Inlagda rödbetor – Systrarna Eisenman
systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Inlagda rödbetor

Rödbetorna är i säsong och häromdagen kostade de bara 5 kr kilot när jag (Lisa) skulle storhandla mat. Då passar man ju självklart på att köpa flera kilo och laga en massa gott, bl a inlagda rödbetor. Vilken lyx att kunna ha flera burkar rödbetor i kylskåpet, som man själv har lagt in.  Så gott att kunna ta fram till pytt i pannan (en av mina favoriträtter!!) eller till den hemgjorda rödbetssalladen till jul!

När vi skrev vår bok “Från Grunden” provade vi flera olika kryddsättningar till inläggningen. Vi kom överens om att den här lagen var godast!

 

rödbetor5

 

Inlagda rödbetor
ca 1kg

1 kg färska rödbetor

Lag
10 g färsk pepparrot
1 1/2 dl ättiksprit
3 dl strösocker
4 1/2 dl vatten
6 hela kryddnejlikor
3 vitpeppar

Rengör rödbetorna noggrant i kallt vatten. Koka dem till de är mjuka, i 30 -60 minuter beroende på storlek. Gnugga bort skalet  under rinnande vatten och skär bort spets och fäste.  Skär betorna i skivor och lägg dem i varma, väl rengjorda glasburkar.

Skala och skiva pepparroten. Koka upp med resten av ingredienserna till lagen. Häll ner den varma lagen i burkarna så att den täcker rödbetorna, förslut och låt svalna. Låt stå i minst 2 dagar före servering.

Tänk på!
Det är svårt att säga hur länge en inläggning håller. Det är viktigt att burkarna är rena och om de förvaras mörk och svalt håller inläggningen länge. När burken är väl öppnad håller de inte lika länge som en oöppnad. Se upp för bakterier  från skedar som någon har smakat på  eller fingrar som stoppas ner i burken!

rödbetor3
rödbetor2

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
systrarnaeisenman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons