systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Grilltider! Grillspett med persiljebulgur, halloumi- och tomatsallad, dilltzatsiki

Det är något väldigt speciellt med de ljusa och långa svenska sommarkvällar. Och det är också något speciellt med att grilla och äta mat utomhus. Vi svenskar är ju så svältfödda på ljus och värme så när våren kommer så är det inte så konstigt att vi snabbt som bara den tar fram utemöblerna och grillen!

I helgen var vi alla ute hos Monica i hennes nya hus och firade hennes son Eric som hade fyllt 5 år. Det var en fantastisk varm och solig dag, och efter att vi hade återhämtat oss från ett kul barnkalas med pizza, Star Wars tårta, lek i vattenspridaren och fiskdamm, blev Lisa & hennes familj kvar på kvällen.  Vi ville fortsätta njuta av den somriga dagen och passade på att grilla – färsspett och halloumi som vi åt med persiljebulgur och en dilltzatsiki. Superenkelt och supergott!

 

spett

 

Grillade färsspett med persiljebulgur, halloumi- och tomatsallad,
samt dilltzatsiki
4 portioner


500 g nötfärs

1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk spiskummin
1/4 tsk chilipeppar (valfritt)

¾ tsk salt
1 nypa svartpeppar
4 portioner bulgur
1 buljongtärning (grönsak eller kyckling)
örtsalt
1 paket halloumi á 150 g
ca 20 körsbärstomater
1/4 rödlök
god olivolja

träspett


Dilltzatsiki
ca 6 dl

1/2 gurka (ca 250 g)
1 vitlöksklyfta
5 dl turkisk yoghurt
1 tsk pressad citron
2 msk hackad dill
örtsalt och peppar (Vi tycker det är gott att använda örtsalt!)

 

Gör i ordning tzatsiki genom att kärna ur gurkan och riv den grovt. Pressa ur vätskan. Skala och pressa vitlöken. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Blötlägg träspetten (i minst 15 minuter) och förbered grillen.

Blanda nötfärs, vitlök, spiskummin, chilipeppar, salt och några varv nymalen svartpeppar. Forma färsen runt träspetten.

Skiva halloumin och skär tomaterna i klyftor. Skala rödlöken och skiva tunt.

Koka bulguren enligt instruktionerna på paketet med en buljongtärning i vattnet. Blanda med persilja och smaka av med örtsalt.

Grilla halloumin och skär sedan i mindre bitar. Blanda med tomater, rödlök och ringla över lite god olivolja. Dra några varv med nymalen svartpeppar.

Servera spetten med halloumi- och tomatsallad, persiljebulguren och dilltzatsiki!

Tips! Tzatsiki är en favorit i det grekiska köket och serveras ofta tillsammans med ett gott bröd och grönsaker som förrätt!

 

spett2

 

Kommentarer
systrarnaeisenman

Kommentera

Annons