HAN VILL INTE TA MITT BRÖST LÄNGRE.! HJÄLP MIG! – Therese Wickman
theresewickman

Therese Wickman

HAN VILL INTE TA MITT BRÖST LÄNGRE.! HJÄLP MIG!

Jag behöver er hjälp med tips , råd & kanske egna erfarenheter.

Jag är så ledsen, jag har gråtit ett flertal gånger idag, Matheus vill inte ta mitt bröst längre, inte alls..

 

Sedan ungefär 3 veckor tillbaka så började vi med ersättning i flaska på kvällen utöver amningen som kvällsmål då det gjorde att vi alla fick sova mycket bättre & längre då Matheus höll sig mättare på både och. Allt funkade prima. Som ni vet fick han veckan innan vi reste till Bukarest någon period där han grät & grät & var allmänt sur på allt. Inte ens min famn som annars brukar ge tröst fungerade. Han grät så mycket att han hade svårt att ta bröstet.. Någonstans mitt i detta efter flera dagars av gnäll & skrik & en känsla av att kvävas så  gav vi han en flaska ersättning också på morgonen & det gjorde honom så himla mycket gladare. Om detta var ett sammanträffande i hans utvecklingsperiod eller om han faktiskt varit hungrig är svårt att veta.. Men men, det blev iallafall bättre..

Utöver flaskan på morgonen & som sista mål sent på kvällen så har jag helammat, både dagar & nätter & det har funkat jättebra. Det kändes som om vi fått in en rutin som fungerade både för mig & för Matheus, vi båda mådde bra…. Men sen så kom Bukarest resan & någonstans i detta började han använda flaskan mer. När & specifikt varför kan jag nog inte ens minnas?

Kanske var det smidigast att ge han flaskan på det trånga planet & han slapp krångla, & gnälla vid bröstet som han annars kan göra, eller kanske var det bara smidigare att ge han flaskan i bilen under dom långa utflykterna. Ärligt talat vet jag inte,men jag har försökt ammat så mycket jag kan, men han vill inte ha mitt bröt, inte alls & mitt i semestern så ville jag inte krångla mer med amningen utan ville bara låta han få vara nöjd & glad så vi alla kunde njuta av en fin familjesemester tillsammans & det gjorde väl i sin tur att flaskan gavs fler gånger än bröstet & dom gånger jag försökte så ville han inte. Han gav upp innan mjölken han rinna till & när den väl rann till så var han redan så vansinnigt arg att han inte tog tag i bröstet..

 

Nu har vi kommit hem från rean, landat i allt & nu vill han inte ens ha mitt bröst under natten som han ändå tyckt varit det mysigaste som finns. Mina tuttar känns som urtömda ballonger men när jag pumpar med bröstpumpen så kommer det ändå ut mjölk…

Det är med en stor sorg detta, jag vill fortsätta amma, jag vill amma länge, för oss båda!

Kommer det gå att få till någon form av mysig amning igen? Känns som om enda alternativet är att ta bort flaskan helt & bara försöka på amning. ?

Men helt ärligt vet jag inte om jag kommer orka se honom så ledsen & missnöjd hela dagarna även om amningen i slutändan är för oss båda.. Men där & då mitt i gallskriket & i hans hunger när han vägrar ta bröstet så har flaskan & maten känts som det enda rätta att ge honom…

 

Sitter ni på något mirakeltips? Snälla dela med er & håll god ton i kommentarsfältet <3

 

 

Puss & Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
theresewickman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nina

  Hej. Kom in på din blogg av något slag och såg detta som så många andra mammor varit med om. Du har troligen hamnat i träsket att din bebis är tuttförvirrad. Vilket sker när introducering av flaska kommer. Det kan hända efter en dag, en vecka eller ett år, man vet aldrig. Ingen flaska är som bröstet och kan inte efterlikna det heller. Med det sagt ingen fara Men man ska veta när man delammar att bebis kan vägra bröstet. Hör gärna av dig till amningsmottagnkng eller skicka meddelande via deras hemsida. Har du Facebook gå med i deras grupp ”Amningshjälpen slutna grupp”. All lycka och det går att vända! Bebis har fått flaska och fått minskade amningstillfällen och då har mjölken minskat.

  1. Elina

   Precis min åsikt också samt att han får ha nappen.
   Vid amning så får barnen kämpa lite innan det kommer mjölk, medan i flaska så kommer det direkt.
   Ersättning är mer mättande än bröstmjölk också.

   Jag skulle råda till att skuta helt med flaska och napp och återgå till endast amningen och vara hemma mycket i lugnet och vara hud mot hud. Det leder till att han kommer vilja ta bröstet samt mer bröstmjölksprodultion 🙂

   Ta hjälp via Amningshjälpen av en hjälpmamma 🙂

   / Elina

   1. Elina

    Det finns också ett oxycotinspray att få utskrivet via BVC. Som gör att mjölken rinner till fortare om man har svårt med utdrivningsreflexen 🙂

    Jag använde det i början och jag visste inte ens att det fanns. Det var min mamma som kom hem med ett sådant och hon arbetar på förlossningen 🙂

 2. Lisa

  Åhh vad jag känner med dig och känner igen mig sååå. Jag blev väldigt väldigt sjuk när vår dotter föddes och kunde inte amma till en början. Hon lärde sig att ta flaska. När jag väl blev piggare och fick igång mjölken, ville hon inte ta bröstet:-(. Har alltid tänkt att jag ska amma länge, lika som jag gjort med mina två större barn. Vi kämpade dagligen, jag pumpade när det inte fungerade, tog hjälp av Amningshjälpen. Men tyvärr gick det inte att få till. Det tog tre månader för mig med många tårar och känslor tills jag blev tvungen att acceptera att det inte blev så som jag tänkt. Till slut blev det bara mitt behov av att amma som styrde, när jag väl släppte det och följde med min bäbis, fick jag en nöjd bäbis och ett inre lugn över att hon mådde bra. Kommer ALLTID sörja att det inte fungerade, men hos mig fick tillslut en nöjd bäbis vinna över mitt behov av att amma mitt barn. Följ ditt hjärta, prata gärna med Amningshjälpen och gör det som känns bäst för dig och din bäbis❤️!!!

 3. Emelie

  Usö har en toppenbra amningsmottagning. Ring växeln och be att bli kopplad, ofta kan du få tid samma dag 🙂

 4. Angelica

  Förstår verkligen din sorg, upplevde just denna sorg under våren. Fick mitt tredje barn i februari och efter ca 1 månad med amning började det krångla, han bara skrek när han tog bröstet. Jag grät, han grät. Vi började med flaska upptill. De gånger det gick bra med amningen körde vi på det och de gånger han bara skrek så tog vi flaskan. Försökte verkligen kämpa med amningen då detta är vårt sista barn och jag så gärna ville amma länge. Men efter 2-2,5 månad gav jag upp, orkade inte vara ledsen längre och med bara flaskan och ersättning fick vi en mycket nöjdare och gladare bebis. Det gjorde ont i mig länge, den sorgen och känslan av misslyckande. Men att se honom så glad och nöjd gjorde att vi båda ändå mådde bättre efterhand. Jag har inget tips men det enda jag kan säga är att om han mår bra så mår du bra. Jag dömde mig själv och det ångrar jag. Han har mått jättebra med bara ersättning. Men jag kommer nog alltid att känna lite sorg över att inte ha kunnat amma länge, tyvärr.

  Följ ditt hjärta och tänk på hans bästa!

 5. Sandra

  Hej!
  Jag kan förstå din sorg men jag tycker du ska se det positivt nu när det är slm det är. Alla barn är olika. Min minsta gick över till flaska i då md. Han behövde mer mat och vägrade tutten.

  Det positiva är att pappan kan ge lika mycket mat som du kan. Bara för att man få flaska betyder inte det att man inte kan knyta an och ha mysigt ändå! Det hade jag med båda mina söner!
  Och så kan du storhandla själv hur länge du vill, gå på bio eller äta en middag med en vän utan att känna stressen hem för matning!

  Det viktigaste är att bebis mår bra för då kommer du oxå må bra. Det är en vanesak. Att vänja sig av amningen (som mamma). Det blir inte alltid som man tänkt sig och alla barn är olika.

