the80sme

Pysselkalender Lucka 12 – Egendesignad julklapp

1-24 December bjuder jag på ett pyssligt jultips varje dag i samarbete med Panduro Hobby. I lucka 10 hittar ni ett tips på hur ni kan trycka eget tyg till personliga julklappar.

        Gör så här – Potatistryck:

Designertyg är riktigt dyra och ibland är det svårt att hitta just det tryck man vill ha i butikerna. Idag tänkte jag visa ett superroligt sätt att fixa personliga julklappar med hjälp av en potatis och textilfärg.

Börja med att skära av ungefär en tredjedel av potatisen. Skär sedan ut det mönster du vill ha. Vill man vara riktigt noga kan man googla en form och skriva ut och sedan använda som mall när man skär. Själv tycker jag att charmen i potatistryck ligger i att det inte är helt perfekt, det syns att det ligger en person bakom trycket och inte en maskin.   potatistryck Vill man göra ett stort tryck är det bara att använda sig av en bakpotatis. Måste man ta en paus i tryckandet se till att stoppa in potatisen i en plastpåse i kylskåpet annars torkar den, och fort går det. Fråga mig inte hur jag vet det…

potatistryckDet tryck jag valt är den fri tolkning av Fine Little Days grantyg. Detta ska jag sedan sy nya sängkläder till flickornas docksäng. En julklapp som jag tror kommer bli riktigt uppskattad då väldigt mycket handlar om dockor och deras små rutiner nu.

potatistryck

Att tänka på:

Lägg gärna ut en vaxduk när ni ska trycka. Någon sådan hade jag inte så jag fick använda svart papper istället. Färger kryper lätt ut på baksidan av tyget om det är tunt så därför är det bra att skydda golvet eller bordet där ni håller till.

Häll ut lite färg på ett plastlock eller liknande, det går år betydligt mindre färg än jag trodde, en flaska är väldigt dryg. För att få färgen jämnt fördelad över potatisen använde jag en tops för att smeta på den mellan varje tryckning.

Färgen som jag använt tål att tvättas i 40 grader, den fixeras med strykjärn eller självfixeras efter 14 dagar! Alternativ nummer 2 låter klockrent för mig!

potatistryck

Tips!

Varför inte köpa hem ett gäng med vita tröjor/bodys och fixa tuffa tryck till julklappar? Du kan trycka personliga kuddfodral etc. Vita enkla påslakan, kuddar, dukar etc finns det gott om i butikerna till en billig peng. Piffa till dem på ett personligt sätt. Inget skriker kärlek som en julklapp som är handgjord!

Panduro produkter jag använt:

PALETT 250ML SVART

Inspireras av fler pyssel:

panduro lucka 10panduro LUCKA 1

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.