Therese Wickman

ATT VARA UTOM HONOM GÖR ATT DET VÄRKER I HELA KROPPEN!

Jag vet inte hur jag ska kunna släppa på dom kraftiga orostankarna & skingra ångesten.

Det är nämligen så att Constantin förmodligen kommer resa själv med Matheus till Rumänien i sommar & bli borta under en vecka.

Först var planen att vi skulle åka allihopa, men nu under våren när det varit ganska jobbigt mellan oss samt att vi väntat besked om dom stora barnen skulle vara hemma här den veckan eller ej så sköts hela tiden bokningen av flyget upp. Det gjorde att C bokade en resa för bara han & Matheus för att dom i allefall ska vara säkra på att komma ner för att träffa familjen & gå på ett familjedop..

 

Nu när vi vet att Ellah & Kidh kommer vara här & vi valt att följa med så har biljetterna blivit svindyra, alldeles för dyra för att vi känner att vi kan följa med..

 

Nu när det blivit mer på riktigt att bara dom två ska åka ner har jag fått sådan jäkla ångest. Jag tittar flyg varje dag för att se om priserna sänks men just nu känns det som om jag bara kan acceptera situationen. Men hur ska jag?

 

Jag vet inte hur jag ska förklara känslorna & tankarna utan att det missuppfattas helt, men jag ska göra ett försök.

En del av mig kan ändå känna att det kanske kan bli ”skönt” med en vecka, bara jag & dom stora där man faktiskt får sova ordentligt på nätterna, där jag kan leka, mysa & prioritera dom stora utan att röjarraffe ska jagas & passas upp på, så den delen är jag trygg med & känner ändå skulle bli lite mysigt & framförallt fördelen att få känna sig som en piggare & bättre mamma i slutet på veckan. Likaså för Constatin att ta ansvar & faktiskt göra något bara han & hans son tillsammans med hans familj..

Men så var det det där med min djupa oro, nästan så det är en påtaglig ångest i min bröst som bara skriker att jag inte kan vara ifrån Matheus en vecka.  Det handlar inte om att jag inte tror jag klarar av saknaden, för det skulle jag göra, även om jag såklart skulle känna av den, utan det handlar om hans säkerhet. För dom som inte känner Matheus är det svårt att förklara honom med bara några få ord, men han är en snabb, nyfiken, orädd & framåt kille med bus i blicken & det gäller att vara på sin vakt 24/7 för att inte några allvarliga olyckor skulle kunna inträffa.

Bara här om dagen när jag var & handlade på Ica själv med Matheus, för mig en liten enkel sak som jag kunnat göra helt utan beskymer med mina tidigare barn, då var dom dessutom två små & inte ett barn.

Men på den halvtimmen där inne tror jag att jag lyckades fånga honom tre gånger i luften, nästan på väg ner i stengolvet & när jag väl sedan handlat klart & satt mig i bilen började jag gråta. Jag kände mig helt slut, en halvtimmes handling av mat dränerade mig totalt & det är inte att jag tycker att det är jobbigt, den känslan försvinner då den stora oron över att något faktiskt ska hända tar över..

Jag lämnade honom inte en enda gång, han satt i kundvagnen, där fram, där det är till för barn att sitta men jag kunde inte ens vända bort blicken & sträcka mig efter en liter mjölk utan att han hade hunnit ställa sig upp, men ett stort flin, detta hände ungefär varje gång jag sträckte mig efter en produkt & vid minst tre gånger höll han på att ramla att jag lyckades fånga honom i luften..
Många kanske skattar åt min RöjarRaffe, men ibland är det skitjobbigt rent utsagt, för det känns som om jag inte kan beskydda honom på samma vis som jag kunde/kan med hans syskon. Öppnar vi altandörren så rymmer han, helt orädd springer han bort till Parken som ligger två gårdar bort, lämnar jag vardagsrummet & går ut i köket för att hämta ett glas vatten så hittar jag honom uppe på tv bänken bankades på tvn. Han är överallt, hittar dörrar som står öppna, badar i toaletten, äter på toaborsten & ändå är vi så noga med att alltid stänga efter oss, men ibland glömmer man ju såklart, helt mänskligt.

Efter jag fått Matheus så förstår jag varför vissa väljer att ha sina barn i ”koppel” när man är ute, det är bara av ren säkerhet..

 

Det är just detta som gör det så jobbigt för mig. Även om jag vet att Matheus är med sin Pappa så kommer han inte vara närvarande hela tiden & även om det är hans familj dom ska till så känner dom inte honom. Dom har träffat honom en gång & har ingen aning om hur mycket han kräver..

Självklart älskar dom honom & skulle se efter honom, men jag hoppas ni förstår vad jag menar?

