JAG BORDE INTE LÅTA MIN SON FÅ MÖJLIGHETEN ATT ÅKA VAGN? – Therese Wickman
theresewickman

Therese Wickman

JAG BORDE INTE LÅTA MIN SON FÅ MÖJLIGHETEN ATT ÅKA VAGN?

När är man för stor eller för gammal för att åka barnvagn och vem bestämmer egentligen det? Vet inte varje individ förälder vad det bästa för ens barn är?

Jag menar, ingen känner väl sitt barn och deras behov bättre än en själv?

Kidh är fyra år, fyller fem år nu i sommar och har slutat åka barnvagn i vardagen sedan flera år tillbaka. Vi har en större modell joggingvagn här hemma som har följt med oss på vissa långa och utdragna utflykter som en sovplats vid behov då Kidh lätt blir trött framåt kvällen och vill ha ett ställe att krypa upp och sova på.

I och med att vi ska åka utomlands om ett par veckor kom jag på att jag skulle vilja ta med mig en lätt och enkel Sulky att använda mig av till Kidh.?  Fick en hemsk kommentar angående detta om att Kidh är alldeles för gammal för att åka barnvagn och att han borde få använda sina ben till att gå?

För det första så tog jag lite illa vid mig. Vet en människa, som inte känner min son överhuvudtaget vad som är bäst och smidigast för oss under en utlandsresa?

Tanken är att vi under kvällstid kommer gå ut och äta middag, gå och strosa och det är en bit in till själva “city” från hotellet. Jag vill och känner att jag vill kunna erbjuda Kidh en plats att vila benen på, en plats där han kan somna om han känner sig trött (vilket alltid är vid 19 tiden). Dessa ljumma, varma kvällar vill man ska vara något mysigt, för oss alla och inte bli något som anses vara jobbigt.

Han må fylla fem år till sommaren, ganska svårt att förstå med sina ynka 98 cm, men jag som mamma känner att han vid några tillfällen under semestern skulle behöva en sulky och nu frågar jag er om råd!?

Vet ni någon bra Sulky att rekommendera?

IMG_9638

Alla barn är olika, alla barn orkar olika mycket och alla barn har olika behov. För mig är det inte konstigt att låta min fyraåring åka vagn på semestern.? Hur känner du?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
theresewickman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Åsa

  Inte ett dugg konstigt. Jag har en joggingvagn utan bygel som min fyraåring lätt kommer i och ur själv. Som en stol med hjul. Vi använder den ofta i vardagen när vi går ner på stan och så. Hon orkar väldigt sällan gå själv hela vägen, och jag vet att familjestunden bara blir skitjobbig om jag skulle kräva att hon går bara för sakens skull. Om ett barns tid i rörelse är så knapp så men inte har utrymme att använda vagn när det gör livet smidigare för alla så har man andra problem törs jag påstå. Jag vet att mitt barn rör sig mycket i sin vardag allaredan. De få vagnstunder som blir unnar jag oss för en lugnare tillvaro. Dessutom måste vi ensamstående morsor vara lite streetsmarta för att vi ska få allt att gå ihop.
  Jag tycker att joggingvagnen Trille är bättre än en sulky. Blir mindre än en sulky när man fäller ihop den, är väl tilltagen i ryggstödet och väger absolut ingenting. Mitt i särklass bäst köp som förälder till tre barn.

 2. Sarah

  Jag förstår dig! Min son fyller 4 i maj.. Han blir lätt trött i benen,då han går lite skevt med benen, något som växer bort! Han kommer få åka vagn precis så länge han vill och känner att han behöver det!

  Min familj och jag bar utomlands i januari. Med T som snart fyller 4 och E som är straxt över året! Vi hade behövt vagn till båda trots att vi alltid åt på hotellet… Båda somnade under middagen, och vart lägger man barnen då? Ofta slutade det med att vi satt med 1 åringen i famnen! Så för mig är det en självklarhet att båda får en vagn med sig efter detta! Föräldrarna kan då lugnt sitta kvar ovh äta och barnet sover gott i en vagn!

  Vi hade med oss en elodie details Stockholm stroller. Den fick T bra med plats i! (han är nog runt 98 lång han med, kanske till och med lite längre)

 3. Janine

  Äh! Strunta i såna kommentarer! Helt rätt att ta med vagn! Vet själv hur det är när man är borta till sent på kvällen och barnen är trötta. Min dotter brukade sitta i vagn när hon var 5år när vi var i stan till sent på kvällen eller gröna Lund till midnatt och hon sov.

 4. Elin

  Mina föräldrar hade med sig barnvagn till mig när vi åkte till utlandet. Jag var kring 6-7 år. Tanken var att jag skulle få åka i den på kvällen men oftast somnade min bror som är 4 år äldre i den. Ta med barnvagn. Alltid bra att ha. Antigen som barnvagn eller som vagn att dra badkkläderna i.

