Therese Wickman

ALKOHOL KRING JULEN???

Nu när vi börjar närma oss Jul så kommer ofta alkohol upp på tal!?

Förstår inte varför det måste var antingen eller?

Har man svårt att kontrollera sitt alkoholintag och dricker sig berusad tycker jag absolut att man bör ta ett aktivt val att ge sina barn eller barnen i ens närhet en vit och trygg Jul. Kan nog aldrig kännas speciellt betryggande när någon man älskar och har som förebild beter sig annorlunda?

Men vad har hänt med sunt förnuft? Att jag dricker ett glas vin på Julaftonskvällen eller att Morfar tar en Julöl till maten tycker jag inte är fel?  Jag skulle aldrig dricka mig berusad i mina barns närhet, finns inte en chans, men varför måste det vara antingen eller?  Känns som många debatterar för ingen alkohol och vit Jul till sina barn och att motsatsen skulle vara massa alkohol och alkoholpåverkade vuxna i barnens närhet?

För mig är det en oskriven lag och ett sunt förnuft att inte dricka mig berusad i sällskap med mina barn. Har folk tappat det totalt? Jag kan inte förstå hur ett glas vin eller en nubbe till Julbordet kan exaltera till fylla bland vuxna i barns närhet? Skrämmande och det gör mig illamående.

Men att hålla sig till det där glas vinet, eller Julölen till middagen är för mig inga bekymmer och jag känner att jag inte behöver ta ett aktivt val vad gällande för eller emot kring denna fråga när det kommer till mina barn och vår Julafton…

Sen menar jag inte att debattera för alkohol kring högtider eller andra tillfällen kring barn, men jag antar du förstår vart jag vill komma?

Hur känner du kring allt detta? Vi alla är olika och har olika upplevelser, vilket formar och påverkar oss som personer vilket förmodligen gör att många tycker och tänker olika kring denna fråga? Men jag tror vi är ganska överens om att dricka sig berusade framför barn är big NO NO!

fd008c67e51343aeb0c1515383e04211

b1a50739501046daadaa548ff7115b93

Kommentera gärna här nedan om dina åsikter kring detta!

Ha en underbar dag! Puss & kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anette

    Jag håller helt med dig,att mysa med lite glögg,öl eller vin ,nubbe till sillen DÄR man själv vet det är inga problem måste vara upp till var och en. Det som händer bakom andra fönster kan man inte göra ngt åt även om man sååå gärna skulle vilja.
    Idag har jag barnbarn,mina barn har inga problem och det är inte ”fest” på julafton.
    Pekpinnar gillar jag inte. Jag är vuxen och jag tar min familjs ansvar.

  2. Micaela

    Visst, det kanske inte är så farligt med ett glas vin/öl till jul eller andra tillfällen när barn är närvarande. Men jag tycker inte om den alkoholkultur. Jag dricker aldrig när mina barn är med. Om jag vill ta mig ett glas på ex. Midsommar så väntar jag tills efter barnen somnat. Jag vill inte att mina barn ska växa upp och tro att man ”alltid” ska ta ett glas alkoholhaltig dryck då det är någon form av sammankomst. Så för mig är det aldrig alkohol i mina barns närvaro och det är den signalen/uppmuntran jag vill ge till alla vuxna i min närvaro.

  3. Carola L

    Fast de flesta jag stött på blir förändrade efter ett glas vin! Inte mycket, men helt märkbart och en del barn tycker att det är jobbigt. Det är det jag ser som det stora problemet hos de flesta vuxna. – Att ett glas vin inte gör någon skillnad – för det gör det för många barn – och de skulle aldrig säga att de tycker att det är jobbigt!
    Så för min del hör inte alkoholintag tillsammans med barn ihop.

  4. Erika

    Jag tror att allt handlar om MÅTTLIGHET, men hur mycket är måttligt för just dig? Det kan vara väldigt svårt att veta, för det är så olika för olika människor. Samma mängd vin kanske inte påverkar dig lika mycket som det skulle påverka mig. Så varför chansa?

    1. Caroline

      Fast man vet väl om man blir påverkad eller inte av ett glas vin eller? Ja menar man tar ju bara det man klarar utan att påverkas

  5. Sara W

    Håller helt med dig! Så länge det är under kontroll och ingen blir full tycker jag det är helt ok. Sambon tycker att vin/öl är ok men inte sprit. Skillnaden däremellan vet jag inte vad han anser. Nu ammar jag och avstår därför men vi är inte så jätteintresserad av alkohol ändå. God jul till er och hoppas att den blir som ni önskar! 🙂

  6. S

    Vi har inte bestämt att det måste vara nyktert men ja har själv upplevt hur hemskt det är att växa upp med en alkoholiserad förälder.. jag önskar ingen mina jular eller kvällarna innan julafton. En pappa som är asfull direkt efter julmaten . Jag känner inte längre något hat mot honom . Men jag önskar ingen att ha det så som vi hade det och då hade vi åtminstone en nykter mamma

  7. alexandra

    Förstår helt dina tankar. Sunt förnuft helt klart. Till något helt annat. Vet du några bra sidor där man kan hitta snygga klänningar till nyår??

