systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Sliperiet

När man bor i Stockholm blir man lite bortskämd med utbudet på bra restauranger. Men efter att ha upplevt en fenomenal måltid på Sliperiet i Borgvik i Värmland kan jag nu konstatera att även Grumsborna är bortskämda med en av de bättre ”landsorts”-restaurangerna. Borgvik är ett gammalt järnbruk som var verksam från 1600-talet till början på 1900-talet. Idag är Borgvik en kulturmiljö med flera av byggnaderna bevarade som t ex  hyttruinen med masugn och bågar, bagarstugan och kvarnen. Sliperiet i Borgvik var ursprungligen ett träsliperi och massafabrik men idag utnyttjas byggnaden som konsthall och restaurang.

När vi var och hälsade på Henriks föräldrar i somras så var de snälla och tog hand om barnen så att vi kunde äta lunch på Sliperiet på tu man hand. (Henrik och jag har ätit ute ensamma endast TVÅ gånger sen Eric föddes för 5 år sedan och inte ett enda gång sedan Ines föddes).

Det var med stora förväntningar som vi steg in på Sliperiet – och vi blev inte besvikna. Själva restaurangen, som ligger på en ”balkong” med utsikt över den stora konsthallen är ljus och fint inrett.  Menyn hade precis lagom mycket att välja mellan – hade t om svårt att välja då allting lockade. Om jag ska vara lite kritiskt så fattades det ett vegetariskt alternativ vilket jag tycker, år 2017, är lite märkligt. (Kanske gick det att fixa ett vego-alternativ om man bad om det.)  Det vi beställde  (se nedan) höll riktigt hög klass. Snyggt upplagt. Perfekt balanserade smaker. En rolig blandning av traditionella och lite mer ”spännande” och annorlunda ingredienser. Ursäkta min franska – men jävligt gott helt enkelt!   Är riktigt avundsjuk på Grumsborna som har förärats denna pärla.

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Ett litet minus var att vi, trots att vi hade ätit och druckit ihop en nota på över 1000:-, ändå var tvungna att betala inträde ifall vi ville besöka konsthallen. Vi nöjde oss med att blicka ut över den från vårt bord.

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Min förrätt – torsk med ostron, chilli, wakame och yuzo. Det vita pulvret är (om jag förstod det rätt) yuzusaft blandad med tapiokastärkelse. Yuzo är en asiatisk citrusfrukt som smakar som en blandning grapefrukt och mandarin.  Hela rätten var riktigt, riktigt god!

Sliperiet Borgvik

Henrik tog charktallriken. Även den var god. Framförallt var det syran och sötman i de picklade kantarellerna och bönorna en perfekt balans mot det salta och feta charkuterierna.

    Sliperiet Borgvik

Piggvar med  skaldjur, citron, dill och brynt smör. Maten kommer dock tyvärr inte till sin rätt på bilden – men god var den!

Sliperiet Borgvik

Henrik tog vildsvinet med kantareller, svart vitlök och kroketter.  Självklart så fick han dela med sig och vi både konstaterade att även denna rätt var en höjdare. Köttet var väl tillagad och jag var extra förtjust i löken med dess brända yta som adderade en intressant och lätt bitterhet till rätten.

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Denna lilla konstnärliga mästerverk är en blandning av smakerna – hallon, citron lakrits och choklad. Kocken verkar väldigt förtjust i tapioka då även denna rätt innehåller, inte bara, tapiokastärkelse utan även tapiokapärlor. Men jag håller det inte emot honom. Tapiokastärkelse är en rätt rolig ingrediens att ”leka” med.

Sliperiet Borgvik

Borgvik och Grumsborna – det sista försvaret mot Tyskarna!  (Läs nedan)

Sliperiet Borgvik

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Godaste Chocolate Chip Cookies!

Hur gott är inte klassiska amerikanska Chocolate Chip Cookies?  Vi minns från vår barndom i USA hur mammorna i vår neighbourhood ”tävlade” om vem som bakade de absolut godaste chocolate chips cookies. Vår bästa väns mamma Marie lyckades t om ”muta bort” en fortkörningsbot med sina kakor!

Vissa gillar sina cookies spröda och frasiga medan andra gillar sina cookies sega och mjuka. Efter att ha provat ett antal recept tycker vi att dessa cookies är godast. Har man tålamod så blir kakorna ännu godare om degen får vila i kylen över natten. Ibland gör vi en dubbelsats och fryser in halva degen. Formar man den till en ”rulle” är det bara att skära några skivor och grädda när man blir sugen. Det har också hänt att vi har gett bort en ”rulle” med färdig deg när vi går bort till vänner. Det uppskattas alltid. Är man riktigt ambitiös skriver man ner receptet på ett litet kort och knyter fast.

