelvis cancersjuka människor eller spädbarn som inte hunnit vaccinera sig än. Hade dessa människor levt i ett land där sjukdomar som polio, mässlingen osv är vanliga är jag ganska övertygad pm att de hade vaccinerat sina barn. Människor i riks länder är dessutom de mest skeptiska till vaccin, antagligen för att vi är bortskämda nog för att kunna välja bort det och vår generation har heller inte sett effekten av dessa sjukdomar. https://www.ft.com/content/2271a90c-942d-11e9-b7ea-60e35ef678d2
  Att välja bort vaccin känns oerhört egoistiskt, och det går inte att jämföra med svininfluensa-vaccinet som någon nämnde, vaccinerna i vaccinationsprogrammet är väl testade. Tycker nästan att du Therese skall resnsa bland kommentarerna här, att sprida felaktig skräckpropaganda kring vacciner (av typen ”barnets hjärna sväller av sprutan och det gör jätteont” är direlt livsfarligt ifall någon skulle få för sig att tro på den och inte vaccinera sitt barn. /en var dotter skall vaccineras på måndag.

 3. Trebarnsmamma

  Vi har vaccinerat alla våra barn, även om jag var orolig just på grund av alla biverkningar. Dock valde vi att skjuta på hela programmet och började när barnen var 6-8 månader. För mig kändes det bättre att de blev lite större och kanske kunde ta emot vaccinet bättre, man får ändå exakt samma dos.

 4. Ann-Sofie

  Tycker att det är självklart att vaccinera så länge man inte är har försämrat immunförsvar, är sjuk eller liknande och inte får. Och det är ju just för de som inte kan ta vaccin det är extra viktigt att alla andra som kan tar det så man utrotar sjukdomar och minskar risken att de någonsin får sjukdomarna man vaccinerar mot. Tycker det låter befängt att han skyller det på dig att M är sjuk. Att bli sjuk av vaccin är ju 1000 gånger bättre än att faktiskt bli sjuk i den faktiska sjukdomen. Som mässling är ju extremt smittsamt och det kan gå ganska illa.

 5. Sofia

  Therese!! Du har gjort rätt. Nu har jag inga barn men en vacker dag då jag har så är det en självklarhet för mig med!! På grund av alla vaccinationer vi har i Sverige så har vi såpass få sjukdomar jämfört med andra länder. Hade det varit livsfarligt för M så hade dem aldrig godkänt alla vaccinationer. Det är värt det vill jag lova!! Fan förlåt blir lite störd på C ibland, sorry asså :/ jag tycker han skall prata med en i vården som får förklara. Att han skyller på dig över att M är sjuk osv är sjukt. Seriöst… kram på dig

 6. Mirre

  Jag har fem barn. Dom första barnen vaccinerade jag och dom blev alltid sjuka medan de två yngsta som jag inte vaccinerat klarar sig så mycket bättre. Men det kan ju vara bara tur, vad vet jag. Jag tror inte alls det har med kultur krock att göra men kan säga att i Sverige är vi bra på att bara ge information varför vaccin är så bra men man pratar aldrig om de dåliga sakerna. Hade en moster som tyckte att jag var dum i huvet som inte tog svininfluensa vaccinet på mina barn. Sen har vi ju sett vad den har gjort mot många människor. Hade en jobbar kompis som var skild,han ville inte ge sina barn vaccinet men hans exfru tvingade på det,tyvärr fick dottern narkolepsi. Nu säger jag inte att våra vanliga vaccin ger sådana konsekvenser, men jag säger att vi är så hjärntvättade i Sverige att vi inte ifrågasätter många saker. Finns många forskningar som visar på både bra och dåliga biverkningar. Så att tänka att han säger nej pga att dom inte är lika pålästa som oss i Sverige så måste jag säga att det finns folk som har högre utbildningar än oss andra som är pålästa och helt emot vaccin. Men det som är viktigaste är att vi alla gör som vi tror är bäst för våra barn oavsett vad det är.

  1. theresewickman
   theresewickman

   Jag själv skulle inte ta vaccin som inte ingår i programmet men det anser jag vara upp till var & än & det ser jag heller inte riktigt som samma som ingår i programmet..

