HUR OFTA SKA BARN HA FASTA AKTIVITETER? – Therese Wickman
theresewickman

Therese Wickman

HUR OFTA SKA BARN HA FASTA AKTIVITETER?

Hej vännen! Hur har ni det med aktiviteter hemma hos er? 

Hade Ellah fått välja fritt hade hon gått på både Gymnastik, Ridskola, Hockeyskola och dans och säkert någon aktivitet till. Men för det första så är det långt ifrån gratis att låta sina barn gå på någon aktivitet. Terminsavgifterna ökar för varje år känns det som. ? Har även en ganska stark åsikt om att barn inte ska ha en massa uppbokade aktiviteter `flera` dagar i veckan. Tror att det ökar stressen både hos oss föräldrar och hos barnen.!?

Just nu går både Ellah och Kidh på Gymnastik och dom älskar det. Jag som har mitt hjärta i Gymnastiken kunde inte vara gladare 😉 Båda barnen har dock börjat önska och tjata efter fler aktiviteter. Att Rida har legat högst på listan från dom båda två.  Igår fick jag reda på att dom båda kommit in i en knattegrupp som kommer vara 30 min under Fredagar från start i Oktober.

Barnen hoppade av glädje, men då kom den där känslan. Ska verkligen en 4 åring gå både på Gymnastik och Ridskola?   Ellah är 6 år och där känner jag att det är lite mer ok att ha två fasta aktiviteter i veckan.? Absolut inte fler! 

Blir väldigt svårt att låta Kidh `bara`titta på när Ellah rider då det är han som är mest hästtokig och ändå måste bli med i stallet!? 

Hur skulle ni resonera?

IMG_0954

IMG_0950

Älskar hennes glugg 🙂

Berätta gärna din syn på det här med aktiviteter för barn!

Puss och Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
theresewickman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. mammalinda

  Jag röstar för att barn ibland ska ha tråkigt! Det är viktigt för både kreativitet och för att “ladda batterierna”. Sen är det viktigt att man inte bara stressar runt och måste stressa med mat för att hinna med aktiviteter. Det måste finnas tid till att bara vara. Så egentligen beror det på hur dagarna ser ut annars. Om barnet är mycket på förskola/fritids t.ex. Och vad barnet själv vill så klart! Det finns nog ingen given regel, utan man måste känna av.

  Men om man ändå är i stallet och de båda kan rida samtidigt så är det ju bara att köra på (hade jag tyckt i alla fall).

  Jag har barn som inte alls vill ha någon aktivitet och så har jag barn som har flera uppbokade dagar. Det går lite i vågor och så beror det på ålder. När barnet börjar skolan, brukar jag ta det lite lugnt med aktiviteter i början för då brukar de vara ganska trötta när de kommer hem.

  Jag är också gympamamma (är ledare för familjegymnastik). Det är en väldigt trevlig aktivitet!! 😉
  Kram
  http://blogg.loppi.se/mammalinda/

 2. Linda- egenföretagare, fru och tre barnsmamma

  Såklart att barnen kan ha flera aktiviteter! Dom flesta barn sitter bara hemma och spelar. Jag tycker det är super viktigt att barnen rör på sig! Ett barn kan inte röra på sig för mycket och sålänge barnen har roligt så är det huvudsaken. Sen är det viktigt med samarbete och de får man i sporter och dessutom massa kompisar! Mina barn går flera. Sönerna på 5 och 6år går fotboll, innebandy och gympa. Dottern på 3,5år går gympa.

 3. Hanna

  Hej!
  Jag skulle resonera att två är lagom i den åldern. I Ellahs ålder tänker jag att det både handlar om ork och tid. Hon börjar skolan, det måste finnas någon tid till “får jag följa med dig hem imorgon efter skolan” och sen lite tid till vila.

 4. S

  Vi har två aktiviteter till min 5 åring… Miniorerna ,(de pysslar och leker lekar, svenska kyrkan arrangerar detta så det är gratis) och simskola, billigt 500 kr för 10 ggr) simskolan är han ej intresserad av men miniorerna är han konstigt nog jätte nöjd med…. Jag anmälde till det för att jag hörde att några kompisar är med… Själv är jag ej kyrklig av mig… Min dotter på 2.5 är med i barngympa Vi går ibland… Nu de senaste 3 lördagarna har vi tyvärr varit upptagna eller sjuka…

 5. Elin

  I vår familj tränar barnen väldigt mycket. Elliot som är 9år tränar 4gånger i veckan totalt ca 6h. Nova 7år tränar 4ggr/ veckan totalt 11h/vecka och Molly 4år tränar 3ggr/vecka totalt 4h. Vi är en väldigt idrottslig familj och framförallt tjejerna hade gärna gått på både dans och ridning med men som det ser ut just nu så varken orkar barnen eller jag skjutsa mer 🙂 Vi har tur att barnens träningar sammanfaller så att de tränar ungefär samtidigt.

  Vad roligt med gymnastik! Det håller mina tjejer också på med. Där ökar träningsmängden ganska snabbt och Nova som tävlar i artistisk gymnastik tränar 9,h h/vecka men hon älskar det 🙂

  Har du möjlighet och tid så tycker jag absolut att barnen ska få hålla på med mer än en idrott, ofta kan det vara bra att ha en individuell och en lagsport.