    1. theresewickman

      Ja jag håller helt och hållet med.. Både Ellos, Halens eller Modhuset tycker jag har fina och prisvärda klänningar 🙂 God jul!

  8. Jojo

    Vi har alltid nyktra jular, det är inget bestämt det bara blir så. ’Men tycker som dig att kan man hantera alkohol o inte ”hantera” så är det en stor skillnad. Ingen ballar ur på ett glas vin el öl.
    Men det är när det blir många glas vin o öl o ev snaps som det kan balla ur. Lider med dessa barn som nu har ångest inför jul då föräldrarna prioriterat alkoholen över själva julfirandet.

    1. theresewickman

      Håller helt och hållet med. Förstår inte ens hur man tänker när man dricker sig berusad i sällskap av barn. Nu brukar jag faktiskt inte dricka alkohol överhuvudtaget på Jul, max ett glas vin och det är oftast när barnen somnat. Men dom vi firar med tar något glas och det gör mig ingenting då jag är uppväxt på samma vis och har aldrig haft obehag över att min släkt druckit en öl eller en nubbe för det har aldrig gått till fylla eller obehag.. <3

  9. A

    Nej, problemet är inte ”men jag tar bara EN öl/vin/osv, jag blir inte berusad av det”, Problemet är att barnen märker det, även om du själv inte gör det. Julen är barnens högtid och det ska enligt mig firas helt utan alkohol om man firar den tillsammans med barn. Att barnen får ha den här högtiden som sin, och slipper uppleva att mamma eller pappa blir annorlunda (jo barnen märker även av ETT glas), för de får uppenbart uppleva det många andra gånger under året (det är ju bara ETT glas?).
    Förlåt, men är man så beroende av alkohol att man inte ens kan låta barnen ha sin högtid utan att behöva ta ett glas, då tycker jag att det har gått för långt.

    1. theresewickman

      Självklart är inte alkoholen viktigare och som jag sa så brukar jag själv personligen inte dricka, men skulle jag vilja ta ett glas vin så anser jag inte att mina barn skulle ta skada av det, eller om morfar tar sin öl till middagen.. Mina föräldrar, eller snarare Pappa har druckit nubbe eller någon öl vid jul från jag var liten och jag har ”aldrig” haft obehag eller tyckt att han betett sig annorlunda.. Jag har aldrig tack och lov behövt ha en skev bild av alkohol och tycker väl därför inte att mina egna barn tar skada av att exempelvis Morfar tar en Öl till middagen.. Sen känner alla olika och det respekterar jag till 100%, och jag vet också vänner till mig som är helt emot just alkohol, speciellt på jul då dom har minnen från deras fulla föräldrar. Men den erfarenheten har inte jag och tänker heller inte ge till mina barn.. God jul <3

  10. Carola

    Alkohol är Big No på julafton. Många dricker lite på påsk och midsommar samt vid många fler tillfällen så som vuxen tycker jag man kan skippa det helt och hållet på jul. Låt för barnens skull att ge dom en vit jul. Så tycker jag …….

  11. Linda

    Dricker inte alkohol på julen. Är uppväxt med en förälder som var alkoholist och jag märkte direkt, efter en öl hur min förälder förändrades.0

  12. Josefine

    Jag märker själv skillnad på personer som druckit vin/starköl kontra personer som inte druckit alls och därför vill jag inte utsätta min dotter för att se sina föräldrar så. Jag tycker det är otroligt jobbigt att vistas i sånt umgänge men har på något sätt fått acceptera att alkohol tyvärr är en naturlig del av mångas liv och jag får då helt enkelt acceptera att folk i min dotters närhet dricker (alternativet är att fira jul ensamma)trots att jag och min sambo aldrig skulle göra det. Idag finns det många alkoholfria alternativ så för mig så är det svårt att förstå syftet med alkohol överhuvudtaget.

  13. O

    Jag tycker som du. Jag har svårt att se att min son tar skada av att jag dricker en snaps till sillen,kanske lite glögg och ev ett glas vin på kvällen. Skulle ju aldrig bli berusad.
    Har dina barn någonsin reagerat negativt för att du druckit ett glas vin?