   Sen att det finns folk med högre utbildning & är ordentligt pålästa om vaccin men fortfarande säger nej till vaccin säger jag ingenting om, men så är det ju inte i VÅRT fall. Här handlar det om att han inte vet något om vaccinerna vi tar i Sverige då det är helt nytt för honom då allt sådant kostar pengar i hans hemland.. Jag kan inte veta andras situation bara våran 💗

 7. Niobarnsmamman

  Jag tycker att det är ett svårt beslut. Jag har själv blivit vaccinerad och känner knappt någon som har varit så frisk som jag. Min man som är några år äldre hann inte få vaccinerna som liten och har därför hunnit ha barnsjukdomarna. Han överlevde visserligen han också men efter mässlingen fick han hjärnhinneinflammation och ev. hjärninflammation som följdsjukdom. Det i sin tur gav honom epilepsi som påverkar hans liv varje dag. När våra äldsta barn var små var det en självklarhet att vaccinera. Alla gjorde det och ingen ifrågasatte. Sen blev det en massa skriverier om biverkningar med vaccinet och många vägrar vaccin. Alla vill ju sina barns bästa oberoende av hur man väljer. Jag tycker att det är jättesvårt att ta beslut då man inte vet vad som är värst. Själva sjukdomen eller biverkningarna. Vi har i alla fall valt att vaccinera alla våra barn. Vissa har tom fått vaccin utöver programmet. Vi har ett levande bevis i familjen på vad som kan hända om man inye får vaccin men eftersom ingen har fått svåra biverkningar av vaccinet så har det känts mera diffust. Dessutom skulle jag verkligen känna mig som en skurk om vi skulle sprida svåra sjukdomar åt andra som kanske inte klarar dem.

 8. Petra

  Fast just det här handlar ju inte främst om kultur. Utan mer att folk generellt tänker och tror olika. Jag och min man, svenskar inte påverkad av annan kultur, är helt emot vaccin. Vet många som tänker som oss.
  Så det här bör du inte skylla på kulturkrock en. BVC gjorde förresten fel som vaccinerade utan båda föräldrarnas tillåtelse.

 9. Petra

  Fast just det här handlar ju inte främst om kultur. Utan mer att folk generellt tänker och tror olika. Jag och min man, svenskar inte påverkad av annan kultur, är helt emot vaccin. Vet många som tänker som oss.
  Så det här bör du inte skylla på kulturkrock en.

  1. theresewickman
   theresewickman

   Fast för oss anser jag att detta har med kulturkrock att göra då han inte har kunskapen om vaccin som vi har i Sverige då dom inte har den lyxen att få gratis vaccin & heller inte blivit påläst om det.. Sen får man ju själv avgöra hur man Ser på saken.. De tycker jag BVC inte inte gjort i och med att C inte sagt att han vägrar Vaccin utan enbart till mig att han är emot det då han ogillar att se Matheus sjuk. Har sagt att det kan bli så mycket värre utan vaccin & vill därför gärna att han själv får bli mer påläst. Har fått tips om länkar han ska få gå in & läsa 💗

 10. Frida

  Skicka honom mitt nummer så ska jag berätta hur vidrigt det var när vår dotter som endast va 4 veckor gammal fick kikhosta och höll på att dö. Det var det absolut värsta jag upplevt i mitt liv. INGEN vill vara med om det!! Jag är så lycklig att vi bor i ett land där man får alla dessa vaccinationer, för de räddar onekligen massor med liv. Du gör heeeeelt rätt som står på dig, varför ska man chansa? Hellre biverkningar ett par dagar än att eventuellt bli jätte sjuk en längre period! Du är bäst Therese <3

 11. Malin

  Helt rätt att du står på dig och där med också gör Matheus en stor tjänst, en ansvarstagande mamma helt enkelt ♥️

 12. tant H

  Du kloka och ansvarsfulla kvinna/mamma du gör helt rätt! Hoppas du orkar kämpa för det blir nog på agendan det! Kram till dig och Lycka till/ du är enastående!

