Therese Wickman

BARN & SKÄRMTID!

Har fått en del frågor om vad vi tycker om det här med skärmtid för barnen så jag tänkte göra mitt bästa att besvara den frågan så gått jag kan.

 

Rent spontant är jag emot skärmtid, men man kan heller inte blunda för utvecklingen & jag tycker kanske att det inte behöver vara fel så länge ansvaret ligger hos föräldrarna. Här hemma får barnen inte ha paddan eller tvn obegränsat utan det blir oftast en stund på morgonen & sedan på kvällen.

Jag har sett många ta med Paddan till Resturang osv & jag anser att det är upp till varje förälder att göra vad dom känner är bäst & funkar bäst för sina barn, men jag själv skulle aldrig tillåta det då jag vill att barnen ska lära sig att prata med varandra, vara sociala & det är inte så farligt att ha ”tråkigt” ibland eller tycka tiden går sakta när man väntar på maten. Tålamodet behöver provas & jag tror inte det är bra för framtiden att ta bort det sociala samspelet?

Kanske tar man med Paddan för då sitter barnet tyst , lugnt & stör inga andra och man får en harmonisk stund? Men om barnet aldrig får öva hur ska den då lära ”uppföra” sig vid dessa & många andra tillfällen?

 Tror också att man kanske skapar något som inte skulle finnas genom att alltid ha tillgång till en skärm att roa sig med när man har tråkigt eller tålamodet tryter.

Att ha tråkigt är inte farligt & inte heller att lära sig ha tålamod?

Superviktiga saker att ha med sig i livet!

Såg på Ica här där vi bor att dom börjat med kundvagnar med Padda. Rent spontant kanske man tänker, Åh så bra, då kan jag handla i lugn & ro medan barnen sitter i vagnen & roar sig med Paddan. Jag själv är helt emot det. Jag vill lära mina barn vara delaktiga i handlingen redan från att dom är små, lära dom värdet i att hjälpa till & prata med dom, umgås med dom utan att en skärm tar över….

Sen har jag förståelse för att man i nödfall tar till detta, om barnet är trött efter en lång dag på förskolan, man själv är trött & vill bara få en snabb handling avklarad så man kan komma hem, Men inte varje handling.

 

 

Vi månar väldigt mycket om aktiviteter, fantasi & sociala stunder i familjen.

Visst kan vi spendera en hel eftermiddag & kväll med filmmaraton mitt i vintern under lovet, men långt ifrån ofta & inget som är vardagligt. Barnen umgås ofta med kompisar, går på aktiviteter 4 gånger i veckan & vi är nog ganska generellt en familj med fart & fläkt.

 

Morgonstunder med tvn & paddan & på kvällen anser vi vara helt ok, så länge inte telefonen eller paddan blir något som tar över, men där anser jag att ansvaret ligger hos föräldrarna? Hade inte vi satt stopp hade Kidh haft sin Padda dygnet runt, det är jag säker på. Han försöker ibland smyga med den ut till bilen & vill gärna ta med den överallt, men där ha vi satt STOPP!

Någon frågade hur vi tänkte med Matheus då han är så liten men har sett Babblarna, behöver han verkligen tv?

Behöver & behöver kan jag inte påstå, men strax innan sovstund & han börjar bli som tröttast & ingen lek eller famn fungerar vidare värst så har han fått se Babblarna. Han är supernöjd, glad & väldigt intresserad & det handlar inte om längre stunder, en kvart hit & 10 minuter hit.

Själva skärmtiden anser jag inte vara fel, utan det handlar om tiden man spenderar framför en skärm som jag tycker är fel….

 

Känns som detta med skärmtid är ett ganska het ämne? Alla tycker så extremt olika när det kommer till detta med elektronik & det känns som om man alltid trampar någon på tårna oavsett åsikter… Men det är också viktigt att komma ihåg att alla känner & tycker olika & det är helt ok. Det som är rätt för mig kan vara fel för dig & tvärtom & alla gör det som dom anser vara bäst för sina barn, eller hur? <3

 

 

 

Puss & Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.