  Och ni som alltid kommentar en massa skit. GE UPP! Ifall ni tycker något negativt så håll de inom er själva.

 5. Camilla

  Tycker du gör helt rätt! Du vet bäst vad som är bäst för dig och din familj! Låt inga korkade människor eller kommentarer rubba dig där. Du är mamma och du vet bäst. Saker och ting sitter inte i åldern!! Spelar ingen roll om han var tjugo blir man trött så blir man! Finns nog väldigt många vuxna med mig som är helt slut efter en dag på Kolmården och som gärna skulle åka vagn mot slutet av besöket. Inget konstigt alls!! Vill han åka så låt honom!
  Tycker du verkar vara en himla fin person på alla sätt och vis. En bra förebild.

  Med vänlig hälsning, Camilla

 6. Ozzyans mamma

  alltså! blir så trött på folk.du känner ditt barn mest och klart han ska sova i vagn om du vill det.ditt barn.dina regler..hoppas du hittar en bra vagn och att ni får en bra utlands semester tillsammans 🙂

 7. BM

  Helt korrekt.
  Alla barn är olika och endast den som känner barnet kan säga om det ska åka vagn ibland eller alltid gå själv.
  Jag tycker själv (barnlös som jag är) att dina argument är korrekta och bra. Vid 4 snart 5 kan vagnen vara ett komplement ifall han blir trött för att ni varit ute länge eller klockan är mycket. Känner ni att han klarar att lägga sig ute i vagnen för delar av hans nattsömn tycker jag att inte det är fel. Hade ni tvingat honom till det och han inte vill eller gör det med lätthet hade det varit en annan sak men om han inte har nått emot det är det en helt annan sak.
  Min väninnas 2 åring vägrar sova i vagnen på dagen och gör det sällan ens om de inte är hemma, alla hennes äldre barn (hon har 5 totalt varav tre äldre och en yngre) har alla kunnat sova i vagnen på dagen så länge de har haft behov av en sov stund på dagen men som sagt alla barn är olika, väninnans 2åring bevisar det inte minst men din son också.
  Allt som funkar bra för dig, din partner och er son är det som är bra. Skulle det kunna skada barnet på något sätt kanske inte lika bra men jag tvivlar starkt på att han ibland åker vagn som snart 5 gör minsta lilla skada om nått är det possitivt, det bevisar att han kan känna sig trygg även i miljöer som inte är hemma i sängen. Fortsätt på samma sätt

 8. E

  Har också upplevt såna tråkiga kommentarer. Men jag håller helt med dig. Är väl mycket bättre att barnet kan sätta sig och vila lite än att man ska behöva höra och se hur trötta dom är.
  Min son är 2,5 år och är 97 cm. Många tror att han är 4 år och jag får ofta kommentarer varför han åker vagn eller varför han har napp osv. Lite tråkigt ibland det med.
  Vi hade iallafall med oss en Elodie Details Stockholm Stroller när vi åkte och var nöjda med den. Kan annars verkligen rekommendera Nuna Pepp, en helt underbar och smidig liten vagn!! 🙂

 9. anna

  Jag tänker mest på vikten då de flesta vagnar har maxvikt 18 kg vilket min 4 åring väger, samt att hon är för lång för vagnen kram

 10. Jossan

  Kolla efter en billig brio sitty. Bara viloläge men mina kan sova i våran! Min Love är 3 år typ 105 lång och sitter väldigt bra i sin!

 11. Maria

  Jag låter mina barn, 3 år och 5 år gamla åka vagn varje morgon när jag ska lämna de på förskolan. Jag har inte bil och det går snabbare om jag låter barnen få åka vagn på morgonen. Jag bryr mig inte om vad folk säger. På EM vid hämtning får de välja om de vill åka vagn eller gå. Ibland stannar vi till i en park och leker. Varför är det sådan hysteri att man måste göra som alla andra?? Som med amning… alla ska tycka och tänka så mycket kring det.!? Vi vet väl själva vad som är bäst för oss och för våra barn, eller?
  Jag skulle oxå ha tagit med en vagn på semestern. Det är ofta varmt och barnen blir tröttare. Varför inte liksom? Hoppas att ni får en trevlig resa. Njut och ha det fantastiskt. Hoppas att ni hittar en bra semestervagn

 12. Annika W

  Jag tycker Chicco Liteway är suverän!
  Den har hängt med på våra resor och passar även till vardags. Tillräckligt stabil både för tvååringen och femåringen som ibland vill vila fötterna. Lättstyrd och helt ok i pris.

 13. Maria

  Tycker var o en får bestämma det!
  Ska man iväg på semester är det väl väldigt smidigt med en vagn.
  Jag saknar att inte ha vagn när jag går o handlar eller vi är på utflykt.
  Har en whiplash så har väldigt svårt att bära så ibland åker vagnen med o då är kommentaren ‘är de inte för stora?’ Jo, de ska gå. Men behöver den till bärhjälp.
  Sonen har ett fel på sin höft, dr sa att får han ont får han inte gå. Då får vi bära honom eller ta vagn.
  Vem har rätt att döma utan att veta!!
  Tyvärr vet jag inga vagnar som skulle kunna va lämpliga. Men hoppas du hittar en lämplig o får en underbar resa med familjen

 14. Anneli

  Gör som du vill och strunta i vad andra tycker. Jag fick också kritik av främlingar förra sommaren när min då 3,5 åriga dotter åkte vagn när vi var iväg. Hon hade svår växtvärk och kunde i princip inte gå.

 15. Sabina

  Förstår inte heller att folk orkar bry sig så mycket om vad andra folk gör och inte gör. Och nått så oskyldigt som att låta en fyraåring sitta i vagn när han är trött… Lägg energin på nått annat istället!

 16. Fia

  Jag har oxå en kille på 5 år i augusti vi har ännu syskonsitsen på vagnen då han ibland kan bli trött och vill vila, hans syskon brukar ta med han till saker och går de en längre bit tar de sulkyn även om han inte åker så ät det skönt om han skulle bli trött att slippa bära och krångla!
  Vi har oxå med vagn till han på semester så vi kan njuta av promenader eller middag senare på kvällen!
  Strunta i vad andra skriver låt barn va barn låt dem få va små och åka om de vill deras ben nyttjar de resten av livet

 17. Szilvia Földvari

  Klart du ska ha med en sulky! Omtänksamt av dig som förälder att göra det. Kanske en Britax B-Agile? Den blir liten hopfälld och är rymlig nog att gosa in sig i när han ska sova. Glöm inte en liten filt.. kan bli kyligt på kvällen ha en trevlig resa !

 18. Sofia

  Baby jogger hade jag satsat på! Stor sits, hög maxvikt, underbar sufflett, fullt liggläge.. guld värd på vår semester med en 4,5 åring!
  Trevlig resa!

  1. Maria

   Hej. Jag har en baby jogger syskonvagn som jag är galet nöjd med! Så himla bra!! Men vilken singelvagn med baby jogger har du som du är nöjd med? Vilken har du som du rekommenderar? ?
   Tack för svar

 19. Maja

  Vi köpte en Echo för att det var en av få vagnar som är godkänd för högre vikt (22 kg) Vi tar med den till vår lillkille på utlandssemestern i juni för att använda som sovplats på kvällen, han är då nästan 3.

 20. Helena

  Kolla vad maxvikten är på olika vagnar då det skiljer en del. Kan oxå tipsa om bloggen allt om barnvagnar och Facebook gruppen barnvagnar. Hoppas ni hittar nåt som funkar.

 21. Marie

  Jag är sååå trött på alla som ska komma med sina kommentarer om mina barn, dessa “know IT all” som alltid tror sig veta allt bäst. När ska folk fatta att låta varje individ bestämma föraning själv och vad som passar just mig och mina barn?? Hoppas du går din väg för vad som passar er. Vi har en mclaren sulky som man kan fälla i liggläge som är jätte smidig så tipsar om McLaren:))

 22. Annelie

  Vi bokade sulky via hotellet. Fanns som tillval där vi bodde och finns på många ställen. Skönt att slippa ta med sin egen vagn som specialbagage på flyget. Annars har vi en Babyjogger city mini som är helt perfekt! Smidigare och bättre vagn har jag inte hittat! Den har en lång sufflett som skyddar mot solen och man kan fälla ihop den med en hand- bara att dra i ett handtag men ändå stabil. Haha nu låter det som jag säljer vagnar men jag gillar den verkligen!

 23. Helena

  Självklart ska Kidh få ha en mysig plats att krypa upp i om han vill när han börjar bli trött Och ni kan fortsätta njuta av kaffe och efterrätten ute å inte behöver jaga iväg till hotellet direkt. Ha en jättefin resa !

 24. Martina

  Jag skulle rekommendera baby jogger city mini gt. Den tar 30 kg i maxvikt och blir väldigt smidig när man fäller den. Rymlig sittdel så den blir nog skön att sova i.

 25. Jemny

  Satsa på baby joggar city mini 4w. Grym till semestern och smidig att ta med i bilen. Ha en skön semester!

 26. Rebecca

  Självklart ska du låta Kidh åka vagn så länge han är i behov av det. Min lillebror var likadan när han var liten. Vi hade med en vagn till honom (minns inte hur länge) men ett tag i alla fall, då han var i behov av att vila med jämna mellanrum 🙂

  Kör på Therese!! Kram <3

 27. Sanne

  Vi hyrde sulky till vår 2.5 åring när vi var utomlands. På kvällen var femåringen helt slut efter en hel dag i solen. Han hade med velat hyrt en vagn… Även om han gick mycket så åkte han på axlarna eller bar vi honom sista biten till hotellet på kvällen… Hade nog tagit en vagn till honom att använda på kvällen om vi skulle åkt en gång till nu och han är numera 6 år.. Detta för att man ska kunna va ute till vid 22 om man känner för Johanna

 28. Tina

  Jag kan tipsa om babyzen yoyo. Helt fantastisk vagn! 🙂 och även dem enda vagnen som blir så lite att den kan tas som handbagage på flygplanet. 🙂

 29. Ann

  Ofta kan man hyra vagnar på hotellen.
  Klart du annars ska ta med vagn för att underlätta för er alla.
  Tänk på att ta en stabil vagn som inte välter , lätt att sulkyn gör det.

 30. Josefin

  Hej Våran son har inga problem med att gå långt men när vi var i london så tog vi med en sulky och det var jättebra för han blev ju trött efter ett tag så ville han vila och sen gå igen. Han var 4 eller 5 då. Om jag vore du så skulle jag ta med en sulky. Förlåt men börjar typ små skratta lite för mig själv för tycker det är väldigt fånigt att folk ska haka upp sig på om du vill ta med en sulky till din son. Men den personen kanske kan följa med och bära din son när han blir trött hahaha

 31. Marita Johansson

  Min son är 6 och jag tar med sulkyn om det blir att gå mycket eller långt. Inget konstigt med det. Vem vill bära runt barnet på ryggen? Det är ju det som händer annars.

 32. Andrea

  Vi var nyss på semester o lät vår 6 åring åka vagn på kvällar och längre sträckor.. Att folk ens lägger sig i! Vi hade en vanlig sulky från märket 2me. Funkade toppen! Hoppas ni får en grym resa!

 33. Helene

  Jag har en babytravel Amsterdam, den äldre modellen(är längre än den nyare). Den kan min snart 6 åring åka i. (Han är ca 120 cm) och han sitter bra. Är kanske inte den minsta vagnen men blir liten när man fäller ihop den och smidig att köra. Trevlig resa!

 34. Anna

  Klart han ska få åka vagn! Min dotter är 6 år och ibland få hon “lyxa” till det och åka vagn om vi ska på en långpromenad eller om hon är trött och ändå måste följa med mig till affären. Inget konstigt med det:)

 35. madde

  Helt rätt tänkt. Vi hade vagn till vår 4 åring. Perfekt på kvällarna då man var ute och åt så han kunde somna i vagnen och när man gick mycket. Inte så kul att behöva gå tillbaka till hotellrummet och sitta där kl 19 varje kväll på semestern 🙂

 36. Maria

  Var ska ni åka?Tänkte tipsa om att de flesta barnvänliga hotell i Turkiet hyr ut vagnar och man kan förboka hemifrån.

 37. Ewa

  Hej. Min son är 4år blir 5 år i oktober. Han behöver också åka vagn ibland. Ibland bara för å få vila och ibland för han har så pass mycket astma att han inte orkar gå långa sträckor ibland. Du som mamma vet vad som är bäst för ditt barn och kör hårt på vad du tycker och känner är bäst för er. Min snart 8 åriga son brukar sätta sig i vagnen ibland för han blir trött å tycker det är lite extra mysigt (kanske får känna sig lite liten ibland å inte alltid vara den som är stor). Jag tycker du gör ett fantastiskt jobb och du är en stor förebild för mig som också är ensamstående mamma. Tack för all kärlek och värme du sprider runt dig via instagram, Facebook och bloggen. Du är fantastisk och du, kör hårt!

 38. Mia

  Du vet vad som funkar bäst för din pojke och din familj. Strunta i alla som tycker hit och dit och fortsätt vara den bästa mamman som du är! <3

 39. Maria

  Det är ju klart att du ska ta med en vagn till Kidh. Är väl jätte smart av dig att göra det så han kan sova som han vill på kvällen och ni ändå kan vara ute. Min minsta åkte vagn jätte länge hon är också väldigt liten som din son.

 40. Martina Mullback

  folk ska tycka så himla mycket hela tiden. Jag blir så trött på det när andra ska berätta hur JAG ska göra. Jag vet vad som är bäst för mitt barn och du vet vad som är bäst för ditt. Men det gäller ju egentligen allt som man gör. Hur orkar folk lägga energi på å säga till andra vad dom ska göra? Har inget bra tips på sulky men hoppas ni får en mysig semester så hörs vi 🙂

 41. Lisa från Skåne

  Ta du med en vagn när ni åker. Det gjorde min dotter och hennes son var då nästan 6 år, men var guld värd att ha. Dem tog med en gammal vagn som blev kvar, frågade på hotellet om dem visste någon som behövde en vagn.