GRAVID TROTS P-PILLER! – Therese Wickman
theresewickman

Therese Wickman

GRAVID TROTS P-PILLER!

Preventivmedel? Vad använder du för något?

Just nu ska jag vara ärlig och säga att jag inte går på någonting alls och det mår jag och min kropp allra bäst av. Nu har jag inte heller något stadigt sexliv på det viset så jag behöver egentligen inget skydd för tillfället, men förhoppningsvis ska det inte vara så för alltid!?  Fy så tragiskt det lät 😉 Men thats the true!

Det här med preventivmedel, för mig som är 30 år och som kanske borde ha koll på den djungeln känner mig helt vilse? Vad är egentligen bäst och är det något preventivmedel som fungerar bra för mig och min kropp?

Preventivmedel med hormoner i är uteslutet för min del ,då jag inte alls mår bra av det. Jag får känslorna mer på utsidan och jag som redan har väldigt nära till mina känslor kan själva tänka er den kombon? 😉

Några har pratat och tipsat mig om kopparspiral, men min läkare avrådde till detta då jag ofta redan är öm i livmodertappen och drabbas ofta av cystor. Tydligen kunde detta göra att jag blödde ofta och kunde känna mig väldigt öm. Får jag välja så är ju det inget jag självmant väljer så att säga. vem vill gå runt och vara öm i Fiffi varenda dag?

Det enda prevmedel jag provat som funkar någorlunda bra för mig, mitt humör och min kropp är minipiller. Men med dessa piller så blev jag gravid. Jag som trodde jag var säkert skyddad fick en chock när jag en dag började må illa, blir trött och varenda symtom stämde in på en graviditet. När jag tog gravtestet och det visade ett snabbt och tydligt plus fick jag en chock, jag hade ju skyddat mig??   En känslomässig berg och dalbana jag inte alls var förberedd på! . Jag skulle ju inte ha barn nu, därför jag använt skydd!

Sökte sedan på dessa mini-piller och tydligen är det ganska “vanligt” att bli gravid på dessa? Hur det nu kommer sig att det är “vanligt” att bli gravid trots skydd..?.

20140916_000140-2

Så är du av mer erfarenhet kring denna djungel av alla preventivmedel än jag så tipsa mig gärna, och en fråga. Hur funkar preventivmedel på dig? Har du någon gång blivit gravid trots skydd?

Puss & Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
theresewickman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lina N

  Hej!
  Jag åt minipillrena Cerazette, blev inte gravid när jag åt av dessa men humöret va väldigt svajigt i början,kunde i ena stunden sitta och va skit lycklig medans andra stunden satt jag och lipa.. Blev gravid ( och är nu) i vecka 30 och tog ca 4 månader för mig att bli gravid med min sambo. Tror att jag kommer börja med Cerazette igen efter graviditeten om de rekommenderas efter en graviditet ( har inte kollat upp) även fast de några månader var jobbigt med humöret och små blödningar hit och dit så sluta de med att jag åt de i några år utan en enda blödning om jag inte själv slarvat,blev trots de aldrig gravid trots slarv. Kram på dig fina Therese! Du är en stark ensamstående mamma,jag avundas dig! Vilket minipiller åt du?
  Kan du inte skriva ut dina förlossningsberättelser med Ellah och kidh? Tycker sånt känns spännande att läsa nu då de väntar mig inom några veckor.

 2. Sofie

  Känns som att jag testat det mesta
  Minipiller – ingen graviditet men kraftigare mens
  P-piller – mådde bra men har nu en dotter som inte alls var planerad, då jag faktiskt gick på preventivmedel. Det bästa “hoppsan” jag någonsin kommer ha varit med om
  P-ring – sexlusten försvann helt efter några månader
  P-stav – jag blödde konstant i över 7 månader så valde att ta ut den

  Men andra ord, ja jag har blivit gravid trots preventivmedel och nu i efterhand var det bland det bästa som hänt mig. Min dotter gör att allt är värt det, vad det än kan tänkas vara. För henne gör jag allt o lite till <3

 3. Sara

  Jag är jätte känslig för hormoner & har provat allt , men inget har funkat förutom hormonspirAlen.. kopparspiralen gör så att Man blöder mer medans för mig med hormonspiralen så försvann min mens helt.. hade små blödningar till och från i ca 3-4 mån sen försvann de helt och hållet. Nu har jag inte haft mens på flera år. Har heller inte haft mensvärk vilket jag hade extremt mycket innan… rekommenderas !!

 4. Gröna Barnmorskan / Birgit Linderoth

  Finns moderna pessar idag, FemCap och Caya som kan vara insatta kontinuerligt och inte känns. Effektiva om de används rätt. Kan kombineras med fertilitetsförståelse. Inga biverkningar alls. I vissa landsting är pessar dessutom helt subventionerade. Används med en preventivgel som är bra för slidan. Läs mer på pessar.nu eller hormonfri.nu

 5. Marielle

  Jag har blivit gravid med p-piller, p-ring och spiral. Det har varit riktigt jobbigt att inte veta “om jag varit skyddad den här månaden eller inte”. Nu har jag haft Mirena hormonspiral och det fungerar bra. Jag känner inte av alla hormoner och inte heller spiralen. P-piller gör mig till ett hormonmonstet!

 6. Loppan

  Har haft 6 olika p-piller, mådde skit. Kopparspiral, mådde bra men blödde brutalt mycket 10 dagar var månad. Blev övertalad att prova hormonspiral, var neg pga min erfarenhet av p-piller. Enl barnmorska verkar dessa hormoner bara lokalt. Och ja, jag har min 2:a nu och mår skitbra!

  1. Gröna Barnmorskan / Birgit Linderoth

   Hormonspiral verkar inte alls “bara lokalt” Läs i FASS om biverkningar t ex så förstår du. Däremot är hormonspiral en mycket effektiv p-metod jämfört med p-piller/mini-piller. Men förutom den hormonella påverkan så orsakar den liksom alla spiraler oavsett material, en konstant lågintensiv inflammation i livmodern. Men toppen att du mår bra.

 7. Anna Norgren

  Blev också gravid med minipiller.
  Kan inte ha något alla med hormoner pga ärftlighet med proppar o även ka haft de. Kopparspiralen stötte kroppen bort genom o dra in den längre i livmodern så de inte ens kunde se trådarna så va ingen rolig upplevelse när den skulle ut.. här är de killen som får skydda sig helt enkelt.

 8. Therese

  Mina två barn är planerade utan skydd 🙂 Jag har idag inget preventivmedel för att jag vet inte vad som finns. Det enda jag vet är att jag inte vill stoppa i mig hormoner eller ha något föremål i min kropp så därför använder jag idag kondom. Vilket funkar kanon. Men varje månad precis innan mens, finns en viss “oro”. Vill inte vara gravid igen och vill absolut inte göra abort.
  Hoppas du hittar rätt för dig och om du får reda på något väldigt bra preventivmedel som är utan hormoner och utan att man behöver ha något föremål i kroppen och som dessutom är väldigt säkert så hojta gärna till! 😜

  1. Gröna Barnmorskan / Birgit Linderoth

   Du kan använda fertilitetsförståelse, ren kunskap som Billingsmetoden/Justissemetoden mfl P-dator, P-app som Natural Cycles. Eller kombinera kondom med pessar, cervixpessaret FemCap eller vaginalpessarerna Caya eller Milex. Fungerar också som menskopp om du inte blöder så mycket. Känns inte heller.

 9. Fredrika

  Min dotter är en cerazette-bebis. Hört många som blivit gravid på dessa. Är iofs ensamstående nu men har inget skydd, valde och sterilisera mig istället. Har tyvärr ingen koll på vad som är bra heller.

 10. Karin

  Hej Therese! Jag vill gärna tipsa dig om pessar och pessargel. Jag använder vaginalpessar och det känns inte alls. Känns som att köra oskyddat. Min kille älskar det också. Pessargelen är naturlig nuförtiden, har samma ph-värde som underlivet och luktar knappt någonting. Bara lite syrligt och fräscht. Den är t.om. ätbar. 😉 Det är lite att tänka på med pessar som kan kännas stressigt i början. Ett vaginalpessar kan man ha i, i 24 h. Efter att en kille har kommit ska det sitta kvar i minst 6 h. Om man vill ha sex flera gånger på rad får man fylla på lite extra pessargel utanför pessaret. Typ ta lite på fingrarna och föra in. Jag uppskattar det för att det är hormonfritt, fräscht, fungerar både under under mens och annars och för att det känns som att man har oskyddat sex. På många ställen i landet är det också gratis. Det negativa är väl att det är en liten inlärningsperiod i början, att man behöver lära sig att få det att sitta rätt. Det är inte alla barnmorskor som kan prova ut pessar heller. Så man får fråga om de kan det innan. Dock är det verkligen värt det när man får ordning på det. Jag har inte heller blivit gravid oplanerat. Lycka till fining! Kram

 11. Jennie

  Jag tänker så här. Man är (minst) två när man har sex. Varför ska alltid kvinnan vara den som ansvarar för skyddet. Mår man inte bra av hormoner (jag tillhör en av dom) så använd kondom. 👍🏼

 12. Jennifer

  Det finns inget som är 100% säkert som skydd. Spiraler och p-piller är väl bland det som är det allra säkraste. Det var den informationen jag fick på ungdomskliniken när jag gick dit för att få p-piller. Jag har cerazette och det fungerar jättebra för mig! De första månaderna var det som pms hela tiden men ständiga humörförändringar, ömma bröst osv, men det har gått över nu. Jag slipper mensen helt, vilket är jätteskönt då jag hade väldiga blödningar som jag mådde jättedåligt av. Det enda är att inte glömma ta piller, och har man glömt får man vara noggrann med att vänta 7 dagar innan man har oskyddat sex igen. Jag var väldigt tveksam till p-piller till en början då jag hade läst så många bieffekter och folk som mådde dåligt av det, men valde att testa eftersom min mamma tyckte det var bra och jag är som sagt väldigt nöjd med det beslutet!