 13. Erica

  Mina barn blev också dåliga efter mässlingsprutan men hellre de lilla än ännu värre. Min son fick rs när han va 2 månader inlagda på sjukhus de var de värsta jag varit med om så utsätter inte dem för risker de har även fått tuberkulos vaccin för deras far e från USA. Jag e för vaccin de räddar liv inte bara mina barn utan andras med som tex inte kan ta pga sjukdom. Stå på dig

 14. Anna

  Jag har vaccinerat alla mina barn, men konstigt att du ens fick vaccinera honom om C är emot. Enligt lag så får man inte det. Båda föräldrarna måste vara överens? Men han kanske inte har så mycket att säga till om? Verkar som om ni får kämpa väldigt mycket för er kärlek. Absolut att man ska kämpa men till vilket pris. Hoppas det löser sig för er, kanske blir det bättre när lillen börjar förskolan och du får ett andrum och kan jobba i fred. Massa kramar 💕

 15. Eva

  Vad du än gör tag sprutorna. Jag är så gammal så man fick inga sprutor mot mässling och kikhostan när jag var liten. Vid 2års ålder fick kikhostan var så sjuk så de trodde inte jag skulle klara mig. När jag kom till 7års åldern blev jag sjuk i mässlingen ,första jullovet i skolan ,efter de två sjukdomar så fick jag alergi och astma. Det är inga trevliga sjukdomar att ha hela livet och äta massor med medesiner. Det är oansvarigt av föräldrar att välja inte sprutor. Har gått 8år i skolan och varit sjuk en dag .

 16. Lisa

  Alla avgör själva vad dom tycker men när det kommer till mässlingvaccin så underar jag vad föräldrarna till barnet valt att vaccinera & få feber eller att barnet får en sjukdom som det inte finns någon bot mot & som faktiskt kan vara dödlig… tycker svaret är väääldigt enkelt om man har alla hästar hemma😅😅

 17. Alma

  Vår son kommer ta alla sprutor i vaccinationsprogrammet(han är 6 månader). Han kommer även få tuberkulos vaccin enligt BVC. Kommer din pojke få tuberkulos sprutan. Min son skulle få den då hans pappa är utländsk.

 18. Elin

  Att han klarar sig utan vaccinationer är ju för att vi andra vaccinerat oss. Turatt du står fast vid vad som är bäst ❤️

 19. Camilla 10 barnsmamman

  Vi slutade vaccinera pg av alla biverkningar.
  Började läsa på Fass och fick en chock och sen kunde jag inte sluta läsa på.
  Första barnen var alltid sjuka,var nästan aldrig friska.
  Våra sista barn som är helt ovaccinerade är nästan aldrig sjuka.
  Så jag tror helt på att vacciner inte är så bra som dom säger ,

  Alla gör sina val för sina barn ingen ska döma en för det🌸

  1. Sofia

   Sjuka i det man vaccinerat emot?!
   Det är väl det att dessa smittor inte är så vanliga i Sverige längre… pga just vaccinationer… men risken är väl större att de kommer tillbaka igen om fler och fler går ovaccinerade.
   Jag tog alla vaccin som liten och var inte heller sjuk som barn! Tror det är mer individuellt!
   Får barnet en elak smitta så ångrar man nog att man inte tog vaccinet

  2. juni

   Jo vet du vad, om ditt barn åker på en utlandssemester o drar med sig ex mässlingen hem, så kaaaanske just ditt barn har turen att klara sig med rätt behandling i rätt tid. Men eftersom mässlingen är så otroligt smittsamt så har barnet redan hunnit smitta ned andra ovaccinerade i flyget/tåget/väntrummet på sjukhuset. Andra med nedsatt immunförsvar. Av de andra som drar på sig smittan pga att du som förälder var egoistisk och bara tänkte på dig egna barn så dör flera stycken. Indirekt kan ditt val att inte vaccinera döda andra i vårat land. Jag har själv nära med nedsatt immunförsvar så JO jag dömer dig hårt för det. Du sätter oss i en jävligt taskig sits.

