Therese Wickman

JULFIRANDET SLUTADE MED BLÖDNINGAR PÅ AKUTEN!

Hej vännen!

Har du haft en fin Julhelg?

Vår jul började jättebra, vi åkte ut på Julaftonsförmiddag hem till min Pappa på landet & blev kvar där till igår eftermiddag  då vi i stället åkte vidare hem till min moster där hela släkten på min mammas sida väntade. ( Visar bilder & berättar mer om julafton i ett senare inlägg)

Där satte vi i gång med lite olika tävlingar som vi gör varje år, fikade gott & alla barnen sprang runt & lekte. Precis sådär glädjefyllt som det ska vara!

Lagom när det var dags för kvällsmacka, gröt & annat smått & gott så gick jag på toaletten. Såg till min rädsla att det hade kommit lite blod i mina trosor. Jag har haft, som ni vet eländiga sammandragningar i flera veckor & dom har bara blivit värre & värre & det var det första jag kom att tänka på. Tror till och med jag sade orden högt för mig själv: Snälla, låt det inte ha startat. Har jag öppnat mig så kommer inte bebisen att överleva, det är några veckor för tidigt för att han skulle ha en chans till överlevnad.

Torkade mig & såg även lite blod på pappret. Försökte lugna ner mig själv & intala mig själv att allt säkert var bra. Jag gick ut, låssades först som ingenting men smet sedan efter bara 10 minuter in på toaletten igen. Nu när jag torkade mig kom det förutom blod också en blodklump (förlåt för känsliga läsare) & mitt hjärta började slå enormt fort. Jag kände hur tårarna tryckte på bakom mitt ögonlock & jag kände hur jag tappade krontrollen.

Lämnade kvar barnen där hos sin Mormor & tog bilen storgråtandes in till Akuten.

Den rädslan & den ångesten jag kände där & då i väntrummet var så extremt påtaglig. Gråter bara jag tänker tillbaka på gårdagen.

Fick komma in & ta prover & sedan träffa en jättegullig läkare som undersökte både mig & bebisen noga. Han lugnade mig med att säga att livmodertappen har blivit lite mjuk av alla mina sammandragningar & att jag måste ta det lugnt men att jag fortfarande var helt stängd & inte hade öppnat mig något.  Det kändes tryggt & lugnade mig en stund i väntan på att han skulle hitta orsaken till blödningen.

Efter vaginalt & vanligt ultraljud så kunde han se att min moderkaka ligger fel & att det är därifrån jag har fått en blödning. Den ligger för öppningen av modermunnen vilket betyder att jag inte kommer kunna föda vaginalt om den inte flyttar på sig. Han lugnade mig & sade att denna blödning & moderkakan som ligger fel inte ska vara någon fara för varken mig eller bebisen, det enda är att jag nu kommer behöva åka in oftare på undersökningar för att hålla koll på moderkakan för flyttar den sig inte måste vi planera in ett kejsarsnitt!

Jag är så påtaglig av alla känslor jag har känt & fortfarande känner sista dygnet att jag är lite nollställd just nu.

Svårt att få in vad som hänt & jag har bara spenderat dagen i pyjmas framför tvn med barnen & njutit av att bebisen lever & att mina två barn som finns idag är friska & lyckliga!

Tusen tack för alla fina hälsningar under detta dygn. Betyder massor <3

26175095_10212808469559300_943989959_n_Fotor

26135036_10212808470559325_93451015_n_Fotor

Någon som har erfarenheter av att moderkakan ligger fel?

Vi ska fortsätta ta kvällen i soffan med filmmaraton. Vi har beställt hem en Pizza på hemkörning som snart kommer.

Jullovet & lugnet har börjat på riktigt. Nu ska jag koncentrera mig på att ta hand om mig själv & lilla bebisen..

Puss & kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Josefin Olofsson

  Min moderkaka har legat för i två av tre graviditeter! Vilket betyt kejsarsnitt…..har dock aldrig haft blödningar av det, vilket är ovanligt.
  Kan kanske lugna dig att om det blir snitt är det faktiskt en helt fantastisk upplevelse ändå!(har gjort tre snitt utan komplikationer)
  Lycka till!