  1. Gröna Barnmorskan / Birgit Linderoth

   P-stav och spiraler är de effektivaste metoderna. Samt fertilitetsförståelse förstås. P-piller och minipiller är inte alls effektiva och vanligaste orsaken till ofrivillig graviditet. 91% för p-piller. Slår ut mens och ägglossning. För dem som har extremt riklig mens och inte vill ha mens är hormonspiral bättre än p-piller.

 13. Mikaela

  Jag har blivit gravid 3 ggr med skydd! 2 ggr me p-piller o 1 gång me p-ring. D är inte kul 😔 Tänk att d ska funka men inte gör d!

 14. Sandra

  Jag har pstav innehåller samma som minipiller. Får inte använda något annat då min mamma gick bort i hjärtinfarkt när hon va 45 ❤

 15. Therese

  Jag får inte äta ppiller eller använda nåt.preventivmedel med hormoner pga propp i lungan pga p-piller i samband med min första graviditet där vi miste vårt barn så jag använder p-stav och den funkar super, Har haft den i 1,5år nu. Knappt någon mens, Har inte blivit gravid någon gång trots oskyddat samlag. Varför inte testa en sån?=)

  1. Gröna Barnmorskan / Birgit Linderoth

   Men p-stav ( hormonspiral och minipiller) innehåller faktiskt det syntetiska hormonstörande ämnet gestagen. Däremot inte östrogen. ( som p-piller, p-ring och p-plåster) Beklagar verkligen det du var med om. P-stav är en betydligt mer effektiv metod än p-piller och minipiller, så du har verkligen inte oskyddade samlag. De som mår dåligt av hormonella preventivmedel mår dåligt av p-stav också, eftersom det är just det.

  2. Gröna Barnmorskan / Birgit Linderoth

   Men p-stav ( hormonspiral och minipiller) innehåller faktiskt det syntetiska hormonstörande ämnet gestagen. Däremot inte östrogen. ( som p-piller, p-ring och p-plåster) Beklagar verkligen det du var med om. P-stav är en betydligt mer effektiv metod än p-piller och minipiller, så du har verkligen inte oskyddade samlag. De som mår dåligt av hormonella preventivmedel mår dåligt av p-stav också, eftersom det är just det.

 16. Angelica

  Jag har ätit P-piller i 6 år och trivs jättebra! Dock har jag bytt sort några gånger men har hittat det som passar mig bra. Jag har aldrig blivit gravid med mina piller så jag är helnöjd 😊

 17. Annelie

  Jag blev gravid av kopparspiral,Som ledde till ett utomkvedskap som nästan höll på mig kosta livet..Märkte inget av då mensen kom som vanligt…Åkte på en hemsk magsmärta som dom först sa var gallstensanfall..

 18. Linda

  Jag kan inte äta p-piller för jag har haft en stor blodpropp i ena benet och har benägenhet att få blodpropp. Äter minipiller och det funkar kanon! Har lätt för att bli gravid utan piller men har inte lyckats med pillren 😉 Slipper mens med!

 19. Nathalie

  Jag kan inte med preventivmedel. Mår inte bra av hormoner. Körde natural cycles innan jag blev gravid (planerat) med lillasyster. Var nöjd då och hade det som skydd tills vi ändrade till “att bli gravid”. Nu 5 månader efter förlossning har jag ingenting. Tackade nej till allt på återbesöket. Kör “avbrutet samlag” och har gjort sen förlossningen. Känns bäst så nu =)

  1. Gröna Barnmorskan / Birgit Linderoth

   Finns moderna pessar idag, FemCap och Caya som kan vara insatta kontinuerligt och inte känns. Effektiva om de används rätt. Kan kombineras med fertilitetsförståelse. Inga biverkningar alls. I vissa landsting är pessar dessutom helt subventionerade. Används med en preventivgel som är bra för slidan. Läs mer på pessar.nu eller hormonfri.nu

  2. Gröna Barnmorskan / Birgit Linderoth

   Finns moderna pessar idag, FemCap och Caya som kan vara insatta kontinuerligt och inte känns. Effektiva om de används rätt. Kan kombineras med fertilitetsförståelse. Inga biverkningar alls. I vissa landsting är pessar dessutom helt subventionerade. Används med en preventivgel som är bra för slidan. Läs mer på pessar.nu eller hormonfri.nu