Dom bor inte som oss & har massa saker han kommer stoppa i munnen. Sedan är säkerheten i Sverige mycket större än vad den är där borta. Där åker exempelvis många med sina barn i bilen utan bilstolar. Jag har fått C att lova att han måste ha en bakåtvändbilstol, vilket han lovat, men samtidigt vet jag att han lätt tar seden dit han kommer & blir ett med sitt Rumänien. Trafiken i Bukarest är inte att leka med..

Jag kan egentligen skriva långa listor med saker som på riktigt gör mig djupt orolig genom att vara ifrån honom en vecka när han befinner sig så långt bort & jag vet inte hur jag ska göra för att må bättre i detta?

 

Som det är just nu vill jag bara ignorera att han ska resa, hoppas att den veckan aldrig kommer. Men det funkar ju inte, för snart är ju den veckan här?? Hur ska jag må då?

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kristina

    Ni kanske kan hitta barnvakt till dom stora barnen i en vecka? Typ om några vänner eller din mamma kan passa dom? Så kan du åka ner till Rumänien? 🙂

  2. Nina

    Ja jag förstår hur det känns, skulle känna likadant men då kan det ju inte vara svårt att förnimma hur dom stora barnens pappa känner som bara har dom varannan helg?oj,oj där tror jag att pappa-hjärtat blöder rejält?

    1. theresewickman

      Att jag känner att det skulle vara svårt att vara från Matheus under en vecka har inget med saknad att göra utan bara oro då han är högt & lågt & överallt. Skulle det bara ha handlat om saknad så skulle jag säkerligen sakna honom, men varit trygg med att han mådde & hade det bra. Men nu är det något helt annat & därför jag känner som jag gör..
      Jag tror absolut att barnens Pappa saknar barnen, men hur hårt det än må låta så går alltid barnens känslor först & våra får komma efter. Deras Pappa har under hela deras uppväxt fått vara med så mycket som han velat, varje dag om det hade varit så. Men det har ju inte varit intressant.. Men jag är glad åt att dom nu är utomlands tillsammans & också ska resa till Öland i sommar. Kul när dom kan skapa minnen tillsammans <3

  3. Therese

    Som någon annan skrev, kolla biljetter någon dag senare om det är lägre pris så får ni båda delarna- du får vila upp dej lite och C får egentid med sin son och familj. Men du behöver inte vara ifrån sonen en hel vecka utan kanske max ett par dagar.

  4. Marre

    Köp biljett och åk med….kosta vad det kosta vill! Låna av någon….gör vad som!
    Har själv en 1-årig Röjar-Ralf ( och då är han ändå lugnare än din sötis ) och jag hade aldrig stannat hemma i ditt läge och i den situationen du beskriver! Du kommer ändå inte kunna koppla av för fem öre här hemma!!

  5. Marre

    Köp biljett och åk med….kosta vad det kosta vill! Låna av någon….gör vad som!
    Har själv en 1-årig Röjar-Ralf ( och då är han ändå lugnare än din sötis ) och jag hade aldrig stannat hemma i ditt läge och i den situationen du beskriver! Du kommer ändå inte kunna koppla av för fem öre här hemma!!

  6. tant H

    Inte kan Du oroa Dig så här! Är det verkligen något som ni i samstämmighet kommit överens om ?
    Bara Du vet vad som är rätt i detta och gör det bästa av det för allas skull. Har Du ingen som Du kan prata med och som känner till Er situation väl?
    Önskar att det kommer en lösning för Er/ Stor Kram

  7. Ullis

    I motsats till alla andra säger jag -Constantin ska åka själv med sin son. Speciellt nu när ni har det jobbigt ihop måste du bevisa för honom att du litar på honom. Skillnad om man hade märkt att C inte älskar sin son. Du åkte ju iväg med Matteus till Dubai. Hur kände C inför det? Nej, låt dom åka och bygga upp sitt band. Och du hinner vila upp dig. Tror det kommer stärka er alla.

  8. Lisa från Skåne

    Tittade precis på din minsta och såg hur din lille kille röjde runt. Vår minsta var precis likadan. Vi satte spärrar u alla köksdörrar och andra dörrar som gick att öppna Satte en pinne genom handtagen till kökslådorna. Det underlättade mycket. Visst är dem söta dem små liven men ibland blir det för mycket. Till slut lugnar dem ner sig men jobbigt när det håller på.
    Ha nu en riktigt bra sommar. Kram.
    .

  9. Moa

    Hej Therese. Jag har också haft en ”röjarraffe”, även min var vår lilla trea. Precis som du var jag hela tiden orolig för hans säkerhet, och fick nog både ett och två gråa hårstrån under vårt första 1,5 år 😉
    Sedan hände något med honom, han lugnade ner sig och började ”lyssna” och förstå mer och vi kunde göra mer saker i samförstånd. Idag är han 2 och mycket lugnare (även om han ännu är väldigt framåt och orädd). Så håll ut, allt har sin tid.