 20. Anonym

  Å vad ni är osams om mycket hela tiden. Känns som du får ta mycket skit. Finns det verkligen någon kärlek kvar..? 💕

  1. Marie

   Bara för man är oense och skyller olika saker på varandra betyder inte det att kärleken inte finns kvar. Småbarns åldern är full av diskussioner och olika uppfattningar. Och jag tror att ytterst få människor håller sams under sömnbrist och de ansvaret de innebär att bli föräldrar 🙂

   1. theresewickman
    theresewickman

    Tack för att du satte ord på mina känslor & glad åt att någon förstår situationen utan att det skulle vara att jag förnedrar min man & inte vill vara tillsammans. Ha en fin helg 💗

 21. Viktoria

  Tycker det är helt rätt med vaccin. Antar att det är därför Sverige har så milda smittor typ som influensa, istället för att vi får mässling ex.
  Synd att han inte lyssnar på din åsikt 🤕❤️ Stå på dig! Kram

 22. Martine

  Åh, fy! Utrolig egoistisk å la være å vaccinere! Tenk på smitten som spres videre isåfall. Mange med alvorlige sykdommer som faktisk ikke KAN ta vaccinen! Huff. Bra du vaccinerer dine barn. <3

 23. Ylle

  Hej Therese!
  Har ett barn i din ålder och vet att det är viktigt att låta vaccinera sig mot farliga sjukdomar. Dock har jag nu sån himla ångest för att det snart är dags för trippelvaccinet, för du vet väl att Matheus inte enbart har vaccinerats mot mässling? Och att det antagligen är därför som så många ettåringar får biverkningar av vaccinet? För att det innehåller vaccin mot tre olika sjukdomar och att det kanske blir lite för mycket på en gång för en liten kropp. Mitt första barn, som så många andras, fick en svår feberkramp och var utan att andas i flera minuter p.g.a vaccinet. Vi trodde att vi förlorade vårt barn, och samma rädsla kommer fortfarande flera år efteråt varje gång hen får feber. Jag önskade att det var möjligt att ta tre skilda vaccin istället för alla i ett, men det är det tyvärr inte… Efteråt tyckte vi också att vårt barn var stirrigt, apatiskt, stundvis lite frånvarande. Jag önskar att det inte skulle vara pengar som styrde alltihopa utan istället viljan att hjälpa människor..!

 24. Tessan

  Jag ha alltid låtit våra 3 barn fått alla vaccinationer, skulle aldrig utsätta varken dom eller någon annan för någon risk. För 10 år sedan ungefär när de va den där smittan om svininfluensan ville dom vaccinera äldsta och mig som då va gravid, men den sa vi nej till. En kompis pappa som är läkare sa att friska ska inte ta den men dom sjukare, så lyssna på honom och tur de så många som blev sämre. Barnmorskan va så arg på mig men bad om ursäkt sedan. Svårt de där med olika kulturer, skulle dock bli enormt förbannad och besviken över att han skyller de på dig? Om han är så emot sprutorna skulle han istället ta hand om Mateus om han blev väldigt dålig? Nej stå på dig, ta inte skit från honom om att de är ditt fel skulle aldrig acceptera ett sånt beteende.

 25. Elin

  Min minsting blev också jättedålig av mässlingsvaccinet, feber i nästan 6 dagar. Men för mig är det SJÄLVKLART att vaccinera mina barn för att alternativet att få tillbaka massa farliga barnsjukdomar är så himla mycket värre. Det är inte farligt för barn att vara lite sjuka så rätt lågt av pappan att lägga skuld på dig! Skönt iaf att han inte tagit det steget längre och velat hindra vaccineringen!

 26. Jojo

  Jag tycker det är jättebra. Dels för att slippa bli smittad och sen risken att smitta andra.
  Att C inte blivit sjuk är ju bara att rita kors i taket är ju fantastiskt. Men alla har vi inte samma immunförsvar. Själv var jag alltid sjuk som barn, minsta lilla tog jag åt mig. Så kan gissa om man inte haft vaccin hur mycket annat skit jag fått o hur drastiskt det kanske hade blivit i längden. Bra du står på dig när du har mest kunskap här.

 27. Emelie

  Tackar gudarna för vaccin. Det är ansvarslöst att inte ge kan du hälsa din karl.. Bara för att han inte varit sjuk. Peppar peppar i så fall

 28. Ennet

  Håller absolut med dej Therese, att vaccinera handlar även om andra människor.Människor som inte klarar av mässling, t.ex. äldre,cancersjuka, spädbarn etc. Att vaccin skulle orsaka uppsvullna hjärnor eller t.ex autism har motbevisats av forskning gång på gång. I flera länder runt omkring i världen dör barn av sjukdomar som svenska barn blir vaccinerade mot.