 2. Mikaela

  Min låg framför i dessa veckor oxå, min största rädsla att jag inte skulle få föda vaginalt, (har gjort både delarna) fick extra ultraljud runt v 30 då hade den flyttat på sig, vanligaste är att den växer med uppåt sa dem till mig.
  Lycka till❤️

 3. Hanna

  Samma sak hände mig för 7 veckor sedan. Var då i v.17 när jag började blöda och blödde ganska mkt. Tre veckor senare vid RUL hade moderkakan flyttat sig och ska nu inte finnas någon risk för blödningar av den anledningen.
  Fick rådet att inte lyfta tungt eller ha sex då moderkakan låg för livmodermunnen. Gå små promenader är bra för cirkulationen. Hoppas moderkakan flyttar sig! Kram

 4. MJ

  Fick en blödning med mitt första barn i v.17, Tyvärr fick jag träffa en helt värdelös läkare. Min moderkaka låg också fel och en liten bit av den hade lossnat. Jag frågade vad det innebar och det kunde hon inte ens svara ordentligt på och när jag frågade om det var nån fara för barnet såg hon som bara nollställd ut.. Sen sa hon att jag måste räknat fel och att jag bara var i v.14 så hon bokade om mitt RUL 3 veckor framåt.. Här görs inget ultraljud kring v.12 så hade det varit något allvarligt fel på barnet hade det på gränsen varit för sent att göra abort, för väl på rul visade det sig att min beräkning stämde precis!
  Nu fick du en hel novell av mig men det viktiga – min moderkaka flyttade sig och jag födde en frisk men liten pojke vaginalt =)
  All lycka och stora kramar till dig och din fina familj!

 5. Jennifer

  Förstår verkligen känslan! Min moderkaka låg ivägen, var jätte rädd hela graviditeten men det gick bra. Fick ta ut min kille med kejsarsnitt. En såå mycket trevligare upplevelse än att föda vaginalt (hade en rätt traumatisk födsel av första
  barnet). Nu har ju din moderkaka chans att flytta sig uppåt och då kan du ju föda vaginalt om du vill det👍🏻. Ta hand om dig, och vila!

 6. Tina

  Så tråkigt att höra att du fick gå igenom detta på självaste julen och allt. Härligt att se dock hur många som delat med sig av just sina historier och det verkar ju som att det är vanligare än vad man har trott. Hoppas nu att moderkakan vandrar upp som det verkar ha gjort för de flesta och ta hand om dig och vila så mycket du kan. Håller tummar och tår att allt går bra 💕

 7. Sara

  Usch, stackars dig vad jobbigt! Jag hade också föreliggande moderkaka och var jättenervös över det. De höll koll på mig med extra ultraljud och i vecka 27 hade den flyttat på sig. Min läkare sa att det är vanligt och att moderkakan flyttar upp sig i 99% av fallen i och med att livmodern växer. Är själv i vecka 39+2 dagar och var på kontroll idag. Plötsligt gick barnets hjärtfrekvens ner lite och sköterskan var nära att skicka in mig på förlossningen. Sedan mätte de 10 minuter till och allt såg bra ut så vi fick åka hem. Puh!

 8. Michelle

  På rutinultrat i v. 18 låg min moderkaka också lågt ner så fick ett extra insatt ultra till v. 28. I.o.m att livmodern växer flyttar sig moderkakan oftast, jag läste någonstans att så är det i 95 % av fallen och så även för mig! På ultrat i v. 28 hade den flyttat på sig och därmed är vaginal förlossning möjligt! Jag fick förklarat för mig att om den inte skulle flyttat på sig ännu i v. 28 så skulle en ny kontroll sats in till v.34? eftersom den hinner flytta på sig ända fram till slutet av graviditeten!
  Nu ska du ta hand om er och ta det så lugnt o försiktigt det går med två barn!

 9. DM

  Med barn nr 1 låg moderkakan långt ner i framväg alltså fel. Men flyttade sig. Nu nr 2 så var det samma…. inte flyttat sig än o vi är ungefär lika långt gångna. Är beräknad till 9de maj. Har flera planerade ultraljud och extra kontroller. Dem har inte sagt något om kjejsarsnitt till mig så nu ligger jag här hel nojig då det är min stora rädsla…
  Nr 1 va dessutom tillväxthämmad och nr 2 verkar också vara det 🙁

  MEN jag försöker lugna mig med att dem vet vad dem gör och jag får lita på min barnmorska helt enkelt.

  Stor kram ❤️

 10. Mikaela

  Jag hade en del blödningar min första grav som aldrig fick någon förklaring, däremot låg moderkakan fel vilket konstaterades vid RUL så vi skulle få kejsarsnitt om den inte flyttade sig. Men det gjorde den, vid TUL v 32 konstaterades det. Var rädd om dig!

 11. Jenny Aho

  Jag förstår dig.
  När jag väntade vårat tredjedagen för 4år sedan så fick jag sammandragningar och exakt på den 12v så fick jag en enorm blödning när jag var på jobbet.
  Jag trodde absolut det värsta hade hänt.
  Vi far in till akuten där det visade sig att våran lille kille mådde bra men moderkakan låg helt för. Så någon normal förlossning skulle inte gå om den inte flyttade sig upp.
  Jag blev sjukskriven till oxjnfrån och varje gång jag gjorde något ansträngande så fick jag sammandragningar och lätt blödningar. Var in någon gång då det kändes som att han var påväg ut redan i månad 7-8.
  ModerlKan flyttade sig upp och våran lilla Charlie föddes 6dagar efter BF.
  Lycka till och ta hand om dig.

 12. Susanne

  Vad skönt att det inte var något farligt men fy vad läskigt!
  Ta det nu lugnt och hoppas att du nu bara får lugn och ro innan det är dax för bebisen att komma.
  Kram!

 13. Stoltmammatillmira.blogg.se

  Jag har själv fem barn.. nr 3 och 4 hade jag precis som du. Moderkakan låg för öppningen och jag blödde ganska mycket. Jätte läskigt då det händer! och jag blev också sådär jätte rädd. Barn nr 5 så hade jag inte moderkakan ivägen.. så det är så olika. Önskar dig lycka till och ta det lugnt! Fina ni❤

 14. Nathalie

  Jag hade såå mycket blödningar när jag väntade min första dotter. Det var precis som du beskrev lite blödningar men även så att drt kom stora klumpar och efter 5 e blödningen så blev det kejsarsnitt men var då i v. 38+6) men min moderkaka låg tydligen också ”fel” väldigt lågt sittande var den. Men bebisen mådde hur bra som helst och jag med. Stor kram till dig. (Förstår din rädsla var lika rädd jag)

 15. Emma

  Min moderkaka låg också ”fel” när jag gjorde rutinulttaljud, fick göra ett extra ultraljud efter v 30 & då hade den flyttat sig så kunde föda som vanligt! Lycka till med allt! 😊💕

 16. Karin

  Jag hade så vid båda mina graviditeter. Fick blödningar titt som tätt mellan v 12-20 ca, usch kunde aldrig slappna av! Ultraljuden visade att moderkakan låg för öppningen. Men båda gångerna så ”flyttade” den upp av sig själv! Har idag 2 friska döttrar! 💕😊 lycka till med ert lilla mirakel! Vila och försök njuta så gott de går!

 17. Anna

  Med sonen hade jag föreliggande moderkaka, som upptäcktes på RUL. Fick ett extra ultraljud i v32 för att se om den hade flyttat sig med takt att livmodern växer och det hade den. Det gör den allra oftast. 😊 Jag hade dock inga blödningar eller ”komplikationer” pga det. Födde vaginalt!

 18. Johanna

  Har haft samma problem jag, nu verkar det som moderkakan har flyttat på sej och inte haft några mer problem men just blödningar, måste gå på extra ul för att kolla om jag kan föda vaginalt eller inte,och sammandragningar blir bara värre, men har så svårt att lugna mitt tempo lite.man blir ju sjukt orolig (speciellt en annan som ska få sitt första med👶😌) det kommer gå så bra för oss båda💕
  God fortsättning! Kramar Johanna

 19. Evelina

  Inget jag varit med om, men usch jag får rysningar när jag läser, förstår din rädsla. Hoppas allt går bra i slutändan .
  Jättefina bilder på er iaf! God fortsättning!

 20. Katja

  Min moderkaka låg också för nu med andra barnet som föddes i juli. Den låg dock inte helt för utgången eller vad man ska säga men fick ett till ultraljud i v.32 och då hade den flyttat på sig och jag kunde föda vaginalt 🙂 lycka till med allt!

 21. Andrea forsström Troué

  Jag har erfarenhet av två delar , en bra och en dålig. Men den bra är att jag hade många kontroller för att ha koll på moderkaka den flyttade sig inte och jag blev snittad. Har du frågor eller bara vill prata av dig så finns jag på instagram andreaatroue . Kramar ❤️

 22. Linn

  Jag åkte in pga en blödning, där konstaterades det också att min moderkaka låg i vägen för att kunna föda normalt. Men min läkare sa att 9 gånger av 10 så flyttar sig moderkakan under graviditeten, det är absolut vanligast. Och det gjorde min också, jag födde vaginalt. 😊 min magkänsla är att den flyttas säkert på dig med. Hoppas du mår okej ändå! Kram Linn

 23. Lizzy Weiner

  Oj vad jag orolig för fin skull men skönt att bebisen mår bra och jag tror att allt kommer gå bra. Men lyssna nu på din kropp och läkarens order.se till att vila och ta det lugnt. Vet att du har mycket att göra i ditt liv.men be din man att hjälpa till.han hjälper säkert dig redan men be han om extra hjälp fram till förlossningen. Ha ett bra nyår och skickar en kram ❤❤❤❤

 24. Malin

  Min moderkakan låg för öppningen och flyttade sig aldrig, fick blödningar till och från och blev inlagd tills det slutat blöda.

