HUR BÖR JAG GÖRA & TÄNKA NÄR DET KOMMER TILL FAMILJERÅDGIVNINGEN? – Therese Wickman
theresewickman

Therese Wickman

Annons

HUR BÖR JAG GÖRA & TÄNKA NÄR DET KOMMER TILL FAMILJERÅDGIVNINGEN?

Hej fina du & tack för all omtanke ni sänt mig sista veckan både här, på mail & på instagram. Ni är bäst & till stor hjälp när känslorna sviktar…

 

 

Jag har ett dilemma, eller dilemma & dilemma, jag vet helt enkelt inte vad vi ska göra.

Som ni vet så har vi haft en tid bokad till familjerådgivningen. Den första tiden vi hade blev avbokad & sedan skulle vi få vänta ytterligare månader igen innan nästa lediga tid. Då valde vi att söka  oss någon annanstans & hittade en familjerådgivning genom Svenska kyrkan som verkade bra. Blev också tipsad om dom genom en vän till mig..

Vi har väntat i sex veckor på vår tid & på måndag nästa vecka är det äntligen dags & jag har konstigt nog sett fram emot detta.

Vi bestämde oss ganska snabbt jag & Constantin att vi skulle boka in en tolk för att göra mötet & vår tid där så värdefull som möjligt. Vi vill kunna öppna upp oss, prata känslor & förklara på våra hemspråk utan att engelskan & språket sätter stopp för oss. Jag menar ingen av oss är proffs på engelska även om vi kan använda det i vardagen, men att gå in på djupet, förklara situationer, känslor & tankar på ett språk som inte är ens hemspråk gör det svårt för oss, därav kände vi att det var väldigt viktigt att ha en tolk med oss.

Nu till dilemmat. Jag har varit i kontakt igen med kyrkan som säger att dom inte kan stå för kostnaden för tolken & tolkcentralen säger att 1,5 timme skulle kosta oss 2,500 kr. Det kan ju inte vara rimligt?

Frågan är hur vi ska göra & tänka nu?

Familjerådgivningen känns som det enda som skulle rädda oss ur denna spiral vi sitter i & jag skulle så gärna behöva prata med någon utifrån som kan se, lyssna & iakta utan att ta någons parti. men inte kan vi betala 2,500 kr per besök. ? Det har vi bara inte råd med… !!

Då finns möjligheten kvar att vi går som planerat & får kommunicera genom engelskan. Bättre än inget kanske? men jag känner redan nu att språket sätter stopp för så mycket som jag vill & behöver få ur mig. Förstår ni hur jag menar?

 

Puss & Kram

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
theresewickman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofia

  Det känns ju som ni oavsett skall ta er dit, även utan tolk. Så får ni se om det är språket som sätter stopp, eller om det är annat. Antar att iaf terapeuten kan hjälpa dig att kanske uttrycka dig, eftersom ni har svenskan. Svårare för C då förstås, man vill ju såklart inte att han skall hamna i underläge direkt.
  Kanske går att få tag i tolk utanför ngt förmedling?!
  Hoppas i alla fall att det här kommer att hjälpa er.
  Men som sagt gå dit nu när bingar chansen

 2. Rebecca Delfin

  Det finns fler tolkförmedlingar i landet. Är det kontakttolk (dvs på plats som kostar 2500kr?) för det kan nog stämma. I priset ingår ju dels lönen, reseersättning osv. telefontolk är säkert något billigare om det kan tänkas vara ett alternativ. Googla alternativa förmedlingar. Semantix och transvoice är två jag varit kontakt med men finns säkert fler. rumänska kanske något dom ger till extern((typ timanställd) eftersom det kanske inte är så vanligt språk. Så boka snarast för att få en bra. Tolk är jätte bra idé. Ni kanske kan prata engelska med men tolk kan ju förklara med rätt ord eller vad man ska säga(rätt översättning)

   1. Emma

    Telefontolk är betydligt billigare än kontakttolk, ja. Rumänsk tolk är lite svårare att få tag på än i vissa andra språk, men det finns.
    Kontakta er kommun och se om de står för kostnaden? Annars boka om familjerådgivningen så den går via kommunen för det bör de faktiskt stå för!