 29. vicky

  I detta fallet förstår du bäst. Du har barn innan och vet alla faror som kan drabba barn. Låt Constantine tala med en sjuksköterska om han fortsätter sura och tycker du har fel.

 30. Mia

  Mina barn är vaccinerade men med den vetskapen jag vet idag så skulle jag aldrig vaccinera och kommer inte göra de nå mer heller.. De är så många biverkningar, biverkningar som följer med hela livet om man inte avgiftar kroppen från vaccinresterna. Om man har turen att få ha sitt barn kvar i livet vill säga då tex plötslig spädbarnsdöd ofta sker pga ämnen som är i vacciner som inte en liten kropp klarar av. De är även tungmetaller i vacciner som lagras i kroppen. Många barn skriker mycke efter att dom fått vaccin och de är för att hjärnan sväller och de gör otroligt ont. Finns hur mycke som helst att läsa, läs på bipacksedeln tex, på Internet finns de massor med sidor om vaccin både utländska och svenska, boken vacciner: risker och skador, Facebook grupper där människor berättar sina biverkningar och forskare som gjort studier om baksidan av vaccinationer. Tyvärr vill läkemedelsverket tysta ner allt om de, samma sak med medicin mot cancer, som faktiskt har funnits i åratal och som används utomlands. Sverige är inte ett bra land om man vill vara frisk, här ska de bara tjänas pengar och därför gör dom oss sjuka. Tyvärr är många svenskar alldeles för rädda för att tro på annat än läkare. Så jag måste tyvärr hålla med din man om att inte vaccinera.

  1. Juni

   Kom med hällhänvisning Mia, annars tror jag inte på dig ett dugg. Det finns en liten risk för biverkningar i alla vaccinationer MEN valet att inte vaccinera riskerar att ta livet av antingen barnet eller andra i dess närhet. Just din unge kaanske, bara kanske, har tur att få behandling mot mässling om hen drabbas men mina barn som har nedsättningar av immunförsvaret – ja de dör av ditt val när ditt barn smittar dem med mässlingen för de klarar inte av mässlingen. Så din tanke att barn inte ska vaccinera sig är egoistisk och baserat på rykten och skräckpropaganda. Tycker Therese är klok som vaccinerar och är henne evigt tacksam att hon tar ansvar för 1. Sitt barns hälsa 2. Andras hälsa 3. Att inte dessa otäcka sjukdomar får samma fäste i världen igen.

  2. Camilla K Svedin

   Jag anser att det ör oerhört egoistiskt att INTE vaccinera sona barn, Javisst..det är ett fåtal som blir sjuka, och någon promille kanske t.om dör av vaccinet..precis som man kan göra av allt som man är riktigt överkänslig mot. Men sätts en smittspridning igång av en så farlig sjukdom som t.ex mässlingen så kan det istället vara tusen och åter tusrntals som dör! Jag tycker alltså att du har helt rätt Therese!

  3. Camilla K Svedin

   Jag anser att det ör oerhört egoistiskt att INTE vaccinera sona barn, Javisst..det är ett fåtal som blir sjuka, och någon promille kanske t.om dör av vaccinet..precis som man kan göra av allt som man är riktigt överkänslig mot. Men sätts en smittspridning igång av en så farlig sjukdom som t.ex mässlingen så kan det istället vara tusen och åter tusentals som dör! Jag tycker alltså att du har helt rätt Therese!

  4. Marie

   Vad är detta för medicin mot cancer? Menar du medicin som då botar?
   Sverige är ett dåligt land? Är Sverige även dåligt då vi minskar antibiotika användningen? Och har en väldigt liten del av resistenta bakterier om man jämför med andra länder. Gäller att vara lite källkritisk ibland.

  5. Cecilia

   Fler borde göra som du och läsa på mer om alla biverkningar. Allt handlar om att tjäna pengar och tysta ner alla biverkningar som de inte kan “bevisa” har med vaccinationer att göra.