Tidig eller sen förlossning – ärftligt?  – Bloggen har flyttat till Thaimorsan.se. Välkomna!
Thaimorsan

Bloggen har flyttat till Thaimorsan.se. Välkomna!

Tidig eller sen förlossning – ärftligt? 

Godmorgon! Har legat vaken igen och det var från 3:30! Tilda somnade redan runt kl.19 på soffan och vaknade då 3:30 och bara rullat runt och somnade nyligen igen kl.6:30! Och jag ligger ocg lyssnar på Måns klockradio som gick igång,Måns stängde av…och den gick på snooze ett antal gånger 😒 varje morgon kör han så med snooze i 10 års tid 😐

Och nopp, nada, nix…ingen bebis. Här går jag runt på dagarna och bara väntar…och väntar. I tisdag hos barnmorskan så frågade hon när Tilda kom. Det var på v.39+1. Då var det “jaja då kommer h*n också snart” enl. bm. Slemproppen är frånvarande…

Min mamma säger att jag lär få vänta några dagar efter beräknad datumet med nr.2 eftersom min bror kom senare. Jag kom prick på bf-dagen. Om man nu ska tro på att tidig eller sen förlossning kan vara ärftligt så ska jag få vänta eller gå övertiden. MEN brorsan var ju nästan 5 kg 😱 och mamma hade värkar i flera dagar! Inte så konstigt kanske? 🙄

Sedan sa min mamma att det är olika att föda ut en flicka och pojke! Hon baserade på sina egna erfarenheter. Så nej, det behöver ju inte alltid vara, jag har frågat runt och googlat. MEN igen det KAN vara ärftligt har man forskat fram och då har man även kikat på kvinnans mamma och mannens mamma hur deras förslossningar har varit. Just förtidig förlossning verkar som att det är ärftligt rak igenom i kvinnans led efter vad jag har läst, nu hittar jag inte källan bara för det. Jag uppdaterar längre ner med länk när jag har hittat 😉 eller kan någon berätta eller bekräfta detta?

Vilka går över tiden?

Det är vanligare att förstföderskor, äldre kvinnor och rökare går över tiden. Det kan också finnas en viss ärftlighet för överburenhet.

Om du har gått mer än två veckor över tiden med ett barn är risken större att även en efterföljande graviditet blir överburen. (Källa: 1177.se)

Jaa hmm…med Tilda så var jag ju en förstfödelska vid 33 år och räknades väl som ÄLDRE. Det gick relativt fort. Däremot har jag fått höra många gånger under denna graviditet att nr.2 kan komma ännu fortare om nr.1 kom fort. Med Tilda så skedde allting inom 18 tim, från att slemproppen gick och 8 tim senare gick vattnet och värkarna kom, trappades upp till jag orkade inte mer efter 6 tim och åkte in, och så 4 tim senare kom hon. Så jag är inställd på att värkarna kommer fort när de väl kommer och förlossningentiden kommer att halveras den här gången.

Hur snabb förlossningen blir är delvis ärftligt men även individuellt för varje kvinna. Det vill säga att om man har haft en snabb förlossning är det mer sannolikt att detta upprepas vid nästa graviditet.

En förlossning brukar vara i genomsnitt 12 – 16 timmar för förstföderskor och 4 – 8 timmar för omföderskor. Detta räknas från det att värkarna blivit kraftiga och regelbundna och från att livmoderhalsen blir kortare och börjar öppna sig. Oftast är det gott om tid att ta sig till förlossningsavdelningen. Men i vissa fall kan det gå mycket fortare. Vissa märker inte av förlossningen så mycket förrän alldeles i slutskedet. (Källa: 1177.se)

Du som har fött och/eller tycker att detta är intressant med just tidiga eller sena förlossningar, hur har din och/eller din mammas förlossning/-ar varit, stämmer det eller har det varit helt olika?

……………………..

Uppdatering: Artikel – “Gener styr tidiga förlossningar“, ur Syd Svenskan 7/8-2007 (gammal men ja…😬)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Thaimorsan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lin

  Min mamma födde mig två veckor tidigt. Vårt barn kom bf+6. Och er nya lilla bebis delar födelsedag med mig! (Grattis till er!) Kan säga att 6/3 är en ypperlig födelsedagsdag!

  Från första känning till födsel tog 11 h för mig. Men från den aktiva fasen ( är den från 4 cm öppen?) till födsel tog det fyra timmar. Är det den aktiva fasen (från öppen 4 cm till födseln) de räknar, eller från första känning? Tänkte rörande det du skrev i texten, hur långa förlossningarna brukar vara. 🙂

  Så intressant ämne! Man är ju nyfiken på hur det kommer gå om man får fler barn.

  1. Thaimorsan
   Thaimorsan

   Tack för din kommentar och ja nu har jag det bekräftad att för min del så blev kom nr.2 fort dom blixten men förvärkar verkar under ett dygn men plötsligt inom en timme så trappades värkarna upp och fick krystvärkar i bilen, som tur var att hi var på väg och ring in på vägen.

 2. Johanna

  Min första förlossningar 8 h från första tecknet (vattnet gick) och endast 3 h från etablerade värkar… Så betydligt kortare än texten ovan. Min mamma hade en liknande första förlossning. Hennes andra gick på under en timme från första tecknet tills syrran var ute. Jag är riktigt orolig att min andra förlossning kommer bli lika snabb. Jag hade tänkt försöka föda i Borås igen (bor i gbg), men osäker på om vi hinner fram. Läskigt! Plus att jag endast har 15 månader sen förra förlossningen så känns ju som att allt redan är utvidgat och klart där nere. Haha.

  Min första kom 8 dagar tidigt och ska den här komma samtidigt blir det nu på torsdag… Jag är lite i ställd på att det blir innan dess men säkert blir det långt efter bara för att jag går och väntar hela tiden nu. Segt!

  Hoppas allt går bra för dig.

  1. Thaimorsan
   Thaimorsan

   Hej och tack för att du delade med dig Då är det också snart för dig! Förra gången kände jag inte alls några förvarningar och var inställd på att jag skulle gå över tiden som förstföderska som många sa. Men intuitionen fanns där efter att slemproppen gick och allting var klart inom 18h efter det, så jag är nu inställd på att det blir nåt på 9 tim då hehe. Vi får hålla tummar att det blir en bra och kort förlossning och komplikationsfri! Lycka till till dig me!

 3. Marie Alvas mamma

  Ja jag ville inte bli igångsatt så jag var jätte glad att det kom igång. Hoppas bebis kommer snart. Det jobbiga brukar ju vara alla som undrar och får lätt panik om man inte svarar på första signalen i telefonen. Jag kom just på mig själv att jag kollar din blogg väldigt ofta nu haha!

  1. Thaimorsan
   Thaimorsan

   Ja haha här frågas det “har slemproppen gått än?”… “Ingen bebis idag?”. “Nervös?”. Det lär märkas haha men nervös är jag inte, sist tog jag som det kom men nu bloggar jag om det mesta så många funderingar har man hunnit med.

 4. Marie Alvas mamma

  Jag gick över 13 dagar med Alva. Igångsättning var inplanerat dag 15 över tiden. Men det behövdes inte för värkarna kom från ingenstans. Vattnet gick troligen inne på förlossningen för jag märkte aldrig något.
  Min mamma gick inte över med mig och mitt stora syskon blev akut snitt pga vissa omständigheter och min sambo föddes tre veckor förtidigt.

  1. Thaimorsan
   Thaimorsan

   Nu är man otålig haha när man har tänkt att h*n ska komma typ nuuuuu och jag var inställd på 29:e haha! Får väl räkna med att det kan gå övertiden men vad jag också har hört så brukar kroppen köra igång själv när man har fått ett datum för igångsättningen. Hoppas det inte behövs ☺️

 5. Jennykronholm

  Hej.
  Min mamma födde mig och mina två syskon innan bf, mina äldre bröder föddes några dagar tidigare och jag föddes en vecka för tidigt.
  Min dotter som föddes i april 2013 kom 8 dagar tidigare än beräknat men jag var inställd på det eftersom det var så för min mamma så jag tror på att det är ärftligt

  1. Thaimorsan
   Thaimorsan

   Hej, tack för att du delade med dig. Kul att höra att det kan vara ärftligt även det kan också vara individuellt från kvinna till kvinna. Men det verkar stämma in på dig

 6. Sofie

  Hej, vi är tre syskon, vår mamma gick över med alla. Mina två har kommit 39+3 båda två.
  Nr 1 5 timmar efter vattnet gått och nr 2 typ efter 30 min inne på BB, varken slemproppen eller vattenavgång.

  Jag hoppas du får den 6, mycket bra dag att fylla år på 🙂

  1. Thaimorsan
   Thaimorsan

   Hej, va kul att du delade med dig jag bara väntar på att proppen och vatten skulle gå men vet att det behöver inte vara så. Hoppas att det går fort nu också men inte så att vi inte hinner in.

   Om din mamma gick över men inte du, hur var det för din mans/sambos mamma, om hon födde barn/barnen tidigare? Läste att man hade kolla på båda sidor. Intressant dock.