Therese Wickman

JAG HAR EN STOR FÖRLOSSNINGSRÄDSLA!

Hej vännen! Gissar att du har lika mycket snö hos dig som vi har här?

Herregud som det har snöat & den krispiga kylan tränger ner innanför kläderna, men på något sett älskar jag det. Känns lite som taget ur filmen Narnia!

Datorn har havererat, den ska in idag på lagning & efter det hoppas jag kunna få mitt jobb gjort enkelt & smidigt & även få upp alla nya filmer som ligger & väntar på Youtube 🙂

I helgen gick vi in i gravidvecka 29, vilket också betyder den tredje & sista trimestern i graviditeten.

Jag kan inte minnas att Ellah & Kidh rörde på sig så mycket som denna lilla? Eller har jag kanske bara glömt bort? Hans rörelser & sparkar kan smärta en hel del i mellan åt även om det till mestadel bara är enormt mysigt. Tänk att under mitt hjärta slår hans lilla hjärta. Två levande i en & samma kropp! Otroligt egentligen!

Jag inväntar en remiss till Sjukhuset för ett nytt Ultraljud för att se om moderkakan fortfarande ligger kvar över modermunnen & och om jag kommer kunna föda vaginalt eller inte..  Ska jag vara ärlig så är jag enormt förlossningsrädd denna gång. Bara tanken på att föda ger mig svettningar, ångest och hjärtklappning & inom mig skriker jag : Det kommer aldrig gå!

När jag väntade Ellah & Kidh så minns jag hur jag såg fram emot att få föda, att få arbeta trots smärta med kroppen för att få ut det finaste i världen. En förlossning är lite som en hat kärlek, det gör så förbaskat ont, ibland så ont att man inte riktigt vet vart man ska ta vägen, men samtidigt har jag upplevt det som en otroligt magisk och häftig upplevelse som man bara vill vara med om.

Men efter förlossningen med Kidh, känner jag inte detta alls utan bara en stor och enorm rädsla. En panik känsla, vad skulle jag göra om värkarna skulle sätta igång? För jag vill & kan inte föda! Precis så känns det.

Vet ni om det finns någon att prata med, förutom sin Barnmorska om ett tidigare ”trauma” och om stor förlossningsrädsla? Känner att desto närmre vi kommer desto större behov av hjälp är jag!

28450072_10213310441908295_33450377_n 28459118_10213310441388282_1188697583_n 28459217_10213310441588287_2021614177_n 28459467_10213310441948296_1733367264_n 28510806_10213310441508285_1007094200_n 28536650_10213310441988297_1109784132_n

Nu måste jag skynda mig i väg till Jobbet. Fortfarande pågående sjukstuga där borta och jag har tre av sex kollegor på plats & även en hel del barn som är hemma. Värsta Februari någonsin tror jag?

Tack för att du tar dig tid att skriva till mig, det betyder mycket!

Dela gärna dina erfarenheter om du besitter samma rädsla som jag!

Puss & kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Jag vet att på förlossningen där jag jobbar som undersköterska har vi något som kallas ”Aurora-samtal” som är samtal med barnmorska som stöttar extra och så inför förlossning om man är rädd eller ängslig.
    Annars skulle jag säga vanlig KBT då det handlar om ens förmåga att styra om sina tankar, att inte dras med i panik-tornardon och spinna loss på alla ”tänk om…-tankar”. Jag utbildar mig till psykologisk coach inom kognitiv neurovetenskap och positiv psykologi, men tyvärr är jag inte färdig och verksam än, annars hade jag gärna inlett en samtalskontakt med dig.
    Jag hoppas du kan få den stöttning du behöver, för det finns så många bra övningar man kan jobba med för att vända den negativa tankekraften till något användbart och värdefullt istället. Stort lycka till!

  2. Rebecca

    Hej! Jag ska iväg och prata med Ofelia på förlossningen. Ska föda mitt fjärde barn och känner mig rätt orolig inför det. Mina förlossningar har gått rätt fort. Den sista kom jag in och var öppen fyra cm… 45 minuter senare var hon ute och då höll jag på att föda i korridoren. Hade en bm som bara skulle sätta mig på plats. Skällde och hon hade minsann fött fem och det var inget med det! Hon lyssnade inte för fem öre och det har skrämt upp mig inför denna förlossningen.

  3. Jonna

    Förstår dina tankar. Exakt så känner jag bara av tanken över att skaffa ett barn till. Jag valde att vända mig till förlossningen där jag födde och dem har verkligen hjälpt mig! Jag har fått träffa dem som var med och förlöstw mig, fått prata med en annan som gått igenom min journal och har dess utom blivit beviljad kejsarsnitt om det hjälper mig i tanken över att vilja ha fler barn. Detta har fått mig till att slappna av på ett annat sätt. Så mitt tips är nog att prata med din bm eller vänd dig till förlossningen och hör dig för. Lycka till ❤

  4. Sophie

    Usch förstår dig på pricken, Jag har samma rädsla, är i vecka 24 snart. Min bm sa på mitt första möte när vi pratade om min förra förlossning att jag skulle få samtal med en aurora på förlossningen, har ingen erfarenhet om det hjälper men känns ju bra att prata med någon och kanske lägga upp i huvudet hur man ska gå tillväga. Fråga efter en sådan! De kommer gå galant <3

  5. Lovisa

    Be din BM om nummer, det är samma nummer som bokning/avbokning av ultraljud, så ringer en auroraBM upp. Du kan även få prata med kurator på USÖ eller psykolog på MVC.

  6. Elin

    Hej! Du kan själv ta kontakt med aurorabarnmorska på kvinnokliniken, du behöver ingen remiss. Hoppas du blir hjälpt på bästa sätt! Kram

  7. Lotte

    Din barnmorska borde skicka vidare dig till någon att prata med. Jag har 4 förlossningar bakom mig, senast för 4.5 månad sen och min sista är min bästa! De 2 sista gångerna har jag blivit igångsatt för jag har fött hemma ofrivilligt. Min första igångsättning va min värsta förlossning men att blivit övertalad till en igångsättning igen så blev denna bäst då jag styrde själv hur vi skulle göra med smärtlindring och när. Jag har bara haft lustgas innan men tog eda eller vad det heter nu men den startades inte förrens jag ville det. Lycka till❤
    https://lotte4.blogspot.se

  8. Marie

    Man kan få prata med aurora barnmorska om sin rädsla de är specialutbildade just på föelossningsrädsla. Tror att du behöver från en remiss från mvc för att få tid. Fråga din bm .

  9. Annika

    Är gravid i v 27 och har också moderkakan för utgången eller vad man säger ? min låg inte över på rul men i v 24 då jag gjorde ul pga mkt sammandragningar. Kan den växa åt fel håll? Hur mkt för ligger din?
    Kram & tack för din mysiga blogg 🙂

  10. Veronika

    Hej Therese. Kolla på USÖ om de har en auroramottagning, en specialenhet för oroade barnaföderskor 🙂 Finns i Stockholm iaf, men är osäker på hur det ser ut i Örebro.