Förutom att ha i små bitar av mörk choklad kan man verkligen variera smaksättningarna i nästan det oändliga! Vilka är dina favoritsmaker? Kanske jordnötssmör & kokos? Eller pekannötter & torkade tranbär? Det är bara att låta fantasin flöda.

 

Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies
Här får ni vårt grundrecept på degen till chocolate chip cookies. Sedan är det bara att tillsätta och kombinera era favvo-smaker!!


CHOCOLATE CHIP COOKIES

ca 24 st

175 g smält smör, svalnat
2 ½ dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ca 200 g mörk choklad, grovhackad eller 150 g chokladknappar (eller/och annan smaksättning)

 

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst. Vispa i ägget och äggulan.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten och blanda till en slät deg. Blanda till sist i chokladen.

Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 17 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.


Tips på smaksättningar

  • Nötter (t ex mandlar, jordnötter, pekannötter, cashewmötter, hasselnötter mm)
  • Frön (solrosfrön, pumpafrön, linfrön, sesamfrön mm)
  • Kokos
  • Torkade frukt (t ex russin, tranbär, ananas, aprikoser, fikon, katrinplommon mm)
  • Nötsmör (t ex jordnötssmör, mandelsmör, hasselnötssmör mm)
  • Choklad (ljus, mörk, vit)

cookies3
cookies2


 


Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Veckomatsedel v. 33

Jag (Monica) skulle egentligen ha lagt upp veckans matsedel tidigare ikväll men jag har istället spenderat 2 timmar med att försöka få en liten tjej att somna (som hellre ville stå och hoppa i sängen). Jag skyndar mig nu att lägga upp den, moffar i mig en Peanut Butter and Jelly macka och sen ska jag ge mig på att lägga Eric. Wish me luck.

MÅNDAGPizza recept

Pizza med färska körsbärstomater, mozzarella, ruccola och basilika

.

TISDAG

Lammfärsspett med couscous, rostade kikärtor, babyspenat och tahini- och yoghurtdressing

Lammfärsspett med couscous, rostade kikärtor, feta, babyspenat och tahini- och yoghurtdressing

.

ONSDAG

KycklingwrapKycklingwrap med honungsdijon-creamcheese

 

TORSDAG

Foto Ulrika Ekblom

Mac ´n´Cheese

 

FREDAG

Prosciuttoinlindad fläskfiléFoto: Niklas Larsson

Pancettainlindad fläskfilé med salvia och vitlök

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

10 snabba och nyttiga mellanmål till barnen

Ibland känns det som barnens huvudsakliga diet under sommaren har bestått utav varmkorv med bröd eller glass och bullar. Vardagsrutinerna har onekligen fallerat.  Men nu när sommarlovet närmar sig sitt slut så försöker vi rycka upp oss lite.  Snart börjar barnen skolan igen och på eftermiddagarna när de kommer hem så är det skönt ha något som de kan knapra på för att stilla den värsta hungern innan middagen serveras. Här  tipsar vi om 10 snabba och nyttiga mellanmål.

 

10 SNABBA OCH NYTTIGA MELLANMÅL

Fruktsmoothie
Välj valfri frukt, frusen eller färsk (jordgubb, blåbär, hallon & mango är våra barns favoriter) och kör i en mixer tillsammans med banan och vaniljyoghurt. (Arla har kommit med en ny vaniljyoghurt med mindre socker.) Perfekt som frukost eller mellanmål!

Blåbärssmoothie2

 

.

Trail Mix – bladning på nötter, torkade frukter & bär & frön
Välj dina favoriter och blanda! Både nötter och frön är fulla av nyttiga fetter och bra protein som mättar. Supersnabbt att förbereda – söt och salt är alltid en fantastisk god smakkombination som går hem hos alla! Perfekt för den långa bilresan, då alla får en varsin påse och kan hållas sysselsatta! Också superlätt att alltid ha med sig i väskan för att snabbt kunna tillfredsställa hungriga barn, och vuxna.

Trail mix

.


Hemgjord isglass

Det är bara att puréa valfri frukt eller bär (tillsätt eventuellt lite juice för lösare konsistens) och häll upp i formar.  Smakvariationerna är oändliga. Vill man ha en ”regnbågsglass” får man helt enkelt vänta en stund medan varje smak stelnar i frysen innan man fyller på med en ny smak.  Prova även att smaksätta med t ex kanel, kardemumma, vanilj, mynta etc..

