Therese Wickman

VAD ÄR EGENTLIGEN RÄTT ELLER FEL?

Godmorgon vännen!

Har precis lämnat barnen på förskolan/skolan och har precis packat väskan för strax åker jag till Ullared och Gekås 🙂 Yeah!

Först lite jobbmail och en kopp kaffe men sen styr jag och mitt sällskap bilen ner mot destination Shopping..

Måste fråga nu när det varit så himla mycket skriverier på min kollegas blogg i och med att hon var på semester och barnen var på förskolan..? Hon fick ta emot så himla mycket skit i från folk som tyckte att det var fel av henne att ha barnen på förskolan medan hon reste tre dagar till New York?  Men hennes man var hemma och hade barnen, vilket gjorde att barnen gick på Förskolan när han var tvungen att jobba! En del ansåg att även hennes man skulle ta semester enbart för att ha barnen hemma för det var så fel att ena föräldern var ledig och inte barnen.??

Men då måste jag fråga, nu när det kommer till mig själv. Jag är ensamstående , nästan varje dag året om. För att jag ens ska komma iväg ett dygn som idag så ställer Morfar och hans fru upp med att ta barnen och ta det ansvaret.  När ansvaret ligger hos dom dessa dagar så kommer barnen gå på Förskolan precis som vanligt i och med att dom båda två jobbar.

Inget hade sett annorlunda ut om jag varit hemma för då hade dom gått samma tider , för då hade jag jobbat.

  Jag personligen tycker det är bättre att jag åker ett dygn när dom ändå går på Förskolan precis som vanligt i stället för att ta det på helgen och ”vår” tid försvinner?

Intressant ämne det här kände jag nu när jag skriver 🙂

Vad är rätt eller fel och finns det egentligen något rätt eller fel?

Jag personligen har inte ett dugg dåligt samvete att jag tar ett dygn borta medan barnen får spendera tid med sin Morfar och gå på förskolan som dom älskar. Jag vet att dom mår bra, och det är de viktigaste för mig! <3

Therese Ellah och Kid-6-2

Therese Ellah och Kid-7

Du får ha en fantastisk dag, det ska jag försöka se till att få. Ni är många som önskat att jag ska filma från barnavdelning samt leksaksavdelningen i min Vblogg från Gekås. . Kommer ni på nått mer ni vill jag får med så kommentera här nedan 🙂

Puss & kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Iwe

    I vår kommun har man rätt att lämna barnen 5 dagar per år och då göra precis vad man vill på dom dagarna. Dessa dagar kallades förr för älgdagar men kallas nu för fri dagar.

  2. Emilia

    Det är så tragiskt med alla som dömer! Om ni provar komma ut i livet och se lite utanför era egna väggar, ser att familjer har olika behov så skulle världen bli en bättre plats.
    Jag är i alla fall väldigt glad att förskollärarna på mina grabbars dagis är humana och kan se lite utanför boxen.

    1. Iwe

      I vår kommun har man rätt att lämna barnen 5 dagar per år och då göra precis vad man vill på dom dagarna. Dessa dagar kallades förr för älgdagar men kallas nu för fri dagar.

  3. Therese

    Som många andra skriver förskolan är till för arbetande föräldrar inte föräldrar som har semester och hur det är för ensamstående har jag ingen aning om. Eftersom jag inte själv är där.
    Men har du pratat med din förskola om det och dom säger det är okej så är de hela lugnt. Eller hur? 🙂
    Alla gör de som är väst för sin familj. Så åk du om de e okej med förskolan. 🙂

  4. Ulke

    Är man ledig är barnen lediga, behöver man barnvakt så får man skaffa det – förskolan är ingen barnvakt! Men du är inte ensam om att lämna på förskolan tror många gör det utan att berätta för förskolan. Vet inte om reglerna skiljer sig ifrån olika kommuner och ofta är ju reglerna lite luddiga.

  5. Ella

    Reglerna är som så, att har du semester FÅR barn inte vara på förskolan. Var med om sett nyligen då jag åkte på semester med mitt äldsta barn, medans det yngsta var hemma ned sin pappa (som ju jobbar) men förskolan tillät inte barnet att vara där.

  6. Jungfrumamma

    Ser att folk skriver att lediga föräldrar = lediga barn. Men gäller det samma sak då om föräldrarna är separerade och mamman reser bort på ”pappaveckan” där pappan måste jobba? Anser man även här då att barnen måste vara hemma med mamman (trots att det inte är hennes vecka) bara för att hon har tagit ledigt? Och om så inte är fallet, var någonstans redogör man för barnets familjeförhållanden huruvida barnen spenderar si och så många timmar hos respektive förälder? Det har jag aldrig gjort på någon av mina barns förskolor.

    Det är ju en jäkla skillnad om båda föräldrarna har semester men ändå lämnar barn på förskolan.

  7. Jungfrumamma

    Men det låter ju helt sjukt. Att någon tycker det är konstigt att barnen är på förskola när pappa hemma med barn på förskolan och mamma bortrest. Va? Om man vänder på det då? Om mamman var hemma med barn och jobbade medan mannen var bortrest, hade folk sagt samma sak?