  Hoppas du förstår vad jag menar och att du kommer till ro med förändringen eller hittar ett sätt tillbaka! Men själv skulle jag, om jag varit du och eftersom jag har egen erfarenhet, släppa och gå vidare. Att stånga sig blodig är inte värt!
  Stor kram

  1. Elina

   Vadå positivt?
   Amning är och kommer vara det nästa för barnen oavsett om man anser att det blir jämställt med ersättning osv.
   Att mamman blir mer fri och kan vara borta osv.
   Så amningen är värd att kämpa för, och precis om en tjej skrev ovan så är garanterat barnet tuttförvirrad, då han både får flaska, napp och bröstet.
   Det finns en anledning till att man inte rekommenderar flaska och napp, till barn som ammas förens barnet är runt 3-4 månader 🙂

 6. Sandra

  Hej!
  Jag kan förstå din sorg men jag tycker du ska se det positivt nu när det är slm det är. Alla barn är olika. Min minsta gick över till flaska i då med. Han behövde mer mat och vägrade tutten.

  Det positiva är att pappan kan ge lika mycket mat som du kan. Bara för att man få flaska betyder inte det att man inte kan knyta an och ha mysigt ändå! Det hade jag med båda mina söner!
  Och så kan du storhandla själv hur länge du vill, gå på bio eller äta en middag med en vän utan att känna stressen hem för matning!

  Det viktigaste är att bebis mår bra för då kommer du oxå må bra. Det är en vanesak. Att vänja sig av amningen (som mamma). Det blir inte alltid som man tänkt sig och alla barn är olika.

  Hoppas du förstår vad jag menar och att du kommer till ro med förändringen eller hittar ett sätt tillbaka! Men själv skulle jag, om jag varit du och eftersom jag har egen erfarenhet, släppa och gå vidare. Att stånga sig blodig är inte värt!
  Stor kram

 7. Vicky

  Tycker pojken ska få bestämma själv hur han vill ha det.. Smakar flaskan godare och han känner sig gladare av den så ska ha få som han vill. Han är liten, han ska inte behöva skrika och känna sig missnöjd i onödan.

 8. Amanda Juhlin

  Vi fick rådet att tilläggsmata med vår lilla son. Så jag började varje gång med amning och sedan flaskan och det fungerade kalas. Dock är det många av mina vänner som haft liknande situationer som du då flaskan går snabbare än amningen. Hoppas det löser sig för er ❤️

 9. Johanna

  Kan ju va så att produktionen minskat när han sugit mindre. Testa pumpa igång mjölken innan du ska Amma då det kommer igång direkt. Du kan även pumpa ofta så de ökar upp produktionen igen. Jag fick själv asont vid amning sårade å blödde i 2 mån. Visade sig va svamp. Då gav jag mkt flaska för det gjorde så ont. Men försökte pumpa ofta för att det inte skulle minska mjölk. Han kanske blivit lite bekväm bara att maten kommit direkt.

 10. Linda

  Hej!
  Jag delammar min lilla dotter på 3,5 månad. Hon vägrar bröstet om hon är rejält hungrig så då får hon flaskan och verkar hon sen snuttig så får hon bröstet efter. Hon somnar ofta med bröstet då det är hennes ända ”napp” och på så sätt stimulerad fortfarande mjölkproduktionen.

  Men ett tips är att gåamma, vagga, sjung, hud mot hud. Ta ett bad tillsammans, det brukar stimulera min bebis till att suga. Sen är ett tips att amma så fort bebis vaknar eller är sömnig. Jag har inte full produktion längre så jag kan inte helamma men jag har trots allt en hel del mjölk och det räcker för mig att amma när bebis vill och känner hon inte för det så får hon flaska. Inge gråt eller missnöje hos någon.

  Jag hoppas du hittar ett sätt som känns bra för dig/er. Inget sätt är fel och det viktigaste är ju ändå i slutändan att alla mår bra. Kram

 11. Linda

  Hej!
  Jag delammar min lilla dotter på 3,5 månad. Hon vägrar bröstet om hon är rejält hungrig så då får hon flaskan och verkar hon sen snuttig så får hon bröstet efter. Hon somnar ofta med bröstet då det är hennes ända ”napp” och på så sätt stimulerad fortfarande mjölkproduktionen.

  Men ett tips är att gåamma, vagga, sjung, hud mot hud. Ta ett bad tillsammans, det brukar stimulera min bebis till att suga. Sen är ett tips att amma så fort bebis vaknar eller är sömnig. Jag har inte full produktion längre så jag kan inte helamma men jag har trots allt en hel del mjölk och det räcker för mig att amma när bebis vill och känner hon inte för det så får hon flaska. Inge gråt eller missnöje hos någon.

