systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Chaibröd med banan

Den här banankakan är lite annorlunda då vi har lite chai-te med i smeten. Den passar särskilt bra nu då den känns väldigt juligt med några av de klassiska pepparkakskryddorna. Ett tips är att blanda lite hackade nötter, hackad torkad frukt och kokos och strö över glasyren innan den stelnar.

 

chaibrod

Foto: Roland Persson.

.

Chaibröd med banan

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 bananer
1 dl gräddfil
1/2 dl starkt chai-te
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
1 krm malen kryddnejlika

Glasyr
3 dl florsocker
ca 3 msk vatten

Värm  ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en avlång bakform.

Smält smöret och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst och rör sedan i smöret. Mosa bananerna och blanda ner i smeten tillsammans med gräddfil och kallt te.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.

Häll smeten i formen och grädda i ca 45 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. Låt kakan svalna helt.

Blanda florsocker och vatten till en tjockflytande smet och bred glasyren över kakan.

Receptet kommer från vår bok ”Vinterns söta” !  Finns att beställa här!

Inlägget innehåller adlinks.

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Dagens julklappstips 11/12

Inlägget innehåller adlinks.

.

DAGENS JULKLAPPSTIPS

.

marmorbricka2

En riktigt snygg marmorbricka i från Madama Stoltz. Perfekt att använda som serveringsfat eller för att ha sina flaskor av olja och vingäer stående framme på.

Pris; från 539 kr

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Dagens julklappstips

DAGENS JULKLAPPSTIPS 10/12

Fantastiskt snygg affisch  ”Fruits de Mer No. 1”  från designstudion Atelier Graphique, Signerad och numrerad uppalaga om 1000 ex. Inspiration från den svenska västkusten.

Ännu en julklapp som står på våra önskelistor! 🙂

Pris: 950 kr

.

ostron2ostron3

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Hemgjord pasta med grönkål, vitlök och körsbärstomater

I samarbete med KitchenAid

.

Nu när vintern är här spenderar vi mer och mer tid inomhus. Och vart hamnar vi då? Ofta i köket och lagar en massa god mat. En storfavorit hemma hos oss är att göra hemgjord pasta. Att göra egen pasta är faktiskt otroligt lätt och roligt, men framförallt oerhört tillfredsställande och gott! Och nu kommer det bli ännu lättare för oss. Vi har nämligen fått möjlighet att prova en av KitchenAids många tilläggsprodukter – pastatillsatsen med 3 delar. Istället för att behöva ta fram flera olika maskiner, räcker det nu med vår KitchenAid köksassistent – som ändå alltid står framme och ser snygg ut på köksbänken.

Efter att ha knådat pastadegen med degkroken är det bara att smidigt byta till den fiffiga pastatillsatsen som valsar fram fina och tunna degplattor. Sedan är det bara att välja om man vill skära till spaghetti eller tagliatelle. Det blir dessutom så mycket enklare då maskinen går utav sig själv och man slipper själv stå och veva! Himla bra va?

Vet ni vad kära läsare?  Just nu har ni möjlighet att få 20% rabatt på alla KitchenAid tillbehör när ni köper antingen KitchenAid modellen KSM125 eller KSM175!! Skriv koden ”LOPPI” i kassan. Erbjudandet gäller t.o.m 17 dec.

DESSUTOM kan ni vara med och TÄVLA om en KitchenAid Artisan!  Dessa erbjudanden får ni bara inte missa!

 

 

SONY DSC

.

Hemgjord pasta med grönkål, vitlök och tomater
4 – 6 portioner

Se längst ner i inlägget för tips på hur du lyckas bäst med hemgjord pasta!

600 g durumvete
(alt 250 vetemjöl och 250 durumvete)
6 ägg

2-3 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja

ca 200 g grönkål
ca 200 g körsbärstomater, halverade
salt och nymalen svartpeppar
nyriven parmesan 
god olivolja till servering

 

 

.

För att göra pastadegen:

Blanda ägg och nästan all mjöl i bunken.  Kör maskinen (med degkroken) till en smidig deg.  Tillsätt eventuell mera mjöl. Avsluta med knåda några minuter för hand. Här krävs det lite styrka i händer och armar då degen ska vara rätt fast.  Forma degen till en boll och täck ordentligt med plastfolie. Låt vila i kylskåpet i minst 30 min – 1 timme.

Dela degen i mindre bitar. (Se till att den deg som inte kavlas är täckt med plastfolie så det inte torkar ut.) Börja med maskinens bredaste tjocklek. Kör degen igenom. Minska inställningen en tjocklek, vik ihop degen och kör degen igenom igen. Gå tillbaks till den bredaste tjockleken och fortsätt på detta vis ca 5 ggr till. Detta gör degen smidig och fin. Slutligen kör du degen genom alla tjocklekarna till den tunnaste. Vik ihop degen på längden, på breddan och sedan på längden igen. Gå till tillbaks till den bredaste inställningen och en sista gång kör degen igenom alla tjocklekar till valfri tjocklek.

Nu bör du ha en fin och tunn platta med raka kanter. Kör pastaplattan antingen genom spaghetti- eller tagliatellevalsen. Pudra pastan med lite mjöl så att det inte klibbar ihop.

För att göra pasta med grönkål, vitlök och tomater:

Skala och finhacka vitlök. Riv av bladen på grönkålen från de grova stjälkarna. Värm oljan i en stekpanna och fräs vitlöken mjuk i någon minut. Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen sjunker ihop något.  Lägg ner körsbärstomaterna och stek i ca 30 sekunder.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Koka pastan tills den är al dente. (Koktiden på färsk pasta varierar beroende på pastasorten – dock är det oftast bara några minuter.)

Blanda den nykokta pastan med kål- och tomatblandningen. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med färskriven parmesan.

Tips! För lite hetta kan man strö över lite chiliflakes.

 

SONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC
SONY DSC

 

pasta

 

SONY DSC

 

 Pastatips!

  • Mängden mjöl beror på mjölet samt storleken på äggen. Om pastan känns för blöt när den knådas kan man tillsätta lite mer mjöl – men endast lite lite åt gången. Degen ska kännas relativt hård – dock ska den inte smula.
  • Om pastan känns för torr kan man blöta händerna lite.
  • Torka den färdiga pastan genom att antingen hänga den eller lägg ut den på en kökshandduk eller en lätt mjölad arbetsbänk.
  • Vill man göra små nystan kan man vänta tills att pastan har torkat något (dock ej för mycket) och sedan rulla den runt två fingrar till nystan. Låt sedan torka helt.
  • Pasta som har torkat helt kan förvaras några månader i en tättslutande burk.  Det går även bra att frysa in pastan och då håller den sig i ett par månader.  Vi har alltid några degklumpar som ligger i frysen. Det går även bra att frysa in den färdigskurna pastan. Bäst är det då att göra små nystan (se ovan) och till en början, frysa in dem styckvis.
  • Färsk pasta som inte har torkats förvaras i kylskåpet – och håller endast i ett par dagar.
  • Prova att färga eller smaksätta pastan med t ex rödbetsvatten, saffran, pesto etc…

 

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Dagens julklappstips 8/12

Inlägget innehåller Adlinks.

.

DAGENS JULKLAPPSTIPS

På juldagen brukar vi skippa den traditionella kalkonen utan frossa i en dignande skaldjursplateau. Så himla gott efter all julmat! Då måste man ha riktig skaldjursplateau!

Pris: från 189 kr

 plateau stallning

plateau2
Annons
Kommentera (0)

Kommentera