Mozzarella med harsyra och picklade rädisor – Systrarna Eisenman
systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Mozzarella med harsyra och picklade rädisor

Igår skrev jag (Monica) om min nyfunna intresse för det som växer vilt i naturen. Till min stora lycka har jag bland annat hitta en massa harsyra i min trädgård. Harsyran brer ofta ut sig i stora mattor. Den trivs i bland annat skuggiga skogsområden och har en krypande jordstam, från vilken det skjuter upp tunna bladskaft med skira, klöverliknande blad och vita blommor. Bladskaften är ofta rödaktiga. Kronbladen är tunna och vita med röda ådror. Harsyra blommar i maj-juni.  Strax innan det börjar regna viker bladen ihop sig som små paraplyer, så den kallas ibland för skogens barometer.

Harsyra är mycket rik på vitamin C och hela växten kan ätas rå. Det är dock viktigt att inte äta för mycket, eftersom den (precis som rabarber och spenat) innehåller oxalsyra, vilket kan vara skadligt i stora mängder. Personer med njursten bör helt undvika harsyra.

Harsyran har en syrlig smak som passar bäst som krydda och smakförhöjare i sallader och såser. Förr i tiden brukade man i Frankrike tillverka ett citronfritt lemonadpulver av torkad harsyra och socker. Här har jag valt att servera den tillsammans med mozzarella och picklade rädisor.

(Källor: Den virtuella floran, Dags att plocka och Skogsskafferiet.)

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Oxalis_acetosella-1.jpg

 

Harsyra

 

 

mozarella, harsyra och picklade rädisor

 

Mozzarella med harsyra och picklade rädisor

ca 4 portioner

Servera gärna till grillat eller till t ex pasta. De picklade rädisorna är godast om de görs ett dygn i förväg. Vi brukar pickla mer rädisor än det som behövs här  – spara och använda till andra rätter.

3 mozzarella á 125 g
1 stor näve harsyra
en god olivolja
nymalen svartpeppar och flingsalt

Picklade rädisor
ca 100 g rädisor, skivade
1 dl ättikprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten

Koka upp ättiksprit, socker och vatten och rör om tills all socker har lösts upp. Häll över rädisorna. Låt svalna, täck och ställ i kylen över natten.

Riv sönder mozzarellan i större bitar. Lägg upp på ett fat. Fördela rädisor och harsyra över mozzarellan. Ringla över olivolja. Strö över salt och peppar.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
systrarnaeisenman

Kommentera

Annons

Integritetsinställningscenter

Nödvändiga

Läs mer i vår Cookiepolicy. Bl.a. om hur du kan hantera dina cookies.

wp-settings-time-xxx, wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_{HASH}, wordpress_sec_{HASH}, comment_author_{HASH}, comment_author_email_{HASH}, comment_author_url_{HASH}, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], laravel_session, XSRF-TOKEN, PHPSESSID, JSESSIONID, displayCookieConsent, _hjIncludedInSample, OB-sync, user_id, modal_shown, "m_* ", wordpress_logged_in_, wp-settings-xxx