Kantarellrisotto – Systrarna Eisenman
systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Kantarellrisotto

Det som gör risotton så unik är att den görs på rundkornigt och stärkelserikt ris, som kokas under omrörning under lång tid. Meningarna går isär om vilket är det ultimata risottoriset men de vanligaste sorterna är  Carnaroli, Vialone nano och Arborio.  När riset rörs om i buljongen så skapas friktion mot riskornens yta, vilket resulterar i att stärkelse lossnar och gör  risotton krämig.

Här har vi gjort en risotto på sommarens skörd av kantareller. Just i det här fallet använde vi förvällda kantareller som vi hade i frysen så det är svårt för oss att ange exakt mängd då många vill kanske använda färska – så därför skriver vi helt enkelt “4 stora nävar”. Tänk på att om du använder färska kantareller så krymper de nåt enormt när man steker dem!

 

 

Kantarellrisotto

.

KANTARELLRISOTTO

4 portioner

8-9 dl höns- eller svampbuljong
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk olivolja
4 dl Arborioris eller annan risottoris
1 dl vitt vin
4 stora nävar färska kantareller
50 g msk +25 msk smör
1-2 dl parmesan, färskriven
ca 3 msk finhackade färska örter, t ex timjan, basilika
salt och svartpeppar

färska örter och hyvlad parmesan till garnering

Koka upp buljong och håll varmt på låg värme.

Fräs lök i olivoljan på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull tills löken är glansig – löken ska inte få färg. Häll i riset och fräs i ytterligare någon minut. Häll i vin och låt koka in under omrörning. Tillsätt lite av buljongen och rör om. När all buljong har absorberats tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma vis tills riset har lätt tuggmotstånd ocn känns al dente.

Medan risotton sjuder, fräs svampen i 50 g smör i några minuter i en stekpanna. (om svampen är blöt – stek den då först utan smöret tills all vätska har avdunstat).

När riset är klart, rör i 25 g smör, parmesanost, svamp och örter. Smaka av med salt och peppar.

Till servering – garnera med hyvlad parmesan och lite örter.

.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
systrarnaeisenman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons