Filodegscigarrer med kryddig nötfärs, feta, pinjenötter och sultanrussin – Systrarna Eisenman
systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Filodegscigarrer med kryddig nötfärs, feta, pinjenötter och sultanrussin

Är det redan fredag?! Den här veckan har verkligen gått förbi så fort. I tisdags plåtade vi ett jobb för tidningen Lantliv med tema svamp. I år kunde vi verkligen inte missa tillfället då det har varit ett fantastiskt svampår. Ja, ni har inte kunnat missat alla våra svamprecept här på bloggen. 😉

Och nu är det snart helg. Så skönt! Idag lägger vi upp ett recept på filodegscigarrer som passar att servera som tilltugg eller kanske till en meze-buffé?! Vi har fyllt den papperstunna filodegen med en smakrik och kryddig röra på nötfärs, fetaost, pinjenötter och sultanrussin. Så gott med sältan från fetan tillsammans med sötman från russinen. Dessa små godingar kan njutas som de är eller tillsammans med en syrlig äppeltzatsiki. (Klicka vidare för receptet!)

 

filodeg2

 

 

filodeg


Tips!

Filodeg är en papperstunn deg som som är så otroligt användbart i köket. Den kan användas för göra bl a goda små tilltugg, matiga pajer och delikata desserter. Degen kommer i supertunna ark och kan lätt torkas ut när de används. Man ska därför täcka de filodegsarken som inte används med en ren och fuktig handduk.

Filocigarrer fyllda med kryddig nötfärs, feta, pinjenötter och sultanrussin
ca 24 stycken

1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
ca 200 g nötfärs
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1/4 tsk parikapulver
1 nypa malen kryddnejlika
1 nypa cayennepeppar
1 msk vatten
50 g feta, smulad
3 msk sultanrussin, finhackad
2 msk rostade pinjenötter, finhackad
salt och peppar
9 ark filodeg
ca 50 g smält smör

Värm ugnen till 225 grader.

Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter. Rör i nötfärsen och bryn tills den är genomstekt. Rör ihop alla torra kryddor och vatten rör ner i färsen. Fortsätt bryn någon minut till.  Låt fyllningen svalna. Rör ner fetaost, russin och pinjenötter. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ut en ark filodeg på en skärbräda. Täck resten med en ren och fuktig handduk så att de inte torkar. Pensla med smör. Lägg uppå en till ark filodeg och pensla med smör. Lägg slutligen en tredje ark och pensla med smör.

Med en vass knivs, skär filodegen i åtta lika stora rutor. Lägg en klick av fyllningen, ca 2 tsk på ena kortsidan. Lämna någon cm på varje sida. Rulla ihop till cigarr.

Lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Pensla med smält smör. Grädda i ugnen i 10-12 minuter eller tills de är gyllenbruna.

 

filodeg3
Filocigarrerna var riktigt populära hos barnen, som alltid är bästa betyget!

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
systrarnaeisenman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons