systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Texmexsoppa med bönor, majs och jalapenos

Den här soppan har jag (Lisa) gjort några gånger när det mot förmodan finns lite tacoköttfärs kvar efter en texmexmiddag. Jag gillar rätter där man ”tager vad man haver” i kylskåpet och skafferiet. Soppor är perfekta att använda rester till. Kokta bönor har jag alltid hemma, sedan kan man variera vilka sorts som man vill använda -svarta bönor, kidneybönor eller vita bönor. Självklart kan man hetta upp soppan så starkt man vill ha den med cayennepeppar! Här har jag garnerat soppan med lite jalapeños, färsk koriander och skivad salladslök. Barnen gillar den med en klick gräddfil eller créme fraîche!

Obs! Har man inga köttfärsrester, går det självklart lika bra att steka upp köttfärs med löken och tillsätt lite mer chilipulver!


texmexsoppa

Texmexsoppa med bönor, majs och jalapeño
ca 4 portioner


1 gul lök

1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
ca 1 msk chilipulver
ca 1/4 tsk cayennepeppar
1 burk passerade tomater á ca 400 g 
ca 8 dl kött- eller grönsaksbuljong 
2 msk tomatpuré
ca 300 g tacokryddad köttfärs
1 burk kokta svarta eller kidneybönor á ca 400 g
1 liten burk majskorn á 150 g  
salt och nymalen svartpeppar

Till garnering
skivade jalapeños
skivade salladslök
färsk koriander
limeklyftor

 

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivoljan i några minuter. Rör ner chilipulver och cayennepeppar. Tillsätt passerade tomater, buljong och tomatpuré. Koka upp och låt sjuda i ca 15-20 minuter. Rör ner den steka köttfärsen, bönorna och majsen de sista 5 minuterna. Späd med mer buljong om så önskas. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer cayennepeppar ifall ni vill ha mer hetta.

Garnera med jalapeño, salladslök och koriander. Pressa över lite färsk lime!

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Snickersbrownie

Yay! Det är måndag! Jag vet, de flesta hatar måndagar men för mig (Monica) känns det alltid som en ”fresh start”. Jag tänker alltid ”just DENNA vecka ska jag få allting gjort”. Sen kommer fredag och så tänker man ”va har jag egentligen gjort denna vecka.?!?!).  Kanske om jag skriver min ”att göra lista” här så är jag mer benägen att ta tag i allt.

 

Att göra:

Maila Lantliv recepten till Nyårsmiddagen
Fixa Roomban (min nya vän den självgående dammsugaren så dog efter precis 1 timmes användning…)
Göra färdig layout på nya hemsidan
Göra klart x antal inlägg till blogg
Organisera alla leksaker i Ines rum
Vik ALL tvätt i tvättstugan
Hänga upp alla 50 klänningar (överdriver inte) som ligger i en hög på golvet sedan nyårsmiddagsplåtningen.
Föreslå några matjobb till diverse tidningar
Baka kakor, bullar och en tårta inför Ines 2 år dag.
Börja processen med att ansöka om amerikansk medborgarskap för Ines
Gjuta ett fågelvattenbad i form av ett rabarberblad

 

Vi får se hur detta går…

Nåväl. För alla er som hatar måndagar bjuder jag på receptet på denna dekadenta Snickersbrownie som tröst. (Det blir ingen vegorätt idag eftersom vi har kört vego hela veckan i veckomenyn).

 

Chokladbrownie

 

Jag vet, bilderna är urusla men jag har aldrig förstått de som gör galet smarriga bakverk och sen tar sig tid att snyggt styla och plåta den! Jag vill ju moffa i mig den bums!

Chokladbrownie

.

SNICKERSBROWNIE

150 g smält smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 – 4 Snickers, grovhackade
kolasås till garnering

 

Värm ugnen till 175 grader. Klä en ugnsform med bakplåtspapper.

Blanda det smälta smöret med socker, kakao, salt och vaniljsocker. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner mjöl och blanda till en slät smet. Bred ut smeten i formen. Strö över snickersbitarna.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.  Låt svalna.  Ställ sedan gärna i kylskåpet i några timmar. Ringla över lite kolasås strax innan servering.

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Veckomatsedel – vego hela veckan!

Denna vecka kör vi vego all the way!

 

MÅNDAG

bonsoppa

Svart bönsoppa toppad med salsa, avokado och gräddfil

.

TISDAG

Nudelsoppa med miso, shitake och tofu
Foto Jonny Lindh

Nudelsoppa med miso, shitake och tofu

.

ONSDAG

frittatagrönkål

Frittata med grönkål, spenat och feta

.

TORSDAG

Sötpotatis med rostade kikärtor, feta, ruccola och tahinidressing.

Sötpotatis med rostade kikärtor, feta, ruccola och tahinidressing

.

FREDAG

Kantarellrisotto

Kantarellrisotto

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Lövkrans – steg för steg

Jag har alltid haft en dröm om att äga mitt eget hus där jag får hänga upp en hemgjord krans på dörren. Den drömmen gick i uppfyllelse i går – och det tog inte många minuter. Att göra själva kransen alltså.  (Huset tog två år att bygga….) Jag ska här visa hur lätt det är.  Skynda på nu och samla lönnblad medan de fortfarande är vackra och skiftar i grönt, gult, rött och orange!

 

IMG_4703

”Snor” lite löv från grannen…

Hur man gör en krans av löv

Du behöver alltså löv, en metallring, sax och metalltråd. Denna ring har jag köpt på Lagerhaus. Det finns även en mindre variant på Panduro.