  Sträng ordination att inte röra mig hemma, fick inte ens åka och handla, fick endast gå till toa och förflytta mig.från säng till soffa då risken för att moderkakan skulle brista och både mitt och bebisens liv då låg i farozonen. Men allt gick jättebra, ett planerat snitt i v 36+4 kom en liten frisk pojk ut, men som.dock behövde lite hjälp med andningen en vecka på neo.

  Sammandragningarna kan bero på just att moderkakan ligger där, jag själv hade extremt.mkt sammandragningar pga av det och får man minsta känning av en sammandragning så är det VILA som.gäller.

 25. Lizzy Weiner

  Oj vad jag orolig för fin skull men skönt att bebisen mår bra och jag tror att allt kommer gå bra. Men lyssna nu på din kropp och läkarens order.se till att vila och ta det lugnt. Vet att du har mycket att göra i ditt liv.men be din man att hjälpa till.han hjälper säkert dig redan men be han om extra hjälp fram till förlossningen. Ha ett bra nyår och slickar en kram ❤❤❤❤

 26. Marie

  Nin moderkaka låg för öppningen vilket upptäcktes på rutinultraljudet. Den låg kvar där hela tiden så ända ”annorlunda” som var, var att jag gick på extra kontroller var 4e vecka för att just se om den flyttat sig eller var kvar och i vecka 32 planerade vi in ett kejsarsnitt i vecka 38. Och i vecka 38 plockade dom ut vår friska pojk 🙂 När jag hört mig för så verkar detta rätt ”vanligt”, har i efterhand hört att det är den vanligaste orsaken till planerat kejsarsnitt så känns ändå bra. Kommer gå fint med er bebis 🙂

 27. Hanna

  ❤️ Hade själv en blödning i vecka 13, på självaste nyårsafton, låg och nattade storasyster och plötsligt började de Forssa ur mig blod och senare kom de klumpar😥 (ursäkta för detaljer) ja blev alldeles svag och tänkte att nu får jag missfall eller jag förblöder.( Har blödarsjuka också) var hos min mamma, och de ringde ambulansen . Allt kändes som en dimma när dom kom jag mådde dåligt fy de är ä hemskt att tänka på de nu igen, för jag var säker på jag fick missfall. Men när vi kom till sjukhuset så hade blödningen avtagit och han levde ❤️ nu ligger han på soffan 6 månader gammal ❤️
  Orsaken till blödningen är lite oklar, men dom pratade om en myom som tydligen kan brista/gå sönder som de troligtvis var.
  Nu blir de långt inlägg 😅 men tänkte berätta om slutet ännu, allt var bra annars i graviditeten men till slutet av graviditeten fick jag havandeskaps förgiftning, så de blev planerat kejsarsnitt 2 veckor före bf. Allt gick bra till dess men dåfick jag en stor blödning efter snitten (livmodern började inte sammandra efter så den va helt slut) förlorade 5 liter blod, men läkarna stoppade blödningen, och allt gick bra till slut ❤️. Men vilka känslomässiga dagar efter snittet usch. Får va tacksam att allt gick bra och nu är han här på soffan o sover 😊
  Hoppas du får må bra nu och att allt går bra 😊❤️
  Många kramar till dig/ Hanna (läsare från Finland)

   1. Hanna

    Lovisa – jag fick ryggbedövning, med första barnet blev det akut snitt också, och då fick jag också ryggbedövning.
    Fast det var många om och men med det också eftersom det är en så stor risk att picka 🤔 men till sist gjorde dom de ändå. 🤔

 28. Sara

  Förliggande moderkaka är inte roligt,hade det med min son som är idag 4 år. Blev sjukskriven från vecka 28 pga konstanta blödningar. Blev ett planerat kejsarsnitt

 29. Viola

  Min moderkakan låg också ”för” så att säga, upptäcktes lite längre in i graviditeten än vad du är nu. Hade en fantastisk barnmorska som förklarade, torkade tårar, ringde och pratade (både om väder och vind och hur jag mådde) Allt gick bra, blev planerat kejsarsnitt och en fin upplevelse tack vare alla runt omkring oss, operationspersonalen, BB, avdelningen. Tacksam att det upptäcktes i tid!