Klappgröt, trollgröt, vispgröt….. – Systrarna Eisenman
systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Klappgröt, trollgröt, vispgröt…..

I samarbete med Kitchen Aid.

Kärt barn har många namn. Och denna gröt är verkligen ett kärt barn – eller snarare kan man säga att vi har kära minnen från den sen när vi var barn. Vår mamma brukade vispa ihop denna gröt till oss när vi var små. Och när vi säger ”vispa ihop” menar vi inte att hon i en nafs lagade till det utan att hon verkligen vispade. Och vispade. Och vispade. För det är just det ihärdiga vispandet som ger karaktär åt denna luftiga gröt – samt som har gett namnet (klapp, klapp vispljudet) åt den.

Numera behöver vi varken vispa för hand eller med elvisp när vi vill servera våra egna barn klappgröt. Vi har nämligen fått möjligheten att prova nya Kitchen Aid MINI – en ny köksmaskin som är mindre och lättare än deras standard maskin men lika kraftfull. Det var det ingen tvekan om när vi vispade ihop klappgröten! För det är just den kraftfulla vispande som krävs för att få till den ljuvliga luftiga och fluffiga konsistensen, som gör att gröten flyter som ett moln i mjölken som serveras till.

Egentligen hade vi behövt en Kitchen Aid MINI när vi både bodde i lägenhet och hade små, trånga kök!! Både två jobbar hemifrån och det är egentligen helt otroligt att 7 kokböcker har provlagats i våra små kök. Nu bor vi båda i hus med stora kök men vi uppskattar ändå maskinens smidighet och hur lite plats den tar på köksbänken. Och sjukt snygg är den också, som alla Kitchen Aids produkter.  Vår maskin är en läcker matt svart färg – men den finns i ytterligare 6 snygga färger.

 

 

 Klappgröt recept


Klappgröt
ca 4 portioner

Fastän den kallas för ”gröt” skulle vi nog vilja påstå att vår klappgröt ska avnjutas mer som dessert – eller mellanmål om man nu har en ”sweet tooth” som vi. Antingen kan man äta den på klassiskt vis med endast lite kall mjölk eller så garnerar man den lite fint med bär, frukt och ätbara blommor. Ett tips är att frysa in bären – då blir de väldigt fina och “frostiga”.


2 1/2 dl outspädd saft av t ex hallon, jordgubbar, blåbär

5 dl vatten
1 dl mannagryn

Koka upp saft, vatten och mannagryn i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter.Ta kastrullen från värmen och vispa med elvisp till en lätt och luftig kräm.

Servera med valfri mjölk och frusen frukt och bär.

 

Klappgröt recept

Klappgröt recept

Klappgröt

Klappgröt recept

 

Vår bloggkollega Linnéa har också arbetat med denna formidabla maskin – se hennes inlägg här för ännu mer inspiration.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
systrarnaeisenman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. systrarnaeisenman
      systrarnaeisenman

      Tack detsamma Linnea! Blir så sugen på baka din citron- & vallmokaka! Riktigt bra maskin, och så snygg!

Annons