    1. M

      Ja, folk hade sagt samma sak därför att det handlar om regler och bestämmelser, Regler och bestämmelser som gäller såväl mamma som pappa, så det här är över huvudtaget inte en jämställdhetsfråga som det verkar som du försöker få det till med den här kommentaren. I övrigt undrar jag hur det kan vara ”helt sjukt” att barn också behöver ledigt och att föräldrar får ta sitt ansvar och umgås med sina barn, något som tycks vara<a jobbigt nu för tiden. Har du skaffat barn är det ditt ansvar att ta hand om dem, ingen annans och då får ibland "roliga saker, vila m.m." stå tillbaka tills du ev kan få barnvakt. Då menar jag INTE förskolan. Varför ha barn om man ska lämna bort dem för än det ena, än det andra?

  8. Sara

    Hej Therese!
    Har följt din blogg väldigt länge och längtar tills nästa inlägg 😉 Du ska veta att du är en fantastisk person och jag imponeras så av hur du klarar av ditt liv som ensamstående mamma så bra! 🙂 Det ska du ha kred för!
    Jag skulle gärna vilja veta vad du köpt ditt fina soffbord och matta samt vad det kostade. Tycket dem är så fina och skulle vilja ha det i vårt hus vi snart flyttar till 🙂
    Kram

  9. Therese

    Som jag har förstått det så är reglerna att barnet/barnen inte får vara på förskola/fritids om en av föräldrarna är ledig.

  10. Tina

    Du får väldigt gärna filma lite på avdelningen med taklampor och bordslampor.
    Hoppas ni får en toppen resa! Själv åker jag om lite drygt en månad 🙂
    Kram! Och njut av ledighet!

  11. Jojo

    Har blivit införstådd med att är jag ledig så får jag inte lämna barnen på förskolan. Då får jag skaffa barnvakt om jag ska hitta på nått.

  12. Therese

    Så roligt att du filmar från Ullared. Allt du kan visa tycker jag är skoj. Men som många andra skulle vlogg från leksaksavdelningen vara kanon.

  13. M

    Det här är jag så innerligt trött på. Reglerna för barnens vistelsetid på förskolan är arbetstid/studietid + restid, men ingenting annat!!! Förskolan är en pedagogisk verksamhet där barn lär sig saker, inte en barnvakt för att föräldrar ska roa sig, ensamstående eller ej. Så ja, är den ena föräldern ledig ska barnen vara lediga. Sen kan man prata med förskolan och förklara en eventuell situation, men reglerna är som ovan. Barn behöver i första hand sina föräldrar, inte förskolan. Å ena sidan vill människor ha mindre barngrupper, å andra sidan lämnas barn på förskolan när de inte behöver vara där, vilket innebär att barngrupperna inte kommer minskas och de barn som verkligen behöver vara på förskolan aldrig får vara i en miljö med färre barn.

  14. Linn

    Är förskollärare & reglerna är att lediga föräldrar = lediga barn. Förskolan är ingen barnvakt som kan användas till att träna, handla och åka på semester. Förskolan är en pedagogisk verksamhet som är till för barn till arbetande, studerande & föräldralediga (15-30 timmar/vecka beroende på kommun). Samtidigt tas viss hänsyn till olika familjers livsvillkor & behov, iaf på min arbetsplats. Att som ensamstående resa bort ett dygn tkr jag inte är en stor grej men att ha semester en vecka och ändå lämna barnen känns för mig helt galet.

  15. Emilia

    Jag har lämnat mina grabbar på dagis och åkt på semesterweekend (och kommer göra det igen), jag har lämnat grabbarna på dagis och åkt på solsemester (kommer dock inte göra om det för en vecka var alldeles för länge ifrån dom), jag har lämnat på dagis trots att jag var ledig (svårt nu när jag inte längre har obekväm arbetstid), jag har lämnat ena på dagis för att ha egentid/åkt på semester med den andra (och vice versa), jag lämnar den ena på dagis om den andra är sjuk.. Tydligen gör jag inte många rätt men jag mår bra, mina pojkar mår bra och fröknarna lever.

      1. Hanna

        Du kanske inte borde ha barn Emilia, menar att du verkar ha fullt upp med o roa dig o barnen verkar mest vara i vägen.

        1. Jessica

          Extremt dålig stil av dig Emilia du tänker bara på dig själv o bryter reglerna och beslastar en redan hårt beslastad fsk hur vet du att dina barns fröknar mår bra? Egoist .fsk är inte bara till för dig din idiot.

          1. Jessica

            Förstår du inte Emilia att du förstör för alls andra när du gör så? De barnen som verkligen behöver vara där får mindre tid med sin fröken för att du belastar fsk när du semestrar.du sliter på den stackars personal som jobbar medans du roar dig.du är en riktig egoistisk idiot.tänk innan du gör nåt nästa gång.

