Fem gånger mer kärlek och räknar till 1000 – Bloggen har flyttat till Thaimorsan.se. Välkomna!
Thaimorsan

Bloggen har flyttat till Thaimorsan.se. Välkomna!

Fem gånger mer kärlek och räknar till 1000

Det här med trots. Tilda har blivit extra trotsig och har kort stubin, skriker och gråter för allting och ingenting. Hon VÄLJER att inte lyssna på vad någon säger när hon är igång och säger emot om allting när hon inte får som hon vill. Oftast är det som att hon har vaknat på felsida och hela dan är förstörd och allting går fel. Det värsta är nog att hon gråter, gnäller och tjatar på samma gång. Sedan går det över till att hon skriker så högt och allt hon kan. Jag har mina metoder men det funkar oftast men inte alltid. 

Igår bråkade hon med Måns på morgonen och ville se den tecknade serien Doctor McStuffin på tvn i farmorskök. Det slutade med att Måns kom ner med Tilda till mig och hon fortsatte tjata. Tålamod alltså. Hon vägrade acceptera att det inte fanns eller gick att se den på tvn och vägrade se den i iPad där hon faktisk kan se. Men när jag tillslut sa att jag ville också se och försökte avstyra det då blev det bättre. Jag satt med henne i mitt knä och höll om henne hård tills hon lugnade ner sig. Plöstligt hoppade hon och ville gå äta frukost.

Vid lunchtid så skulle vi åka hem till Göteborg. Då hade hon ändrat sig och ville inte åka hem, och bråkade. Och Måns sa att hon kan ta med farmor hem! Det blev ett nytt tjat…att farmor ska följa med hem. 

Och på kvällen ville hon ha Brago bokstavskex före maten nu nu nu. Hon tjatade säkert i en timme och ville öppna paket. Vi sa att hon skulle FÅ EFTER maten, då skulle hon såklart INTE ha mat och skrek “joo, jag fåååår!“. Efter många långa skrik så dammade jag till Bragopaket och den blev lite bucklig. Jepp, det hjälpte inte vara snäll och prata snäll med henne, så “badcop” kom fram och då blev det pappa favoriten hon vände sig till och tröstade. Tilda pekade på mig och berättade för pappa “det var HOOOON, det var MAMMA som gjorde det… mina KEX!“. Det blev en liten öppning på kartongen och hon tog chansen. Hon pillade upp den tills hon fick ut kexpåsen MEN hon öppnade inte den, bara tittade och lade tillbaka! Plöstligt gick hon och ville grilla korv med pappa. Hon fick leka och äta kexen efter maten som jag sa. Då hade hon till och med glömt kexen. 

Det jobbigaste är när hon är uppe i varv och skriker. Då låser jag in mig med henne i badrummet och jag sitter på min lilla pall och blockerar dörren. Jag låter henne skrika klart tills hon har lugnat ner sig. Det har hänt att vi bara sitter och stirrar på varandra i 10-15 min, ibland är vi där längre. Oftast funkar det att jag håller om henne även hon försöker sliter sig loss men pratar lugn med henne. 


Vad gör man liksom? Måns kör även det här med frågor på frågor på frågor och det blir tjat i mina öron. Han säger t ex “vad vill du? Vad ska jag göra?” när hon har redan sagt och tjatat om vad hon vill. Då blir hon frustrerad. Sedan ballar “den snälla pappan” också ur. Då blir jag ond och “badcop” igen och vet så mycket om barn enl. honom. Nej, jag vet om MITT barn och vi måste lära oss lyssna också. 

Det är nästan att jag skulle behöva låta Måns sitta i mitt knä också och lugna ner sig! Haha! Skämtar bara…men ja, du förstår säkert. 

Vi får börja läsa boken “fem gånger mer kärlek“… och räknar till 1000! Tålamod, tålamod. Hela familjen här är som Dr.Jekyll och Mr.Hyde. Det är bara bebisen Penny som är glad men bara mamma (=maten) är i närheten. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Thaimorsan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Karolin

  Har du provat att låta henne vara ifred när hon får sina utbrott? Barnen behöver utrymme och just nu försöker Thilda frigöra sig, hon är stor. Hon behöver få hjälp med en strategi så hon klarar sina utbrott och kan hantera dem, tycker inte man kan skylla på trots, för jag tror inte det finns olika trots åldrar utan det är en del i utveckligen och frigörelse processen hos barn. Det här med att ställa frågor hela tiden gör att hon blir mer förvirrad, tydlighet, konsekvent handlande, det är det bästa och det är bättre att vara övertydlig än att inte vara tydlig alls.
  Har själv två flickor varav min minsta alltid varit utåtagerande , jag tog hjälp av bup för att få verktyg att hantera det och det hjälpte faktiskt.
  Lycka till!

  1. Thaimorsan
   Thaimorsan

   Jadå, vi kör alla metoder men avleder vi inte henne snabbt nog så blir det gnäll hela kvällen. Jag låt henne bli och ställer inte många frågor. Det är mest tröttsamt att höra pappa och dotter ta kampen särskilt på mornarna så jag får avbryta de två innan det urartar sig. Trots och trots ja, de slutar väl aldrig trotsa 😉 Tack för att du delade med dig 🙂

 2. JennyJenny

  Min son har en väldigt trotsig period nu 2 år) med att testa gränser, stark vilja och stänga av hörseln. Hade Tilda det också eller kom allt nu? ( hoppas lite att han ska få ur sig mycket nu så kanske andra trotsperioder blir lugnare iallafall) *önsketänkande*
  Det som funkar bäst här är avledning och att han få bestämma mellan två val som jag vill, tex vill du ha röda eller blå byxor (när han vägrar ta på sig byxor men då känner han att han ändå får bestämma). Funkar ibland.

  1. Thaimorsan
   Thaimorsan

   Jodå Tilda har varit en trotsig 2 åring och det är värre nu. Det värsta är att gråta och gnälla ihjäl oss. Avledning funkar oftast efter en tid men tjatet kommer tillbaka när hon kommer ihåg den. Hon ska dessutom ha vad som inte finns eller har tagit slut. Idag drack Måns upp hennes Froosh smoothie, det var lite kvar och han trodde att hon var klar (dumt ja), så klart ville hon ha den och grät om den. Suck.