.

Hur man gör en krans av löv

Börja med att knyta små buntar av löv i olika färger. Jag brukar lägga den största underst och sen mindre och mindre blad som ni ser på bilden.

Hur man gör en krans av löv Virra fast buntarna på ringen med ståltråd, så att de ligger lite omlott.  När du har täckt hela ringen kan du förstärka kransen något genom att fästa löven lite tajtare genom att vira runt extra tråd. Ta en lång metalltråd, fäst den på en punkt på ringen och virra den sedan runt ringen och stjälkarna genom att försiktigt föra in den mellan bladen med några centimeters mellanrum. Fortsätt hela vägen runt. Hur man gör en krans av löv

Klart! Lätt som en plätt va!

IMG_4741

Gick förbi grannen idag och såg att de hade en massa vacker blåbärsris där bladen var nu röda. Det får bli nästa kransprojekt…

IMG_4771

Dessvärre framgår inte kransens vackra färger i denna urusla foto tagit med mobilen…

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Pizza med flapsteak, ”svensk pesto”, rostad paprika och chévre

I helgen kommer mina (Monicas) vänner Charlie och Henrik och deras barn på middag. Henrik är en riktig fena på att laga mat så jag gör alltid en extra ansträngning när jag bjuder dem på middag.

Nu för tiden skippar jag nästan alltid förrätt utan istället gör lite matigare tilltugg som jag ställer fram på köksön som alla får mumsa på medan jag lagar klart middagen.  Vi kommer börja med pizza bianco med chèvre, grönkål och citronzest, kokt kronärtskocka med dippsåser (mitt standard tilltugg…) och lite ”charkisar” (avskyr detta ord) som jag hade med mig hem från Barcelona. Sen tänkte jag bjuda på krispig pork crackling (fläsksida) i nybakad brioche med picklad rödlök, tryffel-coleslaw.  Till det serveras sötpotatispommes täckta med parmesan, picklad chili och smörkokt vitlök. Hubbe ska få laga desserten. Han skickade över en bild på hans senaste skapelse – mjölkglass med saltäggviteflarn o rosmarinkolasås. Så ni kanske förstår att jag har höga förväntningar.

Jag förstår nu om det vattnas i munnen på er och ni vill mer än gärna ha receptet på allt detta götta MEN det ni istället ska få här är den förra middagen jag lagade till Charlie och Hubbe – Pizza med flapsteak, ”svensk pesto”, rostad paprika och chévre. Jag kan lova att det var riktigt gott det med!

 

 

.

 

 

 

 

 

Pizza med flapsteak, "svensk pesto", rostad paprika och chévre

Pizza med flapsteak, "svensk pesto", rostad paprika och chévre

Pizza med flapsteak, "svensk pesto", rostad paprika och chévre

 

 

 

Pizza med flapsteak, ”svensk pesto”, rostad paprika och chévre

4 portioner

Tänk på att börja i god tid då pizzadegen ska jäsa i ca 2 timmar.  Flapsteak är lite av en trendig styckdel just nu – vilket är den välförtjänt då den är riktigt mör och god. Köp dock inte Ica`s eget märke för ca 350:-/kg då det finns lika fint (och svenskt) för ca 119:-/kg. Rostad paprika kan man köpa färdig ifall man inte orkar göra den själv. All pesto kommer inte gå åt – spar den som blir över och ät med pasta en annan dag!

600- 800 g flapsteak
2 paprika, (gul, orange eller röd)
25 g smält smör
200 g chèvre
flingsalt och nymalen svartpeppar

Pizzadeg
5 g jäst
1 1/4 dl vatten
ca 180 g vetemjöl (ca 3 dl)
2 tsk olivolja
ca 1 tsk salt

Svensk pesto
1 dl hackad dill
½ dl hackad bladpersilja
½ dl hackad gräslök
25 g babyspenat
1 vitlöksklyfta, pressad
100 g västerbottenost
1 dl rostade solroskärnor
1 msk pressad citronsaft
rivet skal från 1 liten citron
1 dl rapsolja
salt och svartpeppar

Börja med pizzadegen. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, mjöl och olja. Arbeta degen i en köksmaskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt knåda degen smidig, i 3 – 4 minuter till. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Forma till släta bullar. Lägg dem på en oljad bricka eller plåt. Häll någon droppe olja på varje degbulle, olja försiktigt in och täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.

Under tiden, värm ugnen till 250 grader. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grilla dem i ugnen i cirka 25 minuter tills de blir brunsvarta. Lägg dem i en plastpåse och knyt om. Låt svalna i 20 minuter och dra sedan försiktigt av skalet. Skär i strimlor.
Gör peston genom att mixa dill, persilja, gräslök, spenat, vitlök, ost, solroskärnor, citronsaft och citronskal i matberedare till en smulig massa. Försätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 225 grader. Forma pizzadegen till 4 ovala bottnar och lägg ut den på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Ta ut köttet i tid så det hinner bli rumstempererad. Salta och peppra. Stek köttet i olja i en het panna. Den ska ha fin färg på ytan men fortfarande vara lite rosa inuti (56 graders innertemperatur). När köttet är klart, lägg upp det på en skärbräda och låt vila.
Grädda pizzabottnarna i ugnen i 5 – 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. Pensla med smält smör.
Bred ut pesto på varje botten. Skär köttet i skivor (tänk på att skära tvärs över muskelfibrerna) och fördela på pizzorna tillsammans med paprikan. Smula lite chèvre över varje pizza.  Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar och servera direkt.
.

 

 

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera