Bloggen har flyttat till Thaimorsan.se. Välkomna!

Thai-popkultur: luk kreung thai – att vara halvthai

*2015-03-04: jag har ändrat i rubriken (Att ha ett halvthai barn är storgrej? (del 1) men innehållet här är oflrändrat. Det är för att jag skulle kunna fortsätta bygga på det.

 

Jag fick lyssna på ett radioreportage imorse som min svenska vän (som är thaikille i Thailand) skickade till mig via Facebook. Han tyckte nog att det berörde mig och ja, det gör det. Jag har Tilda, 2 år, ”vit” och halvthai.

Ni måste lyssna för att förstå. Thailand är LAND OF SMILE men bortom svajande palmträd och standliv så är det mycket annat som svenskar och andra inte skulle förstå sig på. Jag tänker oftast som en svensk med ena foten i den thailändska kulturen. Jag förstår ibland inte heller mig på den thailändska mentaliteten och dagens populärkultur, inte heller den thailändska underhållningsindustrin och massproduktionen av ”Dara” dvs thailändska stjärnor.

Det var programmet P1 RADIOKORRESPONDENTERNA som sändes igår som lyfte upp ämnet. Paloma Vangpreecha som är en ”ungkorre” runt 30 år och själv är halvthai har jobbat med detta. Jag har lyssnat på programmet och det väcktes många tankar. Tankar om när jag växte upp och hur det var då. Tankar när Måns och jag var i Thailand innan vi hade Tilda och efter vi fick Tilda. Tankar om att ha en dotter som är halvthai och varför skulle det vara bättre enl.de i Thailand. Jag har självklart blivit bemött här i Sverige och i Thailand just om min dotter men oftast av thailändska främlingar på ett positivt sätt. Att jag har ett halvthai barn alltså.

Lyssna gärna på radioprogrammet. Jag återkommer i del 2 lite senare 🙂

Paloma Vangpreecha om fördomar, arv och utseende bland halvthailändare

Programmet sändes igår söndag 1 mars kl 12:55

”I Thailand finns ett begrepp kallat ”luk krueng”. Det är människor som är halvthailändare och halvvästerlänningar, alltså med en förälder från vardera kultur. En grupp som lever ett fortfarande inte helt okomplicerat liv.

På 1960- och 70-talen var de inte socialt accepterade i Thailand, men det har förändrats. Idag omfamnas ”luk krueng” av landets populärkultur, men dessa halvthailändare lider också av fördomar mot deras arv och deras utseende.

Paloma Vangpreecha har varit i Thailand och skildrar fenomenet. Hör också halvthailändare i Sverige, och de fördomar som de möts av.”

Lyssna på:
Paloma Vangpreecha om fördomar, arv och utseende bland halvthailändare

För att lyssna, klicka här!

Kommentera och ställ gärna frågor!

 

***2015-03-04: läs mina respons från mina läsare ch thaivänner http://blogg.loppi.se/thaimorsan/thai-popkultur-respons-om-luk-kreunghalvthai/

 

#blogg100 -3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.