Sesambollar med mungbönor och kokos (glutenfri) – Bloggen har flyttat till Thaimorsan.se. Välkomna!
Thaimorsan

Bloggen har flyttat till Thaimorsan.se. Välkomna!

Sesambollar med mungbönor och kokos (glutenfri)

I Thailand kallar vi denna snacks för “Khanom Khai-hong” som betyder “svanägg”. Jag minns från min barndom att de var lite peppriga och inrullade i florsocker-kristaller. Jag gillade inte dem. Ingen bra reklam haha men jag gillar de som inte är så söta. Nuförtiden görs de med olika fyllningar och vill man skippa florsocker så kan man rulla de i sesamfrö, pumpafrö, solrosfrö eller annat frö som man vill, (men de blir inte samma utan sesamfrö!) bara de klarar friteringen. Eller inte rullar in i nåt alls. Fyllningen kan vara salt eller söt och äts som snacks eller efterrätt.

Här kommer en variant som är populär i Vietnam. De kallas för Banh Ran (N.Vietnam) eller Banh Cam (S.Vietnamn) och är sesambollar med fyllning av mungbön och kokos. Runt om i Asien kan man hitta denna typ av friterade deg i alla former med eller utan fyllningar och frö. De heter bara lite olika.

Så i lördags provade jag göra denna utsökta snacks. Jag började så sent som kl.20 och blev klar kl.23! Friterade de söndagsmorgon innan vi skulle till Lucas kalas kl.13. Att det tog tid var för att det var första gången och jag fick testa och ändra recept som jag hade hittat på nätet.

Glutenfri, kan bli mjölkfri om man byter ut potatismospulver mot potatismjöl och så äggfri!

 
Sesambollar med mungbön och kokos

Degen:

 • 1L varm vatten + 1 msk under knådning mer eller mindre
 • 1 påse á 500g  klibbigt rismjöl (“glutinous rice flour”)
 • 2 dl rismjöl
 • 2 msk bakpulver
 • En nypa salt
 • 2 dl socker
 • 2 dl potatismospulver / 

Fyllningen:

 • 1 påse mungbönor (gula i färg, utan skal)
 • 2 dl kokosflingor
 • en nypa salt
 • 1 dl socker (efter tycke)

 

Övrigt:

 • Ca 3 dl Vit sesamfrö, orostade
 • 1L Olja till fritering

Så gör du:

 

1. Börjar med fyllningen.

 

Blötlägg gärna mungbörnorna i 1 tim eller längre i varmvatten och skölj sedan mungbönorna tills vattnet sluta vara grumlig.

 

Koka bönorna mjuka i ca 20 min eller längre om du har inte blötlagt bönorna. När bönorna har kallnat, mosa dem. Medan du väntar löser du upp socker med vatten (du gör inte sockerlag). Blanda sedan sockervattensalt och kokosflingor i de mosade mungbönorna. Konsistensen bör vara lite som potatismos. Forma mungbön-kokosfyllningen till stora och små bollar som du vill. Plasta och kyl under tiden du gör degen.

 

2. Deg från grunden. Lös upp socker o varmvatten. Ta en stor skål, häll i sockervatten och potatispulver, rör om tills pulvret har löst upp. Ha sedan i bakpulver och rör ytterligare. Blanda sedan ner de två typer av rismjöl och bakpulver och får de till att bli en fin och fast deg, du behöver inte knåda men använd en “blandare”/matberedare om du har. Tillsätt sedan några teskedar vatten i taget.  Degen borde vara som en blöt play-doh i konsistens. Degen ska inte vara för kletig eller för hård, det ska gå att forma. Testformar en “golfboll”-storlek. Platta till men gör kanterna tunnare. Om degen spricker på kanterna så är degen för torr så ha i lite mer vatten. Fukta händerna med lite vatten om du vill få bollarna runda och fina.

 

3. Konstent att klappa in i sesamfrön. Det bästa sättet att rulla/klappa in sesamfrön är att ta hjälp av ett vattenglas som är lite större än bollarna. Häll i lite sesamfrö och smörja dina händer med lite vatten och ta sedan en boll och rulla den lite kletig. Lägg i glaset och “certifugera” så att bollen rotera och täckt med sesamfrön. Låt stå i kylen i minst 1 tim men gärna över natten så att sesamfrön verkligen sitter.

 

4. Fritering. Hetta upp oljan men fritera bollar i medel/medel-låg värme. Är oljan för hett så kan bollarna spricka eller explodera! Använd en ätpinne eller annat för att rotera runt bollarna så att de får fina och jämna färg. Det går stt fritera flera bollar åt gången. Ta upp när bollarna är gyllenbruna. Det kan ta 20 min eller längre beror på hur stora bollar du har valt att göra.

 

5. Servera direkt eller värm upp i ugnen senare, de håller i några dagar som andra bullar.

Tips!

 • Kyl gärna bollarna över batten så att sesamfrön sätter sig.
 • Innan fritering, tar ut bollarna 1 timme före.
 • Gör glastricket så blir bollarna

 

Succé på barnkalaset blad vuxna och barn, därför vågar jag lägga upp mitt recept 🙂

#blogg100-41

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Thaimorsan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.