Therese Wickman

NÄR SKA MAN VABBA!?

I bland kan det kanske vara lite svårt att avgöra när man ska vara hemma och vabba med sitt barn?

Kanske känns det som om ditt barn alltid är sjukt, speciellt kring vintern och påväg mot våren?

Många tänker kanske att bara för att ditt barn inte har feber så är det helt ok att gå till Förskolan? Men det som är lätt att glömma bort är att tempot på en Förskolan är betydligt högre än att bara vara hemma, så även om ditt barn kan verka ganska så piggt hemma kanske de inte klarar av miljön på Förskolan.

Man ska alltid gå på allmäntillståndet och stanna hemma en dag extra för att se att barnen klarar av att få en bra dag!

Du bör vabba:

 • Dålig sömn!. Har ditt barn varit vaken mestadels av natten så ta en dag hemma. Tänk att ditt barn ska få en bra dag på Förskolan och ska orka med dagens tempo. Är hen för trött för att leka aktivt hemma kommer hen också vara alldeles för trött för att klara av en dag på Förskolan.
 • Dålig i magen?. Är ditt barn dålig i magen utan en specifik orsak så stanna hemma. Magsjuka behöver inte alltid betyda att barnet kräks utan kan väldigt ofta bara ge diarré . Du bör också tänka på att det räcker med att ditt barn bajsat löst en eller två gånger för att den ska kunna bära på magsjukan och vabbar du inte dessa 48h så bär ditt barn fortfarande på smittan.
 • Hosta? Har ditt barn ansträngande hosta att det låter som om hen ska kräkas ibland? Ni vet sådan där riktig djup hosta? Tips, stanna hemma!. Ditt barn springer och rör på sig betydligt mer på Förskolan att dessa hostattacker blir betydligt värre och ditt barn kommer påverkas och bli negativt ansträngd.
 • Har ditt barn inte varit feber fri i 24 timmar så stanna hemma. Ditt barn ska vara hemma minst ett dygn utan feber innan hen kan återgå till Förskolan.
 • Ögonfluss? Det kan vara väldigt obehagligt, göra ont och klia i ditt barns ögon, men framförallt så smittar det något enormt. För att slippa att hela Förskolan åker på Ögonfluss så ta några dagar hemma.

 

Däremot så bör inte en förkylning leda till Sjukdom så det kan i bland kanske vara svårt att avgöra när man bör vara hemma?

Gå på hur mycket ditt barn egentligen orkar med, hur påverkad hen är och ta tips från listan här ovan. Stanna hellre hemma en dag för mycket än en dag för lite. ❤

IMG_8483

IMG_8466

Puss & Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anders

  Visst är detta med VAB supersvårt. Brukar själv gå mest på hur ”segt” barnet känns. Att ta tempen för att bedöma om någon är frisk är totalt meningslöst som du skriver. Feber betyder sjuk. Ingen feber betyder frisk eller sjuk. ;-).
  För övrigt tänker jag ibland att personalen på förskolan kanske kunde vara lite hårdare och skicka hem sjuka barn? Visst, man vill inte stöta sig med föräldrarna, men hur bra mår ett barn där näsan är helt full med snor och snoret rinner ner i munnen? Som förälder bör man också respektera övriga barn och föräldrar.

 2. Sandra

  Om barnet aldrig sover bra då? Hade fått vabbat varje dag, alla dagar i veckan och året om isf jag. Men annars bra lista.

 3. Hanna Runesdotter

  Håller med om de flesta punkterna, men inte dålig sömn? Om det bara är dålig sömn så är inte det en sjukdom, alltså har du inte rätt till Vab för det? Eller anger man en annan orsak då menar du? När mina barn var små så fick vi väldigt lite sömn i perioder, men aldrig att jag skulle ha samvete att vabba för en sån sak.

    1. Maria

     Min son sov alltid dåligt 😁👌🏻..så nä det behöver inte alltid vara sjukdom. Nu däremot när han är äldre kan vi stanna hemma om det varit en dålig natt, då de är färre

 4. Emma

  Tänk om alla vabbat när barnen är sjuka så kanske smittan inte spridit sig lika mycket! Nu är min flicka sällan sjuk men när hon gick på dagis förskola så va hon jämt sjuk! Ungar hostade med fruktansvärd hosta såg jätte dåliga ut! Förstår att det inte är roligt att få avdrag på lönen men det tycker inte ja heller speciellt inte som ensamstående! Blir så arg! Alla borde förstå att man är hemma med barn som är sjuka tycker ja ska inte behövas en lista