  Jag hoppas du hittar ett sätt som känns bra för dig/er. Inget sätt är fel och det viktigaste är ju ändå i slutändan att alla mår bra. ❤️ Kram

 12. Emelie

  Hud mot hud! Kanske får honom att börja ”söka” bröstet på nytt och bli intresserad. Erbjud bröstet när han är pigg och glad. Kontakta en hjälpmamma via Amningshjälpen för råd och tips. Lycka till!! 🌸

 13. Caroline

  Hej! Jag hel ammar min dotter som bara är nån vecka yngre än din son. Har också märkt att min fröken börjar bli likadan när hon är riktigt hungrig, att hon skriker och blir så arg att man inte vet vart man ska ta vägen och vägrar att ta bröstet eller bara suger några tag för att sen ge upp. Då mina bröstvårtor är indragna så använder jag amningsnapp och i början så flödade mjölken bara jag satte på den då det blir ett litet sug av den, men mjölken flödar inte lika mycket längre och nu får hon kämpa lite mer. Vilket verkar resultera i dessa ”utbrott” om hon är för hungrig. Men när lilltejejen har skrikit en stund så börjar mjölken flöda automatiskt och då samlas det lite mjölk i amningsnappen och då har jag i alla fall lyckats att få henne att ta bröstet. I dessa utbrott så försöker både jag och sambon att lugna ner henne och ge henne bröstet när hon är lite lugnare, brukar ta några gånger innan hon vill men sen kör hon på och äter sig mätt. Förstår hur du känner, det är verkligen hemskt när ens barn är så ledsen och man vet att ”det enda” som krävs är att den ska suga lite till så mjölken kommer men det är ju lite svårt att förklara. Tror som du säger att man kanske ska sluta med flaskan och kanske prova med en amningsnapp istället för att hjälpa lite på traven. Då som någon mer skrivit så vänjer de sig att maten kommer snabbare ur flaskan än bröstet. Men lyssna på dig själv, och din son så blir det bäst! Det är inte hela världen om amningen inte fungerar, hellre ett glatt barn och en glad mamma än massa krångel (tycker i varje fall jag). Hoppas att det löser sig!
  Kramar

 14. Lizzy Weiner

  Kunde bara amma min son i 2 månader. Hade inte tillräckligt med mjölk i brösten så vi gav honom ersättning. Gav honom även miniform då han fick ont i magen efter ersättningen. Sen vid 5 månader så fick han burkmat och smakis. Alla barn är olika och hoppas att det löser sig. Kram ❤

 15. Ellinor - Ella

  Jag upptäckte att jag har mjölk i tuttarna, meb inte tillräckligt.. Så vi börja lite smått ed flaskan, och nu är hon 4mån. Och ammas kvällstid (när hon somnar för natten) och kanske tidig morgon. Och resten ersättning. Funkar kanon. Har gråtit i omgångar för att jag inte kan amma henne helt ut :,-/ Men när hon var ca 2mån. Så sög hon typ sönder mina tuttar.. Så vi testa alla hjälpmedel som fanns tror jag., Sista vi försökte med för att läka brösten var fårfett från apoteket. Och sån där amningsnapp elr va de heter. Då sätter du den bara som en “mexikansk hatt” mot bröstvårtan och låter han suga via den. Super bra! För då får ändå ni den här närheten. Och han får bröstet.

 16. Carro

  Pumpa och ge på flaska och samtidigt försöka ge brösten..
  Du helammar ju inte längre eftersom du ger ersättning. 🙂

 17. Lisa Antonsson

  Hej,

  Min dotter har fått flaska från start då hon var tidigt född. Vi kom till en punkt där hon inte tog bröstet alls då min mjölk börjat sina. Jag bröt ihop fullständigt men vi fick massa hjälp från amningsmottagningen på vårt lokala sjukhus. Idag delammar vi och varvar med flaska eller sond på bröstet ca 50/50, helt fantastiskt. Vi ammar. Ett tag trodde jag det var kört. Finns även Amningshjälpen rådgivningsgrupp på Facebook där får fantastiska råd av kunniga personer. Lycka till 🧡