Nu för tiden finns det en uppsjö av olika islgassformar som man kan köpa. Vill man göra lite mindre storlek på isglassarna kan man helt enkelt använda små plast snapsglas och grillpinnar. (Skär bort den vassa toppen.)

glass

.


Grönsaksstavar med örtdip

Perfekt sätt att få barnen att äta grönsaker. Färgglatt, knaprigt och framförallt gott och nyttigt! Blanda gräddfil med örtsalt och färska örter. Är barnen lite känsliga för de gröna örtprickar, kör endast örtsalt. Vi brukar alltid servera barnen dessa när de är vrålhungriga innan middagar. Vi lovar – tallriken kommer vara tom innan ni hinner ens blinka! Dessutom är det perfekt att preppa en massa på en gång. Lägg i en försluten burk och kyl, så har ni till flera dagar framöver.

 

gronsaker

 

.

 

Edamamebönor med flingsalt

En supersnabb och nyttig mellanmål eller tilltugg innan maten!
Håller barnen lite sysselsatta också om tålamodet tryter innan middagen. Tillaga enligt instruktioner på förpackningen.

SONY DSC

 

.

 

Nyttiga chokladbollar med dadlar, nötsmör och kokos
Byt ut smöret och sockret i de klassiska chokladbollar med dadlar och kokosfett – barnen kommer inte märka skillnaden!!  HÄR hittar ni receptet!

chokladboll2


Banan- och blåbärsplättar med kokos
Tillsätt mosad banan, kanske lite blåbär och kokosflingor i smeten. Byt ut hälften av vetemjölet för grahamsmjöl så får man lite mer fiberrika plättar. Stek plättarna i kokosfett istället för smör! Kalla plättar är så goda att mumsa i sig som mellis när hungern slår snabbt till.


Frusen jordgubbsyoghurtglass
En favorit hos vår barn – en sorts yoghurtglass! Mixa jordgubbar och turkiskt eller grekiskt yoghurt slät. Lägg i en burk med lock och frys. Voila! Nyttig och supergod glass! Och ett mellanmål de kan göra själva (med uppsikt för de små som använder mixer eller mixerstav.) Mums!


Keso, frukt, nötter, kokos och lönnsirap
Garnera naturell keso med favoriterna – rostade kokosflingor, nötter och torkad eller färsk frukt. Ringla ev över lite lönnsirap eller flytande honung.


Macka med jordnötssmör och banan

Kex eller bröd med lite osötad nötsmör och skivad banan! Kanske strö över lite kanel? Barnens favorit är jordnötssmör men nu för tiden hittar man även hasselnötssmör, mandelsmör och cashewnötssmör i välsorterade matbutiker. En smakupplevelse!

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Filodegssnurror med Ajvar

Ajvar- och filodegssnurror
Filodeg är en papperstunn deg som som är så otrolig användbar i köket. Den kan användas för göra bl a goda små tilltugg, matiga pajer och delikata desserter. Degen kommer i supertunna ark och kan lätt torkas ut när de används. Man ska därför täcka de filodegsarken som inte används med en ren och fuktig handduk.

Idag bjuder vi på ett superenkelt tilltugg med filodeg som man fyller med Ajvar. Ajvar är  en röra gjord på rostad paprika, aubergine och vitlök som finns i de flesta mataffärer.  Finns både som mild och kryddstark med chili. Kanske ett perfekt tilltugg att servera i helgen?

Ha en riktig skön helg önskar vi er!

Ajvar- och filodegssnurror

Filodegssnurror med Ajvar
ca 25 stycken

6 ark filodeg
ca 3 dl Ajvar
ca 4 msk smält smör
finhackad bladpersilja till garnering

Värm ugnen till 225 grader.

Lägg ut en ark filodeg på en skärbräda. Täck resten med en ren och fuktig handduk så att de inte torkar. Pensla med lite smör. Pensla på 2-3 msk ajvarröra på filodegen. Lägg uppå en till ark filodeg och pensla med smör. Pensla på 2-3 msk ajvarröra. Fortsätt på samma sätt med 3:e arken. Rulla sedan ihop filodegen från långsidan. Pensla slutligen på smör runtom rullen. Skär i ca 3 cm stora rullar. (Gör på samma sätt med resterande 3 ark filodeg och ajvar.)

Lägg rullarna på en plåt, täckt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och krispiga.  Låt svalna något, lägg upp på ett fat och strö över hackad persilja.

 

Ajvar- och filodegssnurror

Annons
Kommentera (0)

Kommentera