 6. pernilla

  alltså…jag håller väl typ med dig…varför ska man ha sååå många aktiviteter o.s.v stressa hit o dit…
  Kevin(5 år) har inga aktiviteter o han har inte ens börjat tjata om nåt än heller… jag skulle vilja att han började med något…typ gympa eller nåt…
  men som sagt han har inte sagt nåt än… men OM han skulle vilja köra flera grejjer då…jag tänker som såhär…kan du inte prova på ridning oxå o se hur de går…? hinner ni med de? känns det stressigt? hinner ni mysa ändå som familj ihop? så hade väl jag tänkt…
  Tack för en mysig blogg!
  Kram

 7. Sarah

  Ridningen tycker jag du kan likställa med skogspromenad eller utelek. De lär sig massor, får vara ute i friska luften & lära sig samspel med djur. Tänk på alla som äger hästar/hundar. Då är detta vardagsaktivitet. För mig är det stor skillnad med stall/djur/scouter tex. Jämfört med prestationsinriktad sport som fotboll eller gymnastik. Låt killen rida! Kram

 8. Lotte

  Mina har varsin för jag tycker de ska göra något, men tjejen går i 4an nu och den omställningen i läxor från 3an!! Jisses, vi hinner knappt göra annat än läxor känns det som 🙁 Har barnen varannan vecka och när de är här känns det bara som stress med läxor. Så hon hinner ju knappt med en aktivitet till.
  http://lotte4.blogspot.se

 9. Emelie

  Hej!
  Jag skulle nog tänka att om de vill testa båda ska de få göra det och märker du att de verkar tycka det blir för mycket går det ju alltid att sluta 🙂

 10. Jeanette

  Hej.
  Om barnen vill träna tycker jag man ska uppmuntra de till det.
  Det är så många barn som sitter framför Tvn eller plattan alldeles för mycket idag. Om ni gör de tillsammans är de bara mysigt att få den tiden tillsammans utanför hemmet.
  Min son är 5 år och har 3st aktiviteter. De är han själv som har valt och han älskar det.
  Lycka till.

 11. Madeleine

  Mitt äldsta barn går på massa sporter och när det är som värst så tränar han 3-4 dagar i veckan och han är idag 10 år. Han har haft det såhär sen han var 6 år och det är för att han vill själv. Han brinner för sporten och tränar idag fotboll, innebandy, golf och parkour. Han ville även börja på hockey igen men där sa vi att han fick börja välja för dom tränar hockey 3 dagar i veckan. Sen tror jag har med gemenskapen oxå att göra. På träningen träffar han alla sina kompisar och dettycker han är roligt. Lillemannen som är 8 år vill inte sporta alls och det är helt ok. Han har provat allt men inget som han fastat för tyvärr.

 12. Rebecka

  Att rida som barn är det absolut bästa som finns, tycker inte att du ska ta ifrån dem denna möjlighet. Kan vara kul att pröva på något annat också, och 30 minuter i veckan är väldigt lite 🙂 Jag tror verkligen att min barndom blev så bra som den blev just på grund av mitt stora intresse för hästar, på riktigt! Det var helt underbart att åka iväg på ridläger och sådant, helt oförglömligt. Det är också en sport där man lär sig väldigt mycket, dels balans och sådana saker med också har ridningen väldigt mycket mentalt 🙂

 13. Sandra

  Hej på dig!
  Jag har bara en liten ettåring hemma, men med erfarenheten från de år jag jobbat med barn tänker jag såhär.
  Är det en aktivitet ni gör tillsammans som tex ridning och det inte är ett långt pass (30 min är ju perfekt) så kör på.
  Är det mer träning och barnet måste jobba hårdare och kanske blir trött så är det bättre att ha ett pass i veckan.
  Det bästa vore ju att prata med barnen om att ni kommer testa två aktiviteter i veckan och se om dom orkar det, annars får dom välja en och testa två igen om tex ett halvår.
  Lycka till 🙂

 14. Hanna

  Jag tycker helt klart dom ska få göra båda sakerna!
  Dom kommer i sinom tid inse att det inte går att ha hur mycket aktiviteter som helst att göra. Men två ser jag inte som något hinder!
  Ridning är dessutom toppenbra! Du får ett ansvar, en hobby, en bästa vän och till slut blir stallet som en ungdomsgård fullt med andra hästtokiga kompisar. Så har jag levt hela min uppväxt och det kunde inte blivit bättre! 🙂
  Kör hårt Ellah o Kidh! 🙂
  Kram till er!

 15. Laila

  Vad duktig hon är
  Alla barn är olika och så länge de själva tycker det är kul ser jag inget fel med flera fritidsaktiviteter. Jag har ju fyra barn och grabbarna tycker en aktivitet i veckan är lagom medan Leia 9 år tränar gymnastik 8 tim i veckan och vill utöver det börja på både simhopp och konståkning det finns det dock inte tid till. När hon var sex år som ellah är nu gick hon på både gympa och dans och det var alldeles lagom.
  Kram