    Gällande din oro. Jag förstår dig. Och om det är något jag lärt mig under mina 10 år som mamma så är det att lita på magkänslan kring beslut om barnen. Du som mamma ska inte behöva känna en sån oro nu inför och under deras resa. Då är det inte rätt beslut för er. Det är ju det finaste och viktigaste du har och det ska kännas 100% tryggt. Det är inte värt alla pengar i världen att känna så.
    Nu vet vi ju inte hela er situation, men jag skulle försöka åka med, Kanske styra om i planeringen med stora barnen om du kan ha dom en annan vecka eller dom kan göra något annat den veckan.
    Lita på din magkänsla, inte för att jag tror något kommer hända honom men för din skull.
    Stor kram ❤️

  10. Rebecca

    Jag hade verkligen åkt med! Förstår hur fruktansvärd tanken måste vara att vara borta från sin ettåring en vecka i en sådan situation. Har själv en bebis i samma ålder. Kram

  11. Rebecca 3barns mamma

    Förstår känslan!
    Som några andra skriver, dina stora barn kanske kan vara hos någon av dina föräldrar?
    Kanske kan du hitta en biljett till dig någon dag senare till ett ok pris? Så får C chansen att ta eget ansvar för sin son och du får vila upp dig i någon dag, inte en hel vecka..
    Hoppas ni kommer fram till en lösning som känns bra i hjärtat!

  12. Maria

    Hej !! Hur mkt du än tycker om dina andra barn o vill vara med dem så skulle jag be om hjälp så du kan åka själv med killarna om du inte har råd att åka alla ,följ mag känslan !! Det kanske skulle gör gott för erat förhållande att bara åka ni ?? Lyssna på vad magkänslan säger //Maria

  13. Maria

    Förstår dig helt. MEN du ska se att constantine har full koll,det är han son..hans allt <3 och familjen där har säkert också sten koll på allt när dom märker hur han är. Jag förstår dig totalt hur du menar,förstår din oro. Men du ska se att den veckan kommer han ha det super bra och inget kommer hända. När du minst anar det är dom hemma igen. Försöka och inte oroa dig så mycket (lätt sagt) men försök,försök tänka på att C är lika mycket ansvarsfull som du,och fast man inte tror ens partner kanske har samma koll eller uppsikt som sig själv så har dom faktiskt det. Kram

  14. Linda

    Låt de åka. Nyttigt för dem och du får chansen att hämta ny energi som du behöver och få tid för dina stora barn.

  15. Lizzy

    Jag hade följt med. Lämnat dom stora barnen hos din mamma eller till barnens pappa. Du vet bäst själv. Ditt beslut. Detta är vad jag hade gjort. Hoppas att ni hittar bästa lösningen. Önskar er en bra natt. Kram/lizzy.

  16. vicky

    Även om biljetterna är dyra så åk med. Du kan inte gå och oroa dig en hel vecka. Du tyckte aldrig om då dina nu större barn var hos sin pappa förr heller. Nu verkar du ha släppt lite på det. Nu är det ett annat land där barnsäkerheten kanske är sämre så nu har du anledning att oroa dig mer. Så jag tycker du ska åka med.

  17. Anonym

    Oj nej jag hade åkt med oavsett vad det kostar. Vet inte varför men det känns inte bra i magen det här.. Eller be C åka ensam

  18. Alina

    Jag förstår 100% hur du känner. Jag skulle köpa biljett även fast de är dyra och åka med, speciellt ifall de stora barnen kan vara hos sin pappa.

  19. Linda

    Jag förstår din oro fullständigt. Jag tycker att det är jättejobbigt när barnen ska bila med sin pappa längre sträckor utan att jag är med. Jag är rädd att han ska köra för fort, göra dumma omkörningar, titta på telefonen och tappa fokus på vägen osv. Han får lova innan dom åker att han kör försiktigt. När barnen var yngre var jag orolig att han inte skulle ha koll på dom bland bilar och att de skulle bli påkörda, t ex på parkeringsplatser. Eller att han skulle låta dom gån ensamma i den otäcka trappan på landet. Så du är inte ensam, tror denna oro sitter djupt inrotad i oss mammor. Kram

  20. B

    Förstår din oro. Jag hade om jag vore du. Lämnat de stora barnen med deras pappa eller någon annan nära anhörig under den veckan o följt med till Rumänien.

  21. Ida

    Hei Therese. Jeg kan forstå den følelsen veldig godt. Er du kanskje redd for at C ikke kommer tilbake? Ida❤️

  22. Ida

    Hei Theese. Jeg kan forstå den følelsen veldig godt. Er du kanskje redd for at C ikke kommer tilbake? Ida❤️

  23. Susanna

    Kommer gå bra han var ju hemma när ni va i Dubai , men jag flrstår känslan värre när dom åker än du själv åker ❤️ Lämnadkänslan ❤️