    1. Emilia

      Jag tycker det är underbart med er alla som dömer. Jag tycker faktiskt synd om er som har det fyrkantiga synsättet. Jobbar ni inom förskolan så är jag fruktansvärt glad att jag inte behöver lämna mina barn hos er.

      Våra fröknar på dagis är helt underbara och är helt med på noterna. Gud vad jag är glad att dom är humana till skillnad från vissa andra här.

      Jag arbetar på skola och fritids, är exakt samma regler där, men med humana chefer och förstående pedagoger så hjälps man åt och tummar på regler ibland.

  16. Maria

    Enligt reglerna i den kommun jag jobbar så innebär lediga föräldrar lediga barn. Förskolan är ingen barnvakt. Tänk på den höga belastning som finns i förskolegrupper idag. Personalen sliter som djur för att göra det bästa för barnen. Då önskar man att föräldrarna i alla fall kunde följa reglerna. Tänk om alla föräldrar struntade i reglerna. Det är föräldrarnas egna barn som blir lidande som får mindre tid med pedagogerna och får vistas i stora barngrupper.

  17. Jennie

    Ser att många kommenterar att reglerna säger att lediga föräldrar innebär lediga barn. Jobbar själv inom förskola och vet att riktlinjerna förändrades 2014 och innebar bland annat en förändring i riktlinjerna kring vistelsetiden, detta innebär att du som förälder faktiskt får lämna barnen på förskolan vid semester. Detta ska dock godkännas av förskolechefen och räknas som utökad tid. Tror också som Therese att barnen har det bättre i förskola och skola än på Ullared. skulle jag på solsemester skulle jag dock ta med mina barn med tanken att de minsann också behöver lite ledighet ❤️

  18. Emelie

    Man FÅR inte lämna sina barn på förskolan om man inte är på jobbet, spelar ingen roll hur rätt eller fel de är, arbetar du så får barnet Va där, annars inte,

    1. Jessica

      Förskolan är inte till för att föräldrar ska åka på semester inte ok. Man måste följa fsk regler gällande vilka barn som är där.arbetade och studerande föräldrar har rätt till fsk och f-lediga har rätt till 15tim.som arbetssökande har du rätt till 25 Tim.är föräldrarna lediga ska barnet oxå vara ledigt.

  19. Annica Andersson

    Blir så irriterad när jag läser om alla människor som minsann inte tänker lämna sina barn och göra nånting själva för en natt. Man behöver tid för sig själv nån gång. Man blir en så mycket bättre och lyckligare förälder då. I ditt fall så är det ju morfar som är den ansvariga dom här dagarna och han jobbar då måste barnen gå på dagis. Till alla er föräldrar som orkar klaga och inte unna nån en semester utan barn ni kanske ska prova att åka iväg själva så ni blir lyckliga och inte orkar klaga på små saker hos andra!

    1. Jessica

      Annika då får man ordna barnvakt på annat sätt förskolan är ingen barnvakt utan än pedagogisk verksamhet för arbetade och studerande föräldrar att folk inte kan fatta det.

  20. Cecilia

    Jag tror vi kallar förskola för nånting annat här i Finland då..för här är den obligatorisk! Så det är ju lite annat om förskolan i Sverige är typ som dagis..! Om man har semester och bara är hemma tycker jag det är annat men om hon är på resa och pappan tar hand om dom så måste dom väl få vara där på förskolan då han skall i jobb! Det som retar mig mest är hur mycket skriver klandrande åsikter åt andra så fort dom skriver nånting! Ingen är perfekt! Mer kärlek åt folket!

  21. Linda

    Regler är till för att hållas.
    I vår kommun står det att när föräldrar är ledig ska barnen vara lediga!
    Sedan får man lösa det på sitt sätt. Förskolan är ingen barnvakt.

  22. Malin

    Jobbar själv på förskola och barnen har rätt att gå den tiden man som förälder jobbar. Dvs är man ledig som förälder så ska barnen med vara lediga.
    Endel föräldrar resonerar ju som så att båda föräldrarna kan va lediga och barnen på förskola för då får dom tid ihop.
    Passar på och storhandlar osv när barnen är på förskola. Så nånstans måste man ju dra gränsen.
    Men sen är det olika från förskola till förskola hur man gör.
    Sen får man ju även skilja på nöjesresor och jobbresor. Jag själv skulle aldrig lämna mitt barn hemma och åka iväg ensam på en solsemester eller weekend. Och skulle jag de skulle jag se till så han va ledig med.
    Men jag förstår hur du resonerar med. Men det gäller att man förstår personalen med.

  23. Cecilia

    Alltså det var faktiskt det löjligaste jag hört..att nån orkar sitta och klandra andra för minsta lilla..! Klart att dom skall åka till förskolan om ena föräldern jobbar och hon skall på resa! Jag skulle inte bry mig ett dugg om vad dom skriver, man skall inte klandra andra om man inte gått i deras skor och vet hur deras liv ser ut! Varför lägger inte folk energi på att peppa och stötta varann istället!