 18. Sofie

  När vi hade krångel med att ta bröstet speciellt vid utvecklingsperioderna så fick jag honom att ta bröstet endast om jag lade honom genast han började vakna till efter sina många tupplurar till bröstet medan han ännu var lite halvsömnig. Då gick det och sedan att byta amningsställning kan hjälpa, t.ex. stå/gå och amma. Och förstås som du säkert redan gör att alltid erbjuda bröstet först och sedan eventuellt komplettera med ersättning 😊 försök att amma oftare istället och fasa ut ersättningen sakta men säkert om han verkar nöjd med mjölken från bröstet. Men ingen idé heller att ni båda ska vara olyckliga, om ni inte orkar kämpa med amningen så växer barn bra också på ersättning 💞 så länge alla mår bra😘

 19. Victoria

  Tipsar om tillmatningsset. På så sätt får bebis mat fort = precis som i flaskan men samtidigt stimuleras mjölkproduktionen hos dig. Ganska vanligt med “tuttförvirring” när/om man introduceras flaska..men det äe fullt möjligt att gå tillbaka till mer amning 🙂 går att få massor av tips i amningshjälpensgrupp på fb också!

 20. sofie

  Hejsan Therése, det blev samma för båda mina barn när vi blev rekommenderade från BVC att komplettera med ersättning. Tog några veckor så valde barnen bort bröstet då det gick fortare att få mat via flaskan. 🙁

 21. Hanna

  Jag tipsar också om en grupp på Facebook som heter Amningshjälpens slutna grupp! Mitt tips är att du lägger honom vid brösten ofta, även när han inte verkar så hungrig för då blir han ju ledsen ! Så lägg däremellan så han får snutta för att öka mjölkproduktionen 😊

 22. Orsakullan sol blev mamma vid 20, numera även lärare & doula

  Jag är en av Amningshjälpens hjälpmammor, det här är vanligt och kallas ”tuttförvirring” i nappflaskan kommer maten snabbt, detta medför att barnet hellre vill ha flaskan eftersom det där går fortare. Mitt tips är att ha barnet hud mot hud, erbjud bröstet men tvinga inte. Ha gärna bröstet tillgängligt först och försök att fasa ut nappflaskan.

 23. Anna

  Åh, det blev samma för oss efter att vi börjat introducera flaskan. 🙁
  Jag fortsatte amma så mycket jag kunde, men av ngn anledning så blev det mindre och mindre amning och mer och mer flaska. Bröstet säg liksom inge längre…
  Tror det beror på att det går mkt fortare att få i sig maten via flaska, så bebisen blir liksom bekväm till slut. Och ju mindre man ammar ju längre tid tar det för mjölken att rinna till tror jag… Blir liksom en ond spiral till slut.
  Frågade på bvc vad vi skulle göra och hon sa att det enda som hjälper är att amma amma amma. Och försöka plocka bort flaskan.
  Försökte ngn dag, men sen gav jag upp. Missnöjd bebis i denna hettan som varit var ingen höjdare.
  Så nu får skruttan bara ersättning och det funkar bra. Hon är nöjd och glad och går upp i vikt som hon ska.
  Men det är med lite sorg i mammahjärtat, för jag tyckte det var mysigt att amma och hade hoppats på att kunna på i närmre 6 månader istället för typ två som det blev.
  Du gör det som känns rätt för dig och vad som funkar!
  Stor kram

 24. Carina

  Har sett föräldrar som har ersättning i en flaska med en tunn slang i som man lägger i mungipan när dem suger på bröstet. På så sätt ” lurar” du grabben lite och kanske kan få igång amningen igen? Lycka till. 💛

  1. Veronika

   Precis detta jag tänkte tipsa om! Det heter tillmatningsset och funkar för många som fått problem med amningen pga nappflaska, eller om man helt enkelt har en för långsam utdrivning som gör att bebis blir frustrerad innan mjölken kommer. Då får bebis ersättning eller utpumpad bröstmjölk via slangen, samtidigt som han suger på bröstet. Det, och att amma så ofta du kan/orkar tror och hoppas jag kan hjälpa.
   Lycka till, jag håller tummarna. Och kom ihåg, även om det inte funkar med amningen till slut så får bebisen mat och kärlek både från dig och pappan även via nappflaskan 💙

 25. Viktoria

  Hej! Han kanske blev stressad av resan. Alla barn fixar ju inte det. Prova med bara amning ett tag. Det hade jag gjort. Det är så smidigt nu när det är varmt. Lycka till!