  1. Emma

   Telefontolk är betydligt billigare än kontakttolk, ja. Rumänsk tolk är lite svårare att få tag på än i vissa andra språk, men det finns.
   Kontakta er kommun och se om de står för kostnaden? Annars boka om familjerådgivningen så den går via kommunen för det bör de faktiskt stå för!

 3. DM

  Kan ni inte ta hjälp via bvc? Där ”slipper” ni stå för kostnad av tolk . Så är det i alla fall i Göteborg 😊❤️

  1. theresewickman
   theresewickman

   Hade ingen aning om att man kunde få familjerådgivning genom BVC? Tack, ska genast kolla upp det!

   KRAM

   1. DM

    Vi fick det här i Göteborg 😊
    Vet andra som också fått det. Alltid värt att kolla i alla fall.
    Stor kram

 4. Jenny

  Jags skulle med rekommendera tolk första gången, och sen se om ni behöver till gången efter. Inte tvärtom.

 5. Frida

  Jag hade gjort tvärt emot vad många kommenterat. Jag hade tagit med mig en tolk FÖRSTA gången. Jag och min sambo går på familjerådgivning (bästa som hänt oss) och det var just första gången som man hade absolut mest att säga och mest att reda ut. Jag tycker ni ska ta med tolken första gången, få allt ordentligt sagt, sen smälta det och ta en funderare till nästa gång om ni behöver tolken med er då oxå eller om ni kan klara er utan då. Jag kan garantera att allt kommer att kännas bättre redan efter första gången, man får liksom ut så mycket som legat och grott och när man kommer därifrån känner man sig 10 kg lättare.
  Men som sagt, första gången är det så mycket man vill få ut så ta med tolken, sen tror jag faktiskt nu klarar er utan 🙂

  Lycka till, kommer gå SUPER bra!!!
  Stor kram <3

 6. Lina

  Gå på en första rådgivning utan tolk om ni känner att ni inte har dom pengarna just nu. Skulle det va så att ni känner i efterhand att ni inte får fram det ni vill ha sagt så kan ni ju spara ihop dom pengarna till nästa möte. Känns dumt att avboka tiden, det kanske kommer gå jättebra 🙂 lycka till!

  Sen tycker jag inte man ska döma constantin för att han inte ”kan” svenska. Han kanske kan göra sig förstådd och förstå en hel del men det är självklart mycket lättare att kommunicera om just såna här saker på sitt modersmål.

  1. theresewickman
   theresewickman

   Har du så rätt i. Han har ändå “bara” bott i Sverige i snart 2 år. Vet inte många som kan svenska flytande på så kort tid & dessutom kan kommunicera på ett djupt plan dessutom.. Han pratar en del svenska samt förstår en hel del. Men lite svårt att ha en familjerådgivning enbart på svenska. Dessutom är svenska ett väldigt svårt språk att lära sig, med all grammatik osv..
   Jag själv skulle aldrig ha lärt mig rumänska på mindre än två år, aldrig. Det låter så himla svårt 🙂

   KRAM

 7. Lena

  Klart Du/Ni kan betala 2500kr. Det gäller ju Er framtid. Man måste prioritera måste Ni köpa nya kläder till dig bla. Ja menar du/ni verka handla mycket hela tiden.
  Håller med den person som undrar varför inte Constantin lärt sig språket ännu.

  1. theresewickman
   theresewickman

   Klart det gäller vår framtid & 2500 kr för en gång kan man säkert prioretera. Men det handlar ju inte bara om ett besök utan mellan 1-2 gånger i månaden & då springer det snabbt i väg & fakta är att vi inte kan kosta på oss 5000 kr i månaden, även om det är en invenstering i OSS. Jag tycker då inte vi handlar hela tiden.? Något speciellt du syftar på? Om du menar produkter som visas i samarbeten så är ju inte det produkter vi betalar för? Sen handlar vi såklart också nån gång ibland som blommor till trädgården b,l.a men inte alls speciellt ofta..

   Tycker inte det är konstigt att han inte kan flytande svenska på mindre än 2 år. Skulle du kunna rumänska, franska eller arabiska helt flytande på mindre än två år, dessutom kunna prata på djupet under en familjerådgivning? Han pratar en del svenska, förstår desto mer, men tar nog ett tag innan han talar det flytande…

 8. Maria

  Förstår ert dilemma men själv hade jag aldrig chansat, tänk om det är en dålig tolk, tror inte det finns några kvalitetsgarantier på såna? Ni skulle ju istället kunna skriva ner på papper på resp modersmål det ni vill få fram och sedan i förväg översätta ord ni inte kan. Är familjerådgivningen genom kyrkan gratis? Isåfall har ni ju inget att förlora på att testa det. 😊

 9. Molly

  C har väl all tid i världen att se till att lära sig svenska ordentligt nu när han är arbetslös? Då kommer ni kunna kommunicera och han få ett jobb lättare. Förstår inte varför han inte gör all in. Man måste kämpa! Kommer ingenting gratis

  1. theresewickman
   theresewickman

   Han pluggar redan svenska, inte på heltid men vissa kvällar i veckan . Där kan jag tycka & tänka att han borde kämpa lite hårdare. Typ i vardagen, läsa böcker för Matheus osv, samtidigt är jag imponerad. Jag hade ALDRIG kunna lära mig rumänska så bra som han kan svenska på mindre än 2 år, aldrig!. Skulle faktiskt inte ens orka lära mig ett till språk just nu 😉

   KRAM

  2. Sofia

   Det är ju inte så att man inte gör någonting och har all tid i världen bara för att man är arbetslös!!!
   Vi vet väl egentligen inte hur mycket C jobbar med att hitt ett jobb etc.?!
   Men som Therese säger så kanske det finns sätt för honom att i vardagen få in mer svenskaövningar…

 10. Sofia

  Du ska göra det som känns bäst för dig. Hade det varit jag så hade jag provat en gång utan tolk, kanske går hur bra som helst ändå. Man kan känna efter lite hur det känns. Det är kanske inte att hitta de exakta orden som är själva nyckeln utan att mer prata om vissa situationer och hur man agerar osv.. och det kan säkert bli ett bra samtal med tips som ni båda kan ta till er ändå. Gång nr 2 brukar man säkert kunna boka in utan att behöva vänta flera veckor. Så då kan man ju boka tolk till det besöket isåfall.

 11. tant H

  Kommunikation är oerhört viktigt i ett förhållande och kanske det rent av är just det som är en stor del av problematiken för Er och då toppad med avsaknad av arbete. Det här vet Du redan fina unga kvinna men i bland vill man liksom inte se verkligheten! Svårt att råda men varför inte göra ett första besök utan tolk så framgår det mycket bra situationen. Det hinner inte bli många ord sagda när det skall tolkas. Någon hjälp måste till för bördan är för tung!
  Troligen får du råd av alla slag här nu men lyssna till ditt inre finaste unga Du! Lycka till!

 12. Alma

  jag tycker det borde vara gratis. Annars hade nog jag också valt att lägga pengarna på tolken endå, för som du säger kommer ni nog förstå varandra bättre när ni pratar era hemspråk! Lycka till fina du!❤️

 13. Vickan

  Om detta kan rädda ert förhållande så tycker jag absolut att ni skall satsa de pengar ni kan avvara. Det handlar ju om er framtid. Om ni inte har råd kanske ni kan ha med tolk vid första besöker och sedan fortsätta på engelska efter det några gånger för att sedan använda tolk igen?
  Lycka till <3

Annons