Barn skadar sig för uppmärksamhet – Bloggen har flyttat till Thaimorsan.se. Välkomna!
Thaimorsan

Bloggen har flyttat till Thaimorsan.se. Välkomna!

Barn skadar sig för uppmärksamhet

Jag läste i Emmas inlägg om att hennes Lucas skadar sig på olika sätt och undrade vad man ska göra åt detta. Istället för att kommentera så svarar jag här med ett inlägg. 

Tilda skadar också sig då och då. Detta har hon gjort redan innan hon var ett år. Hon brukade då ge sig själv snabba örfilar i ansiktet med bara sina händer. På senare tid så kan hon dunka eller slänga sig i barnvagnen om hon sitter där och om hemma så springer hon och gömmer sig istället om hon inte kastar iväg grejer av ren ilska. Hon har börjat kasta grejer på oss me! 

Men att ge sig själv lite slap i fejan hade hon inte gjort på riktig länge och förra veckan hände det igen. När hon inte fick som hon ville och blev frustrerad å grinat hysteriskt i köket. 

Hur brukar vi lösa detta eller hur JAG gör det? 

När hon var yngre så brukade jag säga till Tilda “Tilda, sluta! Det gör ont”. När det gjorde ont så grinade hon ju ännu mer. Gjorde hon om det så tog jag tag i henne armar eller händer och talade om för henne “Sluta, det gör ont!”. Tilda var snabb med språkutvecklingen så det tog inte långt tid innan hon förstod vad “ont” betydde. 

Detta är inget vi har tagit upp med BVC då jag tycker att jag kan hantera. Jag är inte blödig av mig, ibland lite väl hård men så enkelt är det. Vill Tilda slå sig, så blir det konsekvensen… att det gör ont om man slår sig eller sig själv. Leker man inte fin så kan man slå sig, då gör det också ont. Hon vet mycket väl nu att om man slår sig, ramlar eller ramlar av, faller etc. då gör det ont. Att hon själv kan säga “försiktig, Tilda kan ramla” har hon också kunnat sedan länge. 

I dagsläge så tycker jag att det är nya saker Tilda hittar på hela tiden, för att få uppmärksamhet, vill bestämma och testa gränser. 

Ett nytt exempel på detta var igår. Då var det här med smoothien och sugröret igen. Hon kunde inte bestämma sig om hur hon ville göra med sugröret, om jag skulle hjälpa henne eller inte. Plöstligt så slängde hon iväg sugröret av frustration och slängde även sig själv på golvet å stortjutade, och inget hjälpte. Jag bara stod och kollade på henne i nån minute och väntade ut tills hon hade lugnat ner sig. Jag tror på att ibland måste man låta de små får grina klart. Så vad hände sen? Hon fortsatte grina och ville att jag skulle plocka upp sugröret trots att den låg en halv meter ifrån henne. Jag sade “nej, det får Tilda göra själv. Tilda slängde iväg den. Tilda vill inte ha”. Hon fortsatte med “huhuhhuu maaammaaa taa upp”. Så mitt ultimatum var “Tilda inte tar upp sugröret, Tilda inte dricka smoothien, mamma tar den!”. Då kröp hon fram till sugröret och kom med den till mig. Hon fick smoothien och vi kunde prata normal igen. 

Allt för uppmärksamhet och att få bestämma min lilla tvååring. 

  

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Thaimorsan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma - På Smällen!

    Tack för ditt svar och vad skönt att höra att jag inte är ensam om detta! Jag var lite rädd att någon skulle föreslå att Lucas hade nån bokstavskombination eller så, men tack och lov har ingen läsare skrivit det. Jag tror verkligen inte det är en bokstavskombination som är problemet.

    Jag hade helst velat att Lucas slutade slå sig själv. Eller att jag åtminstone visste varför. Jag känner att jag kan hantera det och jag hade nästan glömt bort att han gör så tills förskolan tog upp det på utvecklingssamtalet. Jag hade inte tänkt ta upp det med BVC eftersom jag tänker att det kommer att försvinna, men eftersom det inte har försvunnit ännu och förskolan upplever samma sak så ska vi ta upp det på BVC för att åtminstone förstå varför han gör som han gör…

    Det är så svårt att veta hur man ska göra. För om han verkligen behöver mer uppmärksamhet så kanske det är det som han borde få så att han “slipper” slå sig själv, men samtidigt så lär han sig ju då att han får uppmärksamhet när han slår sig. Problemet är att han slår sig väldigt hårt och vi är rädda att han ska skada sig 🙁 Men när det gäller saker som det där med sugröret som du skrev om, då försöker vi vara konsekventa. Barnen får inte lära sig att